شاهین سایپا یکی از جدیدترین خودروهای داخلی است که در ماههای اخیر موفق شده خریداران بیشتری را به سمت خود جلب کند. در خصوص مشخصات فنی، نقاط قوت و نقاط ضعف شاهین همیشه حواشی و بحثهای ضد و نقیضی وجود داشته است.
طراحی ظاهری
بررسی شاهین سایپا را با نگاهی به طراحی ظاهری آن شروع میکنیم. بدون هیچ تعصبی باید بگوییم که طراحی ظاهری شاهین نسبت به تمامی خودروهای ایرانی فعلی، یک سروگردن بالاتر است. در ظاهر شاهین خطوط برجسته و اغراقآمیز زیادی را نمیبینیم اما همین خطوط کم تعداد، با نهایت تناسب کنار هم قرار گرفته و چهرهای هماهنگ را برای این خودرو ایجاد کردهاند.
در ضمن نحوه طراحی المانهایی مثل سپرها، گرافیک چراغهای عقب و خط شانه (کاراکتر لاین) در شاهین نسبت به دیگر خودروهای داخلی بهروزتر است. تنها نکته انتقاد برانگیز در ظاهر شاهین، سایز رینگ و لاستیکهای آن است که نسبت به جثه کلی خودرو کوچک به نظر میرسد.
در یک کلام برای بررسی شاهین سایپا از نظر طراحی ظاهری باید بگوییم که هرچند ظاهر این خودرو در مقایسه با محصولات روز دنیا، ساده و معمولی به نظر میرسد اما برای بازار کشور ما و این محدوده قیمتی، جذاب است. به همین دلیل میبینیم که اکثر افراد جامعه، شاهین را خودرویی زیبا میدانند و نسبت به طراحی ظاهری آن انتقاد چندانی ندارند.
طراحی داخلی
طراحی داخلی شاهین سایپا هم مثل طراحی ظاهری آن وضعیت قابل قبولی دارد و به لطف المانهایی مثل مانیتور قرارگرفته در بخش میانی داشبورد، نمایشگر مستقل سیستم تهویه مطبوع و صفحه کیلومتر اسپرت، بهروز به نظر میرسد؛
اما از طرف دیگر، اکثر قسمتهای داشبورد از پلاستیک خشک ساخته شدهاند و فاقد رنگ و لعاب کافی هستند. به همین دلیل، کیفیت بصری داشبورد شاهین در مقایسه با رقیبی مثل دنا پلاس، پایینتر است.
بررسی ابعاد
طول، عرض و ارتفاع شاهین به ترتیب برابر با ۴۴۴۶، ۱۷۷۱ و ۱۴۹۰ میلیمتر است. برای درک بهتر این اعداد، بهتر است ابعاد شاهین را با یک سدان پرفروش داخلی دیگر مثل پژو پارس مقایسه کنیم. شاهین طول کمتری نسبت به پژو پارس دارد اما عریضتر و مرتفعتر از این رقیب ایران خودرویی است. فاصله بین دو محور شاهین سایپا هم برابر ۲۶۵۰ میلیمتر و تقریباً ۲ سانتیمتر کوتاهتر از پژو پارس است.
فضاسازی داخل کابین سایپا شاهین خیلی خوب انجام شده است و اگر از نقاط ضعفی مثل عدم وجود زیر آرنجی در قسمت میانی صندلی عقب بگذریم؛ راحتی صندلیها و فضای کافی برای همه سرنشینان، رضایتبخش خواهد بود.
بررسی فنی
به یکی از بخشهای مهم بررسی شاهین سایپا یعنی بخش بررسی فنی رسیدیم. شاهین در ابتدا قرار بود با پیشرانه ۱.۶۵ لیتری تنفس طبیعی برلیانس به بازار بیاید اما با خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریمهای صنعت خودرو کشورمان، دست سایپا از این پیشرانه کوتاه شد و پروژه شاهین برای مدتی بلاتکلیف ماند.
پس از مدتی مهندسان ارشد سایپا تصمیم گرفتند با استفاده از توان داخلی، پیشرانهای جدید برای شاهین طراحی کنند و برای این کار به سراغ پیشرانه 1.5 لیتری M15 معروف به موتور تیبا رفتند. در نهایت، موتور فعلی شاهین با اضافه شدن توربو به موتور تیبا و تغییر در بخشهایی مثل سرسیلندر، بالانسر، پیستونها و سیستم برقرسانی ساخته شد و M15 TC نام گرفت.
این پیشرانه 1.5 لیتری توربو حداکثر قدرت 110 اسب بخار و حداکثر گشتاور 178 نیوتن متر را تولید میکند و نیروی خود را از طریق یک گیربکس 5 سرعته دستی به سمت محور جلو شاهین میفرستد. سایپا شاهین در حال حاضر تنها با این مشخصات فنی عرضه میشود اما در آیندهای نهچندان دور نسخههای اتوماتیک CVT و شاهین پلاس (موتور 1.6 لیتری تنفس طبیعی + گیربکس 6 سرعته اتوماتیک) هم به جمع خانواده این خودرو اضافه خواهند شد.
برای آشنایی بیشتر با مشخصات فنی شاهین سایپا میتوانید جدول زیر را مطالعه کنید:
جدول مشخصات فنی شاهین سایپا
مدل خودروسایپا شاهین
پیشرانهچهار سیلندر توربو با آرایش خطی سیلندرها
حجم موتور (cc)۱۴۹۷
حداکثر قدرت۱۱۰ اسب بخار در ۵۰۰۰ دور
حداکثر گشتاور۱۷۸ نیوتن متر در ۲۵۰۰ دور
گیربکس۵ سرعته دستی
مصرف سوخت (ترکیبی)۷.۵ لیتر در صد کیلومتر
شتاب صفر تا ۱۰۰ (S)۱۳.۲
حداکثر سرعت (Km/h)۱۹۰
حجم مخزن سوخت (L)۴۷
حجم صندوق بار (L)۴۲۰
ابعاد لاستیکها185/65R15
سیستم تعلیق جلومک فرسون
سیستم تعلیق عقبTorsion Beam
وزن خالص (Kg)۱۲۷۸
عملکرد فنی
بعد از بررسی شاهین سایپا از نظر مشخصات فنی، بهتر است نگاهی هم به عملکرد فنی این خودرو داشته باشیم و ببینیم شاهین در شرایط واقعی تا چه حد میتواند به توقعهای ما پاسخ بدهد. شاهین مثل دیگر خودروهای مجهز به پیشرانه توربو، در آغاز حرکت مقداری تأخیر دارد اما بعد از دورگرفتن پیشرانه و در شتابگیریهای ثانویه این تأخیر را جبران میکند که دلیل آن ارائه حداکثر گشتاور در دور نسبتاً پایین است.
در مجموع عملکرد فنی شاهین بسیار شبیه به رقبایی مثل رنو تندر 90 یا پژو پارس TU5 است و هرچند نمیتوانیم آن را خودرویی تند و تیز محسوب کنیم اما شتابگیری قابل قبول و رضایتبخشی دارد. به خصوص که استفاده از پیشرانه توربو باعث میشود در سربالاییها، افت توان کمتر و کشش بهتری را از این خودرو در مقایسه با رقبای تنفس طبیعی شاهد باشیم.
مصرف سوخت
طبق اعلام رسمی شرکت سایپا، مصرف سوخت شهری، جادهای و ترکیبی شاهین به ترتیب برابر با ۱۰.۰۴ // ۶.۰۴ و ۷.۵۲ لیتر در صد کیلومتر است. البته همه میدانیم که شرکتهای خودروساز، تستهای مربوط به مصرف سوخت محصولات خود را در شرایط ایدهآل انجام میدهند و در عمل، رسیدن به این اعداد بسیار دشوار است.
اما در شرایط واقعی و با یک رانندگی منطقی، برای طی هر صد کیلومتر مسافت با خودرو شاهین در سیکل ترکیبی، به حدود ۸ تا ۸.۵ لیتر سوخت نیاز داریم که با خودروهای همرده در سطح جهانی فاصله دارد اما نسبت به رقبای داخلی، عددی معقول و قابل قبول است.
امکانات و آپشن ها
سایپا شاهین از نظر آپشن در سطح خوبی قرار دارد و با تجهیز به امکاناتی مثل کیلس استارتر، سیستم مالتی مدیا با مانیتور لمسی، سانروف، روکش چرمی صندلیها، دی لایت، مه شکن جلو و عقب، سنسور پارک عقب، دوربین دید عقب، سنسور نور، سنسور فشار باد لاستیکها (TPMS)، تهویه مطبوع اتوماتیک، آینههای جانبی تاشو برقی، فرمان برقی، ترمزهای دیسکی در هر دو محور و مجهز به سیستمهای ABS و EBD، 2 ایربگ و… میتواند رضایت خریداران را جلب کند.
ایمنی
هرچند شاهین به حداقل امکانات ایمنی بر اساس استانداردهای کشور مجهز است و خبری از مواردی مثل سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESP) یا ایربگهای جانبی و پردهای در آن نیست اما با توجه به بهروز بودن نسبی پلت فرم این خودرو و همچنین ویدیوهایی که سایپا از تستهای ایمنی آن در مراکز اروپایی منتشر کرده است؛ میتوانیم نمره خوبی به وضعیت ایمنی شاهین بدهیم و آن را جزو ایمنترین خودروهای داخلی محسوب کنیم.
تجربه رانندگی و میزان رضایتمندی از خودرو شاهین
وقتی با خودرو شاهین رانندگی میکنیم در نگاه اول، نرمی سیستم تعلیق و راحتی نسبی صندلیها توجهمان را به خود جلب میکند. عملکرد فرمان، مجموعه کلاچ و گیربکس خودرو هم نرم است و باعث میشود تا رانندگی با شاهین سایپا در ترافیک شهری چندان سخت نباشد.
وضعیت هندلینگ سایپا شاهین هم قابل قبول است اما این نکته نباید به شما اعتماد به نفس کاذب بدهد. چرا که در هر صورت، با خودرویی دیفرانسیل جلو با ساختار ساده تعلیق عقب و فاقد سیستم کنترل پایداری الکترونیکی روبهرو هستید و بی احتیاطی در پیمودن پیچها میتواند کار دستتان بدهد.
بارزترین نکته منفی در تجربه رانندگی با سایپا شاهین، نفوذ زیاد صدای پیشرانه به کابین در دورهای میانی و بالا است که میتواند آزاردهنده باشد. البته سایپا در سریهای جدید شاهین، این ایراد را تا حد زیادی برطرف کرده است.
میزان رضایتمندی از خودرو شاهین هم نسبی است و با توجه به متغیر بودن کیفیت در خودروهای داخلی، برخی مالکان کاملاً از این خودرو راضی و برخی دیگر کاملاً ناراضی هستند؛ اما در مجموع، بیشتر مالکان شاهین از این خودرو رضایت دارند و آن را به محصولات همرده ترجیح میدهند. عمده نارضایتی مالکان شاهین هم به ایرادات مونتاژی و برقی ابتدای تحویل خودرو برمیگردد که معمولاً پس از چند بار رفت و آمد به نمایندگی حل میشوند.
خودرو شاهین
نظر مکانیک ها در مورد خودرو شاهین به طور کلی مثبت است و اکثر نمونههای این خودرو تاکنون با عیب مکانیکی عجیب و غریبی روبهرو نشدهاند. البته با توجه به مجهز بودن پیشرانه شاهین به توربوشارژر، مکانیکها و افراد اهل فن در خصوص نگهداری از این خودرو توصیههایی دارند که شامل انجام به موقع سرویسهای دورهای، استفاده از روغن موتور توصیه شده توسط سایپا، پرهیز از فشارآوردن به موتور در هنگام سردبودن آن، عدم خاموش کردن موتور بلافاصله بعد از رانندگی پرفشار و… میشود.
بعضی از مکانیکها و همچنین مالکین خودرو شاهین هم نسبت به کیفیت شمعهای فابریک این خودرو انتقاد میکنند و معتقد هستند که بلافاصله بعد از خریدن سایپا شاهین، بهتر است شمعهای آن را با نمونههای باکیفیتتر تعویض کنید.
نقاط ضعف و قوت
در بخشهای پایانی بررسی شاهین سایپا با توجه به آنچه که گفتیم؛ میتوانیم نقاط قوت و ضعف این خودرو را به شرح زیر بیان کنیم:
نقاط قوت شاهین سایپا
طراحی زیبا و جذاب
سواری نرم
امکانات رفاهی قابل قبول
ایمنی مناسب در قیاس با رقبا
قیمت معقولتر نسبت به برخی خودروهای همرده
نقاط ضعف شاهین سایپا
کیفیت نه چندان مناسب داشبورد
نفوذ زیاد صدای پیشرانه به داخل کابین
حساسیتهای نگهداری از پیشرانه توربو
ساختار قدیمی و ۸ سوپاپ موتور
بازار دست دوم ضعیفتر نسبت به برخی رقبا
کلام پایانی
در پایان بررسی شاهین سایپا و به عنوان جمعبندی مطالب میتوانیم بگوییم که هرچند انتقاداتی به این خودرو وارد است و سایپا میتوانست با کمی دقت، خودرویی بهتر و باکیفیتتر را تولید کند اما نبایستی فراموش کنیم که شاهین در سختترین شرایط تحریمی روی خط تولید آمد و سایپا برای تأمین برخی قطعات فنی و آپشنی با سختیهای زیادی روبهرو شد.
بنابراین بایستی تولید سایپا شاهین را به فال نیک بگیریم و امیدوار باشیم که سایپا کماکان برای بهبود این خودرو تلاش کند؛ اما حتی همین نسخه فعلی شاهین هم در شرایط فعلی بازار کشور ما ارزش خرید بالایی دارد و اگر در فکر خرید یک سدان خانوادگی زیبا و متمایز هستید که قیمت چندان بالایی هم نداشته باشد؛ قطعاً از خرید شاهین سایپا پشیمان نخواهید شد.
سؤالات متداول:
شاهین سایپا چه مشخصات فنی دارد؟
شاهین سایپا از یک پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو ۸ سوپاپ با حداکثر قدرت ۱۱۰ اسب بخار و حداکثر گشتاور ۱۷۸ نیوتن متر، در کنار یک گیربکس ۵ سرعته دستی بهره میبرد. مصرف سوخت ترکیبی و شتاب صفرتاصد این خودرو هم به ترتیب برابر با ۷.۵ لیتر در صد کیلومتر و ۱۳.۲ ثانیه است.
شاهین سایپا چند تیپ دارد؟
در حال حاضر شاهین سایپا تنها یک تیپ دارد که با نام تیپ G شناخته میشود؛ اما در آیندهای نهچندان دور تیپهای جدیدتری از این خودرو هم وارد بازار خواهند شد که علاوه بر تجهیز به گیربکس اتوماتیک، آپشنهای بیشتری نیز دارند.
وضعیت ایمنی شاهین سایپا چگونه است؟
جالب است بدانید که شاهین سایپا جزو معدود خودروهای داخلی است که شرکت سازنده، ویدیوهای مربوط به تستهای ایمنی آن را منتشر کرده است. با توجه به نتایج این تستها، میتوانیم بگوییم که شاهین ایمنی مناسبی دارد و جزو ایمنترین خودروهای داخلی است. هرچند که آپشنهای ایمنی این خودرو در حداقل ممکن قرار دارد و جای خالی سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESP) در آن احساس میشود.
شاهین سایپا چه آپشنهایی دارد؟
شاهین سایپا لیست قابل قبولی از آپشنها را به همراه دارد که از جمله شاخصترین آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
کیلس استارتر، سانروف، سیستم مالتی مدیا با مانیتور لمسی، روکش چرمی صندلیها، سنسور نور، دی لایت، مه شکن جلو و عقب، سنسور فشار باد لاستیک (TPMS)، دوربین دید عقب، تهویه مطبوع اتوماتیک، فرمان برقی، آینههای جانبی تاشو برقی، ترمزهای دیسکی در هر دو محور و مجهز به ABS + EBD، 2 ایربگ
کاری از حزب منچستر کبیر
برای دیدن بقیه مطالب ما روی برچسب حزب منچستر کبیر کلیک کنید.