كريستيانو رونالدو، مانوئل نوير و ليونل مسى، يكى از اين سه بازيكن فوتبال در ژانويه سال 2015 ميلادى با دريافت توپ طلا به عنوان برترين باريكن سال فوتبال جهان معرفى خواهد شد. پرسشى كه كدام يك از اين سه بازيكن براى دريافت چنين جايزه اى سزاوارتر است از ماه ها پيش مطرح شده و بحث هاى داغى نيز در پى داشته است.
اينكه يك آلمانى بعد از مدت ها در جمع سه كانديداى نهايى ديده مى شود نكته اى بسيار مثبت و فوق العاده براى فوتبال اين كشور است و بى ترديد مانوئل نوير حضور در اين مثلث را مديون عملكرد درخشان خود در جام جهانى و همچنين كسب عنوان قهرمانى اين رقابت ها با مانشافت است. اما همگان براى اين سنگربان آلمانى شانس بسيار كمى براى به دست آوردن چنين عنوانى قائل هستند، چون گذشته نشان داده كه رقابت اصلى در اين خصوص بين مسى و رونالدو در جريان است و همانند شش سال گذشته يكى از اين دو ابر ستاره دنياى فوتبال از لاليگا، توپ طلا را دريافت خواهند نمود.
پرسش" مسى يا رونالدو" از سال ها طرفداران فوتبال را به دو بخش تقسيم نموده و بحث هاى فراوانى را در پى داشته است، بحث هايى كه خسته كننده و غيرضرورى هستند. پرسشى كه براى فوتبال باشگاهى مدرن با وجود تكرارى بودنش تعيين كننده به نظر مى رسد و به نوعى سعى بر بى پايان نشان دادن آن وجود دارد.
مسى يا رونالدو يحثى فراتر از فوتبال
چنين مقايسه هايى هميشه در ورزش وجود داشته اند، پرسش اساسى در ورزش اين است كه چه كسى بهترين است، حتى چنين مسئله اى را نمى توان از ورزش هاى تيمى نيز جدا نمود، اما هنگامى كه بين هواداران بحث هاى شديدى بر سر اينكه كدام بازيكن بهترين است در مى گيرد و اين بحث ها خود جنبه اى مستقل و فراتر از ورزش پيدا مى كنند كه بر خود ورزش سايه انداز مى شوند، چنين پرسشى مطرح مى شود كه آيا اين مسائل به روح ورزش آسيب وارد نمى نمايد؟
مسى و رونالدو هر دو بازيكنانى فوق العاده هستند كه در يك ليگ مشغول به هنرنمايى مى باشند، هواداران فوتبال در سراسر جهان از عملكرد، آمار گل زنى و شكستن ركوردهاى آنها به وجد مى آيند و بى ترديد نسل هاى آينده از اينكه نسل حاضر درخشش آنها را در استاديوم ها و حتى از طريق دوربين هاى تلويزيونى به صورت زنده تجربه كرده اند، حسودى خواهند نمود. با اين وجود پرسش" مسى يا رونالدو"، پرسشى است كه مشاجراتى بى پايان به دنبال داشته و سرانجام آن نيز به چيزى به جزء مشاجره و جنجال بيشتر ختم نمى شود. البته توجه بيش از حد رسانه ها و مطبوعات به اين دو ابر ستاره و زير پوشش دادن همه اخبار مربوط به اين دو و رقابت بين آنها نيز جنين مسئله اى را تشديد مى نمايد.
جنجال به جاى لذت بردن از عملكرد اين دو ابر ستاره
جنجال بر سر انتخاب بهترين بازيكن سال 2014 فوتبال جهان، از هفته ها يش آغاز شده است. زمانى كه باشگاه رئال مادريد به صحبت هاى ميشل پلاتينى رئيس فيفا در خصوص ترجيح او به انتخاب يك آلمانى براى اين عنوان، به شدت واكنش نشان داد و از او انتقاد نمود. زمانى كه حتى رسانه هاى اسپانيايى صحبت هاى ژابى آلونسو بازيكن جديد بايرن مونيخ در مورد اينكه وى مايل است چنين جايزه اى به مانوئل نوير برسد را تحمل نكرده و از او به شدت انتقاد نمودند، چون ژابى آلونسو در گفتگويى با روزنامه آلمانى Sportbild، گفته بود:"نوير بهترين دروازه بانى است كه من تا به حال با او هم بازى بوده ام."
اگر توپ طلا را جايزه اى براى بهترين عملكرد فردى در جهان فوتبال بدانيم، مسى و رونالدو در سال 2014 از اين لحاظ بى نظير و دست نيافتنى بوده اند، حتى اگر در اين سال مسى موفق به كسب عنوانى با بارسلونا نشده باشد. البته كريس رونالدو با رئال مادريد موفق به كسب دسيما شد و اين مى تواند خود دليلى براى شانس بيشتر رونالدو در انتخابات پيش رو باشد.
اما كسانى كه چنين جايزه اى را اعطا مى نمايند، اغلب با تصميمات و انتخاب هاى نادر خود، شگفت ساز شده اند به طورى كه نمى توان چنين انتخاب هايى را با منطق فوتبالى توجيه نمود. مثال واضح آن تعلق نگرفتن توپ طلا به وسلى اشنايدر هلندى در سال 2010 مى باشد، با وجود اينكه وى درخشش كم نظيرى در فتح سه گانه با اينترميلان و همچنين كسب نايب قهرمانى در جام جهانى داشت.
مسى يا رونالدو، چرا هر دو نه؟
هنگامى كه سال گذشته مهلت راى گيرى تمديد شد تا عملكرد قهرمانانه رونالدو دربازى پلى اف جام جهانى لحاظ گردد، بسيارى از فوتبال دوستان به اهداف و ارزش هاى چنين جايزه اى ترديد نمودند. فرانك ريبرى كه مدت ها به عنوان مدعى اصلى كسب چنين جايزه اى در سال گذشته مطرح بود، بارها در مورد فشارها و تحركاتى سياسى كه در راى گيرى تاثيرگذار بوده اند، صحبت نموده است.
اما چنين امتيازاتى در سال جارى نصيب ليونل مسى نشده است، چون اين ابر ستاره آرژانتينى بلافاصله بعد از اتمام مهلت راى گيرى در تاريخ 21 نوامبر، ركورد گل زنى در لاليگاى اسپانيا را با هت تريك مقابل سويا از آن خود نمود و چند روز بعد از آن نيز با هت تريك مقابل آپوئل نيكوزياى قبرس به ركوردى جديد در گل زنى در ليگ قهرمانان دست يافت، با اين وجود چنين ركوردهايى در انتخاب بهترين بازيكن فوتبال سال 2014 با توجه به پايان مهلا راى گيرى نقشى نخواهند داشت.
به رونالدو سال گذشته تنها به دليل عملكرد فردى فوق العاده، بدون كسب عنوانى و با كمك تمديد مهلت راى گيرى توپ طلاى فوتبال تعلق گرفت اما در سال جارى وى فاتح ليگ قهرمانان اروپا شده است. مسى نيز در سال 2014 بدون عنوان بوده، اما موفق به زدن گل هاى فراوانى براى بارسا شده و آرژانيتن را نيز به فينال جام جهانى رسانده است. به همين دليل به فيفا پيشنهاد مى شود كه تنها به دلايل صلح جويانه و جلوگيرى از جنجال هاى بى فايده، در سال 2014 دو جايزه شبيه به هم براى مسى و رونالدو در نظر گيرد و مانوئل نوير نيز نيازى به چنين جوايزى ندارد، چون او به هر حال فاتح جام جهانى بوده است.
به قلم جان سى براندى از وب سايت Goal