از این فصل دو تیم ستاره دار در لیگ حضور داشتند؛ یک تیم به خاطر قهرمانی در آسیا و دیگری به خاطر قهرمانی در مسابقات داخلی، حال سوال اینجاست کدام سبک ستاره زدن منطقی است و در دنیا سابقه بیشتری دارد. به همین دلیل مروری داریم به سابقه درج ستاره روی پیراهن تیم ها و لیگ هایی که از ستاره استفاده می کنند.
اولین تیم ستاره دار دنیا⚫
اولین باشگاهی که در دنیا اقدام به درج ستاره روی پیراهن کرد، یوونتوس ایتالیا بود. این تیم در سال 1958 اولین باشگاهی بود که موفق به کسب دهمین عنوان قهرمانی کالچو شد و پس از آن به نشانه این 10 قهرمانی یک ستاره روی پیراهن خود درج کرد. بعد از این اتفاقات فدراسیون فوتبال ایتالیا این قضیه را قانونمند کرد و مقرر شد که به ازای هر 10 قهرمانی یک ستاره تعلق بگیرد.
داستان ستاره در ایران⚫
درج ستاره در ایران از سال 1385 یعنی چیزی پس از 15 سال از آخرین قهرمانی استقلال در آسیا کلید خورد و استقلال لوگوی باشگاه خود را با دو ستاره به نشانه دو قهرمانی در سال های 1970 و 1990 در سازمان ثبت شرکت ها ثبت کرد. پس از آن پاس تهران، آخرین تیم ایرانی که موفق به قهرمانی آسیا شده بود، یک ستاره به لوگوی باشگاه اضافه کرد. این تیم بعدها به همدان رفت تا نامش به پاس همدان تغییر پیدا کند و در لگوی این تیم یک ستاره برای آسیا و پنج ستاره برای قهرمانی های لیگ این تیم قرار داده شده است.
در هر حال برای شفاف تر شدن مسئله در خصوص ستاره لیگ یا ستاره آسیایی، تیم هایی که در پیراهن خود از ستاره استفاده کردند، به صورت طبقه بندی شده مورد مقایسه قرار گرفتند. در خصوص تیم های ملی تکلیف کاملا مشخص است. بعد از قهرمانی برزیل در جام جهانی 1970 که سومین قهرمانی این تیم در این مسابقات محسوب می شد، فیفا تصویب کرد که به ازای هر قهرمانی در جام جهانی یک ستاره درج شود. به جز این تیم های ملی آفریقایی هم به تعداد دفعات قهرمانی در جام ملت های افریقا مجاز به استفاده از ستاره هستند. مثلا تیم فوتبال مصر با هفت قهرمانی، هفت ستاره روی پیراهن خود ثبت کرده است.
🔵تیم هایی که به خاطر قهرمانی در رقابت های قاره ای ستاره زدند🔵
قاره آسیا⚫
هیچ قانونی از سوی AFC مبنی بر درج ستاره به خاطر قهرمانی در آسیا وجود ندارد و این امر به اختیار باشگاه ها صورت گرفته است. تیم های وسترن سیدنی استرالیا، گامبا اوزاکا ژاپن و العین امارات تیم هایی هستند که پس از قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا ستاره دار شدند. به جز اینها نیروی هوایی عراق و الکویت کشور کویت به خاطر قهرمانی AFC CUP به پیراهن خود ستاره زدند و در نهایت استقلال و پاس همدان (پاس تهران سابق) تنها تیم هایی هستند که به خاطر قهرمانی در جام باشگاه های آسیا به لوگوی خود ستاره چسباندند.
قاره آفریقا⚫
شاید قانونی از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا برای درج ستاره روی پیراهن برای قهرمان باشگاه های قاره وجود نداشته باشد ولی برخلاف آسیا که زدن ستاره روی پیراهن قاره چندان مرسوم نیست، در آفریقا کاملا متداول است و 15 تیم که موفق به قهرمانی در لیگ قهرمانان و جام برندگان جام آفریقا شده اند، به ازای هر قهرمانی یک ستاره به پیراهن خود الصاق کرده اند.
کشورهای آمریکای شمالی و کونکاکاف⚫
در آمریکای شمالی، کشورهایی نظیر آمریکا و کانادا، تیمی بابت قهرمانی در مسابقات قاره ای ستاره دار نشده است. تنها شش تیم از مکزیک، سورینام، تربیناد و توباگو، اییتی و کارآکوا به خاطر قهرمانی در این حوزه به پیراهن خود ستاره زده اند.
کشورهای آمریکای جنوبی⚫
آمریکای جنوبی از جمله مناطقی است که زدن ستاره برای قهرمانی قاره کاملا متداول است. مثلا تیم های ولزسالزفیلد، استا دییونته، آرژانتین جونیور از آرژانتین، واسگودوگاما، اینترناسیونال و گرمیو برزیل، کولوکولو شیلی به خاطر قهرمانی در جام لیبرتادورس ستاره بر پیراهن خود زدند. به جز این تیم ها، روی پیراهن تیم هایی هم که در این قاره قهرمان جام باشگاه های جهان یا جام بین قاره ای شده اند، ستاره نقش بسته است.
قاره اروپا⚫
خاستگاه درج ستاره روی پیراهن از قاره اروپا بود و بررسی تیم های ستاره دار این قاره جذاب تر از سایر مناطق است. در قاره اروپا مارسی فرانسه به خاطر قهرمانی در جام یوفا، آبردین اسکاتلند به خاطر قهرمانی در جام در جام و سوپرجام اروپا و همچنین سلتیک، استون ویلا و ناتینگهام فارست برای قهرمانی در جام باشگاه های اروپا به جمع ستاره دارهای فوتبال جهان اضافه شدند.
🔴تیم هایی که به خاطر قهرمانی در رقابت های داخلی ستاره زدند🔴
قاره آسیا⚫
در لیگ فوتبال استرالیا تیم هایی که موفق به فتح لیگ حرفه ای این کشور شدند، به ازای هر قهرمانی یک ستاره نقره ای روی پیراهن خود درج می کنند و هفت تیم ستاره دار در حال حاضر در فوتبال این کشور وجود دارد. در فوتبال چین نیز به ازای هر قهرمانی لیگ یک ستاره روی پیراهن زده می شود. مثلا گوانگژو چین به خاطر پنج بار قهرمانی در سوپرلیگ چین پنج ستاره به پیراهن خود الصاق کرده ولی با وجود قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا 2012 ستاره ای بابت این مسئله روی پیراهن خود نزده است. در لیگ کره جنوبی هم به ازای هر قهرمانی لیگ یک ستاره زده می شود.در ازبکستان نیز برای هر پنج قهرمانی یک ستاره میزنند. به جز این در لیگ های هند، اندونزی و مالزی نه تمامی تیم ها بلکه برخی از تیم ها به ازای تعداد قهرمانی در لیگ روی پیراهن خود ستاره زدند.
قاره آفریقا⚫
جذاب ترین رقابت های باشگاهی در قاره آفریقا در کشور مصر برگزار می شود که حساسیت رقابت الاهلی و الزمالک در دنیا زبانزد است. الاهلی تیم سه ستاره و الزمالک تیم یک ستاره این کشور است و به ازای هر 10 قهرمانی لیگ یک ستاره کسب کرده اند. کلا وضعیت لیگ اکثر کشورهای شمال آفریقا مشابه مصر است و در لیگ های مراکش، تونس و لیبی هم به ازای هر 10 قهرمانی لیگ یک ستاره روی پیراهن زده شده است.
آمریکای شمالی و کونکاکاف⚫
بحث ستاره در حوزه آمریکای شمالی تا حدودی متنوع تر از سایر مناطق است. در لیگ مکزیک که قدیمی ترین لیگ این منطقه محسوب می شود، هر تیم به ازای هر قهرمانی صاحب یک ستاره شده است. به عنوان مثال گواداخالارا با 11 قهرمانی، 11 ستاره روی پیراهن چسبانده است. در لیگ های ال سالوادور، جمهوری دومنیکن، پاناما و سورینام برخی از تیم ها به ازای هر قهرمانی ستاره چسبانده اند.
در پاناما و ترینیداد و توباگو هم تیم هایی با 10 قهرمانی صاحب ستاره شده اند و تنها لس آنجلس گلکسی یک ستاره طلایی بزرگ کسب کرده است. در کانادا هم دو تیم به ازای هر قهرمانی در لیگ داخلی روی پیراهن خود ستاره چسبانده بودند که پس از پیوستن این تیم ها به لیگ آمریکا مجبور به حذف ستاره شدند. حکایت ستاره در کاستاریکا متفاوت از بقیه مناطق دنیاست و آخرین تیمی که موفق به قهرمانی پیاپی در لیگ این کشور شده، به تعداد قهرمانی پیاپی مجاز به درج ستاره است.
آمریکای جنوبی⚫
ستاره خیزترین منطقه دنیا قطعا آمریکای جنوبی است و تقریبا هر تیمی به ازای قهرمانی در هر مسابقاتی حتی در سری B یا C اقدام به درج ستاره کرده است و دقیقا 100 باشگاه در آمریکای جنوبی به بهانه های قهرمانی های مختلف در رقابت های باشگاهی داخلی ستاره دار شده اند. این آمار در برزیل جالب تر است و 53 تیم در فوتبال این کشور صاحب ستاره اند و شاید به نوعی در برزیل، ستاره نداشتن بیشتر یک ویژگی منحصر به فرد محسوب می شود تا ستاره داشتن!
قاره اروپا⚫
با توجه به نظم و قانونی که در فوتبال اروپا وجود دارد، ستاره زدن در این قاره نظام مندتر است. همان طور که پیش تر اشاره شد، اولین کشوری که ایده درج ستاره روی پیراهن را مطرح کرد، ایتالیا بود و یوونتوس دارای سه ستاره و تیم های میلان و اینتر هر کدام دارای یک ستاره هستند. در لیگ ترکیه در سال 2000 طرح هر پنج قهرمانی یک ستاره اجرا شد. لیگ ایتالیا تنها لیگ ستاره دار اروپا نیست و گالاتاسرای با 30 عنوان قهرمانی در لیگ این کشور دارای چهار ستاره هم هست. در سال 2003 باشگاه رنجرز پس از کسب پنجاهمین عنوان قهرمانی خود در لیگ اسکاتلند، پنج ستاره بالای لوگوی خود و روی پیراهن تیم حک کرد.
در فوتبال آلمان در سال 2004 سیستم رسمی ستاره گذاری روی پیراهن توسط سازمان لیگ فوتبال این کشور معرفی شد که تیم های قهرمان را از سایر تیم ها متمایز می کرد. این سیستم به این صورت است که به ترتیب برای 1، 2، 3 و 4 ستاره تیم ها باید 3، 5، 10 و 20 قهرمانی کسب کنند و تنها قهرمانی در بوندس لیگا مورد قبول است.
در نروژ هر 10 قهرمانی در لیگ نروژ برابر با یک ستاره است. روزنبورگ تنها تیم این کشور است که تعداد قهرمانی هایش از 10 عبور کرده است. از سال 2006تیم های سوئدی که 10 بار یا بیشتر موفق به کسب عنوان قهرمانی در مسابقات لیگ سوئد شده بودند، یک ستاره به ازای هر 10 قهرمانی در کنار آرم خود حک کردند.
از سال 2007 این طرح در هلند اجرا شد. باشگاه پی اس وی آیندهوون که در این سال بیستمین قهرمانی خود را در لیگ هلند کسب کرده بود، این پیشنهاد را مطرح کرد که با موافقت همراه شد و از فصل 2008-2007 به اجرا درآمد. به این ترتیب هر 10 قهرمانی در لیگ هلند برابر با یک ستاره است.
در لهستان به ازای 10 قهرمانی یا بیشتر در لیگ لهستان، یک ستاره طلایی، به ازای پنج تا 9 قهرمانی، یک ستاره نقره ای و به ازای یک تا چهار قهرمانی، یک ستاره سفید روی پیراهن حک می کنند.
در کشورهایی چون جمهوری چک، آلبانی، اتریش، بلژیک، قبرس، فنلاند، مجارستان، رومانی، اسلوونی، صربستان، سوییس، اوکراین و مالت به ازای هر 10 قهرمانی در لیگ، یک ستاره روی پیراهن حک می کنند. در کشورهایی چون روسیه، بلاروس، ازبکستان، دانمارک، ایسلند و استونی به ازای هر پنج قهرمانی در لیگ یک ستاره روی پیراهن حک می کنند.
⚪ستاره های بدون افتخار⚪
درج ستاره روی پیراهن لزوما به معنی کسب افتخار نیست. مثلا باشگاه پنارول اروگوئه 11 ستاره روی پیراهن خود زده است که بیانگر این است که 11 ستاره در این تیم بازی می کنند یا تیمی در مالزی که تاکنون سه بار اسمش را تغییر داده، به این خاطر سه ستاره روی پیراهن خود زده است. در لوگوی باشگاه منچسترسیتی تا سال 2016 سه ستاره وجود داشت که دلالت بر افتخار خاصی نداشت یا حتی تیمی مثل پاناتینایکوس برای مدتی به خاطر یک بار حضور در فینال جام باشگاه های اروپا یک ستاره طلایی و برای دو بار حضور در مرحله نیمه نهایی این جام دو ستاره سفید به پیراهن خود زدند و از آنجایی که این ستاره ها بدون کسب افتخار بود، مورد تمسخر رقبا قرار می گرفت. پس از سانحه هوایی برای تیم چاپکوئنزه به یاد قربانیان این حادثه یک ستاره روی پیراهن این تیم درج شده است.
🌟جمع بندی و نتیجه گیری🌟
هر چند که تعداد تیم ها و لیگ هایی که به خاطر افتخارات داخلی ستاره زدند به مراتب بیشتر از تیم هایی است که به خاطر افتخارات قاره ای ستاره زدند، ولی درج ستاره برای افتخارات قاره ای نیز کاملا متداول است. ستاره زدن بیشتر از هر چیز در دنیا یک امر سلیقه ای است تا تابع یک قانون مشخص باشد و همین امر موجب شده که در سایت رسمی فیفا، لوگوی تیم ها از یوونتوس و میلان و بایرن مونیخ گرفته تا پرسپولیس بدون ستاره درج شود