مطلب ارسالی کاربران
بیوگرافی داریا و سورنا بنیانگذاران رپ فارسی و اولین رپرای ایران
بنیانگذاران رپ فارسی و اولین رپرای ایران: داریا و سورنا، دو برادر تأثیرگذار در تاریخ موسیقی ایران
داریا و سورنا منتصر، دو برادر و از اولین نسل رپ فارس، در سال ۱۳۷۸ رپ را وارد ایران کردند و بهعنوان بنیانگذاران این سبک موسیقی در ایران شناخته میشوند. تأثیر آنها بر جریان موسیقی رپ در ایران به حدی بوده که بسیاری از هنرمندان برجسته این سبک، از جمله پیشرو و هیچکس، از همکاری با آنها بهره بردهاند.
اولین قدمهای رسمی در رپ فارسی
در سال ۱۳۷۸ شمسی، داریا و سورنا آلبومی به نام “قدرت دست ماس” را منتشر کردند که میتوان گفت اولین آلبوم آماتور رپ فارسی بود. این اثر در زمانی منتشر شد که رپ تازهکار خود را در جامعه موسیقی ایران آغاز کرده بود.
در فروردین ۱۳۸۵، اولین آلبوم رسمی رپ فارسی با عنوان “شهر گمشده” توسط این دو برادر منتشر شد. این آلبوم نقطهی عطفی در تاریخ موسیقی رپ ایران بود. تنها شش ماه پس از این انتشار، آلبوم “جنگل آسفالت” از هیچکس روانه بازار شد که نشاندهنده تأثیرگذاری مستقیم داریا و سورنا بر این جریان موسیقی بود.
داریا در سال ۱۳۸۴ با همکاری عماد، اولین موسیقی پاپ-رپ فارسی را منتشر کرد و به نوعی سبک جدیدی را در موسیقی ایران پایهگذاری کرد. همچنین، آنها اولین کنسرت رسمی رپ فارسی را در شب یلدای ۱۳۸۷ با حضور بیش از ۲۰۰۰ نفر برگزار کردند و نام خود را بهعنوان پیشگامان رپ زنده در ایران تثبیت کردند.
از مهمترین حواشی که داریا و سورنا در رپ فارسی داشتند، اولین دیس و دیسبک تاریخ رپ فارسی بود که با گروه زدبازی، شامل سامان ویلسون، مهراد هیدن و سهراب ام جی، داشتند. این اختلاف در نهایت با حلوفصل همراه شد. فکت جالب این قضیه این است که رضا پیشرو، که در آن زمان با نام “رضا تریپاک” در گروه داریا و سورنا به نام “فایت کلاب” فعالیت میکرد، در این دیسترکها نقش داشت و در واقع از طریق این بیف و دیس با زدبازی به رپ فارسی در سطح عموم معرفی شد. پیشرو به خاطر همکاری با داریا و سورنا، این جنگ را ادامه داد.
رابطه خوب داریا و سورنا با سروش هیچکس نیز قابل توجه است. هیچکس در آهنگ “بکس سروش” اسم داریا را به عنوان دوست خود آورده است و در سالهای بعد، در آهنگ “منم همینطور” داریا و زدبازی را دیس کرد. او در ابتدای قسمت دوم این موزیک نیز نام داریا را به زبان آورد. با گذر سالها و تغییرات مختلف، رابطه داریا و سورنا با هیچکس نیز به صلح و دوستی انجامید و همچنان این وضعیت ادامه دارد. نکته جالب این است که داریا و سورنا هیچ واکنشی به این دیس از هیچکس نشان ندادند، که همین امر باعث شد این رابطه خیلی زود به آشتی برسد.
سورنا در آهنگ “هدف” از آلبوم “شبهای گمشده” در سال ۱۳۸۵ از سبک سیلابی قافیهای استفاده کرد که هیچکس نیز در آهنگ “برپا” از آلبوم “جنگل آسفالت” با اشاره به همان بیت، به سورنا و داریا ادای احترام کرد: “پس مسلما من مصلحم قافیههام مثل مثلثن…”. همواره این نوع ادای احترام و خلاقیتها در اوایل رپ فارسی مشاهده میشد.
افتخارات بینالمللی
سورنا منتصر، یکی از این دو برادر، توانست اولین هنرمند ایرانی باشد که جایزه بهترین موسیقی سال را در یک جشنواره بینالمللی در سانفرانسیسکو کسب کند. او همچنین در جشنواره شیملای هند جایزه بهترین اثر از نگاه مردم را دریافت کرد و در جشنواره آتلانتا، که تحت نظر آکادمی اسکار برگزار میشد، نامزد بهترین موزیک سال شد.
فعالیتهای پیشگامانه در دنیای دیجیتال
داریا و سورنا از اولین هنرمندان ایرانی بودند که موسیقی خود را در پلتفرم اسپاتیفای منتشر کردند، اقدامی که راه را برای دیگر هنرمندان ایرانی برای ورود به عرصه جهانی باز کرد.
تأثیرگذاری بر هنرمندان دیگر
جالب است بدانید که یاس، یکی از محبوبترین خوانندگان رپ فارسی، از آهنگ “مادر” داریا تأثیر گرفته و این اثر الهامبخش او بوده است.
داریا و سورنا: پیشگامان ماندگار موسیقی رپ فارسی
از ورود رپ به ایران گرفته تا اولین کنسرت و افتخارات بینالمللی، داریا و سورنا منتصری همچنان بهعنوان ستونهای اصلی موسیقی رپ فارسی شناخته میشوند. تأثیر آنها بر این سبک موسیقی، نهتنها در ایران بلکه در عرصه جهانی نیز مشهود است.