طرفداری- وقتی که برای اولین بار اعلام شد که کوپا آمریکا 2016 به میزبانی کشور ایالات متحده آمریکا برگزار خواهد شد، بسیاری از فوتبالدوستان شادمان شدند و از اینکه مهم ترین تورنمنت فوتبالی پس از جام جهانی 1994 و المپیک 1996 آتلانتا در آمریکا برگزار می شود، ابراز امیدواری کردند. به هر حال آمریکا پیشرفته ترین، ثروتمند ترین و با امکانات ترین کشور در سرتاسر قاره آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی است. حتی بسیاری از کارشناسان اعتقاد داشتند که میزبانی کشور ایالات متحده آمریکا در رقابت های کوپا آمریکا 2016 می تواند مقدمه ای باشد برای پیشنهاد میزبانی جام جهانی در سال های آتی.
استقبال کم تماشاگران در استادیوم ها
وقتی در سال 1994 جام جهانی در کشور آمریکا برگزار شد، شکل خاص استادیوم ها باعث ثبت شدن خاطراتی زیبا در اذهان فوتبالدوستان قدیمی گردید. در آن برهه زمانی، هنوز فوتبال در این کشور حرفه ای نشده بود ولی در حال حاضر اوضاع بسیار تغییر کرده و انتظار می رفت که تماشاگران زیادی از مسابقات استقبال کرده و حتی سکوهای خالی به حداقل ممکن برسد اما در عمل و تا اینجای رقابت های کوپا آمریکا، استقبال تماشاگران در استادیوم های مجهز آمریکا کمتر از حد تصور مسئولان برگزاری مسابقات بوده است. فقط در بازی آمریکا-کلمبیا کلیه بلیت ها فروخته شد و در بازی مکزیک-اروگویه با اینکه هنوز بلیت های فروخته نشده اندکی روی دست مسئولان ماندند، اما فروش بیش از 60000 بلیت رضایت بخش به نظر می رسید.
در سایر مسابقات تاکنون، وضعیت فروش بلیت کمتر از حد تصور بوده است. حتی در بازی برزیل-اکوادور در ورزشگاه 90000 نفری «رُز بول»، فقط 53158 قطعه بلیت به فروش رفت هر چند که پیش بینی می شود امشب در بازی مکزیک-جامائیکا، کلیه بلیت ها فروخته شده و قسمت اعظم آن در اختیار مکزیکی ها قرار بگیرد. عمق فاجعه اینجاست که بدانید در بازی هایی همچون پاراگویه-کاستاریکا و پرو-هائیتی کمتر از 14000 بلیت فروخته شد در حالی که ظرفیت هیچ استادیومی از این 10 استادیوم میزبان کوپا آمریکا 2016 از 50000 نفر کمتر نیست.
انتخاب نامناسب شهر های میزبان
یکی دیگر از مشکلات اساسی، انتخاب نامناسب شهرها و 10 استادیوم میزبان است. اگر به محل استقرار 10 شهر میزبان کوپا آمریکا 2016 روی نقشه کشور ایالات متحده نگاه کنید، به راحتی به این موضوع پی خواهید برد که این شهرها به طور تقریبی دور تا دور این کشور پهناور قرار گرفته و در واقع فاصله آنها به قدری زیاد است که برخی تیم ها مجبورند برای رفتن از یک شهر به شهر دیگر طی فاصله زمانی 3 روزه بین مسابقات، چندین ساعت را در هواپیما سپری کنند. همین واقعیات به شدت روی کیفیت تیم ها و در نهایت کیفیت جام تأثیرگذار خواهد بود.
استقبال نامناسب بیننده های تلویزیونی
شاید برخی از مردم به طور خوش بینانه ای بگویند که اگر استادیوم ها پر نشده اند نباید چندان نگران بود چرا که بسیاری از مردم ترجیح می دهند در منزل گرم و نرم خود نشسته و بازی ها را از تلویزیون تماشا کنند اما نتایج تحقیقات نشان می دهند که مسابقه آمریکا-کلمبیا فقط یک میلیون و 536 هزار نفر بیننده تلویزیونی انگلیسی زبان داشت! این آمار در مقایسه با بیننده های تلویزیونی بازی های دوستانه تیم ملی فوتبال آمریکا، 245 درصد بهتر است اما در مقایسه با آمار بیننده های تلویزیونی فینال لیگ قهرمانان اروپا بین تیم های اتلتیکو مادرید-رئال مادرید، کاهشی 30 درصدی را نشان می دهد. البته دادن حق پخش به یکی از شبکه های تلویزیونی نه چندان مطرح نیز دلیل دیگری برای کاهش بیننده ها است چرا که تحقیقات نشان داده برای همین بازی ها از کانال تلویزیونی فاکس، بیننده های بیشتری پای جعبه جادویی نشسته اند. آمار بیننده های تلویزیونی اسپانیایی زبان کوپا آمریکا 2016 حدود دو برابر بیننده های انگلیسی زبان است که البته امری عجیب نیست زیرا اغلب کشورهای حاضر در این تورنمنت، اسپانیایی زبان هستند.
عدم حضور ستاره های بزرگ
آیا می توان عدم حضور نیمار در تیم ملی برزیل و غیبت احتمالی لوئیز سوارز در دو بازی اروگویه را دلیل خوبی برای کاهش استقبال از این تورنمنت چه از حیث تماشاگران حاضر در ورزشگاه و چه از حیث بیننده های تلویزیونی دانست؟ بخشی مردم آمریکا در سال های اخیر به فوتبال علاقه مند شده اند و یخ فوتبال در این کشور با حضور ستاره هایی همچون پیرلو و جرارد در MLS در حال ذوب شدن است ولی متأسفانه نتایج ضعیف تیم ملی فوتبال آمریکا در سال های اخیر به ویژه باخت های اخیر به رقیب همیشگی یعنی مکزیک و همچنین از دست دادن جام طلایی 2015 در همین کشور در تابستان گذشته، می تواند بهترین دلیل برای قهر کردن مجدد مردم این کشور با فوتبال باشد. تصور کنید که برای یک بازی دوستانه خانگی تیم ملی آمریکا در سال 2016 ، حتی تعداد تماشاگران به 10 هزار نفر هم نرسید!
ساعت نامناسب بازی ها
ساعت شروع بازی ها به وقت کشور آمریکا هم بسیار دیرهنگام است. اغلب بازی ها در روزهای کاری هفته برگزار می شوند و ساعت برگزاری بسیاری از این بازی ها از 9 شب به بعد است که به خودی خود، باعث کاهش تماشاگر و بیننده می شود.
تغییرات مداوم در ساعت برگزاری مسابقات
معضل دیگر در برنامه ریزی این بازی ها است که ساعت بازی ها به طور مدام تغییر می کند و هر شب، ساعت شروع مسابقات با شب های دیگر متفاوت است. البته شاید دلیل این امر، تفاوت ساعت بین ایالت های مختلف آمریکا باشد.
بی نظمی و تأخیر در ساعت شروع مسابقات
اغلب بازی ها با حدود 10 دقیقه تأخیر آغاز می شوند که حتی دیگر در فوتبال خودمان نیز شاهد چنین تأخیرهایی نیستیم. به هر حال برای تورنمنتی به این بزرگی، دور از شأن است که بازی ها با تأخیر نسبت به ساعت اعلام شده، آغاز شوند.
کیفیت نامناسب فیلمبرداری ها در مقایسه با فوتبال اروپا
فیلمبرداری بازی ها هم از کیفیت بالایی برخوردار نیست. البته کیفیت تصاویر و تعداد دوربین ها استاندارد است اما مشکل اصلی در کارگردانی تصاویر بوده که متأسفانه از هوشمندی لازم برخوردار نمی باشد. به عنوان مثال، گرفتن تصاویر کلوز آپ از چهره های مطرح و بزرگ حاضر در زمین یا حاضر در ورزشگاه در دستور کار فیلمبردارها قرار ندارد و به هیچ وجه از لحاظ حرفه ای گری، نمی توان تصاویر کوپا آمریکا را با فیلمبرداری مسابقات فوتبال در انگلیس و آلمان مقایسه نمود.
عدم هماهنگی با سایر رویدادهای ورزشی در آمریکا و برگزاری هم زمان با آن مسابقات
یکی از بی تدبیری های بزرگ، عدم هماهنگی بین مسئولان برگزاری این مسابقات با سایر رویدادهای ورزشی در کشور آمریکا است. به عنوان مثال، در بسیاری از شب ها شاهد بودیم که هم زمان با پخش زنده کوپا آمریکا 2016، رقابت های بسکتبال NBA یا فینال استنلی کاپ NHL نیر برگزار شده و از آن جایی که فوتبال برای مردم ایالات متحده در اولویت اول نیست، بدون شک کانال تلویزیون را عوض کرده و روی کانال پخش کننده بسکتبال یا سایر ورزش ها قرار می دهند که همین واقعیت به معنای ضرر و زیان مالی برای مسئولان برگزاری کوپا آمریکا 2016 خواهد بود.
جان کلام اینکه آمریکا امتحان خوبی را برای کسب میزبانی احتمالی جام جهانی در دوره های بعد پس نداد!