در این مطلب می خواهیم به نقد و بررسی فیلم جدید ریدلی اسکات یعنی ناپلئون بپردازیم و ببینیم توانسته موفق عمل کند یا خیر؟ با ما همراه باشید.
شناسنامه فیلم
کارگردان: ریدلی اسکات
بازیگران: واکین فینیکس _ ونسا کربی _ طاهر رحیم _ بن مایلز _ متیو نیدهم
خلاصه داستان: داستان این فیلم مبتنی بر زندگی ناپلئون بناپارت است که عمدتاً به قدرت رسیدن این رهبر فرانسوی و نیز رابطهٔ او با ملکه ژوزفین را به تصویر میکشد.
مدت: 157 دقیقه
راتن تومیتوز: 58
متاکریتیک: 64
IMDB : 6.5
*******
اثر بیوگرافی و جدید ریدلی اسکات عملا آن فیلمی نبود که انتظارش را داشتیم. اثری که با پتانسیل بالا به فیلمی معمولی و فراموش شده تبدیل شد که صرفا عنوان دهن پر کنی دارد: ناپلئون؛ فاتح بزرگ فرانسوی! اما درون فیلم نه هسته ای وجود دارد نه چیزی که بیننده را به وجد بیاورد ؛ فیلمی حوصله سربر و بدون هدف! شاید بگویید حوصله سربر بودن و مستند گونه بودن از المان های ژانر بیوگرافی است اما پیانیست و اوپنهایمر کاملا با نظر شما مخالفت می کنند.
ناپلئون در واقع یک مستند تئاتر گونه از زندگی پرفراز و نشیب ناپلئون است که رخداد ها و جلوه های اصلی زندگی ناپلئون بناپارت را رها کرده و بیشتر به رابطه او با ملکه ژوزفین پرداخته که به فیلم برخلاف انتظار ضربه بزرگی زده و روند فیلم را کاهش داده است. درواقع میشد نام این اثر را " ناپلئون و ژوزفین" و یا "روابط عاشقانه ناپلئون" گذاشت.
فیلم در ابتدا شروعی قابل تامل داشت اما رفته به رفته بعضی جاهای فیلم خوب و بعضی بد و خسته کننده بود. داستان فیلم درواقع تلفیقی از رابطه عاشقانه نبردهای ناپلئون بناپارت بود البته که بیشر روی اولی تمرکز داشت.
از ناپلئون و ژوزفین که بگذریم در فیلم شخصیتی وجود نداشت! بله، درست شنیدید سایر بازیگران و شخصیت ها حکم مترسک را داشتند. دقیقا مانند یک تئاتر با دو شخصیت اصلی و شخصیت های ظاهری که هیچ تاثیری در اثر ندارند. درواقع تمام شخصیت های محوری دیگر هم میشود در لشکر ناپلئون بناپارت در نظر گرفت.
این فیلم به گونه ای مریض است! همان چیزی که در آثار اخیر اسکات مانند خاندان گوچی دیده ایم. بدون هدف ، کسل کننده ، بدون تمرکز.
قطعا اگر در خاندان گوچی هم تامل کنیم تمام المان های ناپلئون را با تفاوت تاریخی در آن خواهیم دید. آثاری که هیچ چیز برای گفتن ندارند ، هیچ چیز!
در این فیلم به هزاران داستان و پتانسیل ناپلئون بناپارت بی توجهی شد و فقط وجه ناقابلی از آن را به نمایش گذاشت. با این تفاسیر آیا ناپلئون ریدلی اسکات فیلم است ، تئاتر است یا مستند؟!
نقاط قوت و ضعف:
نقاط ضعف این اثر بی شمار است ؛ از روایت کسل کننده تا پرداخت به فرعی ترین آرک های داستانی ناپلئون.
اما قطعا هر اثری در کنار نقاط ضعف نقاط قوتی هم دارد ؛ با توجه به اینکه بیشتر فیلم روی دو شخصیت ناپلئون بناپارت و ملکه ژوزفین تمرکز داشت عملکرد فینیکس و کربی قابل ستایش است. همچنین جلوه های این فیلم جذاب و دیدنی است. ترکیب صحنه ها در فیلم هم خوب است. درواقع نقطه های پایان و شروع فیلم به صحنه های دیگر مربوط است و این نقطه ربط قطع نشده است. موسیقی انقلابی-فرانسوی این اثر هم قابل بحث است که فضای انقلابی این فیلم را حفظ کرده و آن را از بین نبرده است. نبردهای این فیلم هرچند که اندک است اما در همان صحنه های کم هم شاهد نبرد های بی عیب و نقص عمل کرده است.
در مجموع ناپلئون ریدلی اسکات اثری بسیار خوب است. اثری خوب و قابل تماشاست که ارزش یکبار تماشا را دارد ولی خیلی راحت فراموش میشود. این فیلم را می توان نامتعارف ترین فیلم درمورد ناپلئون بناپارت دانست که روی فرعیات زندگی فاتح فرانسوی تمرکز دارد. اما اثری بسیار خوب و تماشایی است
نمره: 7 از 10