اختصاصی طرفداری- در این گزارش تصویری سعی داریم جام جهانی های برگزار شده از سال 1930 تا کنون را به تصویر بکشیم.
بخش سوم:
6- سوئد 1958: در ششمین دوره جام جهانی تیمهای قارههای آمریکای جنوبی، آمریکای شمالی و اروپا شرکت کردند. آرژانتین، برزیل، پاراگوئه، مکزیک، آلمان غربی، اتریش، اسکاتلند، انگلستان، ایرلند شمالی، چکسلواکی، سوئد، شوروی، فرانسه، مجارستان، ولز و یوگسلاوی تیم های شرکت کننده در این دوره بودند. در 35 مسابقه برگزار شده در این رقابتها 126 گل به ثمر رسید.
بازیها به صورت لیگی برگزار میشد، هر تیم با تمام تیمهای دیگر گروه خود بازی میکرد. برای هر برد ۲ امتیاز، برای تساوی ۱ امتیاز و برای باخت صفر امتیاز به تیمها داده میشد. از هر گروه دو تیم بالا میآمد. اولین قهرمانی برزیل در رقابت های جام جهانی و حضور ستاره نوظهور دنیای فوتبال، پله، از اتفاقات این دوره بود.
پله با 17 سال سن 6 گل در این رقابت ها به ثمر رساند که دو گل آن مقابل میزبان و در فینال رقابت ها به ثبت رسید. این ستاره نوجوان بود که با به ثمر رساندن تنها گل تیمش مقابل ولز، برزیل را به مرحله نیمه نهایی رساند.به علاوه پله جوان ترین بازیکن تاریخ جام جهانی است که موفق به هت تریک در یک دیدار شده است.
فینال رقابت ها
برای اولین بار بود که دوربین های تلوزیونی به جام جهانی آمدند و تصاویر زنده بازی ها در شبکه های مختلفی در سراسر دنیا پخش می شد. مردم اکنون می توانستند بازی های ستارگاني مثل کوپا، فونتن، چارلتون، ياشين، گارينشا، واوا و پله را تماشا کنند.
دیدارفینال این رقابتها میان تیم ملی برزیل و تیم میزبان برگزار شد و برزیلی ها موفق شدندتا با نتیجه 2-5 مقابل سوئد به برتری دست یافته و جام قهرمانی را بالای سر ببرند.
گارینچا، یکی از کلیدی ترین بازیکنان تیم ملی برزیل بود. . بازی خلاقانه گارینچا، کمک زیادی به موفقیت برزیل کرد. فونتین با به ثمر رساندن 13 گل در طول تنها یک دوره از رقابتها رکوردی بی نظیر را به نام خود ثبت کرد.
تیم ملی سوئد
انگليس در حالي در مسابقات شرکت کرد که هشت تن از بازيکنان منچستريونايتد در فوريه 1958 در يک سانحه هوايي در مونيخ کشته شده بودند. برزيل در اين مسابقات با سيستم 4-2-4 و تکيه بر جناحين، شيوه جديدي از بازي را پايه گذاري کرد.
براي نخستين بار در رقابت هاي سال 1958 يک مسابقه با تساوي بدون گل به پایان رسید؛ برزيل و انگليس در دور نخست بدون گل مساوي کردند. جام جهاني 1958 اولين دوره اي بود که بدون حضور موسس آن يعني ژول ريمه برگزار مي شد. وي در 16 اکتبر سال 1956 در سن 83 سالگي در پاريس درگذشت. شوروي نيز با حضور دروازه بان افسانه اي خود "لو ياشين" نخستين جام جهاني را تجربه کرد.
قهرمان: برزیل
نایب قهرمان: فرانسه
تیم سوم: سوئد
تیم چهارم: آلمان غربی
آقای گل: جاست فونتین از فرانسه (عکس زیر)
7- شیلی 1962: انتخاب شيلي به عنوان ميزبان اين رقابتها مخالفتهاي زيادي عليه فيفا بر انگيخت. چون شيلي از هيچ نظر توانايي برگزاري پيکارهايي مهمي چون جام جهاني و ميزباني آن را نداشت. پله در دیدار افتتاحیه مصدوم شد و جام جهانی را از دست داد. شیلی، برزیل، آرژانتین، اروگوئه، چکسلواکی، انگلیس، اتحاد جماهیر شوروی، آلمان غربی، ایتالیا، مجارستان، اسپانیا، یوگسلاوی، بلغارستان، کلمبیا، مکزیک و سوئیس در این رقابت ها حضور داشتند.
هفتمين دوره رقابتهاي جام جهاني شاهد برگزاري يکي از زشتترين ديدارهاي تاريخ اين مسابقات بين دو تيم ايتاليا و شيلي بود که سپس "نبرد سانتياگو" نام گرفت. اين بازي با اخراج دو ايتاليايي و شکستن بيني ديگري با هوک چپ بازيکن شيليايي همراه بود. "جورجي فريني که کارت قرمز گرفته بود توسط پليس به بيرون از زمين برده شد. در جريان اين بازي پليس مجبور شد سه بار مداخله کند و يک بار هم هر دو تيم را از زمين بيرون کشيد.
در پایان این تيم برزيل بود که دومين قهرماني پياپي خود را جشن گرفت، اما اين دوره از مسابقات به خاطر برخوردهاي فيزيکي بي سابقه در آن به يادماندني شد.
پله ستاره رقابت هاي سال 1958سرانجام با تشديد مصدوميتش در مصاف با چکسلواکي کاملا نيمکتنشين شد. اما برزيليها با رهبري گارينشا و زاگالو در داخل زمين و با اين که کمتر از دوره قبل قدرت ويران کنندگي داشتند، توانستند به مرحله يک چهارم نهايي راه يابند.
قهرمان: برزیل
نایب قهرمان: چکسلواکی
تیم سوم: شیلی
تیم چهارم: یوگوسلاوی
آقای گل: شش بازيکن 4 گله؛ فلوريان آلبرت از مجارستان، والنتين ايوانوف از روسيه، درازن يرکوويچ از يوگسلاوي، لئونل سانچز از شيلي، واوا و گارينشا از برزيل.
8- انگلستان 1966: اولین و آخرین افتخار فوتبال ملی انگلستان در عرصه ملی در همین جام جهانی 1966 رقم خورد. اینرقابتها باحضور برزیل، آرژانتین، شیلی، اروگوئه، انگلستان، ایتالیا، پرتغال، آلمانغربی، فرانسه، مجارستان، سوئیس، شوروی، بلغارستان، کره شمالی، مکزیک و اسپانیا برگزار شد. 16 تيم آفريقايى در اعتراض به قانون جديد فيفا که برنده ديدارهاى مقدماتى قاره آفريقا بايد نماينده آسيا يا اقيانوسيه را شکست دهد تا به جام جهانى راه يابد، رقابت هاى هشتمين دوره را تحريم کردند.
پله در جام جهانى 1966 نتوانست به کسب سومين قهرمانى پياپى تيم برزيل کمک کند.
اوزه بیوه با 9 گل از جمله 4 گلى که در ديدار پرتغال برابر کره شمالى به ثمر رساند، به عنوان برترين گلزن جام جهانى 1966 انتخاب شد. پرتغال در این دیدار سه بر صفر عقب افتاده بود.
گوتفريد دينست داور سوئيسى که بعد از مشورت با کمک روسى خود تصميم گرفت گل انگلستان را قبول کند، هنوز هم در خاطره علاقه مندان فوتبال جهان باقى مانده است. نام او براى هواداران انگليسى و آلمانى معناى ويژه اى دارد.
اسطوره های بسیاری در این دوره شرکت داشتند که معروف ترین آنها بابى مور (به خاطر تکل هاى به موقع و پاس هاى) جف هورست (تنها بازيکنى که توانست در يک مسابقه فينال جام جهانى، 3 گل به ثمر برساند.) و اوزه بيو داسيلوا فریرا (مهاجم موزابيکى الاصل، معروف به "يوزپلنگ سياه" که قدرت شوتزنى پاى راست او رعد آسا بود، گام هاى سريع و قدرت بدنى فوق العاده اى داشت.) بودند.
پاس مور به جف هورست در وقت اضافه فينال جام جهانى 1966 در ورزشگاه ويمبلى، گل قهرمانى انگلستان را رقم زد. مور به عنوان بهترين بازيکن اين مسابقات انتخاب شد.
انگلستان به رهبری سر الف رمزى در يک ديدار پرتنش در ورزشگاه ويمبلى، آلمان غربى را با 3 گل تاريخ ساز جف هورست و با نتيجه 2 بر 4 شکست داد و قهرمان جهان شد. اين در حاليست که هنوز هم اختلاف نظر در مورد عبور توپ از خط دروازه آلمان ادامه دارد.
کره شمالى اولين گل جام جهانى خود را با زدن گل تساوى برابر شيلى توسط "سئونگ ژين" ثبت کرد. در گروه چهارم کره شمالى با پيروزى 1 بر 0 برابر ايتاليا شگفتى آفريد. ايتاليا حذف شد و کره شمالى به عنوان نخستين تيم آسيايى به مرحله يک چهارم نهايى راه يافت.
همچنینکره شمالى، پرتغال را نيز با گل دقيقه نخست پاک سئونگ ژين شوکه کرد. اين تيم سپس 3 بر 0 جلو افتاد اما اوزه بيو 4 گل زد تا پرتغال در نهايت 5 بر 3 به پيروزى برسد.
قهرمان: انگلستان
نایب قهرمان: آلمان
تیم سوم: پرتغال
تیم چهارم: شوروی
آقای گل: اوزه بيو از پرتغال
قسمت های قبلی این مقاله را از اینجا بخوانید:
جام جهانی به روایت تصویر - بخش دوم
جام جهانی به روایت تصویر - بخش اول