یوستین گردر نویسنده سرشناس نروژی، چند رمان، داستان کوتاه و کتاب کودک را در کارنامه خود دارد.
او به عنوان یک نویسنده روشنفکر شناخته میشود و کتابهایی که از زاویه دید کودکان مینویسد بسیار مورد توجه هستند.
در این کتب او از تکنیک متافیکشن (فراداستانی) و داستان در داستان استفاده میکند و سعی در کاوش حس شگفتی کودکان نسبت به دنیا دارد. معروفترین اثر گردر کتاب دنیای سوفی میباشد که در آن به سیر تاریخی فلسفه پرداخته است. این کتاب تاکنون به ۵۳ زبان ترجمه شده است.
یوستین گردر در خانوادهای تحصیلکرده در اسلو پایتخت نروژ متولد شد. او از ابتدا علاقهی عمیقی به مطالعه، نوشتن و تدریس داشته و در رشتههای الهیات و زبانهای اسکاندیناوی تحصیل کرده است.
اولین فعالیت ادبی او بعد از ازدواجش و با همکاری در نوشتن چندین کتاب درسی در مورد الهیات و فلسفه انجام شده است. پس از آن او سالها در یک دبیرستان به تدریس فلسفه پرداخت و انتشار کتابهایش از سال ۱۹۸۶ آغاز شد و در سال ۱۹۹۰ برای کتاب راز فال ورق، جایزه منتقدین ادبیات نروژ و جایزه ادبی وزارت امور علمی و فرهنگی را از آن خود کرد.
از ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۵ او به طور مکرر برنده چندین جایزه معتبر در نروژ و اروپا شده است.
پس از انتشار دنیای سوفی او به یک نویسنده تماموقت تبدیل شد و هر چند سال یک بار کتابی را روانه بازار میکند.
علاوه بر نویسندگی، یوستین گردر به طور فعال در حمایت از حقوق بشر و ترویج و توسعه آن کوشیده است. به همین هدف، در سال ۱۹۹۷ او و همسرش جایزه سوفی را بنیان نهادند که سالانه به حامیان محیط زیست و توسعهگران اهدا میشود.
او همچنین در موقعیتهای مختلفی بر علیه اشغال فلسطین توسط اسرائیل و رفتار آنها با فلسطینیان زبان به اعتراض گشوده است و به رسمیت شناختن رژیم اسرائیل را زیر سوال برده است.
تعهد عمیق و شخصی یوستین گردر به دانش، خوانندگان بسیاری را در سراسر دنیا به تفکر و تعمق درباره خود و دنیای پیرامونشان واداشته است و مسائل اعتقادی و فلسفی را در قالب داستانهای ساده و در عین حال رمزآلود بیان میکند که فهم و درک آن را برای تمام افراد امکانپذیر میسازد.
کتابهایی از قبیل دنیای سوفی، راز فال ورق، دختر پرتقالی، دختر رهبر سیرک (مرد داستانفروش)، مایا، درون یک آینه درون یک معما، راز تولد، زندگی کوتاه است، سلام کسی اینجا نیست؟، کتابخانه سحرآمیز بیبی بوکن و قصر قورباغهها به فارسی ترجمه شده و به چاپ رسیدهاند.
............................................................
دختر رهبر سیرک (۱۹۵۲)
تشخیص (۱۹۸۶)
قصر قورباغهها (۱۹۸۸)
راز فال ورق (۱۹۹۰)
دنیای سوفی (۱۹۹۱)
راز تولد (۱۹۹۲)
درون یک آیینه درون یک معما (۱۹۹۳)
کتابخانه جادویی بیبی بوکنز (۱۹۹۳)
زندگی کوتاه است (۱۹۹۶)
سلام کسی اینجا نیست (۱۹۹۸)
مایا (۱۹۹۹)
مرد داستانفروش (۲۰۰۱)
دختر پرتقال (۲۰۰۳)
شاه مات (۲۰۰۳)
کوتوله زرد (۲۰۰۶)
قصری در پیرینه (۲۰۰۸)
دنیای انا (۲۰۱۳)
انتون و جاناتان (۲۰۱۴)
............................................................
معرفی کتاب دنیای سوفی:
داستان در مورد دختری به نام سوفی است که در آستانه پانزده سالگی نامههای جالب و نوارهای ویدئویی از شخصی به نام آلبرتو ناکس دریافت میکند که در آنها سؤالات جالبی مانند جهان چگونه پدید آمدهاست؟ که آغاز گر راه آموزش تاریخ فلسفهاست، مطرح میکند.
این نامهها در ابتدا مطالبی در خصوص یونان باستان، سقراط و سؤالات اساسی زندگی بشری را عنوان میکند. پس از دریافت چند نامه سوفی و آلبرتو یکدیگر را ملاقات میکنند. موضوع صحبتهای آنان عمدتاً نظریات فلاسفه ی یونان باستان، امپراتوری روم، قرون وسطی، رنسانس، عصر روشنگری، و موضوعاتی چون انقلابهای بزرگ و تا مسائل امروز بشری است.
داستان به صورتی جذاب است و سعی میکند در ضمن داستان، تاریخ فلسفه را بهصورت طبقهبندی شده به خواننده آموزش دهد؛ همچنین در داستان وقایعی اتفاق میافتد که خواننده را تشویق به ادامه ی رمان میکند.
............................................................
گفتار:
«اگر ساختمان مغز ما بههمین سادگی باشد که فکر میکنیم، پس باید بسیار نادان باشیم که تاکنون بهشناخت آن پی نبردهایم.»
«اگر فکر نکردی، پس با مشکل بزرگی روبرو هستی، چون انسان حیوانی است متفکر، و انسانی که نیندیشد، بهراستی آدم نیست.»
«اگر ندانیم که میمیریم طعم زنده بودن را نمیتوانیم بچشیم؛ و بدون دریافت شگفتیهای شگرف زندگی، به مرگ نتوان اندیشید.»
«با آرزوی سعادت و نیکروزی برای ملت اسرائیل، این حق را برای خود قائل هستیم که تا زمانی که پرتقالهای «جافا» فاسد و زهرآگین هستند از مصرف آنها خودداری کنیم. انگورهای نژادپرستی را هم چند سالی نخوردیم و نمردیم.»
«پانزده میلیارد سال پس از وقوع «سحابی اولیه»، تازه کفزدنها شروع شده است.»
«دانشمندان فکر میکنند بهکمک چند میکروسکوپ و تلسکوب پرده از اسرار طبیعت برگیرند. آنها فقط بهآنچه قابل توزین است و دارای طول و عرض، اعتقاد دارند و بس. بااینوجود، شناخت آنها ناچیز است.»
«دوهزار سال سپری شد تا سرانجام یک خاخام یهودی، دکترین «چشم برای چشم…» را به نقد کشید.»
«شما فکر میکنید در مراسم تدفین شرکت کردهاید، اما در حقیقت بهجشن زایمان آمدهاید.»
«میلیاردها سال وقت لازم است تا انسانی خلق شود، اما مرگ را ثانیهای بس است.»
«ما، این لفاظی حکومت اسرائیل را بهرسمیت نمیشناسیم. ما مخالف با تسلسل انتقامجوئی و خون را با خون شستن، چشم برای چشم، دندان برای دندان، هستیم.»
«ما، گروگانگیری سربازان را محکوم میکنیم، همانطور که دستگیری و انتقال دستجمعی مردم و بهگروگان گرفتن نمایندهگان منتخب مردم را.»
«مقدم بر هرچیز، ما انسان هستیم، آنگاه مسیحی و مسلمان و یهودی…»
«ننگ بر نژادپرستی، ننگ بر پاکسازی اقلیتهای قومی، ننگ بر کسانی که شهروندان عادی کشوری را ترور میکنند، خواه از جانب سازمان حماس، حزبالله یا حکومت اسرائیل اعمال شود.»