طرفداری | دانیال مرادی سرپرست کمیته داوران فدراسیون فوتبال طی مصاحبهای با رادیو ایران، به بررسی بازی هفته آخر لیگ پرداخت و توضیحاتی را درباره مصدومیت کوپال ناظمی و وجود VAR در بازیهای فصل بعد لیگ ارائه کرد و به پرسش میثم محمدزاده، مجری برنامه پاسخ داد.
این گفتگو را می خوانید:
به نظر شما هفتههای آخر رقابت فوتبال باشگاههای لیگ برتر ایران کم اشتباهتر از هفته های گذشته بود؟
از هفته 25 ام به بعد هم در لیگ برتر و هم در لیگ یک ما شاهد آمار بهتر و عملکردی خوب از داوران بودیم و کم اشتباهترین هفتهها را در لیگ سپری کردیم.
خدا را شکر بچه ها تمرکز خیلی خوبی در بازی داشتند و ما کم اشتباهترین هفتهها را گذراندیم.
قضاوت نکردن آقای کوپال ناظمی در هفته پایانی علت خاصی داشت؟
بله، آقای کوپال ناظمی در هفته 29ام بازی پرسپولیس و استقلال خوزستان را قضاوت کردند که بازی سرعتی و پرفشاری بود و عملکرد خوبی هم داشتند ولی متاسفانه از ناحیه ران دچار کشیدگی و مصدومیت شدند و بعد از MRI تشخیص داده شد که ایشان التهاب شدید در ناحیه صدمه دیده دارند و اگر قضاوت می کردند التهاب تشدید میشد و همچنین عملکرد مطلوبی را نیز هم نمیتوانستند داشته باشند.
جناب آقای مرادی هفته پایانی را چطور ارزیابی می کنید؟ شایعات و حرف و حدیثهای زیادی بود. من یک گفتگو هم از شما دیدم که گفتید درباره صحنه گل پرسپولیس نمی شود نظر قطعی داد و البته خیلی از کارشناسان اعتقاد داشتند آقای حامد لک باید اخراج می شد. میخواهم بدانم ارزیابی کمیته داوران از داوری آقای امیر عرببراقی مثبت هست یا خیر.
من خودم از نزدیک شاهد بازی بودم. صحنه گل آنقدر سریع اتفاق افتاد و واضح نبود و چیزی مبنی بر تخلف و یا آفساید در صحنه گل وجود نداشت و زمان مصاحبه با توجه به عکسها و فیلمهایی که در دسترس بود امکان نظر قطعی برای تشخیص این که گل آفساید هست یا خیر وجود نداشت و آن شب که در آن برنامه صحبت کردم باتوجه به زوایایی که در اختیار ما بود امکان اعلام قطعی وجود نداشت و من پروتکل رو گفتم ولی تصویری بدستمان رسید از زاویه عمود یا اصطلاحا offside line که خیلی بهتر به ما وضعیت ران نشان میدهد ولی متاسفانه شبی که بازی انجام شد ما این ویدیو را نداشتیم.
در خصوص اخراج حامد لک باید بگویم که زمانی که توپ در جریان بازی نیست و بازیکن به سمت حیف یورش میبرد، بسته به شدت آن حداقل کارت زرد و یا قرمز میگیرد و با توجه به اینکه با استوک به پشت حریف میزند و چون این عمل خشونتآمیز هست طبق قانون دوازده باید کارت قرمز بگیرد که متاسفانه هیچ کدام از بچههای تیم داوری ندیدند. درمجموع در بازی آخر تماشاگران زیاد بودند و بازی پرفشار بود و از نزدیک میدیدم بچهها فول تمرکز داشتند که خدایی ناکرده اشتباهی صورت نگیرد و تیمی ضرر نکند و همیشه شعار ما این بود که عدالت را اجرا کنیم و قبل بازیهای هفته آخر به بچهها گفتم که تعیین کننده جدول مسابقات نباشید و در کمیته داوران فدراسیون فوتبال این شعار ما بوده و بچهها تلاششون را انجام دادند. بالاخره یک سری اتفاقات میافتد و وجود تکنولوژی به کم شدن اشتباهات کمک میکند و اتفاقاتی که در این بازی افتاد اگر کمی منصف باشیم میبینیم که در زمین بازی با چشم غیر مسلح تصمیمگیری برای یک انسان سخت است و اگر بازیکن پنج متر در آفساید باشد باید از کمک داور خورده بگیری و اگر میبینیم بازیکن کمتر از یک متر در آفساید است یا توپ از جریان بازی خارج است و بازیکنی لگد میزند و کسی نتواند ببیند این نشان میدهد که ما به این ابزار و تجهیزات نیاز داریم.
با توجه به برگزاری دوره VAR حضور آن در لیگ بعدی قطعیست؟
دوره آموزشی را ما شروع کردیم و آموزش انشاالله تا قبل از شروع فصل آینده تمام میشود و بچهها انشاالله لایسنس را برای قضاوت چه در داخل زمین و چه در داخل اتاق VAR میگیرند. نکته مهم این است که ما به موازات آموزش داورها که الان فکر میکنم دو ماه و خوردهای تا آغاز لیگ جدید باقی مانده است، به موازات آموزش باید ورزشگاه ها ر اتجهیز کنیم و به زیرساخت اولیه، نصب دوربین ها و اتاق VOR که یک پروژه بسیار مهمی است و همه اینها منوط به این است که دستگاهها وارد بشوند و بتوانند ورزشگاهها را تجهیز کنن. این اتفاق بیفتد مجوز فیفا هم صادر میشود و ما میتوانیم بازی هایمان را با VAR داشته باشیم اما نکته مهم این هست که الان به هر حال دستگاه ها باید هرچه سریع تر وارد بشوند. این موضوعات که موضوعات اداری هستند و در حوزه کاری تخصص من نیست و اطلاع چندانی ندارم که کار به کجا رسیده ولی این را مطمئنم ک در حوزه آموزش، بهترین کیفیت آموزش درحال ارائه شدن هست که در دوره اول آموزش، این اتفاق افتاد و الان آموزش به عهده خود من هست.
یکی از تصمیمات بحث برانگیز و جنجالی هفتههای پایانی، تصمیمی بود که آقای موعود بنیادی فر در بازی استقلال فولاد گرفتند که رنگ مشکی و آبی برای چشم داور ایجاد خطا میکند. آیا چنین چیزی در قوانین فوتبال هست یا خیر؟
این یک تصمیم جنجالی نیست و یه نکته خیلی کاملا واضح و مبرهن هست که داور قبل از شروع مسابقه باید اطمینان حاصل کند که رنگ البسه دو تیم قابل تشخیص و تمیز از یکدیگر باشد. رنگ البسه بازیکنان و دروازهبانها و داوران باید متفاوت از هم باشد. در آن بازی که هوا ابری بود و بارندگی ما داشتیم شما نگاه کنید در زیر نورافکن زمانی که بارندگی میشود پیراهن آبی که خیس شده است، رنگش به سرمه ای تبدیل میشود و تشخیص آن برای داور وقتی بازیکنا درحال چلنج هستند و یا هندی یا کرنر یا اوت اتفاق میافتد برای داور سخت میشود و داور چون پیشبینی میکرد شرایط بارندگی ممکن است رخ دهد این درخواست را پیش از مسابقه داد.
آقای بنیادیفر بعنوان نفر اول داوری کشور در حوزه بینالملل به تمامی قوانین ایران و جهان آشناست و به درستی این درخواست را داد و این منطقی نیست در زمین مسابقه بیایند بگویند لباسهایتان را عوض کنید. تصمیم آقای بنیادیفر کاملا منطقی و کاملا مطابق با قوانین برقراری مسابقه بود.