طرفداری - فوتبال همچنان ثابت می کند که یکی از غیر قابل پیش بینی ترین پدیده های دنیاست. شما اگر دو سال پیش ادعا می کردید که نیکو کواچ، سرمربی وقت فرانکفورت که در پلی آف برای سقوط نکردن از بوندس لیگا مبارزه می کند، سرمربی بایرن مونیخ خواهد شد، احتمالا به هیچ عنوان جدی گرفته نمی شدید.
با این حال سرمربی کروات در آن سال در دو دیدار پلی آف نفس گیر موفق شد فرانکفورت را در لیگ نگه دارد و این فرصت را پیدا کند تا شایستگی هایش را در بوندس لیگا نشان دهد. دو سال پس از آن ماجرا نیکو کواچ، فرانکفورت را یازدهم و هشتم بوندس لیگا کرد و دو سال پیاپی آن ها را به فینال جام حذفی رساند و در نهایت ماموریت غیرممکن را در آخرین بازی اش در فرانکفورت با پیروزی مقابل بایرن و قهرمانی جام حذفی عملی کرد. رویایی که پس از 30 سال بار دیگر تحقق می یافت. در چنین شرایطی باز هم برای بسیاری عجیب بود که نیکو کواچ، هدایت بزرگ ترین تیم آلمان و یکی از بزرگ ترین تیم های دنیای فوتبال را عهده دار شود. اما در روزگاری که همچنان بسیاری از مدیران اعتماد به جوانان را در عرصه مربی گری ترجیح می دهند، نیکو کواچ توانست هدایت بایرن را عهده دار شود.
پیش بینی ها و نظرات زیادی در مورد نیکو کواچ وجود دارد. این که آیا او اصلا می تواند برف مونیخ را ببیند یا خیر، مسئله غیر قابل پیش بینی است. علی الخصوص این که بدانیم کارلو آنچلوتی با آن رزومه پر و پیمان در سال دوم حضورش خیلی زود اخراج شد یا یورگن کلینزمن حتی نتوانست یک فصل را به طور کامل در مونیخ تمام کند. فشارها روی نیکو کواچ خیلی زود آغاز خواهد شد اما بازیکن سابق بایرن مونیخ نشان داده استعداد خوبی دارد و می تواند رویاپردازی کند.
کمی بعدتر از این که به طور رسمی اعلام شد نیکو کواچ هدایت بایرن را عهده دار شده، یوپ هاینکس، مرد افسانه ای بایرن مونیخ، در مصاحبه ای که پیام واضحی داشت از این انتخاب تمجید کرد:" من روی او مطالعه کرده ام. کواچ در گذشته عملکرد مثبتی داشته و با بازیکنانی از ملیت های مختلف در فرانکفورت کار کرده است. شکی وجود ندارد که او انتخاب خوبی برای بایرن مونیخ است." اشاره هاینکس به طور غیر مستقیم به کنترل رختکن در بایرن مونیخ است. او از همان ابتدا هشدار مشخصی به کواچ داده. مسئله ای که باعث شد دوران آنچلوتی در مونیخ زود از هم بپاشد، می تواند برای کواچ هم خطرناک باشد. با این حال سرمربی کروات رزومه مثبتی در این زمینه دارد. او در فرانکفورت در تیمی کار کرد که بازیکنانی از 18 ملیت مختلف با رفتارها و خصوصیات متفاوت داشت. مسئله ای که یک رکورد در بوندس لیگا محسوب می شد.
کواچ به خوبی توانست طی دو فصل و نیم رختکن چنین تیمی را کنترل کند. سرمربی کروات در طول هفته زمان های زیادی را برای صحبت انفرادی و گروهی با بازیکنانش می گذارد. کنترل رختکن یکی از مهم ترین مسائل برای کواچ در فلسفه مربی گری اش به شمار می رود و این مسئله در تیمی همچون بایرن مونیخ اهمیتش چند برابر می شود. هواداران بایرن از این حیث می توانند امیدوار باشند که مشکلات سال دوم آنچلوتی دیگر تکرار نشود.
از لحاظ فنی اما نکات بسیاری وجود دارد. سبک کواچ در فرانکفورت مبتنی بر بازی پر فشار در جلوی زمین و کناره ها و تاکید روی پاس های طولی و مستقیم بود. کواچ در فرانکفورت روی بازی با آرایش های مختلف با سه مدافع تاکید داشت. تصویر زیر آرایش پایه او را در فرانکفورت نشان می دهد. آرایش پایه 2-4-1-3 که در بسیاری از بازی ها مورد استفاده کواچ قرار گرفت. نکات کلیدی در این آرایش، حضور هاسه به در نقش «Holding midfielder»(توضیح مفصل فنی پیرامون این نقش) در جلوی مدافعان است(او البته در پست و نقش های دیگری هم به میدان رفته) و همچنین حضور دو مهاجم بسیار مهم در نوک خط حمله. آنته ربیچ به عنوان یک بازیکن «Ultra-aggressive» که نقش بسیار مهمی در پرسینگ کواچ ایفا می کرد و همچنین حضور سباستین هالر در نوک خط حمله در نقش «Target man»(توضیح مفصل فنی پیرامون این نقش).
کناره های زمین نقش بسیار مهمی در تفکرات کواچ دارد. این اهمیت هم در فاز تهاجمی و هم در فاز تدافعی بسیار قابل تامل است. سرمربی کروات خود بارها نیز از علاقه مندی اش به بازیکنانی که در کناره های زمین درخشش دارند، صحبت کرده است:"هواداران بازیکنانی هستم که از کناره های زمین حمله می کنند و در این نواحی تخصص دارند." این علاقه مندی کواچ به کناره های زمین از زمان حضورش در تیم ملی کرواسی مشخص بود. جایی که او در سیستم 1-3-2-4 از دو مدافع کناری تهاجمی یعنی داریو سرنا و دنیل پرانیچ در راست و چپ استفاده می کرد.
در فاز تدافعی نیز کناره های زمین برای کواچ اهمیت بسیاری دارد. همین طور که گفتیم سرمربی کروات علاقه زیادی به بازی مبتنی بر فشار و پرس از جلو دارد. یکی از ارکان پرس نیکو کواچ کناره های زمین است. جایی که او در فرانکفورت همواره تاکید داشت که با سوق دادن حریف به کناره های زمین، با نیروی زیادی آن ها را تحت فشار قرار دهد. مسئله ای که در طول فصل گذشته بارها و بارها دیده شد و مورد توجه تاکتیک نویسان آلمانی قرار گرفت.
به تصویر زیر دقت کنید. در دیدار مقابل لایپزیش می بینیم که بازیکنان فرانکفورت چگونه با 5 بازیکن به طور مستقیم در سمت راست، بازیکنان حریف را تحت فشار گذاشته اند. این مسئله باعث می شود تا بازیکن صاحب توپ یا با اتخاذ تصمیمی غلط توپ را از دست دهد یا اقدام به ارسال پاس بلند برای رهایی از فشار کند.
این بار در دیدار فرانکفورت مقابل هرتابرلین می بینیم که چگونه از سمت چپ دو بازیکن فرانکفورت به طور مستقیم بازیکن صاحب توپ را در کناره ها تحت فشار قرار می دهند و در عین حال بازیکن دورتر نیز یکی از گزینه های پاس را تحت نظر قرار داده است. این پرس نیکو کواچ در کناره های زمین فصل گذشته بارها و بارها در بوندس لیگا رخ نمایی کرد و مورد توجه قرار گرفت.
همین طور که پیش از این اشاره کردم، دو مهاجم کواچ همواره نقش بسیار کلیدی در تفکرات او در فرانکفورت داشته اند. نقش کلیدی که در زمان «High-pressing» خود را بیش از پیش نمایان می کند. نیکو کواچ روی بازپس گیری توپ در نقاط حساس زمین بسیار تاکید دارد. به تصویر زیر در دیدار مقابل لایپزیش دقت کنید. دو مهاجم فرانکفورت از بالا مدافعان حریف را تحت فشار قرار می دهند.
در تصویر بعد می بینیم که مدافع لایپزیش مطابق انتظار مجبور می شود برای رهایی از فشار شدید مهاجم فرانکفورت، منطقه بازی را عوض کند. اما این تازه آغاز ماجرا است.
در تصویر بعد می بینیم که چگونه وینگ بک چپ فرانکفورت خیلی سریع تلاش می کند تا همچنان پرس را از بالا با تحت فشار قرار دادن دیگر مدافع لایپزیش که به زودی صاحب توپ می شود، ادامه دهد. مسئله ای که باعث می شود این مدافع اقدام به کنترل توپ نکند و با ضربه سر سعی در رهایی از فشار داشته باشد.
در ادامه می بینیم که با محدود شدن انتخاب های مدافعان لایپزیش، ضربه سر مدافع به مقصد نمی رسد و بازیکنان فرانکفورت خیلی سریع مالکیت توپ را صاحب می شوند و با یک پاس سریع در شرایط حمله قرار می گیرند. همین توپ در ادامه با حرکت سریع آنته ربیچ و کات بک تماشایی او برای بواتنگ باعث می شود تا فرانکفورت دروازه حریف را باز کند.
همان طور که گفتیم کواچ در فرانکفورت فوتبالی مبتنی بر بازی پر فشار در جلو زمین و کناره ها و تاکید روی پاس های طولی و مستقیم، ارائه می داد. مسئله ای که با توجه با قدرت فرانکفورت و ابزاری که کواچ در اختیار داشت، بسیار طبیعی بود. با این حال او در بایرن مونیخ شرایط متفاوتی پیش رو دارد. جایی که انتظارها از او ارائه بازی مبتنی بر مالکیت توپ و تحت فشار قرار دادن حریف در طول 90 دقیقه و ایجاد حملات پی در پی روی دروازه حریفان خواهد بود. تاکتیک نویسان در آلمان این روزها روی پارامتر تطبیق پذیری کواچ در حال بحث هستند. این که آیا او می تواند از سبک نزدیک به «Reactive» در فرانکفورت خودش را با سبک «Proactive» در مونیخ وفق دهد یا خیر.
دیگر مسئله ای که از روز اول هدایت بایرن مونیخ توسط کواچ در آلمان مورد بحث قرار گرفته، آرایش پایه بایرن است. کواچ در تیم ملی کرواسی با چهار مدافع و در فرانکفورت روی بازی با سه مدافع تاکید داشت و باید دید رویکرد او در مونیخ چگونه خواهد بود. کواچ البته نشان داده در بازی با هر دو آرایش توانایی دارد و می تواند با توجه به شرایط تیم حریف، آرایش پایه تیمش را انتخاب کند. این تطبیق پذیری کواچ در بازی با سه مدافع و چهار مدافع نکته کلیدی در طول فصل خواهد بود.
نیکو کواچ امروز همراه با برادرش با رویاهای زیادی فصل را آغاز خواهند کرد. او استعداد خوبی دارد و نشان داده در تورنمنت های حذفی نیز توانایی خوبی دارد. مسئله ای که شاید یکی دیگر از نکات امیدوار کننده برای هوادارن بایرن باشد. هوادارانی که از حذف پیاپی در مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان طی سال های اخیر خسته شده اند و می خواهند سرانجام راهی فینال شوند. بایرنِ کواچ در حالی امشب کار خود را آغاز می کند که چشم های زیادی منتظر هستند تا از همان ابتدا با نگاهی سخت گیرانه او را رصد کنند.