در این مطلب نگاهی می اندازیم به همه انیمیشن های مطرحی که از رده سنی R برخوردارند بدین معنا که تنها برای مخاطبین بزرگسال تولید شده اند.
(1972 / fritz the cat (ralph bakshi
فریتز گربه ساخته سال ۱۹۷۲ محصولی در قالب انیمیشن است که به عنوان نخستین فعالیت جدی رالف بکشی در عرصه کارتون نوشته و کارگردانی شدهاست. این فیلم بر گرفته شده از کتابی با همین نام است که توسط رابرت کرامب نوشته شدهاست. این فیلم نخستین فیلم کارتونی با برچسب مخصوص بزرگسالان در تاریخ فیلمسازی ایالات متحده آمریکا است. کانون توجه فیلم بر روی گربهای انسان نماست که شخصیت اسکیپ هینانت او را فریتز صدا میکند. اتفاقات فیلم در شهر نیو یورک است و زمان دهه ۱۹۶۰ را به صحنه کشیدهاست. فریتز در خلال فیلم همواره دنبال یک زندگی مملو از خوشی و شادی است، او بی درنگ در پی افزایش آگاهیها سیاسی و اجتماعیهای خود میباشد. اشاره فیلم بیشتر بر روی بازیهای سیاسی مثل چپی و راستی بودن، پارتی بازیهای قومی و نژادی، دوران دانشجویی و روزگار سرد و بی احساس میباشد. درآمد افزون بر ۱۰۰ میلیون دلار در کل دنیا، این فیلم کارتونی را در زمره موفقترین پویانماییهای مستقل قرار داد.
رالف بکشی بعد ها انیمیشن های بزرگسال دیگری با عنوان های coonskin , heavy traffic , cool world ساخت که هیچکدام نتوانستند به موفقیت این فیلم دست پیدا کنند.
(2008/waltz with bashir (ari folman
این فیلم به وقایع همزمان با جنگ اول لبنان در دهه هشتاد میلادی و به ویژه کشتار صبرا و شتیلا می پردازد.
این اولین فیلم انیمیشن است که در طول تاریخ جشنواره فیلم کن در بخش اصلی برای تصاحب نخل طلای این جشنواره برگزیده شد. فیلم انیمیشن والس با بشیر که در بخش اصلی مسابقه شصت و یکمین جشنواره فیلم کن و برای تصاحب نخل طلا (Palme d'Or) به نمایش درآمد، تحسین بسیاری از منتقدین در این جشنواره را برانگیخت و یکی از امیدهای اصلی برای تصاحب نخل طلای شصت و یکمین جشنواره فیلم کن محسوب میشد که در نهایت از کسب این جایزه بازماند.
(1982/pink floyd the wall (alan parker
لس آنجلس. در اتاق هتلی، «پینک» (گلداف) ستاره ی راک در حالت خمودگی و رخوت نشسته است. پس زمینه ی این دل مردگی به زندگی گذشته اش برمی گردد: او پدری داشته که در جنگ جهانی دوم کشته شده و مادری که «پینک» را زیر سلطه ی کامل خود بزرگ کرده است...
فیلم سرشار از استعارات و تصاویر نمادین است، از دیالوگ به میزان خیلی کم در آن استفاده شده و سکانسهای آن عمدتاً با موسیقی و ترانههای آلبوم دیوار پینک فلوید به پیش میرود. همچنین دقایقی از فیلم با نمایش انیمیشنهایی از جرالد اسکارف، تصویرگر و کاریکاتوریست موضوعات سیاسی، همچون رژه چکشها و محاکمه پینک همراه است.
(2015/anomalisa (charlie kaufman
داستان این انیمشن که به سبک استاپ موشن میباشد، در مورد نویسندهای با نام مایکل استون است که درباره ارائه خدمات به مشتری مینویسد. او یک مشکل اساسی دارد و آن این است که به خوبی نمیتواند با مردم ارتباط برقرار کند. او در مسیر هر روزه خود با یک غریبه ملاقات میکند که در دیدگاهش نسبت دنیای پیرامونش تغییری اساسی ایجاد میکند...
آنومالیسا نامزد جایزه اسکار بهترین انیمیشن و جایزه گلدن گلوب بهترین انیمیشن بلند شد و در هفتاد و دومین جشنواره فیلم ونیز توانست جایزه ویژه هیئت داوران را از آن خود کند.
(2001/waking life (richard linklater
مردی که در یک رویا به سر می برد به در سراسر دنیا سرک کشیده و با افراد مختلفی ملاقات می کند و در مورد معنا و هدف آفرینش جهان با آن ها بحث می کند...
لینکلیتر این فیلم را با کمک نرم افزار roto shop ساخت. او همچنین در سال ۲۰۰۶ انیمیشن بزرگسال دیگری با عنوان a scanner darkly با بازی کیانو ریوز و رابرت داونی جونیور تولید کرد.
(2016/sausage party (conrad vernon
داستان به این صورت می باشد که یک سوسیس تصمیم می گیرد تا برای پیدا کردن جوابی که چرا بوجود آمده است، به ماجراجویی برود. قهرمان داستان Sausage (سوسیس) در میان راه عاشق یک سبد خرید می شود و ان دو با یکدیگر از میان تمام سوپرمارکت ها گذر می کنند تا برای فروش ویژه ۴ جولای به فروشگاه خودشان برسند.
این فیلم علیرغم استفاده از بازیگران مطرح به عنوان صداپیشه و فروش بالا ، جایی در فهرست نامزدهای اسکار بهترین انیمیشن بلند نداشت.
(2004/team america world police (trey parker
تری پارکر با رزومه حضور در گروه تولید سریال انیمیشنی مخصوص بزرگسال south park و همچنین کارگردانی یک اقتباس سینمایی از این سریال در سال ۱۹۹۹ ، این فیلم جنجالی را تولید کرد.
تری پارکر در این فیلم به همراه یار همیشگی خود مت استون در قالب انبوهی از بازیگران سرشناس مانند جورج کلونی ، ایتان هاوک ، ... و همچنین اشخاص حقیقی مانند کیم جونگ اون صداپیشگی کرده اند.
یک کمدی/ اکشن تبلیغاتیِ دستراستی پُر از شخصیت و ماجرا و حادثه و آواز که عوض بازیگر زنده، عروسکها نقشهای اصلی آن را بازی کردهاند. برای حرکت دادن این عروسکها هم از روش سنتی عروسکگردانی و نخ استفاده شده است. بخش اصلی داستان، بر بستر وقایع سیاسی روز و حضور آمریکا در خاورمیانه میگذرد، اما ارجاع به ژانرها و نشانههای سینمائی بخش مهمی از فیلم را به خود اختصاص داده است. شبیهسازی صحنههای عاشقانه و اکشن فیلمهای زنده با استفاده از عروسکهای بیجان، میتواند بهانه اصلی برای تماشای این فیلم عروسکی بلند باشد. فیلم چه به لحاظ سیاسی و چه اخلاقی، تند و جسورانه از کار درآمده، هرچند که نمیتوان پشتوانه بینش سیاسی چندان منسجمی را در پس اشارههای سیاسی فراوان فیلم یافت. داستان فیلم هم آنقدر محکم و قوی نیست که تماشاگر را تا انتها به دنبال خود بکشاند. یکی از ترانههای فیلم ترجیعبند بامزهای دارد: ̎آنقدر به تو نیاز دارم که بن افلک به مدرسه بازیگری!̎.
(2006/paprika (satoshi kon
دستگاهی که گروهی از دکتران متخصص از آن برای ورود به رویاهای بیمارانشان استفاده می کرده اند دزدیده شده و ممکن است از آن برای مقاصد شومی استفاده شود. هرج و مرج همه جا را فرا گرفته، و تنها یک دکتر زن بنام «پاپریکا» است که می تواند به این وضعیت پایان دهد...
بهترین انیمه سال ۲۰۰۶ بطوریکه کریستوفر نولان برخی سکانس های فیلم تلقین را با الهام از این انیمه ساخت(برای مشاهده آخرین ویدئو مرا ببینید.) ساتوشی کن چهار سال پس از اکران این فیلم در گذشت.
perfect blue دیگر انیمه شناخته شده این کارگردان صاحب نام است که در سال 1997 ساخته شد ، در خلاصه این فیلم آمده است:
یک خواننده پاپ بازنشسته که اخیرا بعنوان یک بازیگر فاحشه فعالیت می کند، توسط یکی از طرفداران افراطی اش که ظاهرا سایه ای از گذشته ی او هست، مورد تهدید قرار می گیرد...
(1997/i married a strange person (bill plympton
این انیمیشن داستانی دلپذیر درباره یک زوج تازه ازدواج کرده در شب عروسیشان است. گرانت، شوهر قدرتی عجیب و فوق انسانی را تجربه می کند و کری، زنش نمی تواند با آن کنار بیاید. هرگاه گرانت به چیزی می اندیشد، به واقعیت درمی آید و او نمی داند که این نیروهای جادویی از کجا می آیند.این فیلم به وسیله Lion Gate Films پخش شد و در گیشه فروش خوبی داشت و هنوز در تلویزیون کابلی نمایش داده می شود. بیل پلیمپتون چهار سال بعد انیمیشن بزرگسال دیگری با عنوان mutant aliens ساخت که نتیجه قابل قبولی در پی نداشت.
(2003/the triplets of belleville (sylvain chomet
تنها انیمیشن این لیست که از رده سنی PG-13 برخوردار است و نه R .
پسر بچه ای در یکی از مناطق روستایی فرانسه با مادر بزرگش، «مادام سوزا» زندگی می کند. «مادام سوزا» برای او دوچرخه ای می خرد و تشویقش می کند در مسابقات دوچرخه سواری دور فرانسه شرکت کند و برنده شود. اما گروهی گنگستر مافیایی پسر جوان را می ربایند و به شهر بزرگ بل ویل می برند تا از او به خاطر مهارت هایش در دوچرخه سواری، در یک قماربازی پیچیده استفاده شود.
در مورد این فیلم شاید اصطلاح "بزرگسال" گمراهکننده باشد. به غیر از یک صحنهی کوتاه که دختر رقصندهای با بالاتنهی عریان در آن دیده میشود، فیلم دیگر محتوای قابل ایرادی ندارد. با وجود این، فیلم ریتم کندی دارد و سکانسهای طولانی که در آن اتفاق خاصی رخ نمیدهد، یا اصلا اتفاقی نمیافتد، زیاد هستند و تقریبا تمام فیلم فاقد گفتگو (دیالوگ) است. اینها خصوصیاتی هستند که باعث میشوند بچههای کم حوصله از سر و کول صندلی جلوی خود در سالن سینما بالا روند. فیلم سرشار از طعن و کنایههایی است که کودکان از آنها سر در نمیآورند، در نتیجه تنها چیزی که برای آنان باقی میماند تصاویر کارتونی هستند که توجهشان را معطوف به خود کند.
این انیمیشن نامزد جایزه اسکار بهترین انیمیشن بلند در هفتاد و ششمین دوره جوایز اسکار بود که آن را به در جستجوی نمو واگذار کرد.
شایان ذکر است انیمیشن هایی چون batman the killing joke , hell and back , dick figures , 9.99$ , heavy metal 2000 , the haunted world of elsuper beasto نیز می توانستند در این لیست حضور داشته باشند.