طرفداری – پس از برگزاری رقابت های جام جهانی 2018، بازیکنان با شرایط مختلفی به باشگاه هایشان برمی گردند.
در چنین شرایطی علاوه بر مسئله ریکاوری فیزیکی، برگشت به حالت ایده آل ذهنی نیز تمهیدات خاص خود را می طلبد.
در لیست فعلی تیم ملی 10 بازیکن از لیگ برتر ایران حضور دارند، اما چالشِ تیم های لیگ برتری برای فصل آینده صرفا محدود به همین 10 بازیکن نمی شود. بازیکنانی نظیر وریا غفوری و سید جلال حسینی که شانس زیادی را برای حضورِ خود در روسیه متصور بودند نیز برای بازگشت به شرایط ذهنی ایده آل خود، نیاز به توجه دارند و با در نظر گرفتن چنین بازیکنانی، لیست 9 نفره به تعداد بسیار بیشتری می رسد که هر کدام نیز نقش های کلیدی ای در تیم هایشان دارند.
یکی از اولین اقدامات کادرفنی تیم هایی مثل استقلال و پرسپولیس که نمایندگان زیادی در تیم ملی دارند، توجه به مسائل روحی و روانی بازیکنانشان پس از جام جهانی است.
بعد از جام جهانی، فارغ از نتایج به دست آمده، بازیکنان نیاز به ریکاوری ذهنی ایده آلی دارند. به عنوان مثال در صورت کسب نتایج ضعیف با مشکلات ذهنی متعددی رو به رو خواهیم بود و از سوی مقابل در صورت گرفتن نتایج خوب نیز، تعریفِ اهداف جدید و حفظ انگیزه ها برای پیشرفت و تمرینِ بیشتر، کار بسیار سختی خواهد بود.
اگر 4 رکن اساسی برای هر مربی در نظر بگیریم بی تردید توانایی ایجاد آمادگی روانی یک ضلع این مربع خواهد بود و بر این اساس مربیان به منظور تسلط بیشتر به دوره های مختلف روانشناسی ورزشی می روند که البته در ایران این مسئله چندان جا افتاده نیست و از سوی دیگر با جذب متخصصین این علم در کنار تیم ها می توان این قضیه را به طور علمی مرتفع کرد. کم و بیش از این روش ها در تیمهایمان مشاهده می کنیم ولی هنوز نمی توان گفت که در این قضیه حرفه ای شده ایم.
اما آیا این بحث صرفا به کادر فنی مربوط می شود؟ آیا بازیکنان نقشی را در این پروسه ندارند؟ علاوه بر نقش پررنگ کادر فنی باید نگاهی نیز به بازیکنان داشت . اینکه بازیکنان بتوانند خود را به لحاظ ذهنی آماده نگه دارند مسئله مهمی است. «آنچه باعث تمرین بیشتر یک بازیکن می شود بی شک مسائل ذهنی و روانی است که این عامل به عنوان یک موتور محرک برای بازیکن شناخته می شود و وقتی بازیکنی انگیزه لازمه را نداشته باشد عملا از حرکت می ایستد.»
اما راه حل چیست؟ آیا صرفا پرداختن به امور روانشناسی می تواند موثر واقع شود؟ مسلما این موارد از ضروریات محسوب می شود ولی نمی توان تنها با اتکا بر این مورد بازیکنان را از خستگی ذهنی دور کنیم و برای رهایی از این مشکل نیازمند اجرای کارهای دیگری در کنار این موارد هستیم. به عنوان مثال قرار دادن بازیکنان در شرایط های جدید می تواند آن ها را از خستگی ذهنی دور کند، این شرایط جدید می تواند در نوع تمرینات، خواسته ها، انگیزه ها و ... تعریف شود.
در هر صورت باید به انتظار نشست و دید در آغاز لیگ هجدهم، کدام تیم از این حیث عملکرد بهتری خواهد داشت؛ موردی که می تواند نقش تعیین کننده ای در شروع لیگ برتر داشته باشد و از همان ابتدا تیم های مدعی را مشخص کند.