مطلب ارسالی کاربران
تاریخچه جام های جهانی، جام جهانی 2010، قهرمانی تیکی تاکا با طعم وو وو زلا و چاشنی جابولانی
سر انجام جام جهانی به آفریقا رسید. وو وو زلا که از جام کنفدراسیونها به جهانیان معرفی شد، اگر چه به خاطر سر و صدای کر کننده اش مورد انتقاد مربیان و بازیکنان بود، اما معرف فرهنگ آفریقا بود و از این جهت یک نقطه مثبت و خاطره انگیز به شمار می رفت. از این جام سرگروهها بر مبنای رنکینگ اکتبر سال قبل از جام جهانی انتخاب می شدند. فرانسه با گلی که بطور آشکار با دست به ثمر رسیده بود، پلی آف را پشت سر گذاشته بود، با آفریقای جنوبی همگروه شد. گروهی که با توجه به مکزیک و اوروگوئه، برای هر دو تیم سخت بود و در نهایت نیز، حکم به حذف خروسها و بافانا بافانا (لقب آفریقای جنوبی) داد. در گروه A آفریقای جنوبی از جمله ضعیف ترین میزبانان بود و در دور گروهی حذف شد. اوروگوئه پس از بیست سال، در جام جهانی به پیروزی رسید و مکزیک با پیروزی بر فرانسه پشت سر این تیم صعود کرد. فرانسه که صعودش به جام جهانی هم جنجالی شده بود و بسیاری خواستار تکرار مسابقه پلی آف شده بودند، اسیر اختلافات داخلی شد. آنلکا بدنبال درگیری با مربی از اردو اخراج شد و بسیاری از فرانسویها بر علیه دومنک دست به اعتصاب زدند و از تمرین خود داری کردند تا فرانسه یکی از بدترین بازیهایش را به نمایش بگذارد. یک مساوی و دو باخت که یکی از آنها در برابر آفریقای جنوبی ثبت شد باعث شد کاروان فرانسه با خفت به کشور مراجعت کند و بسیاری خواستار برخورد جدی با شورشیان تیم ملی شدند.
صعود کره جنوبی با پیروزی بر یونان و تساوی با نیجریه، سرگروه شدن امریکا در گروه انگلیس که خاطرات 1950 را برای انگلیسیها تازه کرد، صعود غنا پشت سر آلمان و راهیابی این تیم به دور حذفی به عنوان تنها تیم آفریقایی، صعود ژاپن با غلبه بر دانمارک و صعود این تیم پشت سر هلند مدعی، حذف ایتالیا، قهرمان دور قبل، در دور گروهی و قرار گرفتن این تیم در رده چهارم پایین تر از نیوزلند با همان مربی و همان ستارگان جام جهانی 2006، در اختیار گرفتن رکورد گل نخوردن جام جهانی بوسیله سوئیس(آنها علاوه بر اینکه در جام 2006 گل نخوردند، در دیدار با اسپانیا و بخش اعظم بازی با شیلی دروازه خود را بسته نگه داشتند.) و حذف آنها به عنوان تنها تیم جام نوزدهم که توانستند اسپانیا را مغلوب کنند از نکات جالب توجه دور گروهی بود.
در مرحله حذفی اختاپوس عجیبی به جهانیان معرفی شد که تمام دیدار ها را درست پیش بینی می کرد. "پل" بخش مهمی از خاطرات ما را در جام جهانی 2010 تشکیل می دهد. غنا با پیروزی بر امریکا خاطرات سنگال 2002 و کامرون 90 را زنده کرد و به یکچهارم نهایی راه یافت. آنها دردقیقه 120 داشتند اوروگوئه را حذف می کردند که سوارز با دست مانع از گل شدن آن شد. سوارز اخراج شد ولی آساموا ژیان توپ را به تیرک افقی دروازه کوبید تا غنا نتواند به عنوان نخستین تیم آفریقایی به جمع چهار تیم برتر برود و در مقابل این اوروگوئه بود که با برد در ضربات پس از چهل سال به نیمه نهایی رسید. سوارز ترکیبی از قهرمان و تبهکار بود. در اوروگوئه اما او یک قهرمان بود. گل آفساید آرژانتین به مکزیک و گل سالم لمپارد که مردود اعلام شد و در ادامه به سنگین ترین باخت انگلیس در جام جهانی آنهم مقابل دشمن قدیمی یعنی آلمان منجر شد، باعث شد طرفداران استفاده از تکنولوژی افزایش یابند. البته ژرمنها در جواب انگلیسیها آنرا کارمای 1966 می دانستند. با این تفاوت که آنجا انگلیس قهرمان شد و اینجا آلمان به مقام سوم رسید. بنابراین ژرمنها کاملا به تعویض نتیجه یا حتی تکرار دو بازی راضی بودند. گل کلوزه روی پاس مانوئل نویر، علاوه بر اینکه نام نویر را در بین پاس گل دهندگان جام جهانی قرار داد، باعث شد او به رکورد پله در ثبت دوازده گل در جام جهانی برسد. پاراگوئه با غلبه بر ژاپن در پنالتی برای نخستین بار به یکچهارم نهایی رسید. اسپانیا با یک گل آفساید بر پرتغال غلبه کرد. کی روش با اندیشه های دفاعی با تنها یک گل خورده حذف شد. در مقابل آنها اگرچه هفت گل به ثمر رساندند اما همه گلها را به تیم کره شمالی زدند و در سه دیدار دیگر در گلزنی ناکام بودند. جمله معروف رونالدو که "برو از کی روش بپرس" در جواب خبر نگاری بود که از او در باره علت ضعف خط حمله پرتغال سوال کرده بود.
در یکچهارم هلند در دیداری که برزیل از هر لحاظ تیم برتر بود، روی اشتباه مدافعان برزیلی که بیشتر تدافعی بود تا تهاجمی دو گل به ثمر رساند تا برای نخستین بار از 1998 به جمع چهار تیم پایانی راه یابد. آلمان با تیم جوانش، با بازیهایی درخشان که بسیاری دشمنان سابق را عاشق این تیم کرد، مسی را با مارادونا چهار بر صفر مات کرد تا هر دو اسطوره آرژانتین را حقیقتا به چارمیخ بکشد. یکی را در کسوت مربی و دیگری در کسوت بازیکن. آنها به مارادونا "توپ جمع کن" تیم را نشان دادند و به قیمتی گزاف "مانشافت" را برای او معنی کردند. به او آموختند که فوتبال یک بازی تیمی است نه یک بازی انفرادی. در این بازی کلوزه به رکورد گرد مولر رسید و در یک قدمی رکورد رونالدو قرار گرفت. در نیمه نهایی اسپانیا در حالی آلمان را شکست داد که مولر محروم بود و داور پنالتی ژرمنها را نگرفت. برای نخستین بار فینال بدون یکی از چهار تیم برزیل، آلمان، ایتالیا و آرژانتین برگزار می شد. آلمان در رده بندی به یکسری بازیکنانی که کمتر به آنها بازی رسید، بازی داد و به سختی توانست اوروگوئه سختکوش را شکست دهد. مولر آقای گل مسابقات و بهترین بازیکن جوان جام که نبودش در دیدار نیمه نهایی حس می شد و دیگو فورلان بهترین بازیکن مسابقات در رده بندی هر کدام یک گل به ثمر رساندند. هلند که در نیمه نهایی دیگر اوروگوئه را شکست داده بود، برای سومین بار بود که به فینال می رسید. آنهم در حالیکه هر شش دیدار آغازین را برده بود و خیز برداشته بود برای رسیدن به رکورد برزیل 2002. هرکدام از دو تیم اسپانیا و هلند که برنده فینال می شدند، تبدیل به هشتمین تیمی می شدند که جام قهرمانی را بالای سر می برد. روبن در بازی نزدیکی که موقعیت چندانی در آن خلق نمی شد تک به تک را در برابر کاسیاس از دست داد تا در وقتهای اضافه اینیستا فرصت پیدا کند، اسپانیا را که متکی بر تیکی تاکا بود را قهرمان کند.
آلمان در جام جهانی نوزدهم
تیم جوان آلمان، آنقدر جام اولی داشت که کسی در ابتدای جام روی آنها حساب نمی کرد. با شروع بازیها آلمان، استرالیا را چهار بر صفر در هم کوبید. در ادامه یک شکست غیر منتظره برابر صربستان و یک پیروزی برابر غنا آنها را سرگروه راهی دور بعد کرد. البته با توجه به سایر نتایج همه انتظار داشتند ژرمنها بگونه ای نتیجه بگیرند که سمت ساده تر جدول را پیش رو ببینند. اما برای رسیدن به نیمه نهایی، آنها شجاعانه مسیر انگلیس و آرژانتین را به مسیر امریکا و اوروگوئه ترجیح دادند و پیروزیهای مقتدرانه 4-1 و 4-0 را به دو رقیب قدیمی تحمیل کردند. در دیدار نیمه نهایی اما نبود مولر سخت حس می شد و داور نیز با حریف مهربانتر بود و از پنالتی روی اوزیل و کلوزه گذشت. اسپانیا با تک گل پویول به فینال رفت. در بازی رده بندی کلوزه بیمار بود و نتوانست به میدان برود و رکورد رونالدو را بشکند. کلوزه که در صدمین بازی خود در برابر آرژانتین دبل کرده بود و به رکورد گرد مولر رسیده بود ، در نیمه نهایی درخشش نداشت و در رده بندی هم غایب بود. در ابتدا با توجه به مصدومیت بالاک، کاپیتان مانشافت و خود کشی دروازه بان اول ژرمنها، روبرت انکه، تصور صعود ژرمنها به جمع چهار تیم برتر نبود. لوو از این آزمون نمره قبولی گرفت و قراردادش را با فدراسیون تمدید کرد. او یورو 2008 را به فینال رسیده بود و جام جهانی 2010 را هم با تیمی جوان و آینده دار به نیمه نهایی رسیده بود. فیلیپ لام بخوبی جای کاپیتان مصدوم و سی و چهار ساله را پر کرد و باستین شواین اشتایگر هم نقش مکمل در فرماندهی وسط زمین داشت. آلمان جام را فتح نکرد اما دلهای بیشماری را در سراسر جهان فتح کرد. این سومین مدال کلوزه بود و سومین نیمه نهایی ژرمنها اما آنها از داشتن نقش ساقدوش خسته شده بودند و دلشان قهرمانی می خواست.
جام در یک نگاه
میزبان : آفریقای جنوبی
قهرمان : اسپانیا
نایب قهرمان : هلند
بهترین خط حمله : آلمان با 16 گل
آقای گل : توماس مولر از آلمان با 5 گل
توپ طلا : دیگو فورلان از اوروگوئه
بهترین بازیکن جوان : توماس مولر از آلمان
برنده بازی جوانمردانه : اسپانیا
بهترین دروازه بان : کاسیاس از اسپانیا
کارت زرد : 261
کارت قرمز : 17 (اوروگوئه، برزیل، الجزایر و استرالیا هر کدام دو کارت قرمز و هلند، شیلی، آلمان، صربستان، سوئیس، پرتغال، فرانسه، نیجریه، و آفریقای جنوبی هرکدام یک کارت قرمز)
گل بخودی : 2
تعداد تیمها : 32
تعداد بازی : 64
تعداد گل : 145
میانگین گل زده : 2.27
تعداد تماشاگر : 3178856
میانگین تماشاگر : 49670
بیشترین تماشاگر آفریقای جنوبی-مکزیک گروهی (افتتاحیه) و هلند-اسپانیا فینال با 84490 تماشاگر
میانگین بازی ملی تیم قهرمان : 59
میانگین سن تیم قهرمان : 27.3 سال
میانگین قد تیم قهرمان : 1805 میلیمتر
میانگین بازی ملی آلمان : 42
میانگین سن آلمان : 25.3 سال
میانگین قد آلمان : 1854 میلیمتر
منبع : دیتا بیس شخصی یاسر ماهروزاده