مطلب ارسالی کاربران
توضیحاتی در خصوص نحوه برگزاری جام اتحادیه انگلستان (لیگ کاپ)
این جام که با نام لیگ کاپ هم شناخته میشه، سومین جام معتبر از چهار رقابت داخلی فوتبال انگلستان به شمار میره.
.
ابتدا تاریخچه این جام و دلیل ایجاد این رقابت رو باهم مرور میکنیم:
در سال 1960 و در دورانی که تعداد روزهای برگزاری بازیهای فوتبال در حال کاهش بود، سازمان لیگ فوتبال انگلستان (مخفف انگلیسی EFL) در پاسخ به محبوبیت روز افزون فوتبال اروپا تصمیم گرفت رقابتی حذفی رو طراحی و اجرا کنه که در ایام تعطیلات فوتبال اروپا، شور و هیجان فوتبال رو در انگلستان همچنان حفظ کنه و جبران حذف چند روز فوتبالی در طول سال رو هم دربر داشته باشه. همچنین قرار شد این رقابت به طور خاص فقط در روزهای وسط هفته و فقط در ساعات شبانه برگزار بشه تا حال و هوای متفاوتی رو داشته باشه. از دیگر اهداف ایجاد این رقابت، فراهم شدن فرصت دوباره ای برای تیمهای ضعیف و کم درآمدی بود که از جام حذفی حذف شده بودند و نیاز به درآمد زایی از طریق بلیط فروشی و شاید در بهترین حالت فرصتی برای کسب یک جام داشتند. در نتیجه جام اتحادیه با نام لیگ کاپ از فصل 61-1960 آغاز شد.
.
اما این تمام حقیقت نیست! اینها دلایلی بود که خود سازمان لیگ در اون زمان برای ایجاد همچین رقابتی مطرح میکرد. نکته مهمی که هیچوقت بطور رسمی و علنی توسط اتحادیه و سازمان لیگ اعلام نشد این بود که لیگ کاپ در سالهای آغازین رقابت جام باشگاههای اروپا ایجاد شد تا رقیبی برای این جام باشه. چرا که اتحادیه فوتبال انگلستان در سالهای اولیه تاسیس جام باشگاههای اروپا، این رقابت رو به رسمیت نمیشناخت تا جایی که چلسی به عنوان قهرمان انگلستان در سال 1955 توسط اتحادیه فوتبال از حضور در جام باشگاههای اروپا منع شد. پس از گذشت چندین سال و محبوبتر شدن جام باشگاههای اروپا و همچنین ایجاد درآمدزایی این رقابت برای تیمهای شرکت کننده، باشگاههای انگلیسی با وجود منع اتحادیه، در رقابتهای اروپایی شرکت کردند تا در نهایت سازمان لیگ فوتبال انگلستان تصمیم گرفت با افزودن لیگ کاپ به لیست رقابتها، روزهای خالی و به خصوص ایام وسط هفته و ساعات شبانه ( روزها و ساعاتی که جام باشگاههای اروپا برگزار میشد) رو در تقویم بازیهای باشگاههای انگلستان پر کنه.
ایجاد این رقابت از ابتدا با انتقادهای فراوانی مواجه شد. هرچند که در آغاز کار، جام اتحادیه با جدیت قابل قبولی برگزار میشد اما رفته رفته محبوبیتش رو از دست داد و جام باشگاههای اروپا با سرعت بسیار زیادی از لحاظ محبوبیت، سطح کیفی بازی ها و همچنین درآمد زایی، از جام اتحادیه انگلستان پیشی گرفت. باشگاههایی که در رقابتهای اروپایی جام باشگاهها و لیگ اروپا شرکت میکردند، معمولا به دلیل تداخل زمانی و یا شلوغی تقویم بازیها در رقابت لیگ کاپ شرکت نمیکردند که این خودش دلیلی بر کاهش کیفیت رقابتهای لیگ کاپ بود. ده سال بعد، سازمان لیگ شکست خودش رو در مقابل رقابتهای اروپایی سازمان یوفا پذیرفت و طی مذاکراتی با یوفا قرار شد قهرمان لیگ کاپ سهمیه حضور در لیگ اروپا رو داشته باشه. از اون به بعد تمام باشگاههای عضو سازمان لیگ فوتبال انگلستان بصورت اجباری موظف به شرکت در این رقابت شدند و تقویم لیگ کاپ طوری تنظیم شد که با رقابتهای اروپایی تداخلی نداشته باشه. در نهایت امروزه شاید مهمترین دلیل و ارزش فتح جام اتحادیه، سهمیه اروپایی این جام برای ورود به پلی آف لیگ اروپا باشه.
=========================================================
اما نحوه برگزاری این جام به چه صورته؟ از اونجایی که سازمان لیگ فوتبال ( مخفف انگلیسی EFL) این جام رو برگزار میکنه، فقط باشگاههایی که زیر نظر این سازمان هستند، اجازه حضور در رقابت رو دارند. بنابرین تعداد شرکت کننده هاش از جام حذفی بسیار کمتره و فقط شامل لیگهای سطح یک الی چهار انگلستان میشه. زمان شروع این رقابتها اوایل آگوست بوده ولی فینال این جام در اواخر فوریه یا نهایتا اواسط مارس انجام میشه و زودتر از تمامی رقابتهای داخلی و خارجی تکلیفش مشخص میشه.
.
حالا نگاهی داریم به مراحل برگزاری این رقابت:
مرحله اول: تیمهای حاضر در لیگ دسته اول و دوم و 22 تیم از چمپیونشیپ که مجموعاً شامل 70 تیم هستند وارد رقابت شده و 35 تیم به مرحله بعد میرن.
مرحله دوم: دو تیم باقیمانده از چمپیونشیپ (تیمهایی که فصل قبل از لیگ برتر سقوط کرده بودند) به علاوه 13 تیم از لیگ برتر مجموعاً 15 تیم وارد رقابت شده و 25 تیم به مرحله بعد میرن.
مرحله سوم: 7 تیم لیگ برتری که در رقابتهای اروپایی لیگ قهرمانان و لیگ اروپا حضور داشتند، در این مرحله وارد رقابت شده و 16 تیم به مرحله بعد میرن.
مرحله چهارم: از 16 تیم باقیمانده، 8 تیم به مرحله بعد صعود میکنن.
مرحله یک چهارم نهایی: 4 تیم به نیمه نهایی راه پیدا میکنن.
مرحله نیمه نهایی: دو تیم به فینال میرسند. ( این مرحله بصورت رفت و برگشت برگزار می شود.)
فینال جام اتحادیه: قهرمان جام مشخص می شود.
===============================================
در آخر میرسیم به پاداش نقدی این رقابت که کم ارزش ترین جوایز رو بین سایر رقابتها داره. جوایز این رقابت به قدری کم ارزشه که میتونید واقعا به تیمهای بزرگ حق بدید که بازیکنان چند صد میلیونیشون رو برای حضور در این رقابت به زمین نیارن و به جاش از بازیکنان ذخیره استفاده کنن.
این جوایز از طرف سازمان لیگ فوتبال (EFL) اهدا میشه و جوایز امسال در صورت صعود از مراحل هفت گانه جام اتحادیه بر اساس واحد پولی پوند به ترتیب زیره:
1/ 5,000
2/ 7,000
3/ 10,000
4/ 15,000
5/ 20,000
6/ 25,000
نایب قهرمان: 50,000
قهرمان جام: 100,000
=========================================
نکته پایانی رو به مقایسه جوایز این جام با درآمدی که باشگاههای بزرگ میتونن داشته باشن اختصاص میدم. برای درک اینکه جایزه قهرمان این جام چقدر برای یک تیم قدرتمند کم اهمیته باید اشاره کنم که درآمد بلیط فروشی فقط در یک بازی در ورزشگاه ویمبلی، بیش از دوبرابر جایزه قهرمان این جام هست!
مثال بعدی میتونه مقایسه جوایز جام حذفی در مقایسه با جام اتحادیه باشه. قهرمان جام حذفی مجموعا حدود دو میلیون پوند پاداش خواهد گرفت. بیست برابر جام اتحادیه!
مثال آخر رو از لیگ برتر انگلستان میزنم. فصل گذشته تیم قعر نشین لیگ برتر، ساندرلند رده بیستمی، نزدیک به دو میلیون پوند پاداش گرفت. این تیم 26 بازی در لیگ رو باخت و تفاضل گل منفی 40 رو به ثبت رسوند! با این حال پاداشی برابر با قهرمان جام حذفی رو کسب کرد و همچنان بیست برابر پاداش قهرمان جام اتحادیه. این در حالیه که باشگاه چلسی به عنوان قهرمان لیگ انگلستان 38 میلیون پوند پاداش دریافت کرد.
==================================
گرد آوری شده توسط خودم.