طرفداری | آلبانی و صربستان امیدوار هستند یک بار برای همیشه به بحث و جدل تاریخی پایان دهند.
به گزارش اتلتیک؛ در حرکتی که برای بسیاری تعجبآور و برای برخی ناامیدکننده خواهد بود، یوفا به صورت رسمی آلبانی و صربستان را به عنوان میزبانان مشترک رقابتهای یورو زیر 21 سال در سال ۲۰۲۷ معرفی کرد. این تصمیم در حالی اتخاذ میشود که پیشنهاد مشترک این دو کشور از سپتامبر گذشته تنها گزینه باقیمانده برای یوفا بوده است، زمانی که بلژیک و ترکیه اعلام کردند که دیگر تمایلی به میزبانی این تورنمنت ندارند. اما شگفتی این انتخاب تنها به این این محدود نمیشود که این دو رقیب بالکانی توانستهاند در این رقابت پیروز شوند، بلکه موضوع به تتصمیم آنها برای همکاری و تیم شدن با یکدیگر مرتبط است.
روابط بین آلبانی و صربستان از قرن نوزدهم تا کنون پرتنش بوده است و از اواخر دهه ۱۹۹۰ میلادی و درگیریها بر سر کنترل بر سرزمین کوزوو، که جمهوریای مورد مناقشه و میان این دو کشور قرار دارد، به اوج خود رسید. صربستان کوزوو را جزوی از تمدن خودش میداند، در حالی بیش از ۹۰% این منطقه را آلبانیاییتبارها تشکیل میدهند. کوزوو که از سوی آلبانی به شدت حمایت میشود، در سال ۲۰۰۸ اعلام استقلال کرد و وضعیت حاکمیتی آن توسط بیش از ۱۰۰ کشور به رسمیت شناخته شده است. اما صربستان یکی از کشورهایی است که هنوز استقلال کوزوو را نمیپذیرد و این موضوع به یکی از مسائلی تبدیل شده است که در تمام نشستها و دیدارهای دو کشور، از جمله بازیهای فوتبال، مطرح میشود. هرچند یک دهه از آخرین بازی دو تیم میگذرد.
سوابق درگیری فوتبالی آلبانی و صربستان
در مقدماتی یورو ۲۰۱۶ در بلگراد، زمانی که پرچم آلبانی بزرگ توسط یک پهپاد به زمین فرود آمد، شرایط به شدت به هم ریخت. این پرچم در نهایت توسط یکی از بازیکنان صربستان گرفته شد که درگیری بسیار شدیدی را بین بازیکنان و هواداران ایجاد کرد. ابتدا یوفا پیروزی ۳-۰ را به نفع صربستان اعلام کرد، اما این حکم بعدا توسط دادگاه داوری ورزشی لغو شد، چرا که این دادگاه صربها را مسئول اصلی ترک بازی دانست.
تنشها در یورو 2024
برای یک دهه، آلبانی و صربستان مقابل هم به میدان نمیرفتند تا اینکه هر دو به یورو 2024 صعود کردند. گرچه در این مسابقات این دو تیم به صورت مستقیم مقابل هم قرار نگرفتند، اما رابطه خصمانه آنها همچنان یکی از داستانهای برجسته این تورنمنت بود. در این رقابتها، هر دو کشور به دلیل رفتار هوادارانشان جریمه شدند. این جریمهها عمدتا به دلیل نمایش بنرها و پرچمهای تحریکآمیز در طول بازیهایشان بود. یک خبرنگار از کوزوو به دلیل تحریک هواداران صربستان در حین یکی از مسابقات به کشور خود بازگردانده شد؛ میریلند داکو، مهاجم آلبانی نیز پس از بازی با کرواسی میکروفون در دست گرفت و با شعارهای ملیگرایانه، علیه صربستان شعار داد. او در نهایت حکم محرومیت دو جلسهای را دریافت کرد.
فدراسیون آلبانی به دلیل رفتار هواداران و بازیکنان خود در آلمان نزدیک به ۱۵۰ هزار پوند جریمه شد، اما صربستان هم طی این مدت جریمههای سنگینی دریافت کرده است. در جریان بازیهای لیگ ملتها در نوامبر، هواداران صربستان پرچمهای آلبانی را به آتش کشیدند. به دنبال این اقدامها، هواداران صربستان اجازه حضور در دو بازی خارج از خانه آینده را نخواهند داشت و در دو بازی خانگی بعدی باید در برابر جایگاههای نیمهبسته بازی کنند.
تلاش برای بهبود شرایط دو کشور
با توجه به این حجم از تنش و خصومتهای تاریخی، کاملا طبیعی بود که خبر پیشنهاد مشترک آلبانی و صربستان برای میزبانی یورو ۲۰۲۷ با اعتراضات گستردهای در آلبانی و کوزوو روبهرو شود. این پروژه میزبان مشترک یورو ۲۰۲۷ نشاندهنده اراده برای عبور از تاریخ پرفراز و نشیب میان آلبانی و صربستان است و اگرچه این همکاری میتواند چالشهایی را در پی داشته باشد، اما همچنین فرصتی برای پذیرش بیشتر و همکاری در عرصه بینالمللی خواهد بود. فدراسیون فوتبال آلبانی و صربستان با حمایت یوفا امیدوار هستند که روابط تازهای بین دو کشور شکل بگیرد.
در این مورد بخوانید: فوتبال، هولیگانیسم، ملیت گرایی؛ نگاهی دیگر به آشوب بازی صربستان-آلبانی