سرخیو اورتگا، آهنگساز شیلیایی به همراه ویکتور خارا از مشهورترین و تأثیرگذارترین چهرههای موسیقایی و انقلابی اهل کشور شیلی، در سال ۱۹۷۳ با الهام از یک شعار خیابانی ساختند. این سرود، بارها توسط گروه آنها یعنی گروه موسیقی کیلاپایون (به اسپانیایی: Quilapayun) با خوانندگی ویکتور خارا اجرا شد و تأثیرات عمیقی بر مردم انقلابی گذاشت.
ویکتور خارا گیتاریست، شاعر، آهنگساز، و آوازخوان شیلیایی از چهرههای مبارز نهضت وحدت مردمی سالوادور آلنده بود. پس از کودتای سازمان جاسوسی سیا (آمریکا) در شیلی (١١ سپتامبر ۱۹۷۳)، او را به همراه پنجاه هزار تن از جوانان مبارز آن کشور در استادیوم بزرگ سانتیاگو زندانی کردند. رئیس زندان که سرودهای هیجانانگیز ویکتور خارا را شنیده بود، به این هنرمندِ دربند نزدیک شد و از او پرسید که آیا حاضر است برای همبندان و همفکرانش گیتار بزند و سرود بخواند؟
پاسخ ویکتور خارا مثبت بود:
- البته که حاضرم!
رئیس زندان بهیکی از گروهبانان گفت:
- گیتارش را بیار!
گروهبان رفت و تبری با خود آورد. مأموران با وحشیگری و بیرحمی تمام، هر دو دست ویکتور خارا را با آن قطع کردند. آنگاه رئیس زندان به طعنه گفت:
- خب، ویکتور خارا! هنوز میخواهی بخوانی یا نه؟!
ویکتور خارا، در حالی که باقیماندۀ دستان خونریزانش را بهسوی آسمان حرکت میداد، از همزنجیران خود خواست که با او همصدایی کنند؛ آنگاه هزاران انسانِ دربند، با فریادهای بلند خود به خواندن همین سرود «مردم متحد هرگز شکست نخواهند خورد» پرداختند.
{گروه کیلاپایون}
کیلاپایون (به اسپانیایی: Quilapayún) نام یک گروهِ موسیقی فولکلور از کشور شیلی است.
این گروه، یکی از پایدارترین و تأثیرگذارترین نمایندگانِ جنبش «ترانهسرایی نوین» شیلی محسوب میشود. موسیقیِ آنها، پیوندی ناگسستنی با وقایع سیاسی شیلی در دوران حکومت سالوادور آلنده و پس از آن دارد. اعضایِ کیلاپایون، سالها در تبعید و در کشور فرانسه به سر بردند.
سرانجام پس از مدتها و در سال ۲۰۰۲ میلادی، به دنبال اختلافاتی مابین اعضای اصلی، بر سرِ خطِ مشی فکری و آیندهٔ گروه، کیلاپایون به دو گروه مجزا تقسیم شد: کیلاپایون-تاریخی (قدیمی) در کشور شیلی و کیلاپایون-فرانسه در کشور فرانسه.
واژهٔ کیلاپایون در گویش سرخپوستان آمریکای لاتین به معنی «سه ریش» است و در واقع نامِ این گروه موسیقی، اشارهای طنزآمیز به ظاهر و ترکیبِ مردانهٔ سه دانشجویی داشت که در سال ۱۹۶۵ میلادی، کیلاپایون را بنیان نهادند. مدتی کوتاه پس از تأسیس گروه، ویکتور خارا هم به آنها پیوست و مدیریت هنری گروه را به عهده گرفت. کیلاپایون از همان آغاز، از سازهای محلی و بومی سرخپوستان، برای خواندن اشعار و ترانههای سیاسی-اجتماعی خود بهره میگرفتند.