بگذارید آموزش را اینگونه شروع کنیم! محتوا پادشاه است. آیا میدانید چه کسی این جمله را بیان کرده است؟ بیل گیتس در سال 1996 میلادی (1375 شمسی) این جمله را بیان کرد و حالا همه به این حرف بیل گیتس ایمان آوردهاند. ما برای خلق یک پادشاه، باید بدانیم چگونه تولید محتوا کنیم؟ پس تا انتهای محتوای مربوط به آموزش تولید محتوا همراه ما باشید تا بدانید تولید محتوا چرا و چگونه؟
بریف محتوا چیست؟
قبل از شروع محتوا و یادگیری آموزش تولید محتوا، شما یا کارشناس محتوا باید اطلاعات زیر را بهدستآورد و یک سند برای آن ایجاد کند.

- معرفی هدف تولید محتوا
- معرفی و شناخت مخاطب هدف
- مشخصکردن سرتیترها
- یافتن کلمات کلیدی اصلی و فرعی
- لینکسازی
- هدایت مخاطب به سمت هدف تولید محتوا
چگونه تولید محتوا کنیم؟
در دورههای آموزش تولید محتوا، شما یاد میگیرید که محتواهای متنی، به سه بخش مقدمه، بدنه و جمعبندی تقسیم میشوند.
چگونه برای محتوا مقدمه بنویسیم؟
برای نوشتن یک مقدمۀ درجه یک، باید به محتوا مسلط باشیم. بههمین دلیل در وهلۀ اول باید اطلاعات مهم برای بدنه (مانند H2 یا سرتیترها یا Heading 2 و H3 جمعآوری کنیم.) بعد از تسلط ما به محتوا، میتوانیم برای آن یک مقدمه بنویسیم.
اما در مقدمه به چه چیزی اشاره کنیم؟ مقدمه به 3 بخش تقسم میشود.
- در بخش اول ما باید کاری کنیم مخاطب با ما همذاتپنداری کند!
- در بخش دوم مقداری اطلاعات محتوا در اختیار او قرار میدهیم.
- در بخش سوم مخاطب را وادار میکنیم تا انتهای محتوا همراه ما باشد.
برای اینکه بتوانیم توجه مخاطب را جلب کنیم، باید بدانیم او به چه نیتی عنوان محتوا را در گوگل جستجو کرده است؟ کسی که دنبال پیدا کردن بهترین فیلمها است، چرا چنین عنوانی را سرچ میکند؟ قطعا هیچ کاربری علاقهای ندارد یک فیلم بیارزش تماشا کند. پس ما در مقدمه محتوا میتوانیم اینطوری شروع کنیم:
قطعا دوست ندارید وقت خود را با تماشای فیلمهای با امتیاز زیر 7 هدر دهید.
ما بهمخاطب میگوییم که ما فیلمهای باارزش در اختیار شما قرار میدهیم و امتیاز این فیلمها بالای 7 است. در اینجا غیرمستقیم بهمخاطب اعلام کردهایم که این محتوا باارزش است؛ چون ما هم میدانیم چه دردی دارید و هم اینکه بهترین آثار را در اختیارت قرار میدهیم.
در ادامه بهمخاطب چند تا از فیلمهای محبوب معرفی میکنیم! چگونه؟
فیلمهایی چون نام فیلم، نام فیلم، نام فیلم و... در سالهای اخیر باعث شدهاند تا مخاطب راضی از پای صندلی بلند شوند.
در انتهای مقدمه، ما به مخاطب میگوییم که تا انتها همراه ما باش.
برای آشنایی با (کلمۀ کلیدی = 10 فیلم ایرانی) تا انتهای محتوا همراه ما باش.
چگونه بدنۀ محتوا را تکمیل کنیم؟
بهفرضمثال، عنوان محتوای ما در معرفی 10 فیلم ایرانی است. پس ما عنوان محتوای خود را در گوگل جستجو میکنیم تا بتوانیم با بهترین فیلمها آشنا شویم.
در مرحلۀ دوم یک H2 یا سرتیتر 2 یا Heading 2 ایجاد میکنیم. این سرتیتر باید واضح و پرسرچ باشد! بهفرض مثال 10 تا از بهترین فیلم های ایرانی تا سال 1403 را بهعنوان H2 در نظر میگیریم.
در مرحلۀ سوم، ما ده H3 یا Heading 3 ایجاد میکنیم و لیست فیلمها را قرار میدهیم. حالا وقت آن رسیده است تا اطلاعات ضروری مانند خلاصۀ داستان، زمان پخش، نام کارگردان، بازیگران و... را برای هر فیلم بنویسیم.
برای هر Heading، باید نهایتا 300 کلمه نوشته شود. اگر بیشتر از 300 کلمه شده است، باید آن را به SubHeading تبدیل کنیم.
بگذارید یک مثال بزنیم؛ فرضا قرار است برای فیلم مسافری از هند خلاصه داستان، زمان پخش، امتیاز در Imdb، نام کارگردان و لیست بازیگران را معرفی کنیم.
Heading 3: مسافری از هند
در اینجا اطلاعات اولیه مانند امتیاز IMDB، سال ساخت، کارگردان، نویسندگان و... را معرفی میکنیم.
Heading 4: خلاصه داستان مسافری از هند
در SubHeading مخصوص این فیلم، خلاصه داستان مینویسیم.
eading 4: بازیگران فیلم مسافری از هند
حالا در این بخش اسامی بازیگران بههمراه نقشهایشان در فیلم را معرفی میکنیم. شما میتوانید برای این بخش جدول بسازید و بازیگران را بههمراه سنشان در زمان پخش فیلم و نقششان معرفی کنید.
شما بدنۀ محتوا را تکمیل کردهاید. وقت آن رسیده است تا جمعبندی و بدنۀ محتوا را بنویسید!
چگونه برای محتوا جمعبندی بنویسیم؟
حالا که ما محتوا را تکمیل کردهایم، در قسمت جمعبندی اطلاعاتی از محتوا را در اختیار مخاطب قرار میدهیم. در انتها، از مخاطب میخواهیم که در قسمت دیدگاه به سوال ما پاسخ دهد.
بهفرض مثال، در این مطلب شما با 10 فیلم ایرانی آشنا شدهاید که در آن بازیگرانی چون نام بازیگر، نام بازیگر، نام بازیگر و... ایفای نقش کردهاند. نام فیلم موفق شده است در ردۀ نخست قرار بگیرد که کارگردان این فیلم، نام کارگردان بوده است. شما کدام فیلم را به مخاطبان ما معرفی میکنید؟
برای چه کسی محتوا تولید می کنیم؟
وظیفۀ هر محتوا، پاسخ به یک سوال است. چه کسی سوال را در گوگل جستجو میکند؟ قطعا کاربر! پس ما باید برای مخاطب یا کاربر محتوا تولید کنیم تا او به پاسخ سوال خود دست پیدا کند. محتوایی که نتواند به سوال مخاطب پاسخ دهد، گوگل بهآن اهمیتی نمیدهد و محتوا در رتبههای پایین قرار میگیرد و تمام بازدید محتوا نصیب رقبا میشود و درآمد شما کاهش پیدا میکند.
یعنی شما در محتوای مربوط به کدام بازیگران نام سریال فوت کردهاند باید اطلاعات مهمی چون نام بازیگر، سال تولد، سال فوت و دلیل فوت معرفی کنید.
چگونه برای مخاطب محتوا تولید کنیم؟
شما نباید محتوا را کپی کنید و باید آنرا اختصاصی تولید یا اینکه بازنویسی کنید. چگونه؟ ابتدا در گوگل محتوایی که قرار است بنویسید، سرچ کنید. اطلاعات آنرا در یک فایل ورد جمعآوری و آنرا مطالعه کنید. در مرحلۀ بعد خودتان با قلم خودتان آنرا بنویسید. درست همانند اطلاعاتی که من برای این محتوا نوشتهام.
چگونه مخاطب را به طرف محتوامان بکشانیم؟
وقتی کاربر در گوگل جستجو میکند، فقط عنوان محتواهای ما را میبیند. اگر محتوای ما یک عنوان مناسب داشته باشد، مخاطب روی آن کلیک میکند. اما قبل از عنوان، ما باید یک محتوای خوب، باکیفیت، بااطلاعات جدید و سئوشده بنویسیم تا در گوگل رتبه بگیرد. محتوای ما باید به سوال مخاطب پاسخ دهد تا بتواند به رتبههای بالا برسد.
چقدر طول میکشد به محتوانویس حرفه ای تبدیل شویم؟
تهیۀ آموزش تولید محتوا و شرکت در انواع اقسام کلاسها و دورههای آموزشی میتواند به شما کمک کند به یک محتوانویس خوب تبدیل شوید؛ اما لازم است دو کار را در برنامۀ خود اضافه کنید.
- آثار و نوشتههای بقیه را بخوانید.
- هر روز بنویسید و تمرین کنید.
ختم کلام
کسبوکارهای آنلاین برای جذب مخاطبان هدف، از کلمات، ویدیوها، تصاویر و... کمک میگیرند و در صفحات وب، تمام این موارد محتوا هستند. برای جذب مخاطب با محتوای متنی، ما باید مخاطب هدفِ کسبوکارمان را بشناسیم.
بعد از شناخت مخاطب، ما باید سوالات مخاطب را بشناسیم و به تکتک سوالات او با تولید محتوا پاسخ دهیم. وقتی کاربر مشکل خود را در گوگل جستجو میکند، وارد سایت ما میشود. اما برای رسیدن به لینکهای بالا، ما باید محتوای سئو شده تولید کنیم.
حالا بهنظر شما، با محتوای سئو نشده میتوان مخاطب جذب کرد؟