🔸آزمون ورودی مدارس استعدادهای درخشان که هر ساله در اردیبهشتماه برگزار میشد پس از کش و قوسهای فراوان بر سر برگزاری یا حذف آن و با تاخیر بالاخره در پنجم مردادماه برگزار گردید. پیش از برگزاری آزمون وزیر آموزش و پرورش وعده داده بود که آزمون امسال به جای سنجش پیشرفت تحصیلی به آزمون هوش و خلاقیت دانشآموزان خواهد پرداخت.
🔸اما با کمال تاسف در روز آزمون مشخص شد که سوالات آزمون چیزی نیست جز تست هوش مشهور ریون که در سایتهای مختلف مشاوره تا سایتهای فالگیری و طالع بینی موجود است و هرکس میتواند برای سرگرمی آزمون را انجام داده و نتیجه خود را مشاهده کند.
🔸جالب آنکه مسوولین آموزش و پرورش معتقدند استاندارد بودن آزمون هوش ریون کافیست و نیازی به رعایت سایر استانداردها از جمله در دسترس نبودن و لو نرفتن سوالات پیش از آزمون مساله مهمی نیست.
🔸در این باره رییس سنجش وزارت آموزش و پرورش آقای عمادی میگوید: جایگزینی تست هوش به جای آزمون پیشرفت تحصیلی یک حرکت رو به جلو در جهت حذف آزمونهای غیر استاندارد نظام تعلیم و تربیت و افزایش کیفیت نظام آموزشی است. باید از آقای عمادی پرسید یک تست هوش استاندارد شده در کشورهای غربی که همه جا موجود است برای بررسی هوش کافیست؟ علاوه بر این سایر ابعاد هوشهای نهگانه چگونه توسط یک آزمون ماتریس ها سنجیده میشود؟
🔸به اذعان روان سنجان “یکی از محدودیتهای عمدهی آزمون ریون این است که سوالهای آن تنوع زیادی نداشته و از قدرت تمیز کمی برخوردارند. در نتیجه کسانی که در عامل اختصاصی سوالها(عامل S اسپیرمن) توانایی بیشتری دارند، معمولا از افرادی که این توانایی را کمتر دارند، نمرههای بیشتری میگیرند. به همین دلیل است که خود ریون استفاده از آزمونهای کلامی را نیز که بیشتر هوش متبلور را اندازهگیری میکنند، همراه با ماتریسهای خود پیشنهاد میکند.”
🔸پس از برگزاری آزمون و انتقادات گستردهای که به آن شده است رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی در سخنانی محیرالعقول تاکید نموده است که ” مهم نیست این تست در دسترس باشد. حتی اگر دانشآموز این پرسشها را حفظ کرده باشد باهوش است.” اینجا آقای قدمی هوش را با حافظه بهتر مساوی میگیرد و توجه نمیکند که ممکن است همانگونه که عدهای پرسشها را حفظ کردهاند پارهای دیگر اساسا سوالات را ندیده باشند و در شرایط نابرابر در آزمون از پیش لو رفته شرکت کنند.
🔸آنچه مشخص است این که تیم آقای بطحایی در یکساله اخیر نه تنها حرکتی برای رفع مشکلات زیربنایی نظام آموزشی نکرده اند بلکه با حاشیهسازی هر روز دردسر جدیدی آفریده و به امنیت روانی دانشآموزان و خانوادههای آنان آسیب جبرانناپذیری زدهاند. وزیری که یک روز قرار بود زبان روسی را وارد مدارس کند روز دیگر به مبارزه با زبان قومیتها برمیخیزد. یک روز سمپاد را حذف میکند و روز دیگر با آزمون ریون به استقبال آن میرود. در میان انچه قربانی میشود اعتماد عمومی و عمر فرزندان این کشور است.
مهین برخورداری