مونا جراحی متولد ژانویه 1977 (1355ه.ش) در تهران می باشد.او مدرک کارشناسی خود را در سال 2000از دانشگاه صنعتی شریف گرفت و مدرک کارشاسی ارشد و دکترای رشته خود یعنی مهندسی برق را در از دانشگاه استنفورد دریافت کرد. در پاییز سال 2008 به دانشگاه میشیگان پیوست و در حال حاضر استاد یار مهندسی برق این داشگاه مشغول به خدمت است که در کنار ان ازمایشگاه تراهرتز را هم رهبری می کند.گروه تحقیقاتی پروفسور جراحی بر روی سیستم های الکترونیکی و اپتو الکترونیک، سیستم های تصویربرداری و طیف سنجی فعالیت می کنند که تاکنون موفق به کسب موفقیت های بیشماری شده اند که در ادامه به ان ها پرداخته خواهد شد. با ما در یوکن همراه باشید.
در سال 2103 به دانشگاه یو سی ال ای پیوست و به عنوان دانشیار مهندسی برق و مدیریت ازمایشکاه های الکترونیک تراهرتز فعالیت کرد.مونا جراحی کمک قابل توجهی به توسعه دستگاه های الکترونیکی، اپتو الکترونیک، سیستم های یکپارچه جهت تشخیص ارائه داده است.همچنین در زمینه های تصویر برداری، محاسبات سیستم های ارتباطی با تراکم مواد اولیه جدید، نانو ساختارهای کوانتومی و همچنین پلاسمون های نو اورانه و مفاهیم نوری اشاره کرد.
او دستاورد های برجسته بسیار زیادی را در زمینه کاری خود دارد و موفق به اخذ جایزه های معتبر در حرفه علمی خود شده است از جمله دارنده المپیاد طلا فیزیک، جایزه پرزیدنت ریاست جمهوری برای دانشمندان جوان رادریافت کرده است. جایزه نو اوری در ساختار نانو ای ایی ایی ایی، جایزه برجسته مهندسان جوان ای ایی ایی ایی انجمن مایکروویو، دانشجوی بوریر از کمیته ملی اتحادیه بین المللی علوم رادیو ایالات متحده، جایزه مهندسی از اکادمی ملی مهندسی، جایزه محققین جوان از اداره تحقیقات ارتش ای ار او، دفتر تحقیقات دریایی او ان ار و اژانس پروژه تحقیقاتی پیشرفته، جایزه اولیه شغلی در بنیاد ملی علوم ان اس اف، جایزه تحقیق الیزابت از دانشگاه میشیگان و جایزه بهترین مقاله در پسوزیوم بین المللی مایکروویو و سمپوزیوم بین المللی در مورد انتن و انتشاررا تا کنون از ان خود کرده است.
پروفسور جراحی سخنرانی های متعددی را به عمل اورده است که در یکی از سخنرانی های خود در ارتباط با پلاسموینک برای تراهرتز پیشرفته و تصویر برداری نکات قابل توجهی را ارائه داده که خالی از لطف نیست بخشی از محتویات سخنرانی را برای علاقه مندان این رشته قید کرد:
اگرچه پتانسیل امواج تراهرتز برای شناسایی مواد شیمیایی منحصر به فرد هستند، اما ویژگی های مختص مواد، حساسیت زیستی، تصویر برداری پزشکی و ارتباطات به مدت طولانی را به رسمیت شناخته اند.در این سخنرانی من برخی از پیشرفت های اخیر تکنولوژی تراهرتز را که توسط یک تکنولوژی جدید یعنی پلاسمونیک توسعه یافته ، را موشکافی می کنم. به طور کلی اشکار سازی می کنیم از طرح های جدید فوتو کاتریوتر تراهرتز با کارایی بسیار بالا که از انتن های پلاسمونی استفاده می کنند. تا به ترتیب میزان افزایش بهره وری در تراکم تراهرتز و افزایش حساسیت تشخیص را در بر داشته باشد.
من توضیح خواهم داد که توانایی های منحصر به فرد این انتن های پلاسمونی به گونه ای است که قادر هستند فرستنده های تراهرتز و گیرنده های متروتونی با میزان رکورد بالا ، تشخیص تک فوتون در یک پهنا را داشته باشند. همچنین تراهرتز وسیع در دمای اتاق را از طریق تکنولوژی های موجود امکان پذیر و عملی خواهیم کرد.
برای دسترسی به این وضعیت و شرایط مطلوب و قابل توجه ، انتن های پلاسمونی برای عملیات در طول موج های مخابراتی بهینه شده اند. جایی که قدرت بسیار بالایی بر خطوط فرضی باریک، کانال های قابل تنظیم کم هزینه و مقرون به صرفه در دسترس هستند.
بنابراین منابع ما راه را برای فشرده سازی تصویربرداری ، طیف بندی و سیستم های ارتباطی فراهم می کند که می توان در فرصت های فراوانی برای مثال تصویربرداری و تشخیص پزشکی، کنترل کیفیت دارو، بازرسی امنیتی و سیستم های ارتباطی با سرعت بالا را ارائه دهد.
مونا جراحی یکی از نوابغ ایرانی در امریکا می باشد که در این چند سال اخیر بسیار برای کشور ایران و ایرانی ها افتخار افرین بوده است.ایشان اولین ایرانی هستند که جز102 استعداد فرهیخته و نخبه سال معرفی شده اند و دارنده این نشان افتخارامیز شده اند.
این مدال را به خاطر زحمات و تحقیقات بی شائبه در زمینه علم پلاسمونیک در زمینه تولید و گسترش نانو الکترونیک و همچنین نانوفتونیک و از همه مهمتر تکنولوژی تراهرتز که در علم پزشکی، داروسازی وماشین الات صنعتی بسیار زیاد دارد.
همانطور که در بخش جوایز اشاره شد ایشان موفق به کسب جایزه ریاست جمهوری برای استعداد برتردر سال 1996 به دستور کلینتون شد.همچین بار دیگر در طی مراسمی که در کاخ سفید جهت معرفی استعدا برتر سال به جهت انجام پروژه های وسیع و گسترده در زمینه پلاسمونیک و فناوری تراهرتز داشته این نشان را از دست رییس جمهور امریکا یعنی باراک اوباما در سال 2014 دریافت کرده است.
مونا جراحی در طی مصاحبه های متعددی که از سوی رسانه های معتبر از وی به عمل امده مانند دیگر محققان برجسته همیشه بر این تاکید داشته که شرط اصلی و اساسی در یک حرفه و هر کاری علاقه است تا به دنبال ان اشتیاق و ایمان واقعی به خود را کسب کرده و بتوانید به ارزو های خود جامه عمل بپوشانید