در یکی از پر حاشیه ترین بازی های جام جهانی که شاید حواشی آن بیشتر از موقعیت تیم ها روی دروازه یکدیگر بود، انگلیس و آرژانتین در ورزشگاه آزتکا شهر مکزیکو سیتی و روز ۲۲ ژوئن به مصاف هم رفتند. این بازی دقیقا ۴ سال پس از جنگ دو کشور بر سر جزیره فالکلند که در جنوب شرقی آرژانتین واقع شده است برگزار شد.
اختصاصی طرفداری- این بازی که امروز 22 ژوئن (1 تیر) سالگرد انجام آن است، همچنین، با دو گل تاریخی از دیگو آرماندو مارادونا همراه شد که اولی به "دست خدا" و دومی که چهار دقیقه پس از گل اول به ثمر رسید و با دریبل پنج بازیکن انگلیسی یعنی بردسلی، رید، باچر، فنویک و باچر(دوباره) و در پایان پیتر شیلتون دروازه بان انگلیس به گل تبدیل و به "گل قرن" مشهور شد.
پیش زمینه
نبرد بین فوتبال انگلیس و آرژانتین از بیست سال قبل و در مرحله یک چهارم نهایی جام ۶۶ و در ورزشگاه ویمبلی آغاز شد. بازی پر برخوردی که با خطاهای پر تعداد آرژانتینی ها همراه شد و کاپیتان آرژانتینی ها یعنی "آنتونیو راتین" معتقد بود که داور آلمانی این دیدار "رادولف کراتلین" به نفع کشور اروپایی میدان یعنی انگلیس سوت می زند.
صحنه ای از بازی دو تیم در جام جهانی ۱۹۶۶ انگلیس
در پایان این بازی الف رمزی با اقدامی نژاد پرستانه بازیکنان آرژانتین را "حیوان" خطاب کرد تا با واکنش "اوسوالدو آردیلیس" و "ریکاردو ویا" دو بازیکن آرژانتینی که در تاتنهام توپ میزدند روبرو شود، آنها تصمیم گرفتند تا دیگر در انگلیس بازی نکنند، این اتفاق موجب گسترش دشمنی این دو کشور شد.
منطقه مورد مناقشه دو کشور آرژانتین و انگلیس
در سال ۱۹۸۲ جزیره فالکلند که در اقیانوس آتلانتیک جنوبی واقع شده است به محل منازعه نیروی دریایی بریتانیا و آرژانتین تبدیل شد.
این جزیره مورد ادعای مالکیت توسط دولت بریتانیا بود و از طرفی آرژانتینی ها آن را یکی از شهرهای خود به حساب می آوردند.
روز دوم آوریل ۱۹۸۲ آرژانتین، به جزیره فالکلند حمله کرد. روز چهاردهم آوریل، انگلیس به این حمله واکنش نشان داد و ناو "تاسک فورس" را برای حمله به این جزیره فرستاد.
در این جنگ ۲۵۸ بریتانیایی و ۶۵۵ آرژانتینی کشته شدند.
این بازی احساسات هر دو کشور را برانگیخت، آنچنان که پس از این بازی مارادونا اینگونه در مصاحبه اش احساساتش راجع به اتفاقات بازی را بیان میکند:
این بازی فوتبال است و با جنگ ۴ سال قبل قابل قیاس نیست اما آنها پسر های ما را همچون پرندگان کوچک کشتند و این برد انتقام آن است.
مسیر صعود
مکزیک پس از اینکه کلمبیا اعلام کرد در میزبانی از مسابقات عاجز است برای دومین بار میزبانی جام جهانی را پذیرفت.
انگلیس بدون شکست و با قرارگیری در صدر جدول گروه سوم مقدماتی منطقه اروپا به جام جهانی صعود کرد.
آرژانتین هم با قرارگیری در صدر مرحله مقدماتی آمریکای جنوبی به جام جهانی صعود کرد.
انگلیس در دور گروهی جام جهانی ۸۶ با دو برد و یک تساوی به یک هشتم نهایی صعود کرد، آن ها با پیروزی ۳-۰ برابر لهستان در بازی آخر به یک هشتم نهایی رسیدند.
هر دو تیم با پیروزی آسان برابر تیمهای آمریکای جنوبی به یک چهارم نهایی رسیدند، آرژانتین با برتری برابر اروگوئه و انگلیس با برد برابر پاراگوئه.
حالا انگلیس با تیمی پویا و شاداب، و آرژانتین با بازی شناور با حرکات مارادونا باید دیداری جذاب را مقابل همدیگر انجام می دادند.
شرح بازی
ترکیب دو تیم آرژانتین و انگلیس برای این بازی
سه روز قبل از مسابقه به دستور سرمربی تیم ملی آرژانتین یعنی "کارلوس بیلاردو" رنگ پیراهن های این تیم از آبی کتان به آبی کم رنگ تر از آن تبدیل شد.
نکته جالب اظهار نظر مارادونا بعد از بازی است که میگوید:
این پیراهن ها عالی بودند، ما با این ها انگلیس را بردیم!
پیش از آغاز این بازی و در خیابان های مکزیکو سیتی بین هواداران دو تیم درگیری شدیدی بوجود آمد.
چند تن از هولیگان های آرژانتینی در بیمارستان بستری شدند و چند پرچم آنها توسط هواداران افراطی آرژانتینی ملقب به "barrabravas" دزدیده شد.
این پرچم ها بعدا و در بازیهای لیگ آرژانتین توسط هواداران بوکاجونیورز به نمایش در آمد.
نیمه اول:
بازی با حملات متعدد از سوی دو تیم آغاز شد.
آرژانتین حملات خطرناکی روی دروازه انگلیس انجام داد که پیتر شیلتون آنها را سیو کرد، بیشتر آنها توسط مارادونا طراحی می شدند.
دقیقه سیزدهم بازی بردسلی یکی از خطرناک ترین موقعیت های بازی برای انگلیس را روی اشتباه نری پامپیدو بدست آورد.، اما آن را از دست داد.
در پایان نیمه اول بازی ۰-۰ به پایان رسید اما آرژانتین بازی بهتری را انجام داده بود.
نیمه دوم:
نیمه دوم این بازی با دو اتفاق شگفت انگیزش همراه شد...
"دست خدا"
شش دقیقه پس از آغاز بازی، مارادونا در سمت چپ محوطه جریمه خودی یک پاس مورب کوتاه به خورخه والدانو می دهد و با او یک-دو میکند. پس از اینکه هافبک چپ انگلیسی ها استیو هوج در بازپسگیری کامل توپ ناموفق است، آرژانتین به حمله خودش ادامه می دهد.
مارادونا توپ را با دست خود وارد دروازه شیلتون می کند، اما بن ناصر داور مسابقه اعتقادی به خطا ندارد
ارسال آنها روی دروازه با پرش پیتر شیلتون دروازه بان یک متر و ۸۵ سانتی متری انگلیس همراه است، اما به یک باره مارادونا که ۲۰ سانتی متر از او کوتاه تر است به کمک دست چپ خود توپ را وارد دروازه انگلیس میکند و داور مسابقه "علی بن ناصر" اهل تونس که دید مناسبی نسبت به این توپ ندارد گل را بسود آرژانتین درست اعلام میکند.
مارادونا بعد از بازی می گوید:
"من برای هم تیمی هایم ایست کردم تا مرا در آغوش بگیرند.. به آنها گفتم:"بیایید و مرا در آغوش بگیرید!" داور اما اجازه این کار را نداد!
مارادونا در کنفرانسی خبری و در مصاحبه ای تاریخی گفت:
قسمتی از گل توسط سر مارادونا و قسمتی از آن توسط دست خدا به ثمر رسید.
"گلِ قرن"
چهار دقیقه پس از گل اول، مارادونا گلی تاریخی را به ثمر رساند. هکتور انریکه توپ را در زمین خودی به مارادونا می سپارد. او ۶۰ یارد را در ۱۰ ثانیه پشت سر می گذارد. چهار بازیکن انگلیسی را در این مسیر از پیش روی خودش بر میدارد: پتر بردسلی، پتر رید، تری باچر(دو بار) و تری فنویک.
در پایان مارادونا پیتر شیلتون را هم پشت سر میگذارد تا توپ را به تور دروازه انگلیس برساند و حساب کار را ۲-۰ به نفع آرژانتین کند.
مارادونا درباره این گل میگوید:
من میخواستم با والدانو بازی کنم اما چون در محاصره انگلیسی ها قرار گرفته بودم و هیچ فضایی برای بازی نداشتم مجبور شدم تا خودم همه آنها را پشت سر بگذارم.
در سال ۲۰۰۲ و طبق نظرسنجی سایت فیفا این گل با پشت سر گذاشتن گل مایکل اوون به آرژانتین در جام جهانی سال ۹۸ بعنوان "گل قرن" انتخاب شد.
نکته جالب قرارگیری دیگر گل مارادونا در این جام و در مرحله نیمه نهایی برابر بلژیک، بعنوان گل چهارم است.
انگلیس در ادامه با ورود بارنس و وادل بازی تهاجمی تری نشان داد و در هشتادمین دقیقه و روی حرکت گلن هادل و جان بارنس موقعیت ساختند و گری لینه کر ششمین گل خود در این جام را زد تا در پایان به آقای گلی این مسابقات دست یابد.
در ادامه تاپیا موقعیت دیگری را برای آرژانتینی ها از دست داد تا بازی با همین نتیجه ۲-۱ به پایان برسد.
سرنوشت دو تیم
در پایان بازی هوج پیراهنش را با مارادونا عوض کرد؛ سال ۲۰۰۰ این پیراهن به موزه ملی فوتبال منتقل شد.
بعد از بازی مردم انگلیس گل مارادونا را به سخره گرفتند و این مسابقات را به "هندبال مارادونا" تشبیه کردند.
در آرژانتین اما واکنش مردم ۱۸۰ درجه تفاوت داشت. مردم آن را انتقام جنگ فالکلند و جبران نتیجه غیر منصفانه بازی دو تیم در سال ۶۶ می دانستند.
روبرتو پرفومو می گوید:
هدف اصلی ما برد برابر انگلیس بود و دومین هدف ما قهرمانی جهان بود.
با اینکه انگلیسی ها گل اول مارادونا را رسوایی بزرگ می خواندند. اما در برابر گل دوم او حرفی نداشتند و در نظرسنجی سال ۲۰۰۲ چنل ۴ انگلیس این گل به ششمین صحنه ماندگار از ۱۰۰ صحنه ماندگار ورزشی تاریخ انتخاب شد.
در پایان رقابت ها آرژانتین با شکست آلمان غربی به قهرمانی جهان دست یافت، آنها همچنین سال ۱۹۹۰ به نائب قهرمانی جام جهانی دست یافتند.
گری لینه کر از انگلیس با شش گل زده آقای گل جام جهانی ۸۶ شد و جایزه کفش طلا را گرفت.
انگلیس با گرفتن این نتیجه از دور رقابت ها کنار می رود اما چهار سال بعد چهارم می شود و بهترین نتیجه خود در جام جهانی بعد از قهرمانی سال ۶۶ را می گیرد.
این دو تیم همچنین دو بار دیگر در جام جهانی به مصاف هم رفتند. اولی در یک هشتم نهایی جام جهانی ۹۸ فرانسه بود که در ضربات پنالتی با پیروزی آرژانتین همراه شد. در دور گروهی جام جهانی ۲۰۰۲ کره و ژاپن هم این دو تیم به مصاف هم رفتند، این بازی که ساعت ۱۲:۳۰ به وقت بریتانیا برگزار شد به دلیل حساسیت هایش و تماشای این بازی توسط تمام مردم انگلیس به "longest lunch break in history" به معنای "طولانی ترین وقتی که برای غذا خوردن در تاریخ گرفته شد"معروف شد.
این بازی با تک گل دیوید بکهام از روی نقطه پنالتی ۱-۰ به سود انگلیس به پایان رسید. در پایان آرژانتین از دور گروهی هم نتوانست صعود کند!!!
روز ۱۷ آگوست ۲۰۱۵، روزی بود که مارادونا به خانه علی بن ناصر داور بازی دو تیم در سال ۸۶ در تونس رفت. او با هدیه دادن یک پیراهن آرژانتین که متعلق به آن بازی بود از او تقدیر کرد!
بن ناصر هم به او اینچنین گفت:
تو دوست ابدی من هستی!
تقدیم به گری لینه کر آقای گل جام جهانی ۱۹۸۶ و دیگو آرماندو مارادونا اعجوبه آرژانتینی ها