همانطور که میدانید در حال حاضر کنسولهایی مثل PS5 و Xbox Series X/S آخرین نسل از کنسولهای بازی یعنی نسل نهم هستند و مدتی است از عرضه آنها به بازار میگذرد. این کنسولها قدرت خود را در اجرای بهترین بازیهای روز نشان دادهاند و با نوآوریهایی که داشتند توانستند اغلب طرفداران خود را راضی کنند. حالا این سوال پیش میآید که کنسول بازی نسل ۱۰ در آینده به چه شکل خواهد بود؟
این طبیعت انسان است که همیشه دوست دارد حدس بزند در آینده چه اتفاقی میافتد. پیشبینی آنکه کنسولهای بازی در نسل دهم چه ویژگیهایی خواهند داشت شاید دقیقا ممکن نباشد؛ ولی با توجه به چیزهایی که همین حالا راجع به کنسولهای بازی نسل نهمی میدانیم میتوانیم یک سری حدسهایی در این زمینه بزنیم.
در این مقاله سعی کردیم تجسم کنیم در آینده چه چیزهایی انتظار ما بازیدوستان را خواهد کشید.
ظهور اولین کنسولهای تمام دیجیتال و ارتباط آن با کنسول بازی نسل ۱۰
هر دو کمپانی بزرگ مایکروسافت و سونی در کنار آخرین نسل از کنسولهای دیسکخور خود یک کنسول تمام دیجیتال که قابلیت اجرای دیسکهای بازی را ندارد، به بازار عرضه کردند. سونی کنسول PS5 دیجیتال ادیشن را به بازار فرستاد و مایکروسافت هم کنسول کوچک و تمام دیجیتال ایکس باکس سری اس را به بازیدوستان معرفی کرد. اغلب کارشناسان بر این باورند که این کنسولهای تمام دیجیتالی نوید تغییرات بزرگ در آینده را میدهند.
حالا این کنسولهای بدون دیسک چهطور کار میکنند؟ پیش از این دیده بودیم که بازیهایی بر روی هارد نصب میشدند و این امکان را داشتند که بدون نیاز به دیسک اجرا شوند. ولی وقتی دیسکی نیست که بخواهیم محتویات آن را بر روی هارد نصب کنیم و درایوری نیست که دیسکها را اجرا کند چه؟ اینجاست که پای بازیهای استریمی Stream یا ابری Cloud به میان میآید.
کمپانی مایکروسافت برای پلیرهای سراسر جهان پلتفرم ایکسکلاد xCloud را معرفی کرد تا آنها بتوانند بدون نیاز به خرید کنسول بازی دیسک خور یا دیسک، هر بازیای را که دلشان خواست بازی کنند. یعنی تنها با خرید اشتراک این پلتفرم میتوانند به آرشیوی از بازیهای روز و قدیمی دسترسی داشته باشند.
البته فقط مایکروسافت نیست که چنین پلتفرمی برای بازیهای استریمی دارد. سونی هم با پلتفرم PlayStation Plus این امکان را برای بازیدوستان فراهم کرده است.
برای آنکه بهتر متوجه پلتفرم بازیهای ابری شوید، برایتان مثال میزنیم. دیسکهای دیویدی را به یاد دارید که بهوسیله دستگاه پخش دیویدی (دیویدی پلیر) با آنها فیلم و سریال تماشا میکردیم؟ حالا امروز با خرید اشتراک پلتفرمهایی مثل نتفلیکس میتوانیم بدون نیاز به دیسک یا دستگاه پخش دیسک، بهراحتی به هر فیلم و سریالی که در ذهنمان است دسترسی پیدا کنیم. روند بازیهای کلادی در کنسول بازی نسل ۱۰ هم به همین منوال خواهند بود.
بازیهای ابری یا استریمی فعلا آن قدرت کافی را ندارند و مثلا در زمان پیک یا شلوغی سرورها مجبوریم به اصطلاح پشت صف بایستیم تا بتوانیم بازی کنیم. یا اینکه ممکن است اینترنتمان در حین بازی دچار مشکل شود و بازی را از دست بدهیم و موارد اینچنینی دیگر.
حدس ما این است که کنسولهای نسل دهمی نیز قطعا از ویژگی اجرای بازیهای استریمی برخوردار خواهند بود. با این تفاوت که احتمالا تا زمان عرضه آنها پلتفرمهای کلادی بازیها، قویتر و قابل اتکاتر از الان میشوند تا بتوانند از پس تقاضای بسیار بالای اینگونه بازیها برآیند.
کنسول بازی نسل ۱۰ چه شکلی خواهد بود؟
اگر حدس ما درست باشد و در آینده دیسکهای بازی اهمیت خود را از دست بدهند، مسلما اولین چیزی که نصیبمان میشود این است که حجم کنسولها کوچکتر از همیشه خواهد شد. یعنی حتی ممکن است این کنسولها به اندازه یک گوشی همراه شوند! البته خیلی بلندپروازانه است که بخواهیم این را تجسم کنیم؛ ولی رویاپردازی برای آن لذت فراوانی دارد.
حالا فرض کنیم که کنسولهای دیسکخور به شکل امروزی همچنان وجود داشته باشند. با این فرض، میتوانیم انتظار چه ویژگیهایی از کنسول بازی نسل ۱۰ را داشته باشیم؟ ما این موارد را به شکل لیست درآوردهایم.
۱. کنسولهای با قدرت گرافیکی بالاتر
بد نیست کنسولهای نسل نهم را با کنسولهای نسل هشتم مقایسه کنیم. برای مثال کنسول PS4 اصلی از قابلیت پخش کیفیت 4K برخوردار نبود ولی کنسول PS5 کاملا با 4K سازگاری دارد. (البته که سونی با عرضه PS4 Pro پرو این مشکل را رفع کرد)
حرف ما این است که از کنسول بازی نسل دهمی باید انتظار قدرت گرافیکی بیشتری را داشته باشیم. برای مثال این کنسولها حتما باید از کیفیت 4K پشتیبانی کنند و ویژگیهایی مثل ری تریسنیگ ray-tracing و رندرینگ Rendering که در کنسولهای فعلی مشاهده میکنیم قطعا باید بهتر شوند.
۲. قدرت پردازنده قویتر در کنسول بازی نسل ۱۰
ما بازیدوستان و البته تمام کارشناسان توقع داریم که کنسولهای نسل بعدی با سرعت بیشتری بازیها را بالا بیاورند، تعداد فریمهایی که پشتیبانی میکنند افزایش یابد و در نهایت بتوانند از پس بازیهای پیچیدهتر و سنگینتر برآیند.
بنابراین باید پردازندههای سیپییو قویتر در آنها بهکار رود و در کنار آن، ظرفیت رم و هاردشان نیز بهبود یابد. مسلما بازیهای آن زمان نیز نیازمند کنسول قوی هستند و البته تکنولوژی هم پیشرفت خواهد کرد. به این ترتیب شاید حتی شاهد هاردهایی سریعتر از هاردهای پرسرعت اس اس دی امروزی باشیم.
۳. واقعیت مجازی VR و واقعیت افزوده AR
از زمان کنسولهای بازی نسل ششم مثل PS3 و ایکس باکس One شاهد ظهور عینکهای سهبعدی بودیم. کنسول PS4 نیز از هدست واقعیت مجازی به اسم پی اس ویآر PS VR پشتیبانی میکرد. پس یعنی این ویژگی جدیدی نیست؛ ولی سوال این است که چرا در طی این سالها بهقدر کافی پیشرفت نکردهاند؟
پاسخ این سوال را باید از کمپانیهای سازنده کنسولهای بازی بپرسیم؛ ما فقط قرار است پیشبینی کنیم که در آینده چه رخ میدهد. با ظهور هدستهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده مثل متاکوئست و اپل ویژن، کمپانیهای بزرگ مثل سونی، مایکروسافت و حتی نینتندو باید به فکر رقابت باشند و این قابلیت را در کنسول بازی نسل ۱۰ خود قرار دهند.
همچنین سازندگان بازی هم باید بیشتر از قبل به بازیهای اینچنینی اهمیت بدهند و تمرکز بیشتری برای ساخت بازیهای واقعیت مجازی داشته باشند. آنها به سمت ساخت اینگونه بازیها پیش بروند تا متقاضیان بازیهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده را (که تعدادشان هم کم نیست) راضی کنند.
۴. تقویت هوش مصنوعی در کنسول بازی نسل ۱۰
مسلما هیچ کنسول بازیای در تاریخ بدون بهرهگیری از هوش مصنوعی امکان اجرای بازی را نمیداشت. از همان کنسولهای ساده در گذشتههای دور گرفته تا همین کنسولهای نسل نهمی که در حال حاضر با آنها بازی میکنیم همگی به نحوی از ویژگی هوش مصنوعی برخوردار هستند.
حالا که تکنولوژی با سرعت بالا در حال پیشرفت است و هر روز اخبار جدیدی از ارتقای هوش مصنوعی میشنویم وقت آن است که سازندگان کنسول بازی قابلیتهای هوش مصنوعی بهتر و موثرتری را در کنسول بازی نسل ۱۰ خود قرار دهند. به این ترتیب هم تجربه کاربری بهتر میشود هم بازیهای قویتر و واقعیتر ساخته خواهد شد.
۵. تجربه کاربری بهتر
حالا که صحبت از تجربه کاربری شد این را هم باید اضافه کنیم که کنسولهای نسل بعدی میبایست از لحاظ تجربه کاربری هم بهتر شوند. این انتظار میرود که کمپانیهای سازنده کنسول بازی در زمینه تعاملات کاربری، خصوصیات اجتماعی بین کاربران و ارائه خدمات آنلاین به آنها بهتر عمل کنند تا تجربه بازی برای کاربران بهتر شده و ارتباط سازندهتری برای آنها مهیا شود.
۶. ماندگاری و دوام بالاتر
کسنولهای نسل جدید اگر قرار است خودشان را بین طیف وسیعتری از کاربران ثابت کنند، باید سازگاری بهتری با محیط زیست داشته باشند. یعنی در ساخت آنها از مواد اولیهای استفاده شود که تخریب کمتری برای محیط زیست ایجاد کنند.
همچنین کنسول بازی نسل ۱۰ باید کیفیت ساخت بهتری داشته باشد تا بیشتر عمر کند و دیرتر دور انداخته شود. به این ترتیب است که میتوانیم به آینده زندگیمان در سیاره زمین امیدوارتر باشیم.
۷. امکان ارتباط و تعامل بین کنسولی
کمپانیهای سازنده کنسولهای بازی باید در نوع سیاست رقابت خود با یکدیگر تجدید نظر کنند و از نسل بعد، تعامل بیشتری با یکدیگر داشته باشند.
این یعنی باید کاربران هر کنسولی بهسادگی بتوانند با یکدیگر بازی کنند و محتواهای خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
۸. سازگاری با نسخههای قبل
این توقع میرود که کنسول بازی نسل ۱۰ باید تمام بازیهای نسلهای قبل را هم اجرا کند و از نظر بازیدوستان در سراسر دنیا، در این رابطه هیچ سختگیریای لازم نیست.
بازیهای قدیمی برای ما بازیدوستان حکم نوستالژی دارند و یادآور خاطرات ما هستند. پس سازندگان باید به فکر باشند تا پلیرها بتوانند به آرشیو وسیعتری از بازیهای قدیمی دسترسی پیدا کنند.
۹. دستهها یا کنترلرهای بهتر
هر نسلی که گذشته، دستههای بهتری هم به بازار آمده است. این یعنی میتوانیم انتظار دستههای جدید با قابلیتهای جدید را از کنسولهای نسل آینده داشته باشیم. البته که نمیتوانیم حدس بزنیم چه قابلیتهایی به دستهها اضافه خواهند شد؛ ولی حداقل این را میتوانیم بگوییم که بهتر است مایکروسافت از قراردادن باتریهای غیر قابل شارژ در کنترلرهای خود دست بردارد!
همچنین اگر قرار باشد سازندگان کنسول بازی نسل ۱۰ بیشتر از گذشته به بازیهای واقعیت افزوده و واقعیت مجازی بها بدهند نیاز است که در مورد کنترلرهای حرکتی Motion Controller هم برای کنسولهای نسل بعدی فکر شود.
۱۰. پشتیبانی از موس و کیبورد
این یکی از مواردی است که سالیان سال است در مورد آن صحبت شده ولی سازندگان کنسول اهمیت کافی به آن نمیدهند.
البته که کنسولهای جدید همگی از موس و کیبورد پشتیبانی میکنند ولی این پشتیبانی محدود به فضای خارج از بازیها است. ما توقع داریم که دسترسی این دو گستردهتر شود تا پلیر بتواند در هنگام بازی از تمام ویژگیهای آنها بهرهمند شود.
کنسول نسل ۱۰ از رویا تا واقعیت
ما انتظاراتی را که از کنسولهای نسل آینده داشتیم بیان کردیم؛ ولی هنوز هیچچیز مشخص نیست. برای مثال شاید قابلیت بازیهای استریمی حتی در نسل بعدی هم آنچنان قدرتمند نشود یا اینکه در نسل بعد هم باز به واقعیت مجازی بها ندهند. ما بازیدوستان توقع داریم در هر نسل شاهد انقلاب جدید باشیم و به بازیهای واقعیتر و هیجانانگیزتر برسیم.
در هر صورت با توجه به گذشتهای که در این سالها از کنسولهای بازی دیدهایم توقع میرود که کنسولهای جدید از قدرت گرافیکی و پردازندههای بهتر برخوردار باشند. با اطمینان میتوانیم بگوییم که کنسول بازی نسل ۱۰ از لحاظ ظاهری، بهتر و مقرون بهصرفهتر خواهد بود.
همچنین میتوانیم مطمئن باشیم که قابلیتهای هوش مصنوعی به کمک تجربه کاربری بیاید و در آینده دسته و کنترلرهای جدید با قابلیتهای بیشتر نصیبمان شود. در نهایت کنسولهای نسل دهم هر چه باشند مسلما ما بازیدوستان از بازی با آن لذت خواهیم برد.