🔻داستان پارما🔻
احتمالا یکی از مشهور ترین عکس های فوتبال ایتالیا در دههٔ ۹۰ در مسکو گرفته شده است. جایی که جانلوییجی بوفون، لیلیان تورام، فابیو کاناوارو، خوان سباستین ورون، هرنان کرسپو و دیگر بازیکنانی که در فینال جام یوفای سال ۱۹۹۹ در پارما بودند، در آن حضور داشتند.
حضور چنین بازیکنانی در تیمی که از شهر کوچکی در شمال ایتالیا می آمد، غیرقابل باور بود. پارمایی ها برای ۹ فصل پیاپی در دههٔ ۹۰ در جمع شش تیم برتر سری آ قرار گرفتند. آن هم درحالیکه پیش از این سابقه رقابت در چنین سطحی را نداشتند.
پارما در سال ۱۹۸۶ و پیش از اینکه کمپانی پارمالات روی این تیم سرمایه گذاری کند، در سری سی بازی می کرد.
توماس برولین و کلودیو تافارل، دروازه بان تیم ملی برزیل که در جام جهانی ۱۹۹۰ ایتالیا و البته جام جهانی ۱۹۹۴ آمریکا که به قهرمانی تیم ملی کشورش هم ختم شد حضور داشت، از نخستین ستارگانی بودند که پس از صعود پارما به سری آ به این تیم پیوستند.
تافارل درباره انتقالش به پارما می گوید:"پروژه انتقال من به پارما غیرقابل باور بود. جام جهانی ۱۹۹۰ ایتالیا برای ما پس از باخت ما به تیم ملی آرژانتین در دور یک هشتم نهایی تمام شده بود. ما در فرودگاه مالپنسایِ میلان منتظر بودیم تا نوبت به پروازمان برسد. ناگهان یک پسر نزدیکم آمد و از من پرسید:"آیا دوست داری در ایتالیا بازی کنی؟" من به او خندیدم و گفتم:"آره، خیلی خوبه، اما چطوری؟" یک هفته بعد تلفنم زنگ خورد و من پاسخ دادم:"آیا هنوز می خواهی در ایتالیا بازی کنی؟" آن زمان بود که من فهمیدم سوال آن پسر در فرودگاه حقیقت داشته است. چند هفته پس از آن نمایندگان پارمالات برای مذاکره با باشگاهم، اینترناسیونال به برزیل آمدند و سپس من به پارما پیوستم."
تافارل ادامه می دهد:"هنگامی که من وارد باشگاه شدم تمامی هم تیمی هایم از من این سوال را پرسیدند که از کدام باشگاه می آیم. در تیم ما تنها یک نفر سابقه بازی در سری آ را داشت اما همه ما از فرصت بزرگی که پیش رویمان قرار داشت آگاه بودیم. در فصل اول حضورمان در سری آ تنها یک هدف داشتیم و آن هم "نجات" از سقوط بود.
باشگاه حتی زمین تمرین هم نداشت و ما مجبور بودیم تا در پارک های عمومی سطح شهر تمرین کنیم. با این حال مردم شهر ارتباط بسیار خوبی با بازیکنان داشتند. با اینکه اکثر بازیکنان ما تجربه حضور در سری آ را نداشتند اما به واقع بازیکنان سطح بالایی بودند. از طرفی باشگاه هم خرید های خوبی را انجام داد. به طور مثال برولین که یکی از خرید های مهم باشگاه بود، بازیکن خارق العاده ای بود. ما به یک خانواده تبدیل شده بودیم: خانوادهٔ پارما!"
به کمک سرمربی تیم یعنی نویو شالا، جیالوبلو در دومین فصل حضورش در بالاترین سطح فوتبال ایتالیا، موفق به فتح کوپا ایتالیا شد. یک سال پس از آن پارما توانست در "جام برندگان اروپا" به قهرمانی برسد. آن هم درحالیکه ستاره خط حمله پارما یعنی تینو آسپریلا بدلیل مصدومیت دیدار فینال برابر آنتورپ را از دست داده بود؛ دلیل مصدومیت آسپریلا نزاع با یک راننده اتوبوس در کشورش کلمبیا بود.
دومین جام اروپایی پارما، دو سال بعد با شکست یوونتوس در فینال جام یوفای سال ۱۹۹۵ بدست آمد؛ آن هم با گل های دینو باجو.
مارسی در فینال جام یوفای ۱۹۹۹ شانس بسیار کمی برای شکست دادن پارما داشت. همین اتفاق هم افتاد و پارما با شکست ۳-۰ مارسی در مسکو، به سومین جام اروپایی خودش در دههٔ ۹۰ رسید. روزهای پرافتخار پارما اما اندک اندک با طلوع هزاره سوم، رخت بربستند. ورشکستگی کمپانی پارمالات، برای نخستین بار پس از یک دهه پارما را در سراشیبی سقوط و افت قرار داد. در سال ۲۰۱۵، باشگاه پارما ورشکسته و در نتیجه منحل شد و به سری دی سقوط کرد. فصل پیش، آن ها پس از کش و قوس های فراوان دوباره به سری آ رسیدند.
تافارل در پایان می گوید:"اتفاقاتی که طی سالیان اخیر برای باشگاه افتاد، بسیار ناراحت و آشفته ام کرد. امیدوارم تا آنها به جایگاه سابق خود که شهر هم سزاوارش است برگردند. من هنوز هم در آن شهر خانه دارم، من عاشق آن شهر هستم."
🔻پایان شکوه🔻
یوونتوس تنها یک گل تا قهرمانی اروپا فاصله داشت، اما فینالی که همواره برای بیانکونری ها مأیوس کننده بوده، سومین قهرمانی آن ها در جام باشگاه های اروپا را به ارمغان نیاورد. جام از آن رئال مادرید شد و بیانکونری بازنده شد؛ حالا زمان فرمانروایی دوباره رئال مادرید بر اروپا فرارسیده بود.
یوونتوس در سال ۱۹۹۸ در شرایط فوق العاده ای برای فتح جام باشگاه های اروپا قرار داشت. اما ضربه روبرتو کارلوس، پس از برخورد به پردراگ میاتوویچ کمانه کرد و وارد دروازه یوونتوس شد تا آرزوهای بیانکونری برباد رود. پس از این گل دوران پرشکوه سری آ در دهه ۹۰ را تمام شد و لالیگا، اندک اندک به پر بازدید ترین لیگ در اروپا تبدیل شد.
یوونتوس در آن شب تیم فوق العاده ای داشت. آن ها برای سومین سال پیاپی به فینال
جام باشگاه های اروپا رسیده بودند و ستارگانی نظیر الساندرو دل پیرو، ادگار داویدز و زین الدین زیدان را در ترکیب خود می دیدند.
زیدان در دو فصل ابتدایی اش به یوونتوس کمک کرد تا اسکودتو را برنده شود. با این حال او برای سومین سال پیاپی در یک فینال اروپایی شکست خورد. این مرد فرانسوی در سال ۱۹۹۶ به همراه بوردو در فینال جام یوفا مغلوب شد. هرچند در سال ۱۹۹۷ که یوونتوس با نتیجه ۳-۱ دیدار نهایی جام باشگاه های اروپا را به دورتموند واگذار کرد، در ترکیب حاضر نشد.
شکست های پی در پی او در فینال ها باعث شد تا برخی زیدان را بازنده همیشگی فینال ها خطاب کنند. با این حال دو ماه پس از فینال جام باشگاه های اروپا در سال ۱۹۹۸، او در فینال جام جهانی برای فرانسه دو بار گلزنی کرد و به قهرمانی جهان رسید؛ این برای یک بازنده همیشگی فینال ها، یک پیشرفت بزرگ محسوب می شد!
زیزو در همان سال برنده توپ طلا شد. او در گفت و گویی با فور فور تو گفته بود:"یوونتوس سکوی پرتاب من در صحنه های بین المللی بود."
با این حال زیزو سرانجام به همراه رئال مادرید به قهرمانی اروپا رسید، همان باشگاهی که در سال ۱۹۹۸ پس از ۳۲ سال به قهرمانی اروپا رسیده بود و او را از رسیدن به این جام محروم کرده بود.
دوران فوق العاده سری آ در اروپا هم به سر آمد؛ پس از ۷ بار حضور در فینال جام باشگاه های اروپا. قهرمانی پارما در جام یوفای سال ۱۹۹۹ با پیروزی برابر مارسی و قهرمانی لاتزیو در جام برندگان اروپا در شب گلزنی پاول ندود برابر مایورکا در ویلا پارک، آخرین موفقیت های تیم های ایتالیایی در اروپا محسوب می شد.
تیم های اسپانیایی در هزارهٔ جدید ۱۷ بار به جام های اروپایی رسیدند؛ در حالیکه تیم های ایتالیایی تنها ۳ بار موفق به فتح جام های اروپایی شدند.
آرون وینتر می گوید:"سری آ پس از سال ۲۰۰۰ به بعد رو به انحطاط رفت. لیگ برتر بزرگتر شد، بوندسلیگا و لالیگا پیشرفت کردند و لیگ یک فرانسه هم در این مسیر گام هایی را برداشت."
در ایتالیا پول زیادی رد و بدل نمی شد، اما در انگلیس با افزایش فزاینده سودهای حق پخش تلویزیونی پول زیادی از آن باشگاه ها شد و در اسپانیا هم با کوچ ستارگان دنیای فوتبال به این سرزمین، پول زیادی به باشگاه ها رسید. دیگر ستارگان دنیای فوتبال هم کشور های دیگر را به ایتالیا ترجیح می دادند و در همین بین میانگین حضور تماشاگران در ورزشگاه ها هم پایین آمد؛ این رقم پس از فصل ۲۰۰۶/۰۷ و رسوایی کالچوپولی به کمتر از ۲۰,۰۰۰ نفر رسید.
در طول دههٔ ۹۰ فوتبال ایتالیا خانهٔ بی چون و چرای فوتبال در جهان به شمار می رفت. باشگاه های سری آ ۱۳ جام اروپایی را کسب کردند، ۶ بار رکورد نقل و انتقالات در جهان را تغییر دادند و ۶ بار توپ طلا را بدست آوردند. فوتبال ایتالیا، بر جهان حکمرانی می کرد...
🔺پایان...
🖇منبع: سایت Four Four Two