در سال 1929 شرکت برادران وارنر اولین فیلم تمام رنگی تمام ناطق را با نام On with the show بر پردههای سینما اکران کردند و از آن زمان تا کنون استفاده از رنگ به یک ابزار برای نویسندگان و کارگردانان برای انتقال کامل ایده خود تبدیل شده است. قرمز برای خشم و عشق هیجانی، آبی برای احساس اطمینان و اعتماد، زرد برای خشونت، سبز برای ارتباط با طبیعت و... اینها یک تئوری ساده نیستند؛ با نگاهی به آثار بزرگ چه در حوزه فیلم و چه سریال سازی میتوان این موارد را در پسزمینه مشاهده کرد. در فهرست زیر به تعدادی از آثار می پردازیم که در کنار داستانی زیبا و سرگرم کننده از لحاظ بصری و دیداری نیز در مرتبه بسیار جذب کنندهای قرار دارند.
بلید رانر 2049 / Blade Runner 2049
سال انتشار: 2017
کارگردان: دنی ویلنوو
رنگ غالب: نئون
در سال ۲۰۴۹، یک انسان مصنوعی به نام کِی که برای اداره پلیس لسآنجلس به عنوان یک بلید رانر کار میکند مأموریت می یابد آدم مصنوعی های قدیمی و رده خارج را بازنشسته کند (آنها را بکشد) اتفاقی جعبه حاوی استخوانهایی را در زیر یک درخت خشک شده و مرده پیدا میکند که در آزمایشگاه معلوم میشود متعلق به ریچل است که ۳۰ سال قبل در ۲۰۱۹ در زمانی که حامله بود، در حین زایمان مرد. ماجراهای فیلم در زمان آینده رخ میدهد پس طبیعی است که از رنگهای نئونی برای نشان دادن رواج افراطی از تکنولوژی استفاده شود. با این حال رنگهای روشن و نئونی که در این فیلم استفاده شدند اهدافی فراتر از آن چه مخاطب در نگاه اول تصور میکند را دنبال میکنند؛ دنی ویلنوو از رنگ زرد هنگام افشاگری های مهم استفاده میکند و به کمک رنگهای صورتی و بنفش عشق و معصومیت را به تصویر میکشد.
او / Her
سال انتشار: 2013
کارگردان: اسپایک جونز
رنگ غالب: قرمز / زرد
داستان فیلم در شهر لس آنجلس اتفاق می افتد و در مورد مردی به نام تئودور است که شغلش نوشتن نامه های عاشقانه از طرف افراد متقاضی به نامزدشان است. تئودور نامه های عاشقانه را به خوبی نگارش میکند ، گویی که عاشق ترین فرد روی زمین است. اما وی در زندگی شخصی خودش چندان موفق نیست... در فیلم او از رنگ و نور برای کامل کردن طرح و داستان استفاده میشود و حتی میشود گفت بخشی از خود داستان است؛ به این صورت که زمانی که تئودور در محیط کاری است از رنگ های زنده و تند همانند زرد و یا قرمز در لباس و دکور استفاده میشود به این دلیل که شغل او نوشتن نامه عاشقانه است و کسی میتواند به درستی در این شغل موفق شود که خود زنده و پر هیجان باشد به همین دلیل از این دو رنگ دارای انرژی استفاده میشود در سویه مقابل به این دلیل تئودور در بیرون از محیط کار فردی غمگین و افسرده است از رنگ ها و نور غیر اشباح و سرد همچون سیاه و خاکستری استفاده میشود.
آواتار / Avatar
سال انتشار: 2009 , 2022
کارگردان: جیمز کامرون
رنگ غالب: آبی
جیمز کامرون همواره یک کارگردان پیشرو بوده و آثار او این حقیقت را به وضوح نشان میدهند. از آنجا که آواتار داستانی در مورد حفاظت از طبیعت است پس جای تعجب نیست که رنگهایی همانند آبی و سبز که نماد اقیانوس و جنگل هستند در آن بیشتر به چشم بیاد. هر چند کارنامه کامرون ثابت کرده که جلوههای بصری از هر چیزی حتی یک داستان منسجم برایش ارزشمندتر است با قطعیت نمیتوان گفت که انتخاب رنگ آبی و سبز چیزی بیشتر از به رخ کشیدن تصویرسازی بی نظیرش باشد و بر خلاف کارگردانان دیگر علاقه چندانی به مفهوم سازی های پنهانی نیست.
مکس دیوانه / Mad Max
سال انتشار: 2015
کارگردان: جرج میلر
رنگ غالب: زرد و قهوهای
مجموعه فیلمهای مکس دیوانه همانند بلیدرانر در آینده بسیار دور اتفاق میافتد و عواقب رفتار ما انسانها را نشان میدهد با این تفاوت که در مکس دیوانه مشکل اصلی کمبود آب و منابع است و به حدی که برای به دست آوردن مقداری آب تعداد بسیاری از انسانها کشته میشوند. به این دلیل که با کمبود آب، صحراها گسترش پیدا کردند و در نتیجه کره زمین با طوفانهای مختلف روبه روست در اکثر دقایق رنگ خاک که همان زرد متمایل به قهوهای است در فیلم غالب است همچنین جرج میلر در فیلم خود از رنگ به عنوان یک نماد استفاده میکند به این صورت که رنگ زرد در فرهنگ به عنوان نماد هشدار می باشد و میلر با انتخاب رنگ زرد برای پسزمینه و لباس بسیاری از شخصیتها به نوعی به انسانها هشدار می دهد که ممکن است تا سالیان دیگر کره زمین به چنین وضعیتی تبدیل شود و همچنین در این فیلم برای نشان دادن شخصیتهای پاک و بی گناه همچون تعدادی از زنان از لباس تمام سفید استفاده میکند. برعکس فیلم آواتار جیمز میلر با ساخت فیلم مد مکس هم در نماد شناسی و هم در داستان پردازی بی نقص عمل میکند.
سریال ونزدی / Wednesday
سال انتشار: 2022
کارگردان: تیم برتون
رنگ غالب: سیاه و سفید
سریال ونزدی اقتباسی آزاد از خانواده آدامز است، خانواده آدامز از تعداد زیادی شخصیت مختلف تشکیل شدهاند که به دلیل اخلاق و رفتارهای عجیب مشهور هستند و در حقیقت به نمادی از فرهنگ گوتیک اصیل تبدیل شدهاند. فرهنگ گوتیک در ابتدا خود را به عنوان رفتاری خلاف عرف جامعه معرفی کرد و افرادی که دوست نداشتن بدون دلیل از یک سری قوانین که جامعه برای آنها ایجاد کرده پیروی کنند خود را به درون این خرده فرهنگ انداختند؛ مهم ترین نماد گوتیک رنگ سیاه است به این دلیل که معمولا در جوامع مختلف رنگ سیاه یک رنگ بد و شوم میباشد و معمولا در مراسمات خاکسپاری از رنگ سیاه استفاده میشود در مقابل افرادی که نمیخواهند به این قانون طبیعی تن بدهند برای پوشش عادی خود از رنگ و آرایش و تمامی موارد سیاه رنگ انتخاب میکنند. در سریال ونزدی ما با شخصیتی روبه رو هستیم که به هیچ وجه نمیخواهد آنچه جامعه به او تلقین میکند را بپذیر و به همین دلیل ترد میشود در سبک بصری سریال در اکثر دقایق رنگ سیاه و سفید بر دکور و لباسها حاکم است و همچنین در مدرسه لباس یونیفرم به رنگ بنفش طراحی شده که نمادی از علاقه و دوست داشتن را در دیگران ایجاد میکند. در کل تیم برتون در سریال خود به زیبایی هر چه تمام تر از رنگ به عنوان یک ابزار استفاده میکند و لین باعث زیباتر شدن داستان سریال شده است.
ماتریکس / The Matrix
سال انتشار: 1999
کارگردان: خانواده واچوفسکی
رنگ غالب: سبز، آبی، زرد
در مورد داستان ماتریکس به احتمال بسیار زیاد همگی خبر دارید پس توضیح لازم نیست؛ اما به جرات میتوان گفت که یکی از برترین فیلمهای کل تاریخ سینما که از رنگ به شکل بسیار دقیق و درست و با برنامه استفاده شده است همین فیلم ماتریکس میباشد. در فیلم ماتریکس ما با سه رنگ غالب طرف هستیم:
سبز نماد ماتریکس
مطابق داستان فیلم ماتریکس درون ذهن افراد اتفاق میافتد و از آنجا که ذهن به عنوان خالق و مادر سازنده ماتریکس است پس همانند رنگ طبیعت از سبز به عنوان نماد ماتریکس استفاده شده است همچنین به این دلیل که بسیاری از مفاهیم فیلم مسائل مذهبی است و رنگ سبز نمادی از مذهب است هم می تواند دلیل دیگری بر انتخاب سبز باشد. اگر به فیلم ماتریکس دقت کرده باشید در تمامی سکانس هایی که اشخاص درون ماتریکس هستند رنگ غالب تصویر سبز است.
آبی نماد جهان واقعی
در زیبایی شناسی آبی نماد حقیقت، اعتماد و درستی است اگر به فیلم ماتریکس دقت کنید وقتی نئو از درون ماتریکس جدا میشود محیط اطراف و یونیفرم افراد دیگر و همچنین نورپردازی درون تونلها به رنگ آبی است که نمادی از جهان واقعی و قابل اعتماد می باشد.
زرد جهان ماشینهای دارای روح
در فرهنگ شرق زرد به عنوان نماد روح و زندگی و شادابی است که از رنگ خورشید به عنوان منبع انرژی برگرفته شده است در فیلم ماتریکس مخصوصا در پایان بندی بخش مربوط به مغز اصلی ماتریکس از رنگبندی زرد که به عنوان رنگ روح و انرژی است استفاده شده است.