5,4,1 آرایشی با ذهنیتی کاملا تدافعی است. کمتر تیمی از این آرایش استفاده می کند اما استفاده های موفقیت آمیز زیادی از آن شده است.
نقاط قوت 5,4,1 چیست؟
دفاع غیر قابل نفوذ:
استفاده از 5,4,1 عملا تمام حملات تیم حریف را خنثی می کند. با وجود 5 مدافع که عرض زمین را پوشش می دهند و 4 بازیکن میانی، کمتر خط حمله ای موفق به باز کردن دروازه تیمی با آرایش 5,4,1 می شود. بهترین مثال استفاده از این ترکیب تیم ملی یونان در رقابت های یورو 2004 است. با وجود دریافت 4 گل در دور گروهی، یونان بدون دریافت هیچ گلی در مرحله حذفی فاتح یورو 2004 شد.
ضد حمله: آرایش 5,4,1 قابلیت تبدیل سریع به آرایش 3,6,1 را دارد. در این حالت، اجرای ضد حملات سریع از کناره ها و هجوم پر تعداد از سمت میانی به خوبی انجام می شود. از ثمرات این آرایش، حفظ برتری عددی و ایجاد گزینه های زیاد برای ارسال پاس و حمله است. از مثال های این حالت از 5,4,1 می توان به تیم ملی کاستاریکا در جام جهانی 2014 اشاره کرد. کاستاریکا در این رقابت ها با زدن 4 گل و دریافت تنها 1 گل از گروه مرگ با 7 امتیاز صعود کرد و در 1/4 نهایی بعد از 120 دقیقه مقاومت در مقابل هلند در ضربات پنالتی شکست خورد.
چرا 5,4,1 آرایشی پر استفاده نیست؟ این آرایش چه نقاط ضعفی دارد؟
در کل 5,4,1 به هیچ وجه تاکتیک مناسبی برای حمله نیست. بازی با تک مهاجم کاملا این موضوع را مشخص می کند. کمتر تیمی با استفاده از این آرایش به دنبال گلزنی است و بازی تدافعی هدف اصلی این آرایش است. در نتیجه نمی توان برای رسیدن به گل از این آرایش استفاده کرد. همچنین در این آرایش حفظ مالکیت توپ به شدت سخت است و نمی توان انتظار مالکیت بیشتر از تیم حریف را در این آرایش داشت.
جمع بندی:
5,4,1 یکی از بهترین آرایش های دفاعی و مناسب برای تیم های نتیجه گرا است. استفاده از این آرایش نیازی به بازیکنان با دوندگی بالا ندارد اما بازیکنانی با خصوصیات دفاعی بسیار بالا از ملزومات این آرایش هستند. از تیمی با آرایش 4,5,1 نمی توان یک بازی زیبا و تهاجمی انتظار داشت.