در سالهای اخیر، تغییرات نرخ ارز و به ویژه افزایش قیمت دلار در کشورهایی مانند ایران، تاثیر زیادی بر صنعت خودرو و بازار لوازم جانبی خودرو داشته است. این تغییرات نرخ ارز بر میتواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر افزایش قیمت قطعات یدکی خودروهای خارجی تاثیر بگذارد. نتیجه این تاثیر نامطلوب دلار، افزایش قیمت خودرو و لوازم یدکی آن از طرفی و کاهش تقاضای مشتریان از سوی دیگر است. این روند، همواره موجب نارضایتی فروشندگان و خریداران این اقلام بوده است. لذا، مصرف کنندگان لوازم یدکی هیوندای و کیا باید هنگام خرید این محصولات، آخرین تغییرات قیمتی را مدنظر قرار دهند.
تاثیر قیمت دلار بر قیمت لوازم یدکی خودروهای خارجی
در سالهای اخیر، واردات قطعات خودرو به ایران دچار نوسانهای قابل توجهی بوده است. متوسط ارزش دلاری این واردات در شش سال گذشته سالانه حدود 1.8 میلیارد دلار بوده است. این بررسی نشان میدهد که بیشترین ارزش واردات قطعات خودروهای خارجی مثل کیا و هیوندای در سال 1396 با 33.7 میلیارد دلار رخ داده و کمترین آن در سال 1398 با 700 میلیون دلار بوده است. این نوسانهای چشمگیر در واردات قطعات خودرو، انعکاسی از تغییرات در تقاضا و تولید خودرو در این دوره زمانی است. با توجه به رابطه مستقیم بین میزان تولید خودرو و واردات قطعات، بررسی این آمار میتواند در برنامه ریزیها و سیاست گذاریهای آتی در این حوزه مفید واقع شود. جدول ارائه شده، گزارش تفصیلی از این آمار را ارائه میدهد.
بر اساس اطلاعات اعلام شده توسط گمرک ایران، آمار واردات در هفت ماهه اول سال 1402 نشان میدهد که ارزش دلاری قطعات وارداتی خودروهای سواری در این دوره، در مقایسه با دوره مشابه در سال 1401 حدود 90 درصد رشد داشته است. برای تحلیل بهتر این روند و پیش بینی آن برای سال جاری، به بررسی آمار واردات قطعات خودرو در هفت ماهه اول سالهای 1399 تا 1402 میپردازیم.
بر اساس تحلیل ارائه شده، میتوان نتایج زیر را استخراج کرد:
-
رشد متوسط سالانه 55 درصدی نسبت تولید خودروی سواری در بخش خصوصی خودروسازی نسبت به سایر خودروسازان طی چهار سال اخیر وجود دارد. در حال حاضر، سهم بازار خودروهای سواری خودروسازان بخش خصوصی 22 درصد است.
-
افزایش سهم گروه قطعات با ساخت داخلی 20 تا 30 درصد نسبت به سایر گروهها میتواند ناشی از افزایش سهم تولیدی خودروسازان مونتاژکار باشد.
-
در هفت ماهه سال جاری، چین با سهم 81 درصد، امارات با 12 درصد و ترکیه با 4 درصد بیشترین سهم را در واردات قطعات یدکی خودرو داشتهاند که نسبت به مدت مشابه سال قبل 99 درصد رشد داشتند.
-
در هفت ماهه اول سال جاری، 3211 دستگاه خودروی سواری با ارزش دلاری 46.6 میلیون دلار و سرانه 14500 دلار وارد شده است. این رقم برای خودروسازان داخلی معادل 2600 دلار به ازای هر خودرو تولیدی بوده است.
افزایش قیمت لوازم یدکی در پی افزایش قیمت دلار
بررسی نوسانات قیمت دلار در سالهای اخیر نشان میدهد که این نوسانات شدید، تأثیر چشمگیری بر قیمت لوازم یدکی خودروهای خارجی از جمله کیا و هیوندای داشته است. در سال ۱۴۰۰، افزایش قیمت دلار از ۱۳۰۰۰ تومان به بیش از ۲۴۰۰۰ تومان تغییر داشت که موجب افزایش بیش از ۱۰۰درصدی قیمت لوازم یدکی شد. در بهمن ۱۴۰۰، علیرضا نیک آئین، رئیس اتحادیه صنف تعمیرکاران خودرو تهران، به نوسانات اخیر قیمت ارز اشاره کرد و افزود که این نوسانات سبب شده تا قیمت قطعات یدکی به طور لحظهای اعلام شوند. با توجه به این که ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شده، قطعات وارداتی در آینده گران میشوند و به همین خاطر فروشندگان لوازم یدکی تمایل به فروش ندارند. براساس گفتههای ایشان، مقرر شده بود تا طبق مصوبه سازمان حمایت، قیمت برخی قطعات یدکی روی محصولات درج شوند؛ اما به دلیل نوسانات زیاد، خبری از درج قیمتها نیست و این قانون نیز بر وضع نابسامان بازار قطعات یدکی، اثری ندارد. در سال ۱۴۰۱ با ثبات نسبی نرخ ارز در محدوده ۲۸۰۰۰ تا ۳۲۰۰۰ تومان، افزایش قیمت لوازم یدکی نیز به حدود ۳۰-۴۰ درصد محدود شد. اما در ابتدای سال ۱۴۰۲، با افزایش مجدد نرخ دلار به بیش از ۴۲۰۰۰ تومان، قیمت لوازم یدکی کیا و هیوندای تا ۶۰ درصد افزایش یافت.
راهکارهایی برای حل مشکل
در سال 2024، کارشناسان راه حلهای متعددی را برای کاهش تاثیر نوسانات نرخ دلار بر بازار لوازم جانبی خودرو پیشنهاد میدهند:
تولید داخلی: افزایش تولید لوازم جانبی خودرو در داخل کشور میتواند به کاهش وابستگی به واردات و در نتیجه کاهش هزینههای تولید و قیمتها منجر شود. تشویق تولید داخلی در این حوزه یکی از راهکارهای مطرح است.
تنظیم قیمت بازار: کارشناسان در بازار لوازم جانبی خودروهای خارجی از جمله هیوندای و کیا، استفاده از روشهای تنظیم قیمتها را نیز به عنوان راه حل مؤثری برای کاهش تاثیر نوسانات نرخ ارز پیشنهاد میکنند. تنظیم قیمتها به گونهای که با تغییرات نرخ ارز سازگار باشد، میتواند به حفظ رقابت پذیری بازار کمک کند.
فروشگاههای معتبر لوازم یدکی کیا و هیوندای
وضعیت بازار فروش لوازم یدکی غیر اورجینال بسیار داغ است. افراد مختلف به دلیل اولویت قراردادن قیمت این لوازم، به خرید آنها روی آوردهاند تا در هزینههای تعمیر و نگهداری خودرو صرفه جویی کنند. اما این امر هیچ تاثیر مثبتی بر صرفه جویی نداشته و ممکن است هزینههای اضافی را نیز برای مالکان این خودروها در پیش داشته باشد. قطعات تقلبی از طول عمر کوتاهی برخوردار بوده و برخی از آنها آسیبهای جدی به سایر اجزای ماشین وارد میکنند. در نتیجه فرد برای تعمیر و تعویض قطعات آسیب دیده باید هزینههای بسیار زیادی را متحمل شود. بنابراین در هنگام خرید لوازم یدکی، نباید تنها به قیمت آنها توجه کرد، بلکه انتخاب فروشگاهی که تمام قطعات را به صورت اورجینال عرضه میکند، اهمیت بسزایی دارد. GSP یکی از فروشگاههای اینترنتی است که لوازم یدکی خودروهای کیا و هیوندای را با کیفیت بالا و تضمین اصالت به مشتریان عرضه میکند. با مراجعه به سایت فروشگاه جی اس پی میتوان از کارشناسان این مجموعه مشاورههای لازم را برای خرید صحیح قطعات دریافت کرد.