«وقتی مینشینم که کتابی بنویسم، به خودم نمیگویم میخواهم اثری هنری به وجود بیاورم. کتاب را مینویسم زیرا دروغی هست که میخواهم فاش کنم، واقعیتی وجود دارد که میخواهم به آن توجه جلب کنم و دغدغه اصلیام این است که به گفتهام گوش کنند.»
این گفته یکی از مشهورترین نویسندگان دنیا یعنی جورج اورول داستاننویس، روزنامهنگار، منتقدِ ادبی و شاعر انگلیسی است . |
زندگی نامه
اریک آرتور بلر با نام مستعار و هنری جورج اورول در زاده ۲۵ ژوئن ۱۹۰۳ در شهر موتیهاری، هند است که زندگی در محیطی طبقاتی در هند و انگلیس باعثِ نگاهِ ویژهٔ او به پدیدهٔ فقر شد؛ موضوعی که مهمترین عنصرِ رمانها و نوشتارهای او را تشکیل میدهد. او با دو رمان معروف و پرفروش مزرعه حیوانات که در ۱۹۴۵ منتشر شد و در اواخر دههٔ ۱۹۵۰ به شهرت رسید و نیز رمان ۱۹۴8 شناخته میشود. این دو کتاب بر روی هم بیش از هر دو کتابِ دیگری از یک نویسندهٔ قرن بیستمی فروش داشتهاند.
جورج پنج سال در مدرسه موردنظر مادرش درس خواند اما معلوم بود علاقه ای به مدرسه ندارد. بهخاطر ویژگیهای خلقی و البته فاصله طبقاتی که او بعدها فهمید، میان او و بقیه شاگردان مدرسه وجود دارد در مدرسه محبوب نبود و همنشینش تنها کتابها بودند. این بیعلاقگی به تحصیلات رسمی تا پایان عمر وجود داشت و به همین دلیل برعکس خواست مادرش، برای پذیرش در دانشگاه اقدامی نکرد و تحصیلات را رها کرد.او در سن 17 سالگی به خدمت پلیس سلطنتی هند در آمد که در آنجا هم کارش به خوبی پیشرفت میکرد و بعد ها در جایگاهش ارتقا پیدا میکرد .
اولین کتاب او یعنی « آس و پاس ها در پاریس و لندن» در جوانی که او کارش را در پلیس ول کرد و برای کسب تجربه مدتی را در بین فقرا، بیخانمانان و کارگرانِ فصلی لندن و پاریس گذراند و بعضی مواقع در ظرفشوییِ یک هتل کار میکرد همان موقع شروع به نوشتن تجربیات خود کرد . او کتابش را با نام مستعار به چاپ رساند و از این دوره به بعد جورج اورول تبدیل به یک نویسنده تماموقت و بسیار پرکار شد.
پس از این کتاب، به رماننویسی پرداخت و دو رمان نخستش نیز بر اساس همین تجربیاتش در برمه و انگلیس شکل گرفت. او اول رمان «روزهای برمه» روانه بازار کتاب کرد که به طور مشخص از تجربیات زندگی شغلیاش در برمه تاثیر پذیرفته بود ، پس از آن رمان «دختر کشیش» را نوشت.
«دختر کشیش»
«روزهای برمه»
|
___________سیاست؛ راهی که او را فرامیخواست_____________
او که با سابقه اشتغال در پلیس سلطنتی در واقع به روح و درون امپریالیسم آگاه شده و بعد هم با حکومتی تمامیتخواه جنگیده بود، قاطعانه میخواست موضعی داشته باشد و اینکه بخواهد که روی مرزهای مواضع سیاسی حرکت کند، چیزی نبود که به دنبالش باشد. زندگی در روزگار بلاخیزی که او در آن میزیست با جنگهای جهانی و درگیریهای داخلی و فاصلههای طبقاتی سرانجام او را به این نقطه رساند که به یک موضع قاطع برسد:
جنگ با توتالیتاریسم (تمامیتخواهی) |
بعد از اتفاقات دهه ۱۹۳۰ او مانند بسیاری از روشنفکران همعصرش برای مبارزه با ارتش فاشیست ژنرال فرانکو در اسپانیا راهی جنگ شد.او در این جنگ مجروح شد و هرگز کاملاً بهبود نیافت و همین جراحت در نهایت به مرگ او انجامید. البته او از کلمه روشنفکر بیزار بود و همیشه روشنفکران را به باد تمسخر میگرفت اما در واقع خودش یک روشنفکر واقعی بود. همچنین او را بهخاطر نقدها و مقالاتش بهترین وقایعنگار فرهنگ و ادب انگلیسی در آن عصر نامیدهاند.
اورول کتاب درود بر کاتالونیا را بر اساس دیدههای خود در اسپانیا نوشت. هوای تازه واپسین رمان او پیش از آغاز جنگ جهانی دوم است. در سالهای نخستین جنگ به روزنامهنگاری و نقد کتاب پرداخت.
جورج اورول که از پنج سالگی میدانست، روزی نویسنده میشود و در پنج سال پایانی عمرش دست به خلق آثاری زد او را در نویسندگی خاص کرد که حالا ما نام او را جدا از این آثار نمیدانیم. در سا ۱۹۴۳ پس از مرگ مادرش کار بر روی رمانی که تا امروز به آن مشهور و کتابی بسیار شگفتانگیز است را بنام «قلعه حیوانات» نوشت و در سال ۱۹۴۵ چاپ کرد .در چهار سالِ بعدی، اورول به جزیرهٔ جورا در شمالِ اسکاتلند رفت و افزون بر ادامهٔ کارِ ستوننویسی برای روزنامهها، کار بر روی مهمترین و واپسین اثرِ خود « ۱9۴8 »را آغاز کرد.
«قلعه حیوانات»
«کتاب ۱۹۴۸»
«هیچ کتابی بهراستی فارغ از جهتگیری سیاسی نیست. خود این عقیده که هنر نباید کاری به کار سیاست داشته باشد، موضعی سیاسی است.»
جورج اورول
|
⟨قلعه حیوانات⟩
هدف او که هیچگاه دست ازش برنداشت ، توجه به مردم عادی بود و هنرش را برای خدمت به همین مردم استفاده میکرد . اگر او بینش عمیقی را که داشت روی کاغذ می آورد میدانست که به راحتی به دست مردم نمیرسد پس به سراغ داستانی به سبک کتاب های کودکانه رفت و حیوانات را شخصیت اصلی رمانش کرد .قلعه حیوانات متاثر از رویدادهای سه دهه نخست سده بیستم است و اورول در آن بهوضوح به نقد و استهزای حاکمیت شوروی و شخص استالین میپردازد. این کتاب همراه با «کتاب ۱۹۸۴ »روی هم به رکورد فروشی رسیدهاند که برای هیچیک از نویسندگان سده بیستم تکرار نشد.این کتاب هنوز حرفهای زیادی برای گفتن دارد. موضوع کتاب بررسی پیامدهای یک انقلاب کارگری بهخصوص نیست، بلکه به سرنوشت مبارزات بشر و قدرتطلبی او میپردازد که در تاریخ نه ابتدا و نه احتمالا انتهایی دارد. شهرت قلعه حیوانات تا آنجاست که برخی جملات کتاب بهشکل ضربالمثل در زبان انگلیسی استفاده میشوند.
"All animals are equal, but some are more equal." |
«همه حیوانات با هم برابرند اما برخی برابرترند.»
|
⟨وداع با زندگی⟩
مدت کوتاهی بعد اریک به دلیل بیماری ریوی که از آثار جنگ بود داشت دت کوتاهی بعد اورول بهدلیل بیماری مزمن ریویاش در بیمارستان بستری شد. او در همان بیمارستان با سونیا برونل ازدواج کرد. هفت ماه پس از چاپِ کتابِ ۱۹۸۴، اورول در بیستم ژانویه ۱۹۵۰ درگذشت.آن زمان اریک بلر وصیت نامه ای در خصوص مرگ خویش نوشت. در وصیت نامه ذکر شده بود که روی سنگ قبرش نامی از «جورج اورول» برده نشود، پیکر او سوزانده شود و خاکسترش در دهکده ساتن کورتینی به خاک سپرده شود.در یکم ژوئیه ۲۰۱۴ خانه محل تولد وی در شهر موتیهاری در ایالت بیهار هندوستان، توسط دولت محلی به موزه تبدیل شد.
خانه جورج اورول در هند
سبک نویسندگی اورول |
سبک نگارش رمان های جورج اورول بیشتر به صورت به کارگیری شخصیت های فعال در رمان ها و استفاده از کلمات کوتاه و روان است. رمان های جورج اورول در نیمه اول سده بیستم از شهرت بالایی برخوردار شد. رمان های او همچنان در میان مردم طرفداران خاص خود را دارد و مشهور است. اورول در مقاله چرا مینویسم، چهار دلیل برای نوشتن میآورد که عبارتند از: خودخواهی محض، شوق زیباییشناختی، غریزه تاریخی یعنی اشتیاق به دیدن همه چیز آن طور که واقعا هست و هدف سیاسی که این مقاله کوتاه دومین، سومین و چهارمین هدف را محقق میکند. |
«شاید انسان ترجیح میدهد درکش کنند تا اینکه دوستش داشته باشند »