در جنگ داخلی سودان آخرین گزارش ها در مورد فروش هواپیماهای بدون سرنشین مهاجر-6 ایران به نیروهای مسلح سودان که در یک سال گذشته ادامه داشته است، نباید کسانی را که تسلیحات ایرانی را دنبال می کنند، متعجب کند. در سال های اخیر و حتی در سال های قبل تر، ایران سرعت فروش و انتقال پهپاد خود را به نقاط مختلف جهان از جمله اتیوپی، بولیوی، ونزوئلا و جبهه پولیساریو صحرای غربی افزایش داده است. ایران به خوبی در راه تبدیل شدن به یک صادرکننده پیشرو تسلیحات در سطح جهان است، به خصوص که کشورهای بیشتری علاقه مند به خرید این قابلیت ها هستند. سود اقتصادی ایران در این زمینه مشخص است. تخمین زده می شود که هزینه پهپاد پرطرفدار شاهد-136 20000 تا 40000 دلار برای هر فروند باشد.
این واقعیت در کنار گزارش هایی مبنی بر فروش بیش از دو هزار پهپاد ایران تنها به روسیه، نشان می دهد که تهران میلیون ها دلار از این معاملات به دست می آورد. با این حال، ایران از این پویایی بیش از منافع مالی به دست می آورد، زیرا این امر باعث تعمیق جایگاه سیاسی جمهوری اسلامی ایران در این کشورها و ایجاد وابستگی به کشور خریدار و محصولات آن می شود.
در این زمینه، ایران در مقایسه با کشورهایی مانند انگلستان، اسرائیل و یا آمریکا که توانایی های مشابهی را به سراسر جهان صادر می کنند، از مزایای قابل توجهی برخوردار است. پهپادها و سایر قابلیت های نظامی ایران، مانند موشک های کوتاه برد فاتح-110، ارزان تر از رقبای غربی آن هستند. علاوه بر این، ایران هیچ محدودیت سیاسی یا قانونی ندارد که مانع فروش این تسلیحات در سراسر جهان شود. ظاهرا ترسی ندارد که این محصولات به دست طرف های خطرناک خارجی بی افتد.
از همه مهمتر، محصولات ایران در میدان جنگ ثابت شده است، چه از طریق استفاده روسیه از آنها در جنگ علیه اوکراین و چه استفاده سازمان های مقاومت از آنها تحت حمایت ایران، مانند حزب الله لبنان، یمن و گروه های مقاومت عراق. قدرت این تسلیحات در حمله 28 ژانویه به پایگاهی در شمال شرقی اردن که منجر به کشته شدن سه تن از نیروهای نظامی شد و همچنین آغاز کارزار "شمشیرهای آهنین "، زمانی که اسرائیل به دست گرفت، مشهود بود.
این وضعیت به ایران این امکان را داده است که فروش خود را به بسیاری از کشورهای جهان به ویژه کشورهایی که غرب در انتقال تسلیحات به آنها مشکل دارد، مانند کشورهایی که درگیر درگیری های نظامی یا جنگ های داخلی هستند، به طور چشمگیری افزایش دهد. یکی دیگر از عوامل مرتبط در این معادله، موقعیت روسیه است که زمانی یکی از صادرکنندگان پیشرو تسلیحات بود، قبل از اینکه پس از حمله به اوکراین، حفظ موقعیت خود به عنوان یک قدرت بزرگ را با مشکل مواجه کرد. جنگ منابع عظیم روسیه را مصرف کرده و مجموعه ای از تحریم ها را برانگیخته است و در زمان بی ثباتی جهانی، خلأ در دنیای فروش تسلیحات و تجهیزات نظامی ایجاد کرده است در نتیجه، ایران از نظر کشورهایی که قبلاً به تأمین تجهیزات نظامی روسیه وابسته بودند، مسلط تر و جذاب تر شده است. علاوه بر این، شرایط کنونی می تواند سرمایه گذاری مشترکی بین ایران و روسیه ایجاد کند که ممکن است فروش متقابل تسلیحات متعارف آنها را به دلیل قابلیت های تولید بالا افزایش دهد.
فعالیت های اخیر ایران در این زمینه هشدار آشکاری است که در صورت افزایش صادرات تسلیحات چه اتفاقی خواهد افتاد. تحولات دریای سرخ ممکن است در سایر نقاط جهان تکرار شود. ادامه این روند می تواند منجر به وضعیت غیرقابل برگشتی شود که ممکن است ایران را به صادرکننده پیشرو تسلیحات در جهان تبدیل کند.