نگاهی بر عملکرد گواردیولا در فصل 2013/14
در فصل 2013/14 بايرن مونيخ از 56 بازي رسمي،6 بازي را به حريفان واگذار كرده و از لحاظ آماري اين تيم 78.6 درصد از بازي هاي خود را با پيروزي پشت سر گذاشته است. در زمان چهار سال حضور پپ گوارديولا در بارسلونا، كاتالان در 72.4 درصد از كل بازي هاي خود به پيروزي رسيده بودند.
اولين شكست بايرن مونيخ در رقابت هاي اين فصل در ماه جولاي 2013 و در بازي سوپر كاپ آلمان مقابل دورتموند به دست آمد. اين شكست در حالي در ابتداي فصل نصيب مونيخي ها شد كه بسياري از مهره هاي تاثيرگذار اين تيم به دليل مصدوميت اين ديدار را از دست داده بودند و تنها شش بازيكني كه در فينال ليگ قهرمانان همان سال حضور داشتند، در اين ديدار مقابل دورتموند به ميدان رفتند. اين شكست با توجه به اين كه تيم به تازگي دوران آماده سازي خود را به پايان رسانده بود و بيشتر بازيكنان اصلي بايرن مونيخ در آن حضور نداشتند و پپ گوارديولا شناخت چنداني از تيم و شزايط جديد نداشته است، نمي تواند نكته اي منفي در عملكرد پپ گوارديولا به حساب آيد.
دومين شكست در دسامبر 2014 و در ليگ قهرمانان اروپا در بازي برگشت مقابل منچسترسيتي در حالي رقم خورد كه مونيخي ها از فبل از آن صعود خود از مرحله گروهي اين رقابت ها را مسجل كرده بودند. در 20 دقيقه ابتدايي بازي بايرن مونيخ با دو گل از حريف خود پيش افتاد، اما در نهايت به دليل جدي نگرفتن بازي از سوي بازيكنان و بي دقتي آنها، نتيجه ديدار كاملا به نفع منچسترسيتي عوض شد.
شكست هاي سوم و چهارم بايرن مونيخ در ماه آپريل و بلافاصله بعد از مسجل شدن قهرماني بايرن مونيخ در بوندسليگا، اتفاق افتادند. بعد از قهرماني زودهنگام در بوندسليگا، به نظر فشار از روي بايرن مونيخ برداشته شد و اين تيم ابتدا به آگسبورگ و سپس به دورتموند باخت وسبب شد تا شرايط اين تيم مونيخي كمي بحراني شود.
اما باخت هاي آخر بايرن مونيخ كه به نوعي در مهم ترين بازي هاي فصل رقم خوردند، به دو بازي رفت و برگشت از مرحله نيمه نهايي رقابت هاي ليگ قهرمانان اروپا، مقابل رئال مادريد مربوط مي شوند. بازي رفت در برنابئو با تحرك بالاي شاگردان گوارديولا آغاز شد و با اين كه آنها بر بازي تسلط داشتند اما مقابل دروازه رئال مادريد بي تاثير بودند و نتوانستند موقعيت گل خاصي پديد آورند و بازي را يك گل به حريف واگذار نمودند، اما فاجعه اصلي در بازي برگشت روي داد كه مونيخي ها در آليانس آره نا با چهار گل مغلوب قهرمان رقابت هاي ليگ قهرمانان اروپا شدند. در خصوص دلايل اين شكست به اندازه كافي صحبت شده است و بحث هاي فراوامي صورت گرفته است، كه شايد ازمهم ترين آنها بتوان به اشتباهات فردي مدافعين، عدم وجود برنامه دوم در تيم و اصرار بيش از حد بر حفظ توپ نام برد
بايرن مونيخ در طول رقابت هاي اين فصل 150 گل به ثمر رساند و توانست ميانگين قابل قبول 2.67 گل در هر بازي را به ثبت رساند، اما در دو بازي مهم نيمه نهايي ليگ قهرمانان، اين تيم موفق به ثمر رساندن گلي نشد، كه شايد يكي از دلايل آن عدم وجود برنامه ديگري براي رسيدن به دروازه حريف بوده است.
شش شكست در طول يك فصل حتي با وجود دو شكست بسيار سنگين و فاجعه بار انتهاي فصل، نشان از عملكرد فوق العاده پپ گوارديولا در اولين سال حضورش در بايرن مونيخ دارد. او به همراه بايرن مونيخ در شش تورنمنت مختلف حضور داشت و توانست در چهار تورنمنت به عنوان قهرماني دست يابد و شايد در اروپا تنها رئال مادريد با قهرماني در جام حذفي اسپانيا و ليگ قهرمانان اروپا احساسي بهتر از اين تيم آلماني داشته باشد. علاوه براين بايرن مونيخ اين فصل در كنار بنفيكا ليسبون تنها تيمي است كه در ليگ هاي معتبر اروپايي موفق به فتح هم زمان ليگ و جام حذفي شده است.
در مجموع عملكرد بايرن مونيخ در بوندسليگا و جام حذفي را مي توان مثبت ارزيابي نمود با وجود اينكه در هفته هاي پاياني بوندسليگا اين تيم مي توانست بهتر و موثرتر ظاهر شود. اما اگر از اين مربي اسپانيايي در ابتداي فصل در خصوص بدست آمدن چنين نتيجه اي در انهاي فصل پرسيده مي شد، او بدون شك موافقت خود را با آن اعلام مي نمود.
مهم ترين هدف پپ گوارديولا در اين فصل قهرماني در بوندسليگا بود كه به آن در ماه مارس رسيد و توانست سريع ترين قهرماني در تاريخ بوندسليگا را رقم بزند. بعد از آن او جام حذفي آلمان موسوم به DFB Pokal را نيز با برد مقابل شاگردان يورگن كلوپ براي مونيخي ها به ارمغان آورد. در اين بازي كه بيشتر شبيه به جنگي تاكتيكي بين گوارديولا و كلوپ بود، اين مربي اسپانيايي بود كه توانست سرانجام با ايده هاي تاكتيكي خود، جام را بالاي سر برد و نشان داد كه مي تواند با تغييرسيستم بازي بايرن مونيخ به گل برسد.
انتفاداتی از عملکرد گواردیولا
البته به عملكرد پپ گوارديولا بي ترديد انتقاداتي نيز وارد است، هنگامي كه بايرن مونيخ بعد از برد مقابل هرتا برلين به قهرماني زود هنگام در بوندسليگا رسيد، پپ گوارديولا اعلام نمود كه بوندسليگا براي ما تمام شده است و ما ديگر اين رقابت ها را جدي نمي گيريم. اين صحبت ها به نظر به بازيكنان بايرن مونيخ نيز منتقل شد و بعد از اين ديدار بود كه بايرن مونيخ در سه بازي متوالي مقابل هوفنهايم،آگسبورگ و دورتموند موفق به پيروزي نشد.
نكته ديگري كه در عملكرد پپ گوارديولا قابل انتقاد است، بهره گيري مدام او از سيستم چرخشي بود، به طوري كه اين سرمربي در 12 هفته ابتدايي بوندسليگا، از 12 تركيب متفاوت در تركيب اصلي تيم خود استفاده نمود. اين موضوع حتي با انتقاداتي از سوي برخي ستارگان بايرن مونيخ نظير فرانك ريبري نيز مواجه شد كه يكي از علل افت عملكرد خود را اين موضوع دانسته بود.
تاكيد بيش از حد بر بازي فوتبال بدون مهاجم كلاسيك از ديگر تصميمات پر حاشيه و بحث برانگيز گوارديولا در اين فصل بوده است كه البته در بازي هايي كه او از چنين سيستمي استفاده مي نمود، معمولا بايرن مونيخ در امر گل زني با مشكل مواجه مي شد.
چالش های پیش روی گواردیولا
به هر حال فصل به اتمام رسيده است و چالش هاي جديدي در فصل آينده در انتظار پپ گوارديولا خواهند بود. توقعات و انتظارات هواداران بايرن مونيخ بالاتر رفته است و شايد كسب نتايج مشابه فصل گذشته نتواند رضايت هوادران اين تيم را جلب نمايد. پپ گوارديولا بي ترديد با كادر بازيكنان خود نيز مشكلاتي خواهد داشت، ماريو ماندژوكيچ با او دچار اختلافاتي شده است و با توجه به اضافه شدن روبرت لواندوفسكي به بايرن مونيخ، قطعا اين مهاجم كروات بيشتر حاشيه ساز خواهد شد. البته يشنهادات وسوسه كننده ساير تيم ها به برخي از بازيكنان بايرن مونيخ نيز ممكن است براي گوارديولا در فصل بعد مشكل ساز شود.
بايرن مونيخ بيشترين بازيكن را در جام جهاني برزيل دارد، كه با توجه به فشرده بودن و حساسيت بالاي اين مسابقات امكان مصدوميت بازيكنان در آن بالا مي باشد،صرف نظر از اين موضوع بازيكنان ملي پوش بايرن مونيخ با خستگي ناشي از اين رقابت ها به اردوي آماده سازي پيش فصل اين تيم وارد خواهند شد و اين موضوع مي تواند باعث عدم نتيجه گيري مناسب بايرن مونيخ، حداقل در ابتداي فصل آتي گردد كه اين موضوع نيز خود از چالش هاي پپ گوارديولا در فصل جديد خواهد بود.
از ديگر موضوعات احتمالي بحث برانگيز و مشكل ساز تاكيد پپ گوارديولا به ادامه فلسفه خود در ارائه فوتبالي مبني بر مالكيت توپ مي باشد كه با توجه به انتقادات بيش از حد در مطبوعات آلمان از اين شيوه بازي، ممكن است پذيرش ادامه اين فلسفه از سوي سران باشگاه، هواداران و حتي بازيكنان بايرن مونيخ به راحتي صورت نپذيرد.
براي موفقيت بايرن مونيخ در فصل آينده بي ترديد پپ گوارديولا و ماتياس سامر از هم اكنون در حال برنامه ريزي و رايزني هستند و احتمالا يكي از اولويت هاي آنها فعال شدن در بازار نقل و انتقالات براي جذب يك مدافع مياني قابل اعتماد مي باشد.
به هر حال شايد دومين فصل حضور پپ گوارديولا در بايرن مونيخ، از اولين فصل حضورش در پرافتخارترينتيم آلماني، دشوارتر باشد و بايد منتظر ماند و ديد كه در اوايل ماه ژوئن سال 2015، او چه دست آوردي براي بايرن مونيخ خواهد داشت.