داریوش اقبالی در یکی از آهنگهای ماندگارش در مرثیه عشقی از دست رفته میگوید: «اونکه رفته دیگه هیچوقت نمیاد». اما اگر این عشق چیزی فراتر از حد تصور باشد چه؟ اگر این عشق از جنس جنون، از جنس هیجان و از جنس فوتبال باشد چه؟ بله، پارما ۳ سال پیش از سریآ رفت اما اکنون باز هم به سطح اول فوتبال ایتالیا برگشته تا قصه عشقی جدید را در سرزمین چکمه رقم بزند.
ورشکستگی و شکسته شدن قلب هزاران عاشق
درست ۳ سال پیش بود که پارما، باشگاهی با بیش از ۱۰۰ سال قدمت، به دلیل ورشکستگی، بار سفر از سری A بست و راهی سری D شد. این تیم یکی از باشگاههای ایتالیایی بود که ناماش در بین تیمهای صنعتی و ثروتمند ایتالیا، ملقب به «هفت خواهران» که همواره برای قهرمانی میجنگیدند، قرار داشت. زردوآبیپوشان شهر پارما که طرفداران پرشماری داشته و دارند، در اواخر دهه ۹۰ با جمعی از ستارگان بزرگ فوتبال دنیا به افتخارات بسیار زیادی در قاره سبز و سرزمین چکمه (ایتالیا) رسیدند اما ۳ سال پیش با انصراف تنها مشتری خرید این باشگاه ایتالیایی، رسماً اعلام ورشکستگی کرد. در واقع باشگاه پر افتخار پارما، پس از سالها درخشش و افتخار آفرینی، به پایینترین رده فوتبال ایتالیا سقوط کرد.
در پایان فصل ۱۵-۲۰۱۴، پارما با حضور در رده بیستم جدول، باید به سری B سقوط میکرد اما ورشکستگی، این تیم را به پایینترین سطح فوتبال باشگاهی ایتالیا فرستاد. این در حالی بود که پارما، به امید بهبود اوضاعش به جیامپیترو ماننتی فروخته شد اما حقوق بازیکنان و کارمندان این باشگاه از تابستان فصل ۱۴-۲۰۱۳ پرداخت نشد و در هفتههای پایانی آن فصل، به علت مشکلات عدیده مالی حتی چند بازی پارما به دلیل عدم توانایی باشگاه در پرداخت هزینه تامین امنیت و روشنایی ورزشگاه به تعویق افتاد. ماننتی نه تنها موفق نشد اوضاع باشگاه بهبود بخشد، بلکه گفته میشد که او قصد داشت از راههای غیرقانونی، مشکلات مالی پارما را حل و فصل کند. همین امر باعث شد که پلیس مالی ایتالیا، ماننتی رئیس وقت پارما را با اتهاماتی نظیر پولشویی، اختلاس و فساد مالی بازداشت کند. پس از این بود که اوضاع پارما بیش از پیش رو به وخامت گذاشت و کار به جایی کشید که «مایک پیاتزا»، اسطوره بیسبال ایتالیا به آخرین امید پارما برای نجات از ورشکستگی تبدیل شد اما با انصراف او از خرید این تیم، مدیران باشگاه اعتراف کردند که هیچ پیشنهاد دیگری برای خرید پارما وجود ندارد و به این ترتیب این باشگاه رسماً ورشکسته شد. پارما ورشکسته شد و با سقوطش به سری D، قلب هزاران عاشقاش را شکست.
تاریخچه
باشگاه پارما در تاریخ ۲۷ جولای ۱۹۱۳ در شهر پارما و با عنوان «کلوپ فوتبال وِردی» به افتخار صدمین سالگرد آهنگساز معروف اپرا، «جوزپه وردی» که در ایالت پارما متولد شده بود، حیات خود را آغاز کرد. اولین حضور پارما در لیگ ایتالیا پس از جنگ جهانی اول و در سال ۱۹۱۹ اتفاق افتاد. در آن سال زردوآبیپوشان شروع به ساخت ورزشگاه خود یعنی «انیو تاردینی» کردند. دو سال بعد آنها به عضویت در سری B فوتبال ایتالیا در آمدند و پس از سه سال حضور در این سری از مسابقات، در فصل ۳۶-۱۹۳۵ پارما به سری C تنزل یافت و مجدداً در سال ۱۹۴۳ به سری B بازگشت. سقوط و صعود این تیم به دستههای پایینتر و بالاتر ادامه یافت تا اینکه در سال ۱۹۶۶ پارماییها حضور در لیگ سری D ایتالیا را نیز تجربه کردند. در سال ۱۹۸۹، «نِویو اِسکالا» هدایت تیم را به عهده گرفت و تیم تحت رهبری او موفق شد در سال ۱۹۹۰ برای اولین بار در تاریخ این باشگاه، به سری A صعود کند.
پارمالات
این باشگاه در سال ۱۹۹۱ توسط غول بینالمللی غذایی «پارمالات» خریداری شد، شرکتی چندملیتی در عرصه تولید مواد غذایی و محصولات لبنی که دفتر مرکزی آن، در شهر کالکیو، استان پارما، ایتالیا قرار دارد. تحت مالکیت پارمالات و تزریق هنگفت مالی به تیم، پارما در بین سالهای ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۲ به حدی خوش درخشید که به تیمی مقتدر و بزرگ در ایتالیا و اروپا تبدیل شد.
موفقیتهای تیم با حضور اسکالا در سالهای بعد نیز ادامه داشت و آنها توانستند قهرمانی جام حذفی ایتالیا را در سال ۱۹۹۲ از آن خود کنند. در سال ۱۹۹۳، جام برندگان جام یوفا را کسب کردند. در فصل ۹۷-۱۹۹۶ بود که کارلو آنچلوتی هدایت پارما را بر عهده گرفت، تیمی متشکل از ستارگانی همچون بوفون، دینو باجو، خوان سباستین ورون، آریل اورتگا، فابیو کاناوارو، لیلیان تورام، هرنان کرسپو، فاستینو آسپریلا. اینها نفراتی بودند که زیر نظر کارلتو، موفقیتهای بسیاری را به موزه افتخارات پارما افزودند، موفقیتهایی که باعث شد عشق به پارما بینالمللی شود.
سه قهرمانی و دو نایب قهرمانی در کوپا ایتالیا، یک قهرمانی و سه نایب قهرمانی در سوپر کاپ ایتالیا، نایب قهرمانی در سری A، دو قهرمانی در جام یوفا، یک قهرمانی و یک نایب قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا و در نهایت یک قهرمانی در سوپر کاپ اروپا، کل افتخارات تاریخ باشگاه پارماست که همهوهمه در زمان مالکیت پارمالات به دست آمد. شرکت پارمالات برای چند دهه، به عنوان یکی از بزرگترین عرضهکنندگان شیر و فراوردههای لبنی، در اروپا و جهان محسوب میشد تا اینکه در سال ۲۰۰۳ این شرکت با ۱۴ میلیارد یورو کسری بودجه، با بزرگترین ورشکستگی در تاریخ شرکتهای اروپایی مواجه شد و از صحنه کنار رفت.
شروع تیرهروزیها
پس از ورشکستگی پارمالات، تیرهروزیهای پارما نیز آغاز شد، در واقع مشکلات باشگاه از همان برههای که پارما در ازای مبلغ ۲۱ میلیون پوند، به «توماسو جیراردی» فروخته شد، کلید خورد. در آن برهه پارما یکی از پرستارهترین تیمهای سری A قلمداد میشد و فروش این ستارهها میتوانست تراز مالی منفی باشگاه را مثبت کند اما با آن همه ستاره، پارما هر روز ضعیفتر از روز قبل میشد چون سیستم مدیریتی حاکم بر باشگاه اصلاً حرفهای پیش نمیرفت و کسی نمیدانست جیراردی از چه راهی و چگونه هزینهها را تأمین میکند.
این تیرهروزیها ادامه پیدا کرد تا این باشگاه پس از حراج داراییهایش که حتی شامل حراج وسایل پزشکی مخصوص زمین تمرین هم میشد، سرانجام اعلام ورشکستگی کرده تا راهی سری D شود.
زنده شدن ققنوس
در جدال برای سهمیه دوم صعود مسنقیم، پارما در زمین اسپیزا به برتری ۲ بر صفر دست یافت اما با توجه به برتری ۲ بر یک فروزینونه درخانه خودش مقابل فوجیا تا دقایق پایانی، پارما تنها میتوانست در پلیآف حضور یابد اما فوتبال باز هم نشان داد که قابل پیشبینی نیست و به دراماتیکترین شکل ممکن، فوجیا در ثانیههای پایانی گل تساوی را وارد دروازه فروزینونه کرد تا امتیازات پارما و فروزینونه مساوی شود و پارما به خاطر شرایط بهتر در بازیهای رودررو، پس از امپولی به عنوان تیم دوم جواز صعود به سری A را کسب کند.
کاپیتان «الساندرو لوکارلی» همان کاری را کرد که بزرگان یوونتوس در زمان سقوط بیانکونری به سری B انجام دادند و اعلام کرد در تیم خواهد ماند و حالا پس از سه صعود پیاپی که برای اولین بار در تاریخ فوتبال ایتالیا رخ میدهد، یارانِ لوکارلیِ ۴۰ ساله به سری A صعود کردند، صعودی که به زنده شدن ققنوس از خاکستر خود بسیار شبیه است.
حالا باز هم سری A، باز هم «هفت خواهران» را در آغوش کشیده و حال ققنوسِ پارما باید در فصل جدید سری A، باز هم با نمایشهای درخشانشان، از عاشقاناش دلربایی کند.