نرخ رسمی ارز و دلار به عنوان یکی از مهمترین متغیرهای اقتصادی نقش تعیین کننده ای در رفتار فعالان اقتصادی در جهت سرمایه گذاری و تخصیص منابع اقتصادی ایفا می کند.
برای اطلاع از آخرین قیمت ارز و دلار در بازار ایران اینجا کلیک کنید و آدرس و شماره تماس صرافی های مجاز را مشاهده نمایید.
و یا برای پیدا کردن معتبرترین صرافی های تهران اینجا کلیک کنید و اطلاعات بیشتری را در زمینه فعالیت های آن ها مطالعه نمایید.
نرخ رسمی دلار از سال 1357 تا 1370 بین 6 تا 7 تومان بود، به صورتی که در سال 1370 با وجود این که نرخ بازار 142 تومان شد نرخ رسمی آن همان 6 تومان باقی ماند. تا پایان سال 1380 با وجود مشکلاتی که وجود داشت قیمت دلار رشد معقولی داشت و به مرز 800 تومان رسید و در سال 1390 قیمت دلار 1100 تومانی با رشدی صعودی به سمت 1800 تومان و در سال بعد با افزایش چشم گیر به مرز 4000 تومان رسید. این نرخ تا پایان سال 96 در مرز 4000 تومان باقی ماند اما در سال 97 به دلیل تغییرات سیاسی و اقتصادی یکباره ای که رخ داد نرخ آن با سرعت چشم گیری بالا رفت.
نرخ حقیقی ارز همیشه موضوع مهمی بوده و با بالا و پایین رفتن قیمت آن در طول سالیان توانسته چالش برانگیز باشد. افرادی که درمورد نرخ حقیقی بازار حرف می زنند همیشه دو دسته اند، دسته اول که اختلاف قیمت بین کم و زیاد قیمت دلار را حباب می دانند و دسته دوم که قیمت بالایی برای آن اعلام می کنند و نرخ موجود را سرکوب شده می دانند. اما در واقع نرخ اصلی دلار هیچ کدام از این دومورد نیست و نرخ واقعی یک فرمول ساده دارد که برگرفته از قیمت دلار، ضرب در تورم آمریکا، تقسیم بر تورم ایران می شود که این فرمول نرخ واقعی ارز را نشان می دهد.
با رشد صعودی قیمت دلار و بالا رفتن تورم و افزایش قیمت ها در تمامی زمینه ها، صنعت و تولیدات داخلی دچار مشکل خواهند شد و باعث نابودی نیروی کار و سرمایه ایرانی می شود. در این حالت پایین آمدن قیمت آن هم مشکلی را حل نمی کند و به دلیل مشکلاتی چون روابط خارجی نامناسب و نخریدن کالای ایرانی تزریق درآمدهای نفتی نمی تواند مشکل را در بلند مدت حل کند و در کوتاه مدت می توان با تزریق ارز و پایین آوردن قیمت ها راه را برای کالاهای خارجی باز کرده و ثبات نسبی به بازار داد ولی درمقابل میلیاردها دلار درآمد نفتی که باید صرف توسعه کشور شود به این صورت تباه خواهد شد.
نوسان قیمت دلار از ابتدای روی کار آمدن حسن روحانی به عنوان رئیس جمهوری ایران را در نمودار زیر مشاهده می نمایید.
به طور کلی سه سیاست ارزی برای نرخ ارز موجود است که دولت ها براساس شرایط موجود خود یکی از آنها و یا سیاست های متفاوتی را اتخاذ می کنند.
نرخ ارز ثابت
که در آن دولت با خرید یا تزریق دلار سعی در ثابت نگه داشتن نرخ آن دارد و در این نوع سیاست هیچ گونه زور و فشاری برروی صرافی ها نخواهد بود و به این صورت از صادرات کشور دفاع می کنند و باعث رشد اقتصادی و ارزان شدن نرخ دلار می شوند.
نرخ ارز شناور
که درآن نرخ ارز را یک قیمت می دانند که در بازار عرضه و تقاضا تعیین می شود. دراین نوع سیاست با افزایش قیمت دلار و به تناسب آن با افزایش تولید کالا و خدمات مشکل در جامعه رخ نخواهد داد و قیمت دلار به ساماندهی فعالیت های اقتصادی می پردازد.
نرخ ارز شناور کنترل شده
که در آن نرخ ارز در یک محدوده کنترل شده آزاد گذاشته می شود و نرخ ارز کمی بالا و پایین میرود و درصورت پایین آمدن نرخ ارز و یا پول ملی دولت فکر تثبیت قیمت را می کند. در این نوع سیاست دولت همیشه نگران فروپاشی نظام ارزی خود است به دلیل اینکه رشد اقتصادی از رشد صنعت نبوده است.