مطلب ارسالی کاربران
تاریخچه جام های جهانی، جام جهانی 2014، قهرمانی در امریکای جنوبی : ماموریت غیر ممکن یوگی و دوستان
برزیل از هفت سال قبل از مسابقات که به میزبانی انتخاب شد، روند آماده سازی را آغاز نمود. با اینحال تاخیرات جدی، مسئولین را بشدت نگران کرد. در جام کنفدراسیونها که در تابستان 2013 برگزار شد، تاخیر واضح بود. اعتراضات به برگزاری جام جهانی با وجود فقر در کشور مساله دیگری بود که راه حلی برای آن به نظر نمی رسید. جام بیستم با گل به خودی مارسلو در دیدار افتتاحیه مقابل کرواسی شروع شد. برزیل بازی را برد. اما اشتباه داور در اعلام پنالتی هواداران برزیل را نگران کرد. تیم در حد قهرمانی جهان بازی نمی کرد. اوچوا، دروازه بان مکزیک در بازی دوم یک تنه در برابر خط حمله برزیل ایستاد. دو تیم 7 امتیازه گروه، برزیل و مکزیک بودند. کرواسی با برد 4-0 در برابر کامرون بزرگترین پیروزی اش را در تاریخ جام جهانی جشن گرفت. مکزیک هم به رکوردش برای صعود از مرحله مقدماتی که از 1994 شروع شده بود، ادامه داد. آنها در 1990 محروم بودند و در 1986 هم صعود کرده بودند. گروه B با پیروزی خیره کننده هلند با نتیجه پنج بر یک مقابل اسپانیا در روز اول و پیروزی شیلی مقابل قهرمان جهان در روز دوم که به حذف مدافع عنوان قهرمانی انجامید، همه را شوکه کرد. در گروه C کلمبیا مقتدارنه و با نه امتیاز صعود کرد و یونان برای نخستین بار به مرحله حذفی گام نهاد.
گروه D با وجود سه قهرمان سابق گروه مرگ نامیده می شد ولی سر گروهی کاستاریکا و حذف انگلیس و ایتالیا واقعا شگفت انگیز بود. اوروگوئه که به کاستاریکا باخته بود، با بازگشت سوارز این دو تیم را شکست داد. البته سوارز شانه کیلینی را گاز گرفت و هم بقیه تورنمنت محروم شد و هم اوروگوئه که به او متکی بود، در ادامه تورنمنت تضعیف شد. این دومین جام جهانی بود که ایتالیا پس از قهرمانی 2006 از گروهشان هم صعود نمی کردند. با توجه به اینکه در روسیه نیز انتخاب نشدند، ایتالیا برای صعود از گروه باید لااقل شانزده سال انتظار بکشد که این زمان برای تیمی که چهار بار سابقه قهرمانی جهان را دارد واقعا تعجب بر انگیز است. در گروه E و F اتفاق خاصی نیفتاد. در گروه G امریکا پس از دو دوره متوالی که به غنا می باخت، توانست این تیم را شکست دهد. سرانجام در گروه H الجزایر با پیروزی چهار بر یک مقابل کره جنوبی به اولین تیم آفریقایی تبدیل شد که در یک بازی چهار گل به ثمر رسانده است. تساوی با میزبان دور بعد یعنی روسیه باعث شد با اتکا به همان برد، الجزایر پشت سر بلژیک نه امتیازی صعود کند. این نخستین بار بود که دو تیم از آفریقا از دور گروهی صعود می کردند (نیجریه و الجزایر).
در یکهشتم شیلی که سابقه طولانی در حذف بدست برزیل داشت (1962، 1998 و 2010) این بار هم حذف شد اما نه با نتایج 3-1 و 4-1. آنها در وقتهای قانونی و اضافی برزیل را متوقف کردند و در دقیقه 120 پینیا تیرک دروازه برزیل را لرزاند تا فاجعه بلوهوریزنته (ورژن شیلی) در شرف رقم خوردن باشد. برزیل در ضربات پنالتی شیلی را حذف کرد. کلمبیا در غیاب سوارز براحتی اوروگوئه را برد و خامس هم گل تورنمنت را به ثمر رساند. مکزیک تیم برتر میدان بود. ولی احتیاط بیش از حد سرمربی تیم، هررا، فشار هلند و شوت اشنایدر بازی را مساوی کرد. در وقتهای تلف شده داور فریب دایو روبن را خورد و با یک پنالتی بحث برانگیز هلند به دور بعد رفت. کاستاریکا با درخشش ناواس در ضربات پنالتی یونان را شکست داد. فرانسه، نیجریه را از پیش رو برداشت و آلمان در وقت اضافه بر الجزایر پیروز شد. سوئیس با تاکتیکهای اتمار هیتزفیلد، مسی را خنثی کرد. در دقیقه 118 دیماریا گلزنی کرد. ضربه سر جمائیلی داشت بازی را به ضربات پنالتی می برد که به تیرک دروازه برخورد کرد. در برگشت هم مجدد توپ در مقابل همین بازیکن قرار گرفت و بازهم تیرک دروازه مانع از گلزنی وی شد تا مسی و شرکا به دور بعد صعود کنند. در بازی آخر مرحله یکهشتم امریکا در وقت قانونی با بلژیک مساوی شد. در وقتهای اضافه بلژیک 2-1 برد. اما امریکا صاحب یک رکورد در تاریخ جام جهانی شد. تیم هاوارد، دروازه بان تیم، شانزده سیو انجام داد.
در یکچهارم آلمان با کمترین فشار توانست فرانسه را روی ضربه سر مدافع جلو کشیده تیم، متس هوملز شکست دهد. برزیل کلمبیا را برد ولی نیمار مصدوم شد و تیاگو سیلوا محروم. خامس هم در دقایق پایانی حضور در جام یک پنالتی بدست آورد تا ششمین گل خود را بزند و آقای گل رقابتها شود. هلند در برابر کاستاریکا نتوانست حریف ناواس شود و کار به پنالتی کشید. ونگال تیم کرول پنالتی گیر را آخرین دقیقه بازی به جای سیلیسن آورد و او با مهار دو پنالتی هلند را به نیمه نهایی فرستاد. آرژانتین با درخشش هیگواین بلژیک را حذف کرد تا پس از 24 سال به نیمه نهایی برسد.
آلمان در نیمه نهایی در یک بازی تاریخی و تکرار نشدنی برزیل را با نتیجه سنگین هفت بر یک شکست داد. آرژانتین و هلند در نیمه نهایی زورشان به هم نرسید. این بار تیم کرول توسط فنخال به بازی نیامد وسیلسن هم توفیقی نداشت تا با درخشش رومرو در ضربات پنالتی، آرژانتین راهی فینال ماراکانا در غیاب برزیل شود. در دیدار رده بندی هلند مقابل برزیل سه بر صفر برنده شد و به مدال برنز رسید. اسکولاری دریافت وقت رفتن فرا رسیده است و ای کاش او نمی آمد تا به عنوان قهرمان 2002 از او یاد شود نه خالق فاجعه 7-1 در بلوهوریزنته. در فینال هم آلمان و آرژانتین بازی محتاطانه ای را به نمایش گذاشتند. دقیقا چیزی که از یک فینال جام جهانی انتظار می رود. آرژانتین تیمی بود که موقعیت نداشت و تمایل داشت بازی به ضربات پنالتی کشیده شود. آنها حتی یک توپ درون چارچوب هم نداشتند. با اینحال درخشش رومرو آنها را در بازی نگه داشت. بازی به وقت اضافه رفت. گوتزه که اواخر نیمه دوم به بازی آمده بود، در هفت دقیقه به پایان بازی انتظار 24 ساله را برای ژرمنها به اتمام رساند و گلی را زد که مدتها همه منتظرش بودند. یواخیم لوو و شاگردانش مزد زحمات خود را با جام گرفتند.
آلمان در جام جهانی بیستم
آلمانها مشت اول را محکم زدند و تقریبا دهان پرتغال رو خرد کردند. نه تنها با یک نتیجه قاطع این تیم را شکست دادند و روحیه تیم را خراب کردند که باعث اخراج پپه شدند تا او دیدار سرنوشت ساز مقابل امریکا را از دست بدهد. توماس مولر در هفتمین بازی خود در جام جهانی هت تریک کرد و با هشت گل زده در کنار مارادونا قرار گرفت. دیدار دوم ژرمنها دچار سندروم بازی دوم شدند. آنها از 1990 به این سو تنها در یکی از بازیهای دوم مرحله گروهی پیروز بوده اند. این بار هم در برابر غنا از حریف عقب افتادند تا مجبور شوند کلوزه را بازی دهند. کلوزه 36 ساله تنها یک دقیقه بعد از به زمین آمدن گل زد تا با رکورد رونالدو برابر کند. پشتک ناکام او در شادی پس از گل نشان از آن داشت که سن در فوتبال فقط یک عدد نیست. دیدار آلمان با امریکا، تقابل لوو با کلینزمن هم بود. تقابل استاد و شاگرد. البته در تیم ملی اگرچه کلینزمن سر مربی بود و لوو دستیار وی به حساب می آمد، ولی کلینزمن در کلاسهای مربیگری شاگرد لوو بود. در تیم ملی هم کلینزمن که ساکن امریکا و مربی پروازی بود، بیشتر وظایف را به لوو می سپرد. لوو مغز متفکر تیمی بود که نگرش جهانیان را نسبت به فوتبال آلمان اصلاح کرد. در این بازی امریکا اگر این تیم می باخت و پرتغال پر گل می برد، حذف می شد. لذا بحث نخ نمای تبانی دوباره از سر گرفته شد. ژرمنها با پیروزی بر امریکا عملا خط بطلانی بر این غرض ورزان کشیدند. امریکا در دور حذفی بازی را مقابل بلژیک به وقت اضافه کشید تا معلوم شود ژرمنها به این تیم آوانس نداده اند.
مرحله حذفی و دیدار مقابل الجزایر یادآور شرمساری خیخون بود. الجزایر شجاعانه بازی کرد و دروازه بان این تیم بارها دروازه تیمش را از خطر فروریزی نجات داد. البته در ضد حملات الجزیریها نیز زهر دار بودند و اگر فوق واکنشهای نویر نبود، ژرمنها حذف می شدند. در وقت اضافه با گلهای شورله و اوزیل ژرمنها پیش افتادند تا گل دقیقه 121 الجزایر عملا بی اثر باشد. در یکچهارم نهایی آلمان به مصاف فرانسه رفت و توانست در یک بازی حساب شده بر این تیم غلبه کند. تک گل آلمان را در این دیدار روی سانتر ناشی از خطا، هوملس در دقیقه پانزدهم با ضربه سر به ثمر رساند. اما نیمه نهایی آلمان و برزیل برای آلمانها از هر لحاظ رویایی بود. آنها توانستند بر رقیب دیرینه غلبه کنند و انتقام 2002 را به شدید ترین وجه ممکن بگیرند و پس از دوازده سال نیز خود به فینال برسند. آلمان در هفت دقیقه طوفانی از دقیقه 22 تا دقیقه 29، چهار گل به برزیل زد تا بازی تا دقیقه 29 پنج بر صفر باشد. برای همین بازی به تنهایی دهها رکورد ذکر شده و بسیاری عناوین شکسته شده. مهمترین آنها اینکه آلمان به هشتمین فینال میرسید. برای نخستین بار از 1938، تعداد گلهای آلمان در جام جهانی از برزیل بیشتر شود. این نخستین بار بود که آلمان رکورد دار گل زده در جام جهانی می شد. همچنین مهمترین عنوانی که جابجا شد رکورد گلزنی در جام جهانی بود که کلوزه 36 ساله در خاک برزیل، در برابر دیدگان حسرت زده رونالدو، در دیدار برابر برزیل این عنوان را از آن خود کرد. فاجعه بلوهوریزنته رخ داد اما با ورژن آلمانی. برزیلیها آرزو میکردند ای کاش در ضربات پنالتی مقابل شیلی حذف می شدند تا این لکه ننگ بر پیشانی آنها بنشیند.
آرژانتین و آلمان رکورد زدند. این سومین بار بود که این دو تیم با هم در فینال بازی می کردند. 86 مارادونا جام را به آرژانتین هدیه کرد و 90 برمه آلمان را پیروز کرد. این بار بازی تیمی آلمانها اجازه نداد مسی راه مارادونا را برای جاودانه شدن طی کند. هر چقدر هم بگویند مسی به جام جهانی نیاز ندارد، مصاحبه های این بازیکن نشان می دهد چه عطشی برای فتح این جام دارد و چقدر جای خالی آنرا در ویترین افتخاراتش حس می کند. همکاری شورله و گوتزه در جناح چپ، کنترل عالی گوتزه و ضربه عالی او کاری را کرد که چهار سال پیش اینیستا برای اسپانیا انجام داده بود. گوتزه که بازیکن خوبی بود وقتی لوو به او گفت برو به دنیا نشان بده که از مسی بهتری، در فینال با وجود اینکه دقیقه 88 به بازی آمد در 25 دقیقه کاری را برای آلمان انجام داد که نه مسی و هیگواین و پالاسیو برای آرژانتین انجام دادند و نه کلوزه و شواین اشتایگر و اوزیل و کروس برای آلمان. او چهارمین جام را برای آلمانها به ارمغان آورد. آلمانی که در تمام جام های جهانی هزاره سوم در نیمه نهایی بود اما هر بار دستش از جام کوتاه می ماند. واقعا چه کسی در آلمان دوست داشت یکبار دیگر صحنه مدال برنز و نقره انداختن ژرمنها را به نظاره بنشیند. آلمان به نخستین تیم اروپایی تبدیل شد که در امریکای جنوبی قهرمان جام جهانی می شد. آلمانها تنها تیمی هستند که در هر سه کشور پر افتخار فوتبال (برزیل، آلمان و ایتالیا) به مقام قهرمانی می رسند. مسی به عنوان بهترین بازیکن جام شناخته شد. او که در مرحله حذفی یک گل هم نزده بود و فقط ایران، بوسنی و نیجریه قربانیان او بودند، انتخابش جنجال برانگیز شد. حتی مارادونا اعلام کرد حاضر است دنیا را به مسی بدهد اما توپ طلا را نه! تقریبا همه اهالی فوتبال (بجز مسی فن ها) این انتخاب را زیر سوال بردند. دستکش طلا مطابق انتظار به مانوئل نویر رسید. ژرمنها مزد زحمات مستمر خود را گرفتند. کلوزه، لام و مرتساکر با جام قهرمانی جهان از تیم ملی خدا حافظی کردند. چه خدا حافظی با شکوهی. بخصوص برای کلوزه که بهترین گلزن ادوار جام جهانی هم شد. ژرمنها بعد از شکست بر میگردند. قویتر و با انگیزه تر از همیشه. ولی باید بعد از قهرمانی هوشیار باشند. چون همه برای شکست دادن آنها به میدان می آیند. آنها باید مراقب باشند سرنوشت فرانسه، ایتالیا و اسپانیا پس از قهرمانی برای آنها تکرار نشود. با درایت لوو منکه امیدوارم آنها این طلسم را خواهند شکست. شما چطور؟
ایران در جام جهانی بیستم
ایران با کمی چاشنی شانس به جام جهانی رسید. قطر، ازبکستان و کره جنوبی بدشان نمی آمد ایران به جام جهانی راه نیابد. هر یک البته انگیزه خودشان را داشتند. به هر حال گل قوچان نژاد به کره باعث شد ایران به جام جهانی برزیل برسد. دیدار اول مقابل نیجریه یک دیدار کلیدی به شمار می آمد. تیم ایران همچون تمام تیمهایی که کارلوس کی روش مربی آنها بوده، در دفاع مستحکم بود اما فاقد خلاقیت در فاز هجومی نشان داد. در یکی از سرد ترین دیدارهای جام جهانی ایران در برابر نیجریه بدون گل متوقف شد. بازی دوم مقابل آرژانتین هم اگرچه ایران هوشیارانه دفاع کرد ولی کیفیت بازی ایران در میانه میدان و حتی در محوطه جریمه حریف قابل مقایسه با بازی اول در برابر حریف آفریقایی نبود. ایران اگر مازیچ، داور صربستانی دیدار، کمی مهربانتر بود می توانست به یک ضربه پنالتی برسد. همه داشتند برای مساوی هورا می کشیدند که در دقیقه 91 مسی تفاوت را رقم زد و آرژانتین را در برابر ایران برنده کرد. با اینحال ایران یک امتیاز داشت و در روز سوم هنوز کور سوی امیدی برای صعود وجود داشت. ایران باز تر از دو دیدار قبل بازی کرد و در نتیجه سه برابر آنچه در مجموع دو دیدار قبلی دریافت کرده بود، از سوی تیم حذف شده بوسنی دریافت کرد. البته رضا قوچان نژاد هم تنها گل ایران در این دوره از رقابتها را وارد دروازه بوسنی نمود. در مجموع مردم از نمایش تیم ملی در جام جهانی 2014 راضی بودند. بخصوص دیدار مقابل آرژانتین، نقطه اوج حضور ایران در جام جهانی برزیل بود.
جام در یک نگاه
میزبان : برزیل
قهرمان : آلمان
نایب قهرمان : آرژانتین
بهترین خط حمله : آلمان با 18 گل
آقای گل : خامس رودریگز از کلمبیا با 6 گل
توپ طلا : لیونل مسی از آرژانتین
بهترین بازیکن جوان : پل پوگبا از فرانسه
برنده بازی جوانمردانه : کلمبیا
بهترین دروازه بان : مانوئل نویر
کارت زرد : 187
کارت قرمز : 10 (کاستاریکا، یونان، هندوراس، بلژیک، اوروگوئه، اکوادور، کامرون، کرواسی، پرتغال و ایتالیا هر کدام یک کارت قرمز)
گل بخودی : 5
تعداد تیمها : 32
تعداد بازی : 64
تعداد گل : 171
میانگین گل زده : 2.67
تعداد تماشاگر : 3429873
میانگین تماشاگر : 53592
بیشترین تماشاگر : آرژانتین- بوسنی گروهی و آلمان-آرژانتین فینال 74738 نفر
میانگین بازی ملی تیم قهرمان : 61
میانگین سن تیم قهرمان : 27.0 سال
میانگین قد تیم قهرمان : 1854 میلیمتر