محمدعلی کریمی پاشاکی که هوادارن فوتبال به نام علی کریمی او را می شناسند در تاریخ 17 آبان 1357 در کرج بدنیا آمد. کریمی از معدود بازیکنانی است که هم هوادارن پرسپولیس و هم اکثر قریب به اتفاق هوادارن استقلال دوستش دارند. پدر وی اهل بخش کوچکی از شهرستان سیاهکل استان گیلان، بنام پاشاکی است و خود کریمی هم بارها و بارها از خطه پدری اش به عنوان قطعه ای از بهشت یاد کرده است. جادوگر فوتبال آسیا فوتبالش را از باشگاه فتح تهران آغاز کرد. زمانی که تنها 18 سال سن داشت به تیم فتح ملحق شد و در سال 1375 با این باشگاه قرارداد امضا کرد.
او همانند دیگر جادوگران نه عصای جادوی داشت و نه گوی و جاروی مرموزی را با خود حمل می کرد، برای فوق ستاره شدن به جادوی ساق هایش اتکا کرد و در سن 20 سالگی به آرزوی مهمش در زندگی حرفه اش رسید و به باشگاه محبوبش ملحق شد. 1377 سالی بود که کریمی پیراهن سرخ رنگ تیم محبوب پایتخت را بر تن کرد. شاگردی مربیان بزرگی مثل استانکو و علی پروین باعث شد تا سه سال بازی کردن برای پرسپولیس، او را به بازیکنی آماده برای خدمت به تیم ملی تبدیل کند.
یک سال محرومیت او به خاطر ضرب و شتم داور بازی تیم امید ایران و ویتنام، درس بزرگی به جادوگر جوان داد و وقتی محرمیتش به اتمام رسید با دعوت منصور پورحیدری به تیم ملی ایران دعوت شد و به بازی های آسیای بانکوک پا گذاشت. درخشش کریمی جوان در این تورنمنت تا فینال ادامه داشت و یکی از گل های برتری ایران مقابل کویت را هم به ثمر رساند تا اولین موفقیت ملی خود را خیلی زود بدست بیاورد.
وی پس از سه سال حضور در پرسپولیس، در سالهای کوچ گسترده فوتبالیست های مستعد ایرانی به فوتبال امارات، الاهلی را برگزید تا در دورانی که خیلی ها اعتقاد داشتند می توانست به بهترین لیگ های دنیا برود، 4 سال از عمرش را در شیخ نشین های امارات سپری کند. البته لقب "الساحر" یا همان جادوگر توسط گزارشگران عرب بر روی وی نهاده شد و در لیگ امارات بارها تماشاگران شاهد هنرنمایی او با توپ بودند و به وجد آمدند. هرچه بازی های باشگاهی او در انزوا برگزار می شد، بازی ای ملی اش در اوج هیاهوی رسانه ای قرار می گرفت. بازی های فوق العاده کریمی، مقابل باشگاه رم، که در صحنه های زیادی با دریبل مدافعان این تیم بارها و بارها هوادارانش را به وجد آورد.
نمایش خوب در مقابل نیوزیلند و بازی های خاطره انگیزش در مقدماتی جام جهانی 2002 که در نهایت با از دست دادن دو موقعیت خوب در مقابل شی گیون در بازی با ایرلند و حذف ایران همراه بود، باعث شد تا مردم ایران برای بازی های تیم ملی در جام باشگاه های آسیا در سال 2004 به امید چهارمین قهرمانی پای گیرنده هایشان بنشینند. زدن 5 گل در جام ملت های آسیا 2004 که سه تا از آنها را به کره جنوبی زده بود، عنوان بهترین بازیکن جام و البته مرد سال فوتبال آسیا را برای کریمی به ارمغان آورد.
نمایش دلپذیر او، یکی از آرزوهای فوتبال دوستان را برآورده کرد. حضور در بهترین تیم بوندسلیگا، بایرن مونیخ؛ حضور در باواریا فصل جدیدی در زندگی کریمی گشود. او که با توجه به قانونمند بودن باشگاه بایرن مونیخ، از شرکت در تست فنی این تیم معاف شده بود تمام تلاش خود را کرد که بازی فانتزی و سراسر تکنیکی اش را با هماهنگی و کار گروهی غنا ببخشد، فصل را فوق العاده آغاز کرد.
یک نمایش بی نظیر برابر بایر لورکوزن، دادن پاس گل 50 متری به ماکای و زدن یک گل و تأثیر بسزا در پیروزی 5 بر 2 مونیخی ها نام کریمی را در آلمان بر سر زبان ها انداخت. تأثیر فلیکس ماگات بر فوتبال وی از همین نقطه شروع شد. ماگات، کریمی را از دریبل کردن زیاد منع کرده بود؛ شاید همین امر باعث شده بود تا سلطان دریبل ایران، در ارسال پاس های طلایی هم تبدیل به یک استاد تمام عیار شود.
بازی مقابل هامبورگ، زمین یخ زده آلیانز آرنا و مصدومیتی که شاید تاریخ انقضای کریمی در بوندسلیگا را به اتمام رساند. کریمی در ترکیب بایرن مونیخ در طی حدود 2 سال توانست 33 بازی انجام دهد و 3 گل هم وارد دروازه حریفان کند. یکی از این گلها در لیگ قهرمانان اروپا، برابر راپید وین به ثمر رسید. جادوگر، آلمان را به مقصد قطر ترک کرد! او بازی برای القطر را به فعالیت در لیگ های سخت اروپایی ترجیح داد. مارادونای آسیا 26 بار با پیراهن القطر به میدان رفت و در این تعداد بازی 5 بار دروازه حریفان را فرو ریخت.
اوضاع در تیم ملی هم دیگر به خوبی گذشته نبود. با وجود صعود مقتدرانه ایران به جام جهانی 2006 آلمان، نمایش شاگردان برانکو در بالاترین سطح فوتبال جهان چنگی به دل نزد و کریمی هم با وجود مصدومیت نتوانست بازی خودش را انجام دهد.
وی در سال 87 بار دیگر به پرسپولیس برگشت، منتها این بار پرسپولیس هم قدرت گذشته را نداشت. 21 بازی و 5 گل حاصل کار کریمی در دومین مقطع حضرش در پرسپولیس بود. سال بعد وی به همراه ستارگان فوتبال ایران راهی استیل آذین شد. هدایتی با تزریق پول در استیل آذین سودای قهرمانی در لیگ برتر را داشت ولی مشکلاتی که بین کریمی و آجرلو (مدیرعامل) بوجود آمد، نسخه جادوگر را در استیل آذین، برای همیشه پیچید و پس از یک رفت و برگشت بار دیگر شاگردی ماگات را پذیرفت.
این بار کریمی برای ماگات در شالکه 04 بازی می کرد. دلیل انتخابش هم تماشای بازی دوستانه بین بایرن و میلان و حرکات سرسام آور کریمی درون زمین و از کوره در رفتن کلارنس سیدورف پس از دریبل خوردن از جادوگر ایرانی بود. در شالکه وی پیراهن شماره 10 را به تن می کرد اما به دلیل کم بازیکن کردن در این تیم تریجیح داد در سال 90 بار دیگر پیراهن سرخ پرسپولیس را بر تن کرد.
دیگر غصه تیم ملی را هم نمی خورد چراکه علی دایی در مقدماتی جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی با تصمیم فدراسیون فوتبال مبنی بر اخراج کریمی از تیم "مخالفت" نکرد و بدین ترتیب مارادونای آسیا پس از انجام 127 بازی ملی و 38 گل زده برای همیشه پیراهن تیم ملی را از تن در آورد. فینال جام حذفی ایران و شکست مقابل سپاهان در سال 92، آخرین باری بود که علی کریمی با لباس پرسپولیس به میدان رفت.
او که از خداحافظی دراماتیک مهدی مهدوی کیا سخت تحت تأثیر قرار گرفته بود، عجولانه تصمیم به خداحافظی گرفت؛ تصمیمی که یک سال دیگر به تعویق افتاد و جادوگر بار دیگر به لیگ برگشت، این بار با پیراهن تراکتورسازی؛ مجید جلالی، کریمی را بیشتر در پست هافبک دفاعی به کار می گرفت، پس از اخراج وی و با ورود تونی او هم یک خط جلو تر رفت و در پایان با تراکتورسازان، فاتح جام حذفی ایران شد.
کریمی در فوتبال ایران، هم محبوب و دوست داشتنی بود و هم جنجالی و حاشیه ای؛ به هر حال علی کریمی برای بسیاری از هوادران راستین فوتبال ایران، یکی از بهترین های آسیا محسوب می شود، ستاره ای که اگر قدر خودش را بیشتر می دانست بدون شک سال های بیشتری را نیز در اوج فوتبال اروپا می گذراند.
وقتی که کریمی از مستطیل سبز خداحافظی کرد، نشریه اکیپ فرانسه در یادداشتی درباره او نوشت:
بهترین بازیکن تاریخ فوتبال آسیا کفش هایش را آویخت.
افتخارات
باشگاهی
رده پایه
نفت تهران
مسابقات نوجوانان تهران: قهرمانی
فتح تهران
مسابقات امیدهای تهران: قهرمانی
رده بزرگسالان
پرسپولیس
لیگ آزادگان
قهرمانی (۲): ۷۸–۱۳۷۷، ۷۹–۱۳۷۸
نایبقهرمانی (۱): ۸۰–۱۳۷۹
جام حذفی
قهرمانی (۱): ۷۸–۱۳۷۷
جام باشگاههای آسیا
مقام سوم (۲): ۷۹–۱۳۷۸، ۸۰–۱۳۷۹
الاهلی
لیگ برتر
نایب قهرمان (۱): ۰۴–۲۰۰۳
جام حذفی
قهرمانی (۲): ۰۲–۲۰۰۱، ۰۴–۲۰۰۳
بایرن مونیخ
بوندسلیگا
قهرمانی (۱): ۰۶–۲۰۰۵
جام حذفی
قهرمانی (۱): ۰۶–۲۰۰۵
جام اتحادیه (لیگا پوکال)
نایبقهرمانی (۱): ۰۷–۲۰۰۶
شالکه ۰۴
جام حذفی
۱۱–۲۰۱۰
تراکتورسازی
جام حذفی
قهرمانی (۱): ۹۳–۱۳۹۲
ملی
بازیهای آسیایی
قهرمانی (۱): ۱۹۹۸
جام ملتهای آسیا
مقام سوم (۱): ۲۰۰۴
قهرمانی فوتبال غرب آسیا
قهرمانی (۲): ۲۰۰۰، ۲۰۰۴
جام بین قارهای آسیا-اقیانوسیه
قهرمانی (۱): ۲۰۰۳
فردی
بهترین بازیکن ماه (ژوئن) آسیا ۲۰۰۰
نامزد بهترین بازیکن سال آسیا ۲۰۰۱
آقای گل جام قهرمانی آسیا-اقیانوسیه ۲۰۰۳
بهترین بازیکن جام قهرمانی آسیا-اقیانوسیه ۲۰۰۳
بهترین بازیکن ماه (اکتبر) آسیا ۲۰۰۳
آقای گل مشترک جام ملتهای آسیا ۲۰۰۴
عضو ۱۱ بازیکن منتخب جام ملتهای آسیا ۲۰۰۴
بهترین بازیکن سال آسیا ۲۰۰۴
نامزد بهترین بازیکن سال آسیا ۲۰۰۵:
علی کریمی هافبک بایرن مونیخ در حالی در کنار پارک جی سونگ از منچستر یونایتد و شونسوکی ناکامورا از سلتیک، به عنوان سه نامزد نهایی بازیکن سال ۲۰۰۵ قرار گرفته بود که با عوض شدن قوانین انتخاب AFC در روزهای نزدیک به انتخاب بازیکن سال آسیا در این انتخاب جایی پیدا نکرد. این درحالی بود که کریمی چند روز قبل از این انتخابات در لیگ قهرمانان اروپا با به ثمر رساندن یک گل و دادن یک پاس گل از امیدهای کسب این عنوان بهشمار میرفت. این شیوه جدید انتخاب بازیکن سال آسیا توسط AFC مورد انتقاد مجله ورلد ساکر قرار گرفت. (بر اساس قوانین جدید AFC که در سال ۲۰۰۵ تصویب شد، انتخاب بازیکن سال آسیا مشروط به حضور بازیکن در محل اهدای جایزه است)
نامزد سلطان دریبل جهان در سال ۲۰۰۶:
علی کریمی هافبک بایرن مونیخ در سال ۲۰۰۶ به همراه رونالدینهو از بارسلونا و زینالدین زیدان از باشگاه رئال مادرید از سوی سایت رسمی فیفا کاندید بهترین بازیکن دریبل زن جهان قرار گرفت.
قرار گرفتن در فهرست منتخب کارشناسان فیفا جهت دریافت کفش طلای جام جهانی ۲۰۰۶ قبل از شروع این مسابقات:
نام علی کریمی قبل از شروع مسابقات جام جهانی ۲۰۰۶ در کنار رونالدینیو، مایکل اوون، رود فان نیستلروی، آندری شوچنکو، لوکا تونی، تیری آنری و میروسلاو کلوزه در فهرست ۸ نفره نظر سنجی سایت رسمی جام جهانی ۲۰۰۶ از سوی کارشناسان این رشته جهت تصاحب کفش طلای جام جهانی قرار گرفت.
نامزد سلطان دریبل جام جهانی ۲۰۰۶:
سایت رسمی مسابقات جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان از علی کریمی به عنوان یکی از کاندیدهای تصاحب عنوان «DRIBBLE KING» در جام جهانی ۲۰۰۶ یاد کرد. در این فهرست نام بازیکنان سرشناسی چون رونالدینیو، زینالدین زیدان، کریستیانو رونالدو، رونالدو (برزیلی)، روبینیو و لوئیس فیگو در کنار علی کریمی به چشم میخورد.
عضو باشگاه صدتاییهای فیفا ۲۰۰۷
تنها آسیایی تیم ستارگان جهان ۲۰۰۹
گلزنترین هافبک و موثرترین بازیکن نهمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران ۲۰۱۰:
علی کریمی هافبک باشگاه استیل آذین با ۱۴ گل زده، ۷ پاس گل و گرفتن ۵ پنالتی علاوه بر گلزنترین هافبک، به عنوان موثرترین بازیکن در پایان نهمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران شناخته شد.
کتاب پنجاه شخصیت فوتبال جهان ۲۰۱۱:
در این کتاب ۳۱۴ صفحهای مصاحبه با ۵۰ شخصیت فوتبال جهان نظیر لیونل مسی، رونالدینیو، اینیستا، داوید ویا، یوهان کرایف، زیدان، الیور کان، مارادونا، مایکل اوون وهمچنین مربیانی نظیر ویسنته دل بوسکه منتشرشده که از قاره آسیا تنها نام علی کریمی و گفتوگو با وی دیده میشود.
گلزنترین هافبک یازدهمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران ۲۰۱۲:
علی کریمی هافبک پرسپولیس با زدن ۱۲ گل به عنوان گلزنترین هافبک یازدهمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران شناخته شد. همچنین وی ۸ پاس گل نیز برای هم تیمیهایش ساخت و ۲ پنالتی نیز برای این تیم بدست آورد.
عنوان دوم بازیکن سال آسیا ۲۰۱۲
دومین گلزن برتر آسیایی تاریخ پرسپولیس:
علی کریمی با ۱۰ گل زده برای پرسپولیس، پس از فرشاد پیوس با ۱۱ گل زده به عنوان دومین گلزن برتر تاریخ پرسپولیس در مسابقات باشگاهی آسیا بهشمار میرود. همچنین کریمی با مجموع ۱۳ گل زده در آسیا (۳ گل الاهلی و ۱۰ گل پرسپولیس) سومین گلزن برتر از میان بازیکنان ایرانی در جام باشگاههای آسیا میباشد.
تکنیکیترین بازیکن سه دهه اخیر فوتبال ایران:
علی کریمی در نظر سنجی برنامه نود از سوی مردم ایران به عنوان تکنیکیترین بازیکن ۳دهه اخیر فوتبال ایران انتخاب شد. در این نظر سنجی ۶۵ درصد از شرکت کنندگان (بیش از یک میلیون نفر) کریمی را به عنوان نفر اول انتخاب کردند.
منابع: ویکیپدیا، ورزش 11، AFC ،Getty Images، یوتیوب، صفحه فیسبوک هواداران علی کریمی