هزارتو واگذاری استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی
چرا شرکتهای بزرگ برای تصاحب دو غول بزرگ پایتخت با یکدیگر رقابت میکنند؟
این روزها باز هم بحث تکراری واگذاری پرسپولیس و استقلال به بنگاههای خصوصی و یا خصولتی داغ بوده و تبدیل به سر خط خبرها شده است. ابتدا حرف از واگذاری پرسپولیس به صندوقهای بازنشستگی مطرح بود و بعد هم نام چند بانک خصوصی به میان آمد. از س.س دیگر تقریبا چند ماهی هست که خبر هایی مبنی بر واگذاری استقلال به شرکت پتروشیمی خلیج فارس شنیده میشود.
موضوع واگذاری یا تشکیل یک تیم ورزشی به پشتوانه مالی یک بنگاه اقتصادی موضوع تازه ای نیست. این حمایت گاهی در فضای اسپانسرینگ و بهرهبرداری از فضاهای تبلیغاتی پیراهن یا شبکههای اجتماعی است و گاهی نیز به صورت مستقیم تیمهای ورزشی تحت لوای نام بنگاههای اقتصادی پا به مسابقات می گذارد. تیمهای ریشهدار صنعتی مانند فولاد مبارکه، ذوب آهن اصفهان،انواع تیم های وابسته به صنعت مس و... از این دست تیمها هستند.
دلایل زیادی برای حضور بنگاههای اقتصادی در ورزش وجود دارد. منافع این حضور هم برای شکوفایی ورزش است و هم به شهرت برندهای صنعتی و خدماتی کمک شایانی میکند. به صورت کلی دلایل حضور شرکتها در فضای ورزشی، از جنس دلایل اقتصادی بوده و گاهی نیز نشات گرفته از مسئولیت پذیری بنگاههای اقتصادی است که در این مقاله مروری بر آن خواهیم داشت.
جذب مشتریان جدید:
تیمهای ورزشی جذابیت زیادی برای هواداران دارند. حضور بنگاه در این حوزه میتواند باعث جذب مشتریان جدید و افزایش بازار هدف برای بنگاه های اقتصادی میشود.
ارتقاء شهرت محلی:
حمایت از تیمهای ورزشی محلی، به بنگاهها امکان میدهد تا در جامعه محلی شهرت کسب کنند و به عنوان یکی از اعضای سازنده و فعال در منطقه فعالیت خود شناخته شوند.
مزایای مالی از تبلیغات:
حق پخش تصاویر مسابقات و تبلیغات مرتبط با تیمهای ورزشی میتواند منابع مالی پایداری را برای بنگاه فراهم کند.
ایجاد ارتباطات مثبت:
حمایت از ورزش، بنگاهها را قادر میسازد تا ارتباطات مثبت با جامعه و هواداران برقرار کنند. این ارتباطات به ساختن یک تصویر مثبت از بنگاه کمک میکند.
ایجاد ارتباطات تجاری:
حضور در رویدادها و مسابقات ورزشی، برای بنگاهها فرصتی فراهم میکند تا ارتباطات تجاری موثر با همکاران و شرکتهای دیگر برقرار کنند.
مزایای اجتماعی و فرهنگی:
حمایت از ورزش به بنگاهها فرصت میدهد تا در امور اجتماعی و فرهنگی جامعه نقشی مثبت ایفا کنند و تأثیر گذاری در ساختار اجتماعی داشته باشند.
افزایش تعامل با مخاطبان جوان:
جوانان به عنوان یکی از مهمترین گروههای مخاطب در بازار مطرح هستند. حضور در محیط ورزشی به بنگاهها این امکان را میدهد که با مخاطبان جوان در تعامل بیشتری باشند و بازار جدیدی را جذب کنند.
توسعه بازار جهانی:
حضور در مسابقات ورزشی بینالمللی به بنگاهها امکان گسترش فعالیتهای خود به بازارهای جهانی را میدهد و این اقدام به توسعه بینالمللی کسب و کار کمک میکند.
مسئولیت اجتماعی و ورزش:
رابطه بین ورزش و اقتصاد یک رابطه دو سویه نیست بلکه ضلع سومی نیز در این رابطه وجود دارد و آن هم اجتماع است. جامعه از توسعه ورزش منتفع میشود و ورزش به جامعه شادی و طراوت میبخشد. توسعه ورزش و به وجود آمدن تیم های محلی، هویتهای محلی را تقویت میکند و این همان چیزی است که به توسعه پایدار خم میشود.
توسعه پایدار چیست؟
این مفهوم که از دهه 80 میلادی در جوامع بشری مطرح شده است، به توسعه رفاه عمومی و توسعه اقتصادی در کنار در نظر گرفتن مسئولیتپذیری در قبال مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، و محیط زیست اشاره مینماید.
در دنیای امروز بنگاههای اقتصادی دیگر صرفا به عنوان یک نهاد ارزشآفرین اقتصادی تلقی نمیشوند و بنگاه های اقتصادی دریافتهاند برای کسب بیشترین منافع مالی میبایست با در نظر گرفتن خیر جمعی و فعالیت های اجتماعی به بیشترین سطح تعامل با اجتماع برسند. حضور در فضای ورزش نیز یکی از چند اقدام سازمان در راستای عمل به مسئولیت اجتماعی و تلاش برای دستیابی به اصول توسعه پایدار است.
امروزه فولاد مبارکه برای شهر مبارکه و مردم استان اصفهان، تنها یک باشگاه ورزشی نبوده، بلکه عاملی برای تقویت احساس همبستگی در این استان و افتخار مردم بوده است. احساس مردم به این تیم را از شوق اجتماعی به وجود آمده در روزهای بازی این تیم در سطح شهر میتوان به وضوح مشاهده کرد. این موضوع فقط محدود به شهرهای بزرگ، تیمهای شناخته شدهتر یا ورزش محبوبی مثل فوتبال نبوده بلکه فعالیت تیمهایی مانند اشتاد سازه در مشهد که تیم های بانوان مطرحی را در رشته هایی مانند والیبال، هندبال و ... را دارد، امید دختران مشهدی برای حضور در ورزش حرفهای است.
البته موضوع حمایت شرکتها از تیمعای ورزشی همیشه مثبت نبوده و گاهی شاهد اشتباهاتی در این زمینه بودهایم. واگذاری اشتباه تیمهای ریشهداری مثل پیکان و صبا باطری به سایر شهرها منجر به این شد که این تیمها جایگاهی که در شهر خود و بین کارکنان این شرکتها داشتند را از دست داده و در شهر جدید نیز نتوانند پایگاه مردمی درستی ایجاد کنند. در حالی که برخی تیمهای صنعتی تازه تاسیس تر در شهرها در مدت کوتاهی توانستند ارتباطی سازنده با جامعه محلی ایجاد نمایند.
این نوع حضور در عرصههای ورزشی معمولا در قالب عمل به مسئولیت اجتماعی بنگاهی صورت میپذیرد. مسئولیت اجتماعی بنگاهی مفهومی است که بیش از 50 سال در سطح دنیا مطرح و پذیرفته شده است و به تعهدات و وظایفی اشاره دارد که یک سازمان یا شرکت نسبت به جوامع و جوانب اجتماعی دارد. این مفهوم تأکید بر نقش بنگاهها به عنوان اعضای فعّال جامعه و تاثیرات آنها بر آن دارد.
حضور در ورزش صرفا یک عمل هزینهزا نیست. این عمل علاوه کمک مستقیم به بهبود وجهه بنگاههای اقتصادی و مطرح شدن نام آنها در بین عموم مردم سبب توسعه رفاه و شادابی اجتماعی میگردد، به شهرهای صنعتی و کارکنان آنها هویت میبخشد و فراغت جوانان را به ورزش و تندرستی گره میزند.
به همین خاطر است که در بسیاری از کشورها امتیازات تشویقی خاصی برای بنگاههای سرمایه گذار در امر ورزش قائل میشوند. معافیت های مالیاتی و محاسبه هزینه های ورزشی در صورتهای مالی سازمانها، از جمله این امتیازات است.
آیا شما از طرفداران تیم های صنعتی و شرکتی هستید؟ در شهر محل سکونت شما کدام بنگاه اقتصادی، تیم داری میکنند؟
مطلب بالا توسط تیم تولید محتوای رویداد تولید مسئولانه و بهرهوری تهیه گردیده است. این رویداد در حوزه ترویج توسعه پایدار در صنعت ایران فعالیت مینماید. در صورتی که تمایل دارید درباره این رویداد و فعالیتهای این رویداد اطلاعات بیشتری کسب نمایید به وب سایت آن مراجعه فرمایید.