گاهی نویسنده به دلایلی همچون مرگ ، بیماری ، وسواس فکری و یا تمرکز بر روی اثری دیگر ، موفق نمیشود کتاب خود را به پایان برساند .
برخی از این کتاب های ناتمام ، همچنان ارزش مطالعه دارند.
۱۲۰ روز در سدوم
رمانی است دربارهٔ فساد جنسی، آزار جنسی کودکان، خشونت و قتل. این کتاب را مارکی دو ساد، نویسنده فرانسوی در سال ۱۷۸۵، زمانی که در زندان باستیل به سر میبرد و در عرض ۳۷ روز نوشتهاست. در زمان انقلاب فرانسه و در جریان حمله به باستیل، نوشتههای ساد کشف شد.
داستان کتاب دربارهٔ چهار اشرافزاده میانسال است که ثروت هنگفتی را صرف آن میکنند که به انحرافات جنسی خود جامه عمل بپوشانند. آنها ۹۰ دختر و پسر (همچنین چند حیوان) را مورد آزار جنسی و جسمی قرار میدهند که در نهایت به مرگ بسیاری از آنها منجر میشود.
اسرار ادوین درود
اسرار ادوین درود نام آخرین رمانی است که توسط چارلز دیکنز در سال ۱۸۷۰ میلادی نوشته شدهاست و به علت درگذشت چارلز در همان سال ناتمام مانده است.
داستان «اسرار ادوین درود» در شهر کوچکی به نام کلسترهام و حول شخصیت ادوین درود، داییاش جان جاسپر، و دوستان و خانوادهی آنها میچرخد. جاسپر، معلم موسیقی کلیسا و یک معتاد به افیون است که نقش محوری در داستان داشته و به روزا باد، نامزد ادوین و شاگرد خودش، علاقهمند است. داستان اما با ناپدید شدن ادوین درود وارد رمزآلودگی و معمای اصلی خود میشود.
کتاب «اسرار ادوین درود» به دلیل ناتمام ماندن نگارش در زمان حیات دیکنز، همواره در معرض بحثها و تفسیرهای مختلفی بوده است، اما این اثر بیش از هر چیز نمایش دهنده استعداد و خلاقیت دیکنز در داستاننویسی رمزآلود و جنایی است.
بووار و پکوشه
بووار و پکوشه اثری ناتمام از نویسندهٔ شهیر فرانسوی، گوستاو فلوبر است که یک سال پس از مرگ نویسنده به سال ۱۸۸۰، در تاریخ ۱۸۸۱ چاپ شد.
"بووار و پکوشه" در یک روز گرم تابستانی در سال 1838 به صورت تصادفی با هم دیدار می کنند و فورا یک دوستی و همدلی عمیق میان آنان برقرار می شود. هنگامی که "بووار" ثروت قابل توجهی به ارث می برد ، هر دو تصمیم می گیرند که به حومه ی شهر نقل مکان کنند. آن ها یک ملک 94 هکتاری در نرماندی پیدا می کنند. جست و جوی آن ها برای ارضای تحریکات فکری باعث می شود که در طول سال ها ، تقریبا به هر شاخه ای از دانش سرک بکشند و اطلاعات مختلفی در زمینه های متعدد کسب کنند.
"گوستاو فلوبر" از تلاش خود برای آشکار ساختن نقاط ضعف پنهان علوم و هنرها استفاده می کند ، زیرا تقریبا هر پروژه ای که "بووار و پکوشه" ذهنشان را بر آن متمرکز می کنند، به پایانی غمگین منتهی می شود.
ویتسک
در سال ۱۸۳۷ گئورگ بوشنر جوان در سن ۲۳ سالگی جان خود را به علت بیماری تیفوس از دست میدهد و بسیاری از آثارش ناتمام میماند.
وُیتسک هم نمایشنامهای است نوشته گئورگ بوشنر که با مرگ او ناتمام ماند و بعدها توسط ویراستاران، نویسندگان و مترجمان کامل شد. این نمایش به یکی از تاثیرگذارترین و پر اجراترین نمایشنامههای آلمانی تبدیل شدهاست.
ویتسک قصهی سرباز جوانیست که به همراه ماری و پسر کوچکشان زندگی میکند. پسری که به گفتهی فرماندهی ویتسک «مورد تبرک و دعای خیر کلیسا قرار نگرفته است.» سرباز برای گذران زندگی پیشخدمتیِ فرماندهاش را میکند. علاوه بر این به ازای دریافت انعامی کوچک تن به آزمایشهای پزشکیِ غیر انسانیای داده که یک پزشک روی او انجام میدهد. آزمایشهایی که تعادل روانیِ او را به هم زده است به طوری که بعد از آن ویتسک صداهایی عجیب میشنود و دچار توهم شده است.
آخرین قارون
آخرین قارون رمانی ناتمام، نوشتهٔ اف. اسکات فیتزجرالد است. این رمان پس از مرگ او، در سال ۱۹۴۱ با کمک دوستش، ادموند ویلسون که نویسنده و منتقدی ادبی بود، منتشر شد.بهگفتهٔ پابلیشرز ویکلی، این رمان با شخصیت اصلی آن، مونرو استار که از تهیهکنندهٔ فیلم اروینگ تالبرگ الگوبرداری شدهاست، «بهطور کلی رمانی کلیددار محسوب میشود». این رمان صعود به قدرت استار را دنبال میکند و کشمکشهای او با رقیب خود، پت بریدی که شخصیتی براساس لوئیس بی. مایر، رئیس استودیوی امجیام است، به تصویر میکشد.
«در هر دو سرِ زندگی ، انسان به آغوشِ گرم نیاز دارد.اول مادر ، بعد آرامگاه که وقتی که دیگر هیچکس او را نمیخواهد ، کنارش دراز بکشد و یک گلوله در مغزش خالی کند.»
قصر
قصر رمانی است که توسط فرانتس کافکا، نویسندهٔ اهل چکسلواکی نوشته شدهاست. این رمان هم از نظر حجم و هم از نظر اعتبار بزرگترین کار فرانتس کافکا بهشمار میآید. این رمان که مثل سایر آثار کافکا به زبان آلمانی نوشته شدهاست، رمانی است ناتمام که مرگ زودهنگام او در چهل و یک سالگی (۱۹۲۴) به او این فرصت را نداد تا آن را به پایان برساند.
البته علاوه بر اینکه عمر کوتاه کافکا اجازه تمام کردن رمان قصر را به او نداد، خودش نیز رغبتی به پایان رساندن هیچ کدام از رمانهایش نداشت. و رمان قصر نیز درست در نیمه یک جمله، ناتمام رها میشود.
رمان قصر روایت مردی به نام «ک» است که وارد دهکدهای میشود که در بالاترین نقطهاش قصری قرار گرفته است. رییس قصر زندگی مردم دهکده را تحت نظر دارد ولی هیچ یک از مردم نه حق ورود و یا دسترسی به قصر را دارند نه میدانند که آنجا چه خبر است. و البته به این موضوع هم خو گرفتهاند. «ک» میتواند نشانگر یا مخفف اسم خود کافکا باشد. چون در رمان محاکمه هم شخصیت اصلی کتاب «ک» است.
بنگاه آدمکشی
بنگاه آدمکشی یک کتاب از جک لندن و چاپ شده در سال ۱۹۶۳ است.
طرح داستانی این رمان متعلق به هاری سینکلر لوئیس معروف به سینکلر لوئیس بود که جک لندن از او خریداری کرد. این رمان که به دلیل مرگ جک لندن نیمهتمام باقی مانده بود توسط رابرت ال. فیش تکمیل و به پایان رسید. ایوان دراگومیلوف شخصیت اصلی این کتاب است.
این کتاب داستان ایوان دراگومیلوف رئیس یک سازمان آدمکشی است که با دریافت پول اقدام به کشتن افراد مختلف میکند. شخصی به نام وینتر هال به دنبال یافتن دراگومیلوف و کشتن وی است. ویینتر هال در ملاقاتی که با دراگومیلوف دارد با دادن پول درخواست کشتن رئیس این سازمان را میکند. دراگومیلوف نیز به سازمان دستور کشتن خودش را میدهد.
بیگانه ای در دهکده
بیگانهای در دهکده نوشتهٔ مارک تواین در سال ۱۹۱۶، داستان ورود شیطان به یک دهکده دورافتاده در اتریش را روایت میکند که ساکنین خشک مذهب و متعصبی دارد. این اثر بهعنوان یکی از شاهکارهای این نویسنده برجسته به شمار میآید و جزو بهترین آثار ادبی دنیا است.
مارک تواین در این داستان خیالی دهکدهای را توصیف میکند که مردم آن اعتقادات تعصبی و سختگیرانهای دارند. اما پس از ورود شیطان به آن جا بهراحتی فریب او را میخورند و نفوذ او را به درون خود میپذیرند. شیطان در این داستان سعی میکند تا جای ممکن با استفاده از هر نیرنگی، انسانها را از راه به در کند و در نهایت موفق میشود...
دوبروفسکی
دوبروفسکی نام یک رمان است که توسط الکساندر پوشکین، نویسندهٔ اهل روسیه نوشته شدهاست. این کتاب یکی از آثار مشهور ادبی جهان است.
متن اصلی کتاب «دوبروفسکی» اولین بار در سال 1841، چند سال بعد از مرگ پوشکین، منتشر شد و پوشکین نتوانست بیشتر روی این رمان کار کند و به تصحیح و بازنویسیاش بپردازد اما همین نسخهای که از این رمان به جا مانده، آن را در فهرست بهترین آثار ادبیات کلاسیک روسیه نشانده است.
دوبروفسکی سرگذشت شوم و غم انگیز جوانی به نام ولادیمیر دوبروفسکی است که با داشتن روحی اصیل و همتی بلند و فراخ دورِ روزگار او را به کَرد و کارِ دزدان و تبه کاران می کشاند.دوستِ پدرِ ولادیمیر که مردی پول پرست و به شدت خودخواه و متکبر است با حربه ی بیرحمی و استبداد طیِ رویدادهایی به خُدعه و نیرنگ مِلک و مال و جاهِ پدرِ دوبروفسکی را از کف اش بیرون می کشد.ولادیمیر نزد پدر می رود اما به محض رسیدن شاهد مرگِ جانفرسای پدر در آغوشِ خود و از سوی دیگر ناظر بر اِشغال و مصادره ی منزل پدری بوسیله ی گزمگان و مامورانِ نظام می شود.ولادیمیر از شدت کینه به دشمنِ پدر و نظامِ فاسدِ مستقر بر اجتماع،خانه را به آتش می کشد و به قصد اختفا به جنگل پناه می برد و به راهزنی و غارت از اغنیاء و بخشیدنِ آن به فقرا روی می آورد.
آدم اول
آدم اول یا مرد اول آخرین رمان ناتمام آلبر کامو است. این کتاب درباره کودکی کامو است.
مرگ او در حادثه رانندگی چهارم ژانویهٔ ۱۹۶۰ کتاب را ناتمام گذاشت. بعدها دخترش، کاترین، دستنوشتههای او را مرتب کرد و آن را در سال ۱۹۹۴ به چاپ رساند.
این کتاب با رمانهای فلسفی کامو مانند بیگانه و طاعون تفاوت اساسی دارد و در واقع درباره کودکی و نوجوانی کامو است. او در الجزیره بزرگ شده بود، پدرش در جنگ جهانی اول در فرانسه کشته شده بود و کامو او را به یاد نداشت. مادرش بیسواد و تقریبا کر بود و در خانه دیگران کلفتی میکرد. مادربزرگ مادری کامو سرپرست خانواده به شمار میرفت و همگی با یکی از داییها در یک خانه زندگی میکردند. کتاب آدم اول همه این ماجراها را تعریف میکند اما شخصیتها نامهای ساختگی دارند. از جمله شخصیت اول که خود آلبر کامو است ژاک کورمری نام دارد.
آمریکا
آمریکا نخستین رمان فرانتس کافکا است که ناتمام ماند. این رمان بین سالهای ۱۹۱۱ تا ۱۹۱۴ نوشته شد و پس از مرگ او در سال ۱۹۲۷ به چاپ رسید. کافکا این کار را با نام مردی که ناپدید شد نوشت اما وقتی ماکس برود آن را پس از مرگ او چاپ کرد آن را آمریکا نام نهاد.
این رمان، داستان مهاجری جوان به نام کارل روسمان را روایت می کند که پس از تجربه ی اتفاقی خجالت آور، توسط پدر و مادرش به آمریکا فرستاده می شود. کارل انتظار دارد در این سرزمین جادوییِ فرصت ها بتواند اشتباهات گذشته را جبران کند و زندگی مفیدی را پی بگیرد، اما او در عوض وارد گردابی از ماجراهایی عجیب و سردرگم کننده می شود. اگرچه کافکا هیچوقت به آمریکا نرفت، تصاویری از چشم اندازهای وسیع، خطرات و فرصت های این کشور، الهام بخش اصلی شکل گیری داستان این رمان ارزشمند هستند. کافکا در کتاب آمریکا، از تخیل بی نظیر خود کمال بهره را برده و اثری ارزشمند را خلق کرده که به «سرزمین موعود»، از دریچه ای متفاوت می نگرد.
انئید
انئید یا آینهایس یک حماسه لاتین است. کتاب انئید توسط شاعر رومی ویرژیل بین ۲۹ پیش از میلاد و ۱۹ بعد از میلاد نوشته شدهاست، شامل ۹۸۹۶ سطر است.شش کتاب اول از دوازده کتاب شعر، داستان سرگردانی آئنیاس از تروا به ایتالیا را بیان میکند و نیمه دوم شعر در نهایت از ترواییها میگوید که پس از جنگ پیروزمندانه بر لاتینها، قرار است زیر فرمان آئنیاس و پیروان تروایی او قرار گیرند.
طبق سنت، ویرژیل در حدود ۱۹ قبل از میلاد به یونان سفر کرد تا «انئید» را بازبینی کند. ویرجیل پس از ملاقات با آگوستوس در آتن و تصمیم به بازگشت به خانه، هنگام بازدید از شهری در نزدیکی مگارا تب گرفت. ویرژیل با کشتی به ایتالیا رفت، بر اثر بیماری ضعیف شد و در بندر بریندیزی در ۲۱ سپتامبر ۱۹ پیش از میلاد درگذشت.
محاکمه
محاکمه رمانی ناتمام از فرانتس کافکا است که اولین بار در سال ۱۹۲۵ چاپ شد. این کتاب از مشهورترین آثار کافکا است و داستان مردی است که به دست حاکمی خارج از صحنه و غیرقابل دسترسی، و به جرمی که هرگز ماهیتش نه برای خواننده و نه برای خودش مشخص نمیشود، دستگیر و مجازات میشود.
مانند آمریکا و قصر ، این اثر کافکا هم کامل نشد؛ اگرچه، فصلی دارد که در آن داستان به سرانجامی میرسد.
در بیشتر داستان های معمایی، کنجکاوی خواننده با پرسیدن این سؤال برانگیخته می شود که چه کسی جرم را مرتکب شده است. اما در ژانر واژگون کافکا، مجرم از همان ابتدا شناخته شده است ولی این که برای انجام چه کاری مجرم است، مشخص نیست. بقیه ی مجرمان از قانون فرار می کنند ولی جوف ک. با شوق و ذوق با سیستمی قانونی مواجه می شود که او را به انجام جرمی نامشخص متهم کرده است. به طور خلاصه، در این رمان جاودان، تمام جنبه های ژانر معمایی مرسوم، برعکس شده است.
سندیتون
سَـندیتون رمانی ناتمام از جین آستن است. در ژانویه ۱۸۱۷، آستن کار بر روی رمان جدیدی به نام «برادران» که بعداً نام سندیتون را گرفت، شروع کرد و یازده فصل را تکمیل کرد تا اینکه در اواسط مارس ۱۸۱۷ کار را احتمالاً به دلیل بیماری متوقف کرد. آر دبلیو چاپمن برای اولین بار رونویس کاملی از رمان را در سال ۱۹۲۵ با نام قطعه ای از یک رمان منتشر کرد.
در این کتاب، داستانی انگلیسی متعلق به قرن نوزدهم میلادی درج شده است. «شارلوت» جوان که به دعوت خانواده «پارکر» از «سندیتون» دیدن میکند، مسحور زیباییهای آن منطقه در حال رشد گردیده است. او در این سفر با جوانی شاداب و پرانرژی به نام «سیدنی» آشنا میشود. با وجود توجه فراوان سیدنی به«شارلوت» دختر احساس میکند که جوان او را فقط برای وقتگذرانی میخواهد و علاقه چندانی به او ندارد. پس از بازگشت شارلوت به نزد خانواده خویش، روزی سیدنی بدون اطلاع قبلی به خانه آنها رفته و بیهیچ مقدمهای از شارلوت خواستگاری میکند.
نفوس مرده
نفوس مرده نام یک کتاب ادبی است که توسط نیکلای گوگول، نویسندهٔ اهل روسیه نوشته شدهاست. این کتاب در ایران با نامهای «مردگان زرخرید» و «رعایای مرده» نیز شناخته میشود.
گوگول کار بر روی کتاب نفوس مرده را در سال ۱۸۳۵ آغاز کرد؛ و کتاب برای اولین بار در سال ۱۸۴۲ منتشر شد. ایده اصلی داستان توسط پوشکین، به گوگول پیشنهاد شد. رمان به دلیل مرگ گوگول نیمه کاره ماند. این رمان از دو بخش ساخته شده. بخش اول داستان که شامل ۱۲ بخش است توسط گوگول نوشته شده و بخش دوم از روی دست نوشتههای گوگول که ۹ روز قبل نوشته بود بازسازی شده.
داستان نفوس مرده، اعمال «پاوِل ایوانوویچ چیچیکوف» را دنبال میکند، که فردی میانسال از طبقه متوسط است؛ او به شهری کوچک سفر میکند و حیلهای را برای جلب رضایت مقامات محلی و زمینداران به کار میگیرد، که وقایع داستان را میسازد.