از چند روز دیگر رقابت های المپیک 2020 در کشور ژاپن و به میزبانی شهر توکیو آغاز خواهد شد. به همین مناسبت تصمیم گرفتیم در این بخش به طور ویژه به رشته تیراندازی با کمان در این مسابقات و همچنین تاریخچه این ورزش در المپیک های قبلی بپردازیم.
تاریخچه تیراندازی با کمان
تیراندازی با کمان ورزشی است کم خطر، سرگرمی مفید برای همه سنین و آسان جهت یادگیری و باعث افزایش تمرکز و مهارت تعیین هدف می شود و این ورزش از ورزش های توصیه شده پیامبر اسلام نیز می باشد. تمرینات بدنی کافی در جهت کسب حالتهای خوب بدنی امری کاملاً ضروری می باشد. اگر فرد از لحاظ بدنی فعال نباشد نمی تواند از کمان خود انتظار داشته باشدکه در تمام طول مسابقه در دستهایش محکم و بدون لرزش باقی بماند.
فعاليت در رشته ورزشی تيرندازی با کمان با دو نوع سلاح در جهان متداول است، يکی کمان ريکرو و ديگری کمان کامپوند.
ریکرو: شکل ساده، ابتدائی و سنتی کمان را ريکرو می نامند که از قديم الايام مورد استفاده قرار می گرفت و همچنان در ورزش تيروکمان کاربرد دارد و در تمرينات و مسابقات ورزشی از آن استفاده می گردد.
کامپوند: نوع پيشرفته کمان را کامپوند می نامند که به وسيله ادوات مکانيکی مجهز شده است.
فدراسیون جهانی فدراسیون جهانی تیراندازی با کمان
فدراسیون جهانی تیراندازی با کمان (World Archery Federation) نهاد اصلی اداره کننده و برگزاری مسابقات ورزش تیراندازی با کمان در جهان است.
این سازمان در سال 1931 تأسیس شده و مقر آن در لوزان، سوئیس است. فدراسیون جهانی تیراندازی مسابقات تیراندازی با کمان در بازیهای المپیک تابستانی، مسابقات قهرمانی تیراندازی با کمان جهان و جام جهانی تیراندازی با کمان را برگزار می کند.
فدراسیون تیراندازی با کمان ایران
رشته تيراندازی با كمان در ابتدای تأسيس آن در ايران به صورت يک كميته و انجمن تحت نظارت فدراسيون تيراندازی در ايران كار خود را شروع كرد و در ژوئن سال 1997 به عضويت رسمی فدراسيون بين المللی تيراندازی با كمان درآمد. در آبان ماه سال 1381بود كه رشته تيراندازی با كمان به صورت يک فدراسيون مستقل درآمد و حالا قصد حضور در المپيک را دارد.
تیراندازی با کمان در پارالمپیک
رشته تير و كمان از همان دوره های نخست المپيک موردتوجه ويژه مسئولان برگزاری اين تورنمنت كه بيانگر ارزش ويژه آن است، قرار گرفت. ورزش تير و كمان در المپيک 1900 ،1904، 1908و 1920 برگزار شد كه در اين سال ها «هوبرت فن اینیس» با كسب شش مدال طلاو سه نقره نام خود را بر سر زبان ها انداخت. ورزش تير و كمان پس از وقفه ای طولانی در المپيک1972 مطرح شد و از المپيک1988 بود كه تيم ها تلاش فراوانی برای كسب مدال های اين رشته به خرج دادند. در المپيك1996ركورد بيننده تلويزيونی برای اين رشته شكست.
تیراندازی با کمان در پارالمپیک
ورزش تير و کمان بيش از 30 سال در مسابقه پارالمپيک (مسابقه معلولين) قدمت دارد برنامه های پارالمپيک شامل دوبل، انفرادی، و تيمی است که امتياز بندی مسابقه دقيقا شبيه بازيهای المپيک (بازي های افراد سالم) است مسابقات با کمی تغييرات زير نظر فدراسيون بين المللی تير و کمان برگزار می شود. مسابقه پارالمپيک شامل ورزشکاران فلج مغزی، آسيب نخاعی، معلولين خفيف (دست و پا) و قطع عضوها می شود. گرچه معلولين ديگر نيز از اين رشته ورزشی لذت می برند. ورزشکاران معلول اولين بار در بازی های استوک مندويل در سال 1948 در مسابقه تيروکمان شرکت کردند و هم اکنون 37 کشور در بازی های پارالمپيک شرکت می کنند .
ورزشکاران معلول و جانباز در مسابقات تير و کمان بصورت ايستاده يا بر روی ويلچر می توانند در مسابقه شرکت کنند و در كل در سه نوع کلاسبندی تقسيم می شوند.
تیراندازی با کمان در المپیک 2020
رقابت های تیراندازی با کمان المپیک توکیو از 23 تا 31 جولای (1 تا 9 مرداد)، در جریان خواهد بود. این رقابت ها شامل 5 رویداد مختلف است که 128 ورزشکار از بیش از 50 کشور دنیا، باهم مصاف خواهند داد. پنج مدال طلا در قالب رویدادهای انفرادی مردان و زنان، تیمی مردان و زنان و مختلط، توزیع خواهد شد.
ایران در تیراندازی با کمان المپیک
زهرا نعمتی در بازیهای قهرمانی آسیا در سال 2015 موفق شد در مرحله نیمهنهایی با برتری 7 بر 3 برابر کمانداری از ویتنام سهمیه المپیک ریو را بهدست آورد و با در دست داشتن دو سهمیه المپیک و پارالمپیک، اولین ورزشکار دارای معلولیت ایرانی بود که مجوز حضور در دو رویداد بزرگ جهان را به دست آورده بود و به عنوان پرچمدار ایران در بازی های ریوی 2016 هم انتخاب شد. در ایران تا به حال ورزشکاری در رشته تیراندازی با کمان موفق به کسب مدال در المپیک نشده است.
در این دوره از مسابقات هم ایران نماینده دارد و قرار است میلاد وزیری در رویداد انفرادی مردان، با رقیبان خود مصاف دهد.
بیشترین مدال آوران رشته تیراندازی با کمان
کره جنوبی رکورددار کسب مدال طلای تیراندازی با کمان در تاریخ المپیک است. آن ها 23 بار مدال طلا بدست آورده اند و 9 مدال نقره و 7 مدال برنز هم گرفته اند که مجموع مدال هایشان را به 39 می رساند. در رده دوم آمریکا قرار دارد که 34 مدال شامل 14 مدال طلا گرفته است. بلژیک و فرانسه هم در رده های بعدی قرار دارند که به ترتیب 11 و 6 مدال طلا کسب کرده اند.