طرفداری- تعداد تماشاگران فوتبال ما هر روز کم و کمتر میشود. در فصل گذشته بازیکنان، مربیان و مدیران باشگاههای لیگ برتری مهمترین دلیل کاهش تماشاگران را برگزاری مسابقات در روزهای وسط هفته عنوان میکردند و مدام از سازمان لیگ هم ایراد گرفته میشد که چرا بازیها نباید در روز جمعه و آخر هفته برگزار شود اکنون این ایراد برطرف شده و در لیگ سیزدهم حداقل نمیتوان چنین مسئلهای را دلیل آب رفتن تماشاگران دانست.
بنابراین باید برای کم شدن تماشاگران لیگ برتر دلایل دیگری جستجو کرد.
در روزگاری نه چندان دور برای دیدارهای استقلال و پرسپولیس مقابل حریفانشان ورزشگاه آزادی پر از تماشاگر میشد اما اکنون چنین صحنههایی را کمتر میتوان در فوتبال دید و همه آنها تبدیل به خاطراتی دوست داشتنی شدهاند.
به گزارش خبرگزاری فارس برای اینکه بدانیم اهالی فوتبال چه نظری در مورد کاهش تماشاگران لیگ برتر دارند با 4 نفر از اهالی فوتبال صحبت کردیم و نظر میرشاد ماجدی ؛ سرپرست تیم استقلال، حسین خوش نظر؛ سرپرست تیم سایپا، فرهاد پورغلامی مربی تیم تراکتورسازی و محمد پنجعلی مدیر تیم پرسپولیس را پرسیدیم. که در زیر صحبتهایشان را میخوانید:
* گرانی بلیت، فروش الکترونیک و پخش مستقیم رایگان
میرشاد ماجدی سرپرست استقلال چند عامل را دلیل کاهش تماشاگران میداند. او به فارس گفت: اولین دلیل گران شدن بلیت است. در دیدار استقلال و گسترش فولاد تبریز بلیتهای هشت هزار تومانی روبه روی جایگاه 12 هزار تومان شد. دومین دلیل فروش بلیتهای الکترونیک است فروش بلیت به این روش جدید است و خیلیها هنوز با خرید بلیت الکترونیک آشنایی ندارند و طبیعی است که تعداد تماشاگران کم شود.
سرپرست استقلال پخش مستقیم و حتی بازپخش مسابقات لیگ برتر از شبکههای مختلف تلویزیونی را هم یکی دیگر از دلایل کاهش تماشاگران لیگ برتر میداند. البته او میگوید که تماشاگران ما هم دیگر برای لذت بردن از فوتبال به ورزشگاه نمیآیند آنها فقط برد میخواهند و فوتبال نتیجهگرا بر روی آنها نیز تاثیر گذار شده است در حالیکه در فوتبال اروپا مردم هر شهر به تیمشهرشان تعصب دارند. به همین دلیل میگویم که واژه فوتبال به ایران آمده اما نتوانستیم این ورزش را ایرانیزه کنیم. به همین دلیل با یک مساوی یا باخت تماشاگران قهر میکنند و دیگر به ورزشگاه نمیآیند.
میرشاد ماجدی پخش مستقیم و رایگان فوتبالهای اروپا را هم یکی دیگر از دلایل کاهش تماشاگران میداند و میگوید: اگر به شما پژو 206 و پورشه را رایگان پیشنهاد کنند قطعا پورشه را انتخاب میکنید. حکایت پخش تلویزیونی فوتبال ما هم همین است. صدا و سیمای ما دیدار تیمهای مطرح اروپا مثل بارسلونا و رئال مادرید را رایگان پخش میکند همانطوریکه دیدارهای لیگ برتر ایران را رایگان پخش میکند و علاقمندان فوتبال هم وقتی مسابقات اروپا را با فوتبال ما مقایسه میکنند طبیعی است که دیگر رغبت چندانی برای حضور در ورزشگاه نشان ندهند اما آنها نمیدانند که شرایط تیمهای ایرانی با اروپایی اصلا قابل مقایسه نیست. باشگاههای ما مشکلات مالی فراوانی دارند. این مسایل را شاید علاقمندان فوتبال کمتر بدانند و وقتی دو بازی فوتبال را مقایسه میکنند طبیعی است که از دیدن فوتبال بارسلونا بیشتر لذت ببرند. بنابراین باید حداقل حق پخش تلویزیونی به باشگاهها پرداخت شود. حق پخش واقعی یکی از عوامل درآمدزایی باشگاهها در سراسر جهان است اما حق پخش تلویزیونی که به باشگاهها داده میشود بسیار کمتر از ارزش واقعیاش است.
* پخش مستقیم و کیفیت پایین فوتبال و گرانی بلیت
حسین خوش نظر سرپرست تیم کم تماشاگر سایپا هم چند دلیل را عامل کم شدن تماشاگران فوتبال ایران میداند که مهمترین دلیلش پخش زنده مسابقات از تلویزیون است.
خوش نظر همچنین کیفیت پایین مسابقات فوتبال ما در مقایسه با فوتبالهای اروپایی را دلیل کم شدن تماشاگر میداند و او هم مثل ماجدی معتقد است که باید مبلغ واقعی حق پخش تلویزیونی به باشگاهها پرداخت شود.
سرپرست سایپا هم گرانی بلیت را یکی دیگر از دلایل کاهش تعداد تماشاگران عنوان میکند.
* کیفیت فوتبال، گرانی بلیت و نبودن امکانات رفاهی
فرهاد پورغلامی مربی تیم تراکتورسازی اما به نکات جالبتری اشاره میکند. او می گوید بدون تعارف باید بگوییم که فوتبال ما رشد کیفی مطلوب را نداشته و این مسئله میتواند یکی از مهمترین دلیل کاهش تماشاگران باشد البته گران شدن بلیتها و نبود امکانات رفاهی در ورزشگاهها را هم یکی دیگر از دلایل کاهش تماشاگران میداند.
سرمربی سابق ملوان در مورد اینکه چرا در دیدار ستارگان میلان و پیشکسوتان پرسپولیس با استقبال زیاد تماشاگران مواجه شد، گفت: مردم ستارگان قدیمی فوتبال رادوست دارند و در آن بازی مردم برای دیدن بازی صرف به ورزشگاه نرفتند آنها برای دیدن چهرههای محبوبشان به ورزشگاه رفتند.
پورغلامی در پاسخ به این سوال که چرا مردم ستارگان نسل گذشته فوتبال را بیشتر از ستارگان کنونی دوست دارند، گفت: مهمترین دلیلش این بود که بازیکنان در گذشته کمتر باشگاهشان را عوض میکردند و به پیراهن باشگاهیشان تعصب داشتند همین مسئله یکی از مهمترین دلیل محبوبیتشان بود. در حال حاضر عشق و علاقه به پیراهن هست اما کمرنگ شده است.
* اخبار فساد مردم را بیرغبت کرده است
محمد پنجعلی کاپیتان سابق تیم ملی فوتبال ایران و مدیر تیم پرسپولیس در مورد دلیل کاهش تماشاگران در رقابتهای کنونی لیگ برتر را اینگونه تشریح میکند: وقتی مردم اخبار مربوط به فساد در فوتبال را در رسانهها میخوانند دیگر نمیتوانند آن ارتباط قلبی که در گذشته با بازیکنان را داشتند را حفظ کنند. این مسئله به علاقه مردم به فوتبال لطمه میزند. شما دیدید که مردم برای قهرمانان گذشته خود در دیدار با میلان سنگ تمام گذاشتند و نزدیک به 70 هزار تماشاگر به ورزشگاه آزادی آمد.
پنجعلی دلیل دیگر کم شدن تماشاگران را حضور افراد غیر ورزشی و سیاسیون در فوتبال میداند و میگوید وقتی مردم میبینند که گاهی اوقات غیر ورزشیها برای تیمهای محبوبشان تصمیمگیری میکنند احساس میکنند که شاید دیگر تیم محبوبشان مردمی نیست. شاید برخی از آنها راضی نباشند که هزینههای میلیاردی از جیب آنها برای بازیکن و مربی خارجی و تیمها انجام شود و به همین دلیل هم دیگر خیلی تمایلی به حضور در ورزشگاهها ندارند.
مدیر پرسپولیس صحبتهایش را با این جمله تمام میکند:
قبول کنید در هیچ بخشی در فوتبال به طور کامل حرفهای عمل نمیکنیم؛ از رسانهها گرفته تا باشگاهها.
شاید حق با پنجعلی باشد هیچکدام حرفهای نیستیم اگر بودیم یا حرفهای رفتار میکردیم اکنون شرایط فوتبال ما بهتر بود. شاید اگر مدیر، بازیکن و مربی فوتبال ما به جای اینکه مدام در رسانهها یکدیگر را متهم کنند و حرفهای بی مربوط با ادبیات نامناسب به کار میبردند حرفهای فنی بر زبان میآوردند وضعیت فوتبالمان بهتر بود.
شاید اگر آنها همه مسایل فوتبال را با یک برد و باخت زیر سوال نمیبردند و صحبت از دستهای پشت پرده به میان نمیآوردند اکنون فوتبال ما این همه به حاشیه و شایعه آلوده نمیشد و مردم دلزده نمیشدند.
شاید اگر ما رسانهها به جای اینکه زشتیها و کژیهای فوتبال را برجسته کنیم به زیباییهایش هم به همان اندازه بها میدادیم شرایط ورزشگاههایمان بهتر بود و اینگونه سکوهای خالی تماشاگران توی ذوق نمیزد.
هرچه هست کم تماشاگر شدن فوتبال ایران که روزگاری آنها را سرمایه اصلی فوتبالمان میدانستیم زنگ خطری برای این رشته محبوب است. شاید اگر شرایط اصلاح نشود و ورزشگاهها و تیمهای ما بدون تماشاگر یا کم تماشاگر بمانند در آیندهای نه چندان دور داشتن 10 هزار تماشاگر هم رویایی بزرگی برای تیمهای بزرگ و پرطرفدار ما شوند. بهتر است تا دیر نشده همین تعداد تماشاگر را حفظ کنیم و قدر دانشان باشیم وگرنه فردا شاید خیلی دیر باشد...
وقتی در دیدار استقلال و گسترش فولاد تبریز 1800 تماشاگر به ورزشگاه آزادی میرود. وقتی حتی با حضور پرسپولیس در تبریز ورزشگاه یادگار امام پر نمیشود یعنی اینکه در سراشیبی سقوط هستیم. قهر تماشاگران اگر با فوتبال دائمی شود حسرت آور و زیانبار خواهد بود. حتی اگر توانسته باشیم از کنفدراسیون فوتبال آسیا چهار سهمیه لیگ قهرمانان آسیا بگیریم . ورزشگاه 100 هزار نفری تهران خیلی وقت است که دیگر پر نشده است. شاید تنها دربی پایتخت توانسته مردم را به ورزشگاه بکشاند و حتی ستارههای ملی پوش هم نتوانستند که مردم را با فوتبال آشتی بدهند.