اختصاصی طرفداری – پس از کسب نتایج ضعیف در دیدار های ابتدایی، علیرضا منصوریان نتوانست کار خود در استقلال را ادامه دهد و ناچارا، پس از رولند کخ و ناصرحجازی، بدل به سومین سرمربی باشگاه شد که در میانه فصل، از کار خود برکنار می شود.
با کناره گیری علیرضا منصوریان از هدایت آبی پوشان پایتخت، جست و جو ها در باب یافتن سرمربی کارا و باکیفیت خارجی آغاز شده و در حالی که نام هایی چون فاتح تریم، والتر زنگا و کریستف دام شنیده می شد، وینفرد شفر آلمانی سرانجام هدایت استقلال را برعهده گرفت.
گرچه در ابتدا واکنش های به انتخاب شفر کارکشته چندان مطلوب به نظر نمی رسید و هواداران استقلال از انتصاب این سرمربی ناراضی بودند، ولی با گذشت چند روز و شناسایی بیشتر وینفرد شفر و بررسی سابقه مربی گری او، ابراز رضایت از سرمربی جدید آبی ها سیری صعودی گرفت و امیدواری در جمع هواداران استقلال فزونی یافت. در این مطلب قصد داریم، تمامی آمار و ارقام وینفرد شفر را مورد بررسی قرار داده و نکات مختلف درباره سرمربی جدید استقلالی ها را زیر ذره بین ببریم.
وینفرد وینی شفر، ملقب به شیر در فوتبال آلمان، متولد 10 ژانویه 1950 (67 ساله) در ماین، واقع در آلمان غربی است. فردی متاهل، دارای 2 فرزند است که بیشتر زندگی خانوادگی اش را در اتلینگن، منطقه ای نزدیک به کارلسروهه ساکن بوده و در رزومه فردی اش، می توان به سابقه عضویت در شورای شهر محل زندگی اش نام برد. گرچه به دلیل سفر های متعدد و حضور اندک، کمی بعد از این وظیفه کنار می آید.
شفر با سابقه طولانی مدت هدایت در عرصه ملی، یکی از 58 سرمربی است که بیش از 100 تجربه مربی گری در سطح ملی را در کارنامه خود می بیند و از این حیث، در زمره 11 سرمربی آلمانی حاضر در این لیست قرار می گیرد. افتخاری که با سرمربی گری تیم های ملی کامرون، تایلند و جامائیکا به دست آمده است.
سابقه فردی به عنوان بازیکن |
هافبک موطلایی دهه 70 فوتبال آلمان، فوتبالش را به طور حرفه ای از سال 1966 و در تیم مونشن گلادباخ آغاز کرد. در 4 سال و تا سال 1970، 43 حضور با پیراهن مونشن گلادباخ را تجربه کرده و موفق به زدن 4 گل شد. در همان سال، به همراه مونشن گلادباخ، قهرمانی بوندس لیگا آلمان را تجربه کرد و پس از آن راهی کیکرز افنباخ شد. در بدو ورود موفق شد به همراه این تیم فاتح رقابت های جام حذفی آلمان شود. شفر به مدت 5 سال و تا سال 1975، در کیکرز حضور یافت و اوج دوران بازیگری اش را در این باشگاه پشت سر گذاشت. 160 بازی و 37 گل زده، کارنامه موفق این بازیکن در این تیم بود.
در سال 1975 راهی کارلسروهه شد و در 2 سال حضورش در این باشگاه مطرح، 68 حضور و 10 گل زده را به ثبت رساند تا در سال 1977، به مونشن گلادباخ بازگشته و دومین دوره حضورش در این باشگاه را پشت سر بگذراند و در سال 1979 با این تیم فاتح یوفاکاپ شود. شفر در این دوره بازیکنی شناخته شده تر بود و 8 سال بعدی فوتبالش را در گلادباخ سپری کرد. 167 حضور و 11 گل زده، پایانی بود بر رزومه شفر به عنوان بازیکن تا شفر در گلادباخ کفش هایش را آویخته و وارد عرصه مربی گری شود.
از سال 1982 و در حالی که 3 سال از دوران بازی وینفرد شفر باقی مانده بود، او به جرگه مربیان پیوسته و همزمان با دوران بازی اش، هدایت تیم دوم مونشن گلادباخ را در دست گرفته بود. علاقه زیاد شفر به فعالیت در عرصه مربی گری باعث شد بلافاصله پس از خداحافظی اش از دنیای بازیگری، به کادر فنی یوپ هاینکس در مونشن گلادباخ در سال 1985 ملحق شود.
پس از یک سال کسب تجربه به عنوان دستیار هاینکس، شفر سرمربی گری را از کارلسروهه آغاز کرد و برگی زرین در ابتدای مسیر خود برجای گذاشت. شفر به همراه کارلسروهه موفق شد یک مرتبه به جمع چهار تیم پایانی یوفاکاپ در سال 1994 راه یابد. 2 مرتبه تیمش را به بوندس لیگا برساند و فاتح جام بین المللی یوفا اینترتوتو شود.
پس از 12 سال موفقیت آمیز در کارلسروهه، شفر سال 1998 را در اشتوتگارت سپری کرده و فصل بعد راهی تیم تنیس بروسیا برلین شد. 3 فصل به همراه این تیم در رقابت های بوندس لیگا B آلمان حضور داشت و در این مقطع مقابل برانکو ایوانکوویچ نیز قرار گرفت که نتیجه آن 2 پیروزی بود!
شفر پس از بروسیا برلین، حضور در عرصه بین المللی را تجربه کرد و موفقیت آمیزترین سال های سرمربی گری اش را در تیم ملی کامرون پشت سر گذاشت. شفر با تیم ملی کامرون موفق به قهرمانی در جام ملتهای آفریقا شده و تیمش را به مسابقات جام کنفدراسیون ها رساند. حضور موفق با کامرون، شاید مهمترین تصویر از وینفرد شفر را در ذهن علاقمندان به فوتبال شکل داد. گرچه لحظات تلخ به زمین افتادن و مرگ مارک ویون فو در جام کنفدراسیون ها 2003، هنوز هم قابی تلخ و فراموش نشدنی در ذهن فوتبالی ها به شمار می رود.
شفر پس از موفقیت با تیم ملی کامرون، روانه فوتبال آسیا شده و هدایت تیم الاهلی امارات را برعهده گرفت. در سال 2006 به همراه الاهلی، قهرمان لیگ داخلی امارات شد و پس از 2 فصل کار در این باشگاه، هدایت العین، دیگر باشگاه مشهور شهر دبی را برعهده گرفت. 2 فصل با العین، شفر موفق به قهرمانی در جام پادشاهی امارات، امارات کاپ و سوپرکاپ این کشور شد تا اینکه به فوتبال آذربایجان رفته و به مدت یک فصل هدایت F.K باکو را برعهده گرفت.
شفر پس از این، مجددا به عرصه ملی بازگشته و 2 فصل به عنوان سرمربی تیم ملی تایلند و 3 فصل به عنوان سرمربی تیم ملی جامائیکا منصوب شد. با تایلند او موفق شد تیمش را به مسابقات قهرمانی آسیا برساند و در جامائیکا، قهرمان مسابقات کاربین کاپ شده و تیمش را به مسابقات کونکاکاف رسانید تا آخرین تجربه سرمربی گری شفر پیش از برعهده گرفتن هدایت استقلال شکل گیرد.
- قهرمانی بوندس لیگا (970-1969) به همراه مونشن گلادباخ
- قهرمانی یوفاکاپ (1979-1978) به همراه مونشن گلادباخ
- قهرمانی دی اف بی پوکال (1970-1969) به همراه کیکرز افنباخ
- قهرمانی یوفا اینترتوتوکاپ (1996) به همراه کارلسروهه
- قهرمانی جام ملتهای آفریقا (2002) به همراه تیم ملی کامرون
- قهرمانی لیگ امارات (2006-2005) به همراه الاهلی
- قهرمانی جام پادشاهی امارات (2009-2008) به همراه العین
- قهرمانی سوپرکاپ امارات (2009-2008) به همراه العین
- قهرمانی جام امارات کاپ (2009-2008) به همراه العین
- قهرمانی کاریبین کاپ (2014) به همراه تیم ملی جامائیکا
تاکتیک های مورد علاقه بازی |
شفر همانند اکثر مربیان آلمان غربی، علاقمند به استفاده از 2 مهاجم هدف به طور همزمان در زمین بازی است. او معمولا تیم هایش را به صورت 4-4-2 به زمین می فرستد و از زوج هافبک خطی در ترکیبش بهره می برد. زوجی که با آمادگی امید ابراهیمی و روزبه چشمی، می تواند دلخواه وینفرد شفر باشد. از دیگر ویژگی های سبک مربی گری وینفرد شفر، می توان به اعتقاد این مربی در استفاده از سیستم چرخشی اشاره کرد. سیستمی که در زمان سرمربی گری علیرضا منصوریان نیز در استقلال وجود داشت. شفر ابایی ندارد به ترکیب برنده خود دست بزند و ترکیبش را دچار تغییرات گسترده می کند. اتفاقی که شاید با توجه به حضور بازیکنان جوان مستعد در استقلال، مطلوب به نظر برسد.
شفر با تجربه مربی گری در فوتبال آسیا، زودتر از آنچه انتظارش برود می تواند خودش را با شرایط حاکم در فوتبال ما وفق دهد ولی با توجه به سابقه او، می توان عملکرد نه چندان مطمئن خط دفاعی اش را از حالا پیش بینی کرد!
وینفرد شفر در سابقه طولانی مدت خود به عنوان سرمربی، ستاره های مطرحی را به فوتبال دنیا معرفی کرده و یا در راه پیشرفت شان، تاثیری قابل توجه داشته است. شاید مشهور ترین استعدادی که توسط شفر به فوتبال دنیا عرضه شد را بتوان الیور کان دانست. سنگربان افسانه ای و متعصب تیم ملی آلمان و بایرن مونیخ که هنوز هم تصاویرش در ذهن علاقمندان به فوتبال حک شده است. نام ساموئل اتوئو، مهاجم کامرونی اسبق باشگاه های بارسلونا، اینترمیلان و چلسی، در زمان هدایت تیم ملی کامرون توسط شفر بر سر زبان ها افتاد و این مربی تاثیری شگرف در رشد سامی اتوئو ایفا نمود. مهمت شول، میشائیل تارنات، ینس نووتنی، تورستن فینک و توماس هسلر، دیگر نام هایی هستند که می توان پیشرفت و مطرح شدن شان را با نام وینفرد شفر پیوند زد. عمر عبدالرحمن اماراتی نیز در دوران سرمربی گری شفر در العین به تیم بزرگسالان باشگاه راه یافته و به فوتبال آسیا شناسانده شد.