اختصاصی طرفداری- رئال مادرید در بازی برگشت از سوپرکوپا موفق شد در سانتیاگو برنابئو بارسلونای میهمان و بزرگترین رقیب خود را بدون حضور کریستیانو رونالدو با نتیجه 2:0 مغلوب نماید تا با احتساب نتیجه بازی رفت در مجموع شکست سنگین 5:1 را به بارسلونا تحمیل کند. پس از این شکست نا امید کننده جرارد پیکه مدعی شد:
بعد از نه سال حضور در بارسلونا برای اولین بار احساس می کنم که پایین تر از رئال مادرید قرار داریم.
اظهارات اعتراف گونه ای که از روی آن به خوبی می توان بعد از شکست در دو ال کلاسیکو به وضعیت نابسامان روحی بازیکنان بارسلونا در ابتدای فصل جدید از رقابت های لالیگا پی برد. این یادداشت به بررسی پنج موضوع و مشکل مهمی می پردازد که بارسلونای پر افتخار در آغاز فصل 2017/18 از فوتبال اروپا با آن مواجه شده، موضوعاتی که در صورت عدم چاره اندیشی می توانند بر عملکرد بارسلونا تاثیری منفی داشته باشند و سبب شوند که فصلی مایوس کننده برای کاتالان ها رقم بخورد.
یک- جانشین نیمار
از سال ها پیش بارسلونا به باشگاهی در فوتبال اروپا شهرت یافته که همواره به دنبال جذب ستاره های بزرگ دنیای فوتبال بوده است. اما در تابستان 2017 با جدا شدن نیمار از بارسلونا چنین سنتی در بارسلونا شکسته شد تا این ستاره برزیلی 25 ساله در اوج توانایی های خود ضمن تبدیل شدن به گران ترین بازیکن تاریخ فوتبال، با رفتن خود مشکلات فراوانی را در نیوکمپ ایجاد نماید. از جرارد دلوفئو که با هزینه ای 12 میلیون یورویی از اورتون به بارسلونا برگردانده شده به عنوان جانشین نیمار نام برده می شد، اما وی هرگز جانشین مناسبی برای نیمار نبوده و این واقعیت با عملکرد نه چندان امیدوار کننده وی در دو بازی مقابل رئال مادرید نیز به خوبی به اثبات رسید.
سران بارسلونا نیز به همین دلیل از هفته های گذشته به دنبال جذب فیلیپه کوتینیوی برزیلی و عثمان دمبله فرانسوی برای پر کردن جای خالی نیمار بوده اند. این دو ستاره دنیای فوتبال نیز به شدت مایل به ترک باشگاه های خود و پیوستن به بارسلونا و بازی در کنار لیونل مسی هستند. دمبله به همین دلیل از حضور در تمرینات دورتموند امتناع نموده و دچار محرومیت و به احتمال فراوان جریمه نقدی از سوی این باشگاه آلمانی خواهد شد و کوتینیو نیز با رفتار خود نشان داده که دیگر تمایلی به ماندن در آنفیلد و حضور در تیم لیورپول ندارد.
در روزهای اخیر به طور متناوب اخباری در زمینه ارائه پیشنهاداتی از سوی بارسلونا برای جذب این دو بازیکن و رد شدن این پیشنهادات از سوی دو باشگاه دورتموند و لیورپول شنیده شده است و هنوز با قطعیت در مورد پیوستن این دو به بارسلونا نمی توان اظهار نظر نمود، با این وجود اگر تا انتهای ماه آگوست سران بارسا بتوانند درخواست های مالی این دو باشگاه برای صدور مجوز انتقال این دو بازیکن را برآورده نمایند، باز هم نمی توان امیدوار بود که آنها بتوانند خیلی سریع خود را با شرایط جدید در بارسلونا وفق دهند و به هماهنگی لازم دست یابند. حتی نیمار نیز بعد از پیوستن به بارسلونا برای رسیدن به هماهنگی و هارمونی لازم با سایر اعضای تیم و به خصوص لوئیز سوارز و لیونل مسی به چندین ماه زمان نیاز داشت. بنابراین در صورت خرید دمبله و کوتینیو نمی توان امیدوار بود که آنها بتوانند با سرعت جای خالی نیمار در ترکیب بارسلونا را پر نمایند.
دو- سرمربی جدید
باشگاه بارسلونا به صورت سنتی همواره به سرمربیانی اعتماد می کند که از سابقه حضور در این باشگاه افسانه ای به عنوان بازیکن برخوردار باشند، چنین سنت ارزشمندی در خصوص ارنستو والورده نیز حفظ شده است. چون سرمربی جدید کاتالان ها در اواخر دهه هشتاد میلادی برای آبی اناری پوشان به میدان رفته است. ارنستو والورده که در تابستان 2017 جانشین لوئیز انریکه شده از سابقه مربیگری در تیم اتلتیک بیلبائو برخوردار بوده و تا کنون بازیکنان جوان زیادی را از منطقه باسک به فوتبال اسپانیا معرفی کرده است و به همین دلیل می توان امیدوار بود که وی بتواند در جوان گرایی کادر بازیکنان بارسلونا نیز موفق باشد.
اما این که وی آیا از شهامت لازم برای ایجاد تغییر نسل در بارسلونا برخوردار است، چگونه می تواند ایده های خود در زمینه جوان گرایی را در این باشگاه پرطرفدار به اجرا بگذارد و آیا والورده می تواند فشار وحشتناک انتظارات در بارسلونا را تحمل کند یا نه، چندان مشخص نیست و برای رسیدن به پاسخ چنین پرسش هایی تنها می توان در انتظار سپری شدن چندین هفته از رقابت های لالیگا در فصل جدید ماند.
سه- عدم دسترسی به استعدادهای جوان
یکی از مشکلات پیش روی والورده سرمربی جدید بارسلونا برای ایجاد تغییرات و جوان گرایی در کادر بارسلونا عدم دسترسی وی به بازیکنان جوان و خوش استعداد خواهد بود. چون در سال های اخیر و به خصوص در زمان حضور لوئیز انریکه بر روی نیمکت مربیگری بارسلونا، هیچ بازیکن جوانی از لاماسیا (آکادمی جوانان بارسلونا) موفق به ورود به کادر اصلی این تیم نشده و سرخیو بوسکتس آخرین بازیکنی است که نه سال پیش بعد از خروج از لاماسیا به چنین افتخاری دست یافته است.
در تابستان 2017 بازیکنان خوش آتیه ای نظیر جوردی امبولا، اریک گارسیا و ماتئو موری از لاماسیا جدا شده و به ترتیب به باشگاه های موناکو، منچسترسیتی و بایرن مونیخ پیوسته اند. علاوه بر از دست دادن این بازیکنان جوان، بارسلونا در جذب سایر ستاره های خوش آتیه و با استعداد لالیگا نیز ناکام مانده و این باریکنان بیشتر توسط رئال مادرید جذب شده اند. برای نمونه باریکنانی آینده دار نظیر دنی سبایوس، تئو هرناندز و مارکو آسنسیو که بارسلونا نیز به شدت به دنبال جذب آنها بوده، رئال مادرید را ترجیح داده اند چون زین الدین زیدان سرمربی این تیم شجاعت بسیار زیادی در زمینه اعتماد به استعداد های جوان از خود نشان داده است.
چهار- جای خالی ژاوی
دو سال از زمان خروج اسطوره وار ژاوی هرناندز از بارسلونا می گذرد، اما از آن زمان جای خالی این کارگردان توانمند دنیای فوتبال در کادر بارسلونا همچنان محسوس است و کادر فنی این تیم هنوز نتوانسته است تدبیری برای رفع این معضل داشته باشد. ایوان راکیتیچ و سرخیو بوسکتس هر دو هافبک هایی توانمند محسوب می شوند اما در زمینه بازی سازی و راه انداختن موتور تیم در بخش تهاجمی بی تردید از توانایی های ژاوی برخوردار نیستند. آندرس اینیستای 33 ساله هنگامی که با آمادگی کامل وارد زمین شود می تواند تا حدودی نقش ژاوی را در ترکیب بارسلونا عهده دار شود، اما این ستاره اسپانیایی نیز در بیشتر مواقع با مشکل مصدومیت مواجه است و با توجه به سن او کادر فنی تیم دیگر نمی تواند در این زمینه به صورت بلند مدت بر روی وی حساب کند.
پنج- مخالفت هواداران با ادامه حضور بارتومئو
اتفاقات اخیر سبب شده تا موج مخالفت عظیمی با ژورف ماریا بارتومئو رئیس باشگاه بارسلونا در بین هواداران این تیم شکل گیرد و در توئیتر این مخالفین با استفاده از هشتگ #BartomeuDimiteYa (بارتومئو استعفا) خواهان کناره گیری وی از سمت خود در باشگاه بارسلونا شده اند. هواداران بارسلونا از عملکرد وی در زمینه انتقال نیمار به پاریس، واگذاری استعدادهای جوان و همچنین خریدهای جدید تیم راضی نیستند. حتی انتقال 40 میلیون یورویی پائولینیوی برزیلی به بارسلونا نیز نتوانسته شدت چنین مخالفت هایی را کاهش دهد و حال دو شکست اخیر در ال کلاسیکو نیز بارتومئو مدیر باشگاه را در وضعیت دشوارتری قرار داده است.