طرفداری - اگر تیمی برای ایجاد روزنه و نفوذ، با حوصله زیادی حفظ توپ کند، اصطلاحا می گویند فوتبال مالکانه ای را پیاده می کند.
راه حل اسپانیا برای شکستن سد میانی
در چنین شرایطی وقتی که تیمی فوتبال با مالکیت توپ بالا را در زمین پیاده می کند، در یک سوم میانی شاهد تراکم بالایی خواهیم بود و درگیری سختی برای شکستن سد مستحکم میانی به وجود می آید. مسلما تیم ملی ایران نیز یکی از اهداف اصلی خود را در مصاف با اسپانیا، همین مورد می داند. راه حل اسپانیا برای شکستن این سد میانی، تغییر سرعت در مالکیت است. به تعبیر دیگر تغییر سرعت در مالکیت، بدین معناست که تیم در بازی تهاجمی، سرعت خود را تغییر دهد.
یک تفاوت بزرگ میان بازیکنان نخبه با سایرین
طبق یکی از مطالعاتی که در کشور دانمارک صورت گرفته، بازیکنان نخبه در یک دیدار خیلی بیشتر از سایر بازیکنان حرکت سریع را انجام می دهند. اما در عوض بین مسافت نهایی که هر دو گروه می دوند، تفاوت خاصی وجود ندارد. این نتایج، اهمیت توانایی بازیکن و تیم در رسیدن به سرعت بالا در دفعات متعدد را نشان می دهد.
حال وقتی به ابزار اسپانیا نگاه می کنیم مشخص می شود تیم تحت هدایت لوپتگی در ترکیب خود، بازیکنان زیادی از این دست دارد که این مورد کار را برای تیم ملی بسیار سخت می کند. به عنوان مثال بازیکنی همچون اینیستا توانایی تغییر سرعت مالکیت و جریان بازی را دارد و مهره های مشابه با اینیستا نیز در ترکیب اسپانیا به وفور یافت می شود.
گریزی به جام جهانی 2002
در سال 2002، جزئیات زیادی به ارائه فوتبال مالکانه افزوده شد و بازیکنانی که توانایی قرار گیری در موقعیت های مناسب و قابلیت های جسمانی سریع در ارائه فوتبال با مالکیت بالا بودند، ارزشمندتر از گذشته شدند. همچنین ابتکار عمل در حرکت نیز یکی دیگر از موارد قابل توجه بود. لوپتگی نیز برای رهایی از فوتبال صرفا مالکانه، سرمایه گذاری زیادی روی این موارد داشته و همواره سعی می کند روند، ریتم و جریان بازی مالکانه خود را به واسطه عوامل یاد شده، تغییر دهد. جدا از ابزار و افکار، در روند تمرینات نیز برای پیاده سازی مطلوب این تاکتیک، تمرکز ویژه ای روی تمریناتِ تغییر آهنگ، بازی شتاب، تغییر سرعت، فوتبال با شدت بالا و ... انجام می گیرد.
تقابل دو سبک مختلف
مسلما ایران در مصاف با اسپانیا از سبک پرفشاری استفاده خواهد کرد که یکی از بهترین روش ها برای تقابل با فوتبال مالکانه اسپانیاست. در pressure style، گزینه های کمی به تیم مقابل داده می شود و اسپانیا تنها در صورتی می تواند از این سد پرفشار بگذرد که توانایی تغییر سرعت داشته باشد.
این تغییر سرعت در تیم های مختلف می تواند توسط یک بازیکن(عموما بازیساز) یا بر حسب پیشرفت بازی هدایت شود. بررسی ها مشخص می کند در تیم ملی اسپانیا بر حسب پیشرفت بازی شاهد تغییرات سرعت هستیم که باز هم این مورد کار را سخت تر می کند.
فرصت ضد حمله از ایران گرفته می شود؟
زمانی که تیمِ مقابل اسپانیا در تدارک ضد حمله باشد، تصاحب توپ از سوی این تیم علامتی است برای شروع حمله و این تیم تغییر سرعت در این مسیر را با ظرافت های خاصی انجام می دهد که کار را برای حریفان به شدت سخت می کند. در چنین شرایطی تیم های مقابل ریسک زیادی را برای پی ریزی ضد حمله خواهند داشت و عموما با صرف نظر از پذیرشِ این ریسک، شاهدِ افزایش خیمه زنی از سوی اسپانیایی ها هستیم. باید دید کارلوس کی روش در این خصوص چه تصمیمی می گیرد.
راه حل ایران؟
یکی از اقدامات ضروری ملی پوشان در مصاف با اسپانیا، ممانعت از تغییر سرعت است. شاگردان کی روش اگر می خواهند در مصاف با اسپانیا سربلند از میدان خارج شوند، باید مانع تغییر سرعت از سوی حریف شوند که مسلما این کار بسیار سخت خواهد بود. افزایش فشار، تراکم بالا، گرفتن فضا، قوای جسمانی بالا و عدم اشتباهات فردی همگی از پیش نیاز های رسیدن به این مقصود است که باید دید در عمل چه اتفاقی رخ می دهد.