طرفداری تایمز | ریچارد فالک که آیتالله خمینی را از نزدیک دیده است، افشا کرد که وی به شدت درگیر و نگران تمایل آمریکا به بازگرداندن محمدرضا پهلوی به ایران بود.
پروفسور ریچارد فالک که به عنوان رئیس هیئت دیدارکننده آمریکایی با آیتالله خمینی در پاریس و نوفل لوشاتو شناخته میشود در گفتگویی با خبرنگار خبرگزاری تابناک مسائلی را پیرامون دیدهها، شنیدهها و مواضعش در رابطه با ایران، انقلاب اسلامی و آیتالله خمینی مطرح کرد که در اینجا به مهمترین بخشهای آن به طور خلاصه اشاره میکنیم.
ریچارد فالک که در سالهای نزدیک به انقلاب در ایران حضور داشت، ضمن تایید شکنجه شدن تعدادی از دانشجویان ایرانی به دست ساواک معمولا از شخصیت آیتالله خمینی در مقابل شاه دفاع کرده است.
آقای فالک که در جریان سفر به ایران در دفتر شاپور بختیار، آخرین نخستوزیر شاه حضور یافته بود، بختیار را شخصی میدانست که انقلاب 57 را نه یک انقلاب مردمی بلکه یک توطعه میداند.
وی همچنین تایید نمود که در روزهای حضور آیتالله خمینی در پاریس، مرجع تقلید شیعه بارها از او در رابطه با تمایل ایالات متحده آمریکا به بازگرداندن شاه به ایران سوال کرده است. تیم آمریکایی هرگز نتوانسته است با صراحت به آیتالله خمینی جواب دهد و طبق گفته فالک او از تکرار خاطره کودتای آمریکا علیه مصدق میترسید و لذا اعتمادی به ایالات متحده نداشت. آقای فالک در ادامه میگوید:
ما این تصور را داشتیم که آیتالله خمینی با ورود شاه به آمریکا مخالف نبود، اگر همراه با فشار برای دخالت آمریکا نباشد. با این حال، تحولات آتی شامل فشار قوی ضد ایران از سوی شخصیتهای با نفوذ سیاست خارجی، به ویژه هنری کیسینجر، و مجموعهای از اقدامات برای تحریم و بیثباتی پس از شاه بود.
پروفسور آمریکایی ضمن اینکه بیان کرد آیتالله خمینی انقلاب 57 را نه انقلاب ایران بلکه انقلاب اسلام میداند، گفت:
ما همچنین به برنامههای آینده خود آیتالله خمینی برای ایران علاقهمند بودیم که آیا این برنامهها شامل رهبری سیاسی در دوره پس از شاه میشد. او به ما گفت که قصد دارد پس از بازگشت به ایران زندگی مذهبی خود را در قم از سر بگیرد و افزود که تنها به این دلیل وارد سیاست شده است که به قول او «رودی از خون بین مردم و دولت جاری شده است».
استاد 94 ساله آمریکایی در ادامه به صحبتهایش با سالیوان، آخرین سفیر آمریکا در ایران میپردازد. او معتقد است سالیوان بیش از شاپور بختیار انقلاب ایرانیان را باور کرده بود و حتی به دولت جیمی کارتر توصیه میکرد که با به رسمیت شناختن مقامات حکومت جدید، به سمت عادیسازی روابط با ایران برود. به گفته ریچارد فالک رویکرد سالیوان در آمریکا اجرا نشد و در صورتی که اجرا میشد، توانایی ایجاد تغییر عمیق در روابط خسمانه دو کشور را داشت.
در پایان مصاحبه تابناک با ریچارد فالک، او در جواب سوالی مبنی بر اینکه آیا جیمی کارتر برای فرار شاه از ایران، به او فشار وارد کرده است، بیان کرد که بر اساس نظر او جیمی کارتر احتمالا تحت تاثیر مشاورش برژینسکی که مواضعی در مقابل انقلاب 57 داشت، از دولت شاه حمایت میکرده است.