اختصاصی طرفداری- در سال های اخیر هر چه در روابط سیاسی و مسائل مربوط به آن با آمریکا مشکلی داشتیم و آب مان در یک جوی نرفته، اما در عوض روابط بین فدراسیون های کشتی دو کشور سال به سال گل و بلبل تر شده و تعاملات بیشتری صورت گرفته و می گیرد. حتی آن زمانی که با اعلام رئیس جمهور آمریکا هیچ ایرانی اجازه ورود به کشور آمریکا را نداشت، اما قدرت دیپلماسی کشتی بین این دو کشور آنقدری بود که این قانون را برای کشتی گیران دو کشور زیر پا بگذارد و کشتی گیران آمریکایی به راحتی به کرمانشاه سفر کنند و کشتی گیران ایرانی نیز برای حضور در آمریکا به مشکلی بر نخورند.
اما این تعاملات گسترده بین فدراسیون هاش کشتی دو کشوری که سال هاست با هم در تضاد هستند، چگونه برقرار شده است؟ بدون شک بخش اعظمی از آن را باید مدیون تفکرات و سیاست های شخصی بود که اصالتی ایرانی دارد، اما اکنون شهروند آمریکایی به شمار می رود. این شخص کسی نیست جز هومن توکلیان، کسی که نه تنها در پیشبرد اهداف بین المللی کشتی در کشورهای ایران و آمریکا کمک های شایانی کرده، بلکه با فعالیت هایش در این عرصه به نوعی به کشتی جهان نیز سود رسانده است.
هومن توکلیان علاوه بر اینکه خود از گوش شکسته هاست و پیشکسوت ورزش کشتی به حساب می آید، در زمینه تحصیلات دانشگاهی نیز دارای شخصیتی برجسته است. وی دارای دو مدرک فوق لیسانس در رشتههای مدیریت بین الملل و مدیریت قانون سرمایه گذاری است و دارای دو بورسیه تحصیلی در دانشگاههای معتبر آمریکا است که هر ساله آن را به صورت رایگان در اختیار دانشجویان دیگر قرار میدهد تا بتوانند تحصیلات خود را در سطح عالی ادامه دهند.
اما چهره برجسته تر توکلیان را باید در حوزه ورزش کشتی جست و جو کرد. جایی که فعالیت ها و عملکردهای درخشان او در توسعه کشتی آمریکا باعث شد تا طی مراسمی نامش را در تالار مشاهیر و افتخارات کشتی این کشور ثبت کنند. این مراسم هر ساله توسط فدراسیون کشتی آمریکا برگزار می شود و به پاس تلاش و قدردانی از زحمات افراد شاخصی که در طول سالیان زیاد فعالیت های ارزنده ای در زمینه ورزش کشتی در تمام ابعاد ملی و بین المللی داشتند، نامشان در تالار مشاهیر و افتخارات فدراسیون کشتی این کشور قرار می گیرد.
هومن توکلیان در طول چند سال گذشته به عنوان رابط رسمی و قانونی بین دو کشور ایران و آمریکا نقش بسزایی در همکاری بین این دو کشور در زمینه ورزش کشتی داشت. او در جام جهانی کرمانشاه به عنوان سرپرست تیم ملی آمریکا به ایران سفر کرد. علاوه بر این با تلاش و پیگیری های او، تیم تیتان مرکوری آمریکا به پای ثابت مسابقات جام باشگاه های جهان تبدیل شده که در تمامی ادوار برگزار شده این مسابقات یکی از مدعیان جدی قهرمانی به شمار می رفت.
یکی دیگر از ابعاد برجسته زندگی توکلیان، نقش پررنگ او در فعالیت های انسان دوستانه و خیرخواهانه چه در ورزش و چه در حوزه های دیگر است. او به عنوان عضو فعال یکی از انجمن های خیریه، بانی اصلی برگزاری مسابقات میدان تایمز در ایالت نیویورک آمریکا است. مسابقاتی که طی یک روز با دعوت از چند تیم خارجی در فضای آزاد مرکز شهر برگزار می شود و فراموش مان نمی شود آن زمان که خطر حذف از المپیک، ورزش کشتی را تهدید می کرد، برگزاری چنین مسابقاتی در نقاط مختلف دنیا چه کمک شایانی به رفع این خطر کرده بود. فعالیت های خیرخواهانه توکلیان اما در همین موضوعات خلاصه نمی شود. او با همراهی و حمایت صادقانه پدر، مادر و همسرش به بسیاری از نقاط دنیا که با کمبود امکانات تمرینی کشتی مواجه هستند، این امکانات را به صورت رایگان برایشان ارسال می کند تا نوجوانان آن منطقه بتوانند با انگیزه بیشتر و در شرایط مناسب تر به تمریناتشان بپردازند که نمونه آن ارسال تشک کشتی به باشگاه تختی بابل و چند باشگاه دیگر در مناطق محروم همدان و سیستان و بلوچستان و همچنین مناطقی در کشورهای برزیل و بلغارستان بوده است.
توکلیان با اعتقاد به اینکه باشگاه های ورزشی می توانند خانه دوم کودکان و نوجوانان باشند، هر لحظه دنبال این است که با راهکارها و ایده های جدید و خلاقانه باشگاه های محروم در نقاط مختلف دنیا را از حمایت های مادی و معنوی بهره مند سازد. در این راه کمپانی های بزرگی چون آسیکس و ساعت آزاد، به مدیریت بابک ایرمن خواه و همچنین چند شرکت دیگر به واسطه اعتبار توکلیان، در کنارش بوده و با او همکاری می کنند. نقش پررنگ توکلیان در ورزش کشتی آن هم در ابعاد جهانی باعث شد تا او به عنوان یکی از اعضای کمیسیون ورزش برای همه اتحادیه جهانی کشتی، که به منظور توسعه و ترویج ورزش کشتی در نقاط مختلف دنیا تشکل شده است، شناخته شود. توکلیان همچنین از سوی فدراسیون جهانی صلح و ورزش کاندیدای دریافت جایزه صلح و ورزش شد.
در روزگاری که اکثر خیرین به مدرسه سازی و یا کارهایی از این دست روی می آورند، فعالیت های هومن توکلیان می تواند الگو و آغازکننده راهی باشد که بسیاری از خیرین را به عرصه ورزش بکشاند. عرصه ای که چه بخواهیم و چه نخواهیم بخش اعظم جامعه از کودکان خردسال گرفته تا قهرمانان ملی و سالمندان را درگیر خود کرده، اما توجهات لازم از سوی خیرین را به دنبال خود ندارد.