طرفداری تایمز | رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان زاوه اعلام کرد که محیطبان منطقه شکار ممنوع «ژرف» به نام «امید ذولفقاری» توانسته است بهطور حضوری یک گله از گونه ارزشمند گرگ را در این ناحیه ثبت کند.
مشاهده گرگ با ارزش ژنتیکی در خراسان رضوی
محمد مظلومپناه، رییس محیط زیست شهرستان زاوه، روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد که مشاهده گونهای از گرگ با نام علمی Canis lupus در این منطقه، از نظر ظرفیت ژنتیکی دارای اهمیت محیط زیستی است.
مشخصات فیزیکی گرگ
- طول سر و بدن: ۹۰ تا ۱۳۰ سانتیمتر
- طول دم: ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر
- ارتفاع بدن: ۶۵ تا ۸۰ سانتیمتر
- وزن: ۲۰ تا ۸۰ کیلوگرم
این ویژگیها، گرگ را به بزرگترین سگسان وحشی ایران تبدیل کرده است. نر و ماده این گونه ظاهری یکسان دارند و از سگهای اهلی به دلیل داشتن سر بزرگ و عریض، چشمان مورب، گردن قطور و پوزه بلند و قوی قابل تشخیص هستند. همچنین گرگ برخلاف سگهای اهلی، بهندرت دم خود را بالا میآورد. ویژگیهای زیستی و پوشش بدنی گرگ
سطح بدن گرگ از کرکهای ضخیم و موهای بلند پوشیده شده است که او را قادر میسازد حتی در سرمای ۴۰ درجه زیر صفر فعال بماند. رنگ بدن آن معمولاً خاکستری است، اما به رنگهای سفید، نخودی، حنایی یا خاکستری تیره نیز مشاهده میشود. تولههای گرگ معمولاً سیاهرنگ هستند که با افزایش سن رنگ آنها تغییر میکند.
رفتار و زیستگاه گرگ چگونه است؟
گرگ حیوانی اجتماعی است که در گلههای خانوادگی پنج تا ۱۰ تایی زندگی میکند. بیشتر شبگرد است؛ اما در روز نیز دیده میشود. این گونه در زیستگاههای متنوعی از جنگلهای انبوه تا مناطق بیابانی ایران حضور دارد. با وجود پراکندگی وسیع، گرگها نسبتاً کمیاب هستند.
زیستگاه منطقه شکار ممنوع ژرف
منطقه شکار ممنوع ژرف با مساحت ۵۸ هزار هکتار در قلب خراسان رضوی، واقع در شرق شهرستان تربت حیدریه، زیستگاهی مناسب برای حیوانات وحشی است. این منطقه با شرایط جلگهای و کوهستانی، میزبان گونههای جانوری متنوعی از جمله قوچ و میش وحشی است. ژرف در صورت توجه مسوولان میتواند به یکی از ذخیرهگاههای مهم گونههای جانوری در کشور و همچنین مقصدی برای گردشگران طبیعت تبدیل شود.
غنای زیستی خراسان رضوی
خراسان رضوی به دلیل اقلیمهای متنوع و اکوسیستمهای گوناگون، دارای غنای گیاهی و جانوری بالایی است. تاکنون ۴۸۵ گونه مهرهدار در این استان شناسایی شدهاند. این استان زیستگاه تمام گونههای خانواده گربهسانان ایران نیز هست.
مناطق حفاظتشده و تنوع زیستی
خراسان رضوی دارای ۴۱ منطقه حفاظتشده شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، پناهگاههای حیات وحش، مناطق حفاظتشده و ۱۳ منطقه شکار ممنوع است.
همچنین این استان زیستگاه نزدیک به ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۵ گونه پرنده، ۲ گونه دوزیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی است.
گونههای شاخص حیات وحش خراسان رضوی
از گونههای برجسته جانوری این استان میتوان به بز وحشی، قوچ، گوسفند وحشی، آهو، پلنگ، یوزپلنگ، گرگ، کفتار و پرندگانی مانند پرندگان شکاری، هوبره و کبک اشاره کرد.
محیطبانان خراسان رضوی
این استان به ازای هر ۲۵ هزار هکتار تنها یک محیطبان دارد که نشاندهنده نیاز به توجه بیشتر برای حفاظت از این منطقه ارزشمند است.