کامبيز آتاباي دهمين رئيس فدراسيون فوتبال ايران است. او آخرين رئيس فدراسيون پيش از پيروزي انقلاب شکوهمند اسلامي در ايران بود و از لحاظ مدت زمان، بيشترين دوره مديريت را در فوتبال داشته است.
پايه هاي مديريت در فوتبال ايران، طي سال هاي 46 تا 51 با مديريت قابل قبول مصطفي مکري تقويت شده بود، آتاباي فدراسيوني را تحويل گرفت که دوبار در جام ملت هاي آسيا قهرمان شده و صعود به المپيک 1972 مونيخ و قهرماني باشگاه استقلال در مسابقات جام باشگاه هاي آسيا را در کارنامه خود داشت، با اين حال تعويض او انکارناپذير بود، چرا که در راس سازمان تربيت بدني، سپهبد حجت کاشاني جايگزين سپهبد مصطفي امجدي شده و شکل گيري تغييرات هم با تغيير رئيس سازمان نکته عجيبي نبود ولو آنکه آن فدراسيون حذف شده، يک فدراسيون موفق باشد. مکري در دوره دوم مديريت خود با دو رئيس سازمان يعني سپهبد پرويز خسرواني و مصطفي امجدي کار کرده و حجت کاشاني ظاهراً از اين مساله رضايت چنداني نداشت.
کامبيز آتاباي برخلاف روساي پيشين فدراسيون فوتبال، از دل فوتبال نبود. او يک سوارکار و از قديمي هاي اين رشته بود و حضورش در فدراسيون فوتبال به خاطر قدرت سياسي او بود. آتاباي پيشکار مخصوص محمدرضا پهلوي در دهه 40 بود که بعدها به عناوين ديگري مثل معاون دربار و مسوول اصطبل سلطنتي رسيد. در جريان کودتاي 28 مرداد، زماني که محمدرضا پهلوي با همسرش ثريا بختياري و خلبان مخصوصش ارتشبد محمد حاتمي مدام در فرار از اين سو به آن سو بودند، کامبيز آتاباي يکي از ملازمان او بود.
از حيث تشکيلات دوران مديريت کامبيز آتاباي يکي از مهمترين و برجسته ترين دوران مديريت فوتبال ايران بود. کميته هاي مختلف فدراسيون در دوران او هماهنگ و منسجم عمل کرد. فوتبال ملي، صاحب سازمان مشخص و منحصر به فردي شد. ليگ فوتبال ايران تحت عنوان تخت جمشيد در دوران مديريت او فعاليت خود را آغاز کرد و تا قبل از انقلاب شش دوره مسابقه معظم و باکيفيت داشت. تقويم فوتبال ايران در اين دوران براي اولين بار به شکلي منسجم و کاملاً معقول تدوين و تحرير شد، کلاس هاي بسيار آموزش مربيگري و داوري در سطح ايران تشکيل شد. با انتشار کتاب سال فوتبال توسط فدراسيون، يک گام به داشتن فوتبالي با حساب و کتاب نزديک شديم و خلاصه اينکه فوتبال ملي ما در دوران مديريت آتاباي بهترين دوران تاريخ خود را سپري کرد.
کامبيز آتاباي به محض حضور در فدراسيون فوتبال از تيرماه سال 1351 در راس تيم ملي، محمود بياتي را جايگزين محمد رنجبر کرد. بياتي قبلاً ايران را قهرمان جام ملت هاي 1968 آسيا در تهران کرده بود. همان سال تيم ملي در المپيک 1972 مونيخ شرکت کرد و با يک برد برابر المپيک برزيل و دو باخت سنگين برابر مجارستان و دانمارک به ايران بازگشت. در سال 51، مسابقات ورودي ليگ تخت جمشيد در ايران برگزار شد.
در دومين سال مديريت آتاباي، ليگ اول تخت جمشيد برگزار شد. ايران در مسابقات مقدماتي جام جهاني 1974 آلمان حذف شد تا بعد از آن فدراسيون فوتبال اقدام به استفاده از فرانک اوفارل سرمربي ايرلندي تيم منچستريونايتد در راس هرم فني تيم ملي کند. در همين سال با حضور حشمت مهاجراني به عنوان سرمربي تيم ملي جوانان براي اولين بار قهرمان آسيا شديم.
در سومين سال مديريت آتاباي در سال 53 ليگ دوم تخت جمشيد برگزار شد. تورنمنت ايران در تابستان برگزار شد. براي اولين بار در تهران قهرمان بازي هاي آسيايي و براي دومين بار در سطح جوانان قهرمان آسيا شديم.
در چهارمين سال مديريت آتاباي، ليگ سوم تخت جمشيد با افزايش 4 تيمي، روند خود را با 16 تيم ادامه داد. فوتبال ايران به مسابقات المپيک 1976 مونترال صعود کرد، براي سومين بار در مسابقات جوانان آسيا باز هم با مربيگري حشمت مهاجراني به عنوان قهرماني دست يافتيم.
در پنجمين سال، ليگ چهارم تخت جمشيد برگزار شد و براي اولين بار تيمي به جز پرسپوليس و استقلال غپاسف قهرمان شد. فوتبال ايران در سال 55 قهرمان جام ملت هاي 1976 آسيا شد، در سطح جوانان براي چهارمين بار قهرمان آسيا شديم، حشمت مهاجراني در راس تيم ملي فوتبال جاي فرانک او فارل را گرفت و در مسابقات المپيک 1976 مونترال با پيروزي برابر کوبا براي اولين بار به مرحله يک چهارم نهايي صعود کرديم.
در ششمين سال مديريت آتاباي، ليگ پنجم تخت جمشيد با تکرار قهرماني تيم پاس خاتمه يافت، تيم ملي براي اولين بار به مسابقات فوتبال جام جهاني 1978 آرژانتين صعود کرد، تيم ملي نوجوانان به مربيگري ناصر ابراهيمي براي اولين بار تشکيل شد و تيم ملي جوانان با قدرت تمام در جام جهاني 1977 جوانان صاحب عنوان شايسته ششم شد. در هفتمين سال مديريت آتاباي و در سال پيروزي انقلاب اسلامي تيم ملي در جام جهاني 1978 آرژانتين شرکت کرد و با تساوي برابر اسکاتلند، خاطره خوبي را در ذهن فوتبال دوست ها به جاي گذاشت. ليگ ششم تخت جمشيد نيمه کاره ماند، مسابقات فوتبال جام بين قاره يي آسيا- آفريقا هم با قهرماني ايران بعد از پيروزي تيم ملي برابر قهرمان آفريقا يعني تيم ملي غنا به پايان رسيد.
در دوران مديريت کامبيز آتاباي مسووليت اداره AFC هم به فوتبال ايران رسيد، با اين حال اوج گيري شعله هاي انقلاب شکوهمند اسلامي باعث فرار وابستگان پهلوي از جمله او به خارج از کشور شد.
روزنامه اعتماد، شماره 1338 به تاريخ 3/12/85، صفحه 12 (تاريخ ورزش)