طرفداری- نحوه عملكرد بایرن مونیخ مقابل بنفیكا در دیدر رفت از مرحله یك چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا تا حدودی برای دوستداران این باشگاه و مطبوعات آلمانی غافلگیركننده بوده است، از آنالیز این بازی می توان متوجه شد كه مونیخی ها برای صعود به جمع چهار تیم برتر اروپایی نیاز به انجام برخی تغییرات تاكتیكی و بهبود عملكرد خود در پنج زمینه دارند كه این یادداشت به بررسی آنها می پردازد:
یك- افزایش اقتدار در زمین
مونیخی ها در بازی رفت مقابل بنفیكا به میزان 60 درصد از تملك توپ برخوردار بودند كه این مسئله با ایده گواردیولا سرمربی تیم مبنی بر ارائه فوتبال با میزان بالای تصاحب توپ همخوانی ندارد، مونیخی ها در رقابت های لیگ قهرمانان این فصل حتی در شكست 0:2 خانگی مقابل آرسنال از درصد میزان تصاحب توپ بیشتری نسبت به این دیدار برخوردار بودند، در آن بازی مونیخی ها موفقبه ارسال 797 پاس گردیدند، اما در بازی سه شنبه شب شاگردان گواردیولا تنها موفق به ارسال 665 پاس شدند كه 89 درصد آنها به مقصد رسید، در صورتی كه میانگین دقت پاس های مونیخی ها به طور معمول بالای 90 درصد می باشد.
چنین مسئله ای از دلایل زیادی برخوردار است، گواردیولا در این دیدار برای جلوگیری از حملات سریع بنفیكا از زوج ویدال و تیاگو در پست هافبك دفاعی بهره برد و به این ترتیب مونیخی ها در بخش تهاجمی خود تنها از چهار بازیكن به نام های كاستا، ریبری، مولر و لواندوفسكی برخوردار بودند، علاوه بر این فیلیپ لام نیز در این بازی برای مهار بخش تهاجمی خطرناك بنفیكا كمتر در حملات تیمی شركت می نمود. به همین دلیل مونیخی ها در نیمه زمینه حریف از تعداد بازیكن كمتری برخوردار بودند، به طوری كه كاستا در طول بازی تنها موفق به ارسال سه پاس به لواندوفسكی و یك پاس به مولر گردید.
از سوی دیگر دفاع زنجیری چهار نفره بنفیكا كه بارها عملكرد آن مورد تمجید پپ گواردیولا قرار گرفته است، در این بازی بسیار رو به جلو بازی می نمود كه این مسئله سبب تنگ شدن فضای لازم برای مونیخی ها جهت انجام حركت های تركیبی در بخش تهاجمی گردید. در بیشتر زمان بازی فاصله آخرین بازیكن خط دفاعی تیم بنفیكا تا خط میانی زمین به بیش از پنج متر نمی رسید و به همین دلیل مونیخی ها به ندرت می توانستند با ارسال پاس های قطری بلند با توجه به قدرت بالای دوندگی خط دفاعی بنفیكا از فضای خالی پشت این دفاعی زنجیری استفاده نمایند.
در بازی برگشت در صورتی كه گواردیولا بخواهد باز هم بازی با تملك بالای توپ را به نمایش گذارد، وی نیاز به افزایش بازیكنی خلاق به بخش تهاجمی خود دارد و در این صورت حضور ماریو گوتسه در تركیب اصلی تیم در بازی برگشت می تواند به تصمیمی غافلگیركننده اما منطقی از سوی این سرمربی اسپانیایی بدل گردد، اما به جای گوتسه چه كسی باید از تركیب اصلی تیم بیرون گذاشته شود؟
در بازی رفت همچنین پاس های بلند مونیخی ها نیز از دقت كمتری برخوردار بود، به طوری كه تنها 64 درصد از این پاس های ارسالی به مقصد رسیدند، در حالی كه دقت شاگردان گواردیولا در این زمینه و تنها در بازی های لیگ قهرمانان اروپا بیش از 78 درصد می باشد. در این زمینه نیز مونیخی ها می بایست در بازی برگشت در عملكرد خود تغییراتی را جهت بهبود در نظر گیرند.
دو- بهبود وضعیت پرسینگ
در نیمه اول رقابت های این فصل پرسینگ بالا و تصاحب توپ در نیمه زمین حریف از نقاط قوت بایرن مونیخ محسوب می گردید، مسئله ای كه در دیدار مقابل بنفیكا كمتر مشاهده شد و شاید بتوان دلیل آن را در چیدمان محافظه كارانه پپ گواردیولا با قرار دادن دو بازیكن در پست هافبك دفعی برای جلوگیری از حملات غافلگیركننده حریف جستجو نمود. از سوی دیگر هجوم سریع به بازیكن صاحب توپ حریف بعد از لو رفتن توپ از ویژگی های ریبری و تیاگو به حساب نمی آید و به همین دلیل بازیكنان بنفیكا در سمت راست زمین از آزادی عمل بیشتری برخوردار بودند. پپ گواردیولا پس از بازی رفت مدعی شد كه شناخت بیشتری از بازی بنفیكا پیدا نموده و شاید بتواند برای مهار بیشتر حریف در بازی برگشت، تاكتیكی برای تیم خود بیندیشد.
سه- برخورداری از برنامه دوم
در بازی رفت برنامه اصلی گواردیولا برای ایجاد موقعیت بر روی دروازه حریف بیشتر به رساندن سریع توپ با ارسال های بلند به ریبری یا كاستا در كناره های زمین و استفاده از توپ های ارسالی آنها درون محوطه جریمه محدود شده بود، تدبیری كه تاثیرگذاری آن در صحنه تك گل مونیخی ها در این دیدار نیز به طور كاملا قابل مشاهده بود. اما بعد از گذشت بیست دقیقه از بازی بخش دفاعی بنفیكا با فشرده ساختن خود تلاش نمود از رسیدن توپ به بازیكنان كناری تهاجمی بایرن مونیخ جلوگیری نماید، توماس مولر در این باره پس از بازی گفت:"در ابتدای بازی ما می توانستیم راحت تر توپ را به كناره ها برسانیم اما به مرور زمان در این مسئله با مشكل برخودریم كه نمی دانم علت آن در بی دقتی بازیكنان تیم و یا دفاع فوق العاده تیم حریف بوده است." برای بازی برگشت برخورداری از برنامه ای دیگر جهت نزدیك شدن به دروازه حریف بسیار برای مونیخی ها بسیار حیاتی می باشد. شاگردان گواردیولا باید بتوانند از مركز زمین نیز با حركات خود دروازه حریف را با خطر مواجه سازند و به همین دلیل گواردیولا مجبور خواهد بود از بازیكنی خلاق در پست شماره ده تیم استفاده نماید.
چهار- اضافه كردن خاوی مارتینز به ترکیب اصلی
با پایان دوران مصدومت خوی ماریتنز، وی برای بازی برگشت مشكلی برای قرار گرفتن در تركیب اصلی نخواهد داشت، وی در بازی رفت نیز در سی دقیقه پایانی به تركیب تیم اضافه شد و توانست انسجام مونیخی ها در این منطقه را به شدت افزایش دهد. در بازی برگشت به احتمال فراوان به جای یوناس محروم رائول خیمنس بلند قامت در پست مهاجم اصلی بنفیكا به میدان خواهد رفت و به همین دلیل وجود مارتینز در عمق دفاعی برای شركت در نبردهای هوایی می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. در بازی رفت نیز استفاده از توپ های بلند به یكی از گزینه های بنفیكا برای تهدید دروازه مانول نویر تبدیل شده بود.
حال پرسشی كه مطرح می شود این است كه در صورت استفاده از مارتینز در پست دفاعی میانی، گواردیولا از بین آلایا و كیمیش مجبور به قربانی نمودن كدام یك خواهد بود؟ به احتمال فراوان هر دوی این بازیكنان با انتقال داوید آلابا به سمت چپ خط دفاعی و خروج خوان برنات از تركیب اصلی در میدان باقی خواهند ماند، در واقع زوج مارتنیز و كیمیش می تواند به گزینه ای منطقی برای قرار گرفتن در عمق دفاعی بایرن مونیخ برای بازی برگشت بدل گردد.
پنج- نمایش بازی تاثیرگذار تر در فاز تهاجمی
در بازی رفت مونیخی ها تنها پنج مرتبه موفق به ایجاد خطر بر روی دروازه بنفیكا شدند و نتوانستند هرگز در این زمینه انتظارات را برآورده سازند. اوتمار هیتسفلد سرمربی سابق بایرن مونیخ نیز در این زمینهبه شبكه Sky گفت:"تاثیرگذاری فاز تهاجمی مونیخی ها در این دیدار نسبت به هفته های پیش با افت شدیدی مواجه بود كه البته می توان آن را تا حدی به خستگی بازیكنان نسبت داد، البته بایرن مونیخ در این دیدار از ایده ای خلاقانه در هنگام حمله برخوردار نبود."
با این تفاسیر پپ گواردیولا برای رساندن بایرن مونیخ به جمع چهار تیم برتر اروپا برای سومین مرتبه در سومین سال حضور خود در مونیخ، نیاز به انجام برخی تغییرات و در نظر گرفتن برخی ریسك ها می باشد. البته نگاهی به آمار تا حدودی مونیخی ها را امیدوار به صعود می نماید، چون بایرن مونیخ از سال 2002 هر مرتبه كه در بازی رفت از مرحله حذفی رقابت های لیگ قهرمانان به پیروزی دست یافته، موفق به صعود به دور بعد شده است، مونیخی ها برای آخرین بار در سال 2002 با وجود پیروزی مقابل رئال مادرید در بازی رفت موفقبه صعود به دور بعد نشدند. اگر مونیخی ها در بازی برگشت موفق به ثمر رساندن یك گل بشوند در آن صورت بنفیكا برای صعود به مرحله بعد نیاز به ثمر رساندن سه گل خواهد داشت كه از سال 2010 این تیم پرتغالی در بازی های لیگ قهرمانان تنها یك مرتبه مقابل اندرلشت در یك دیدار موفق به ثمر رساندن سه گل شده است.
با این وجود به ثمر رساندن گل در استادیوم خانگی بنفیكا هرگز ساده نخواهد بود، مانوئل نویر در این باره معتقد است:"زنجیره دفاعی بنفیكا فوق العاده است، پیروزی در لیسبون هرگز ساده نخواهد بود."