طرفداری- چهارشنبه شب، تیم های چلسی و بارسلونا در مرحله یک هشتم نهایی لیگ قهرمانان به مصاف هم خواهند رفت. رویارویی این دو تیم، همیشه جذاب و جنجالی بوده و جنجالی ترین دیدار چلسی و بارسلونا، مربوط به نیمه نهایی لیگ قهرمانان سال 2009 است که تام هنینگ اوربو، داور نروژی در آن دیدار قضاوت پر حرف و حدیثی داشت.
به مناسبت دیدار پیش رو، مارکا مصاحبه ای اختصاصی با تام هنینگ اوربو، داور منفورِ هواداران چلسی انجام داده است.
-آقای اوربو، این روزها مشغول چه کاری است؟
دیگر در دنیای داوری فعالیت نمی کنم. گرچه اگر همکارانم نیاز به کمک داشته باشند، سعی می کنم که به آن ها کمک کنم اما خود در کلاس های داوری به طور روزانه، شرکت نمی کنم.
-دلیل این کار چیست؟ معمولا داوران نخبه، پس از بازنشستگی بازهم در دنیای داوری فعالیت می کنند.
این گونه راحت تر هستم و سال ها در آخر هفته ها در همه جا داوری کرده ام. حالا می خواهم وقت آزاد بیشتری داشته باشم، این دلیل تصمیم من است.
-بگذارید به روز واقعه و ششم می 2009 برگردیم. آیا از داوری خود در آن بازی راضی هستید؟
نه، اصلا. آن روز، در بهترین شرایط نبودم اما هر داور، بازیکن یا مربی می تواند مرتکب اشتباهاتی شود. ممکن است هر کس در یک روز خاص در بهترین سطح خود نتواند عمل کند اما به هر حال، از عملکردم راضی نیستم و به آن افتخار نمی کنم.
-آیا بازی آن شب را دوباره تماشا کردید؟
من همیشه تکرار بازی ها را چندین بار تماشا می کنم تا از اشتباهات احتمالی درس بگیرم. اما آن بازی مربوط به سال ها پیش است و دیگر نیازی نبود تا داوری ام را بهبود دهم چون از آن به بعد، دیگر داور نبودم. روزهایی را به خاطر می آورم که خبرنگارانی چون شما از من درباره آن بازی می پرسیدند اما من در نظر ندارم تا درباره آن بازی زیاد صحبت کنم چون این موضوع بخشی از کارم است.
-چلسی مدعی است در آن دیدار، حداقل چهار پنالتی به نفع آن ها گرفته نشد. فکر می کنید بزرگ ترین اشتباه شما در آن مسابقه چه بود؟
اشتباهات زیادی در آن شب صورت گرفت و هر کس عقیده خود را دارد. اما من تاکید می کنم که بازیکنان و مربیان نیز اشتباه می کنند اما اتفاقی نمی افتد. به داشتن دوران کاری طولانی و حضور در جمع بهترین داوران اروپا برای چندین سال، مفتخرم و حداقل، در میان بهترین داوران کشورم بوده ام. نباید تمام دوران کاری من را فقط با آن بازی به خاطر آورد اما متاسفانه اغلب این کار را انجام می دهند.
-اما آن اشتباه، در نیمه نهایی لیگ قهرمانان رخ داد!
بله درست است، آن دیدار، دور برگشت نیمه نهایی لیگ قهرمانان بود و همه از اهمیت آن مطلع بودند اما نکته غیر قابل فهم برای من این است که همه مرا به خاطر آن شب در استمفورد بریج به خاطر می آورند.
-دو خطای هند پیکه و اتوئو را به خاطر دارید؟ یکی از آن ها در آخرین لحظات بازی انجام شد.
بله، البته. آن دو صحنه، خطای هند بودند و این قضاوت، در زمین صورت گرفت. اگرچه می دانم که مردم نسبت به داوری من نظر متفاوتی داشتند و این بحث تا ابد ادامه خواهد داشت.
-آیا از بازیکنی از بارسلونا، تشکر کردید؟
پس از مسابقه، من با هیچ یک از بازیکنانی صحبت نکردم و با شانی بالا، زمین را ترک کرده و به رختکن رفتم. البته به خاطر دارم که مجبور بودیم هتل مان را تغییر دهیم و بسیاری از مردم، به ما اعتراض کردند. باید در آن روز و روز بعد، مراقب خود می بودیم.
-آیا این اعتقاد که آن دیدار، بزرگ ترین رسوایی تاریخ لیگ قهرمانان است، ناعادلانه است؟
نمی دانم، می تواند ناعادلانه باشد. نمی توانم نظر مردم را تغییر دهم اما می توانید از هواداران رئال مادرید بپرسید که آیا اگر این اشتباهات به سود تیم آن ها رقم می خورد، بازهم چنین نظری را درباره من داشتند؟ به افکار همه احترام می گذارم، حتی اگر با افکار من مطابق نباشند.
-نظر شما درباره قضاوت دنیز آیتکین در بازی تیم های بارسلونا و پاری سن ژرمن چیست؟
آن بازی را ندیدم اما چیزهایی درباره آن خواندم. می دانم که آن یک رسوایی بود و چنین چیزهایی در فوتبال رخ می دهد. در داوری، این اشتباهات ممکن است اتفاق بیفتد. داور باید در لحظه تصمیم بگیرد اما بیننده تلویزیونی ممکن است با دیدن صحنه اول، تشخیص اشتباه بدهد.
-آیا معتقدید که مقصر حذف چلسی شما بودید؟
بستگی دارد چگونه به قضیه نگاه کنید. من مسئول تصمیماتی که گرفتم هستم و می توان در این مورد بحث کرد. اگر این تصمیمات توسط سایرین گرفته می شد، ممکن بود چلسی به فینال برسد. تصمیماتی گرفتم که آن ها بهترین تصمیمات ممکن نبودند. اما نمی توان گفت که بدون این داوری، بارسلونا حذف می شد یا خیر.
-آیا توسط هواداران چلسی تهدید به مرگ شدید؟
در آن زمان بله. این داستان مربوط به گذشته هاست و تا سال 2012 این موضوع در صدر اخبار بود و حالا موضوعات تمام شده. دوباره با انتشار این مصاحبه، تعدادی از هواداران مرا به خاطر خواهند آورد اما من مشکلی با این موضوع ندارم. مردم می توانند آن چه را که می خواهند، انجام دهند. با خانواده و دوستانم، زندگی شادی در اسلو، پایتخت نروژ دارم. قبلا اشتباهات خود را قبول کرده ام.
-آیا از نرفتن به جام جهانی 2010 عصبانی شدید؟ آیا فیفا شما را مجازات کرده بود؟
در سال 2010، داوری در لیگ قهرمانان را ادامه دادم اما در مونیخ، در اعلام آفساید اشتباه کردم و دوباره هجمه هایی علیه من ایجاد شد. در آن زمان 44 ساله بودم و وقتی 45 ساله شوید، نمی توانید به قضاوت ادامه دهید. پس از 2010، در لیگ نروژ به داوری ادامه دادم اما مصدوم شدم. سپس داوری را کنار گذاشتم. مجازاتی علیه من اعمال نشد و بازنشستگی من، ربطی به بازی استمفورد بریج نداشت.