چلسی در چارچوب دیدار هفته دوم لیگ برتر انگلیس فصل 2023/24 طعم اولین شکست خود زیر نظر مائوریتسیو پوچتینو را چشید. دیداری که در آن چلسی یک ضربه پنالتی را توسط انزو فرناندز از دست داد و با ارائه بازی نسبتاً خوبی وستهام را تحت فشار گذاشته بود اما این شاگردان دیوید مویس بودند که قدر موقعیتها را دانستند و با نتیجه 3-1 این تیم را شکست دادند. به همین بهانه نگاهی داریم به مسائل تاکتیکی این مسابقه:
ترکیبی که به کار گرفته شد و چینشی که در زمین شکل گرفت
چلسی همانند تقابل با لیورپول از سیستم 3 دفاعه استفاده کرد. سیستمی که به این تیم اجازه میداد تا در دفاع منسجمتر و در حمله محرکتر شوند. در این سیستم در غیاب ریس جیمز، این مالو گاستو بود که به صورت فیکس برای تیم جدید خود به میدان رفت و قرینه او، بن چیلول برای چلسی بازی میکرد. لوی کولویل به همراه تیاگو سیلوا و اکسل دیساسی نیز در قلب خط دفاعی حاضر میشدند.
برای وستهام اما جیمز وارد پراوز برای اولین بار برای تیم جدید خود یعنی وستهم به میدان رفت و زوج مناسبی را با توماس سوچک تشکیل داد. این یعنی وارد پروز میتواند بین سوچک و پاکتا قرار بگیرد و فضا را برای رقبا تنگتر کند و از طرفی نیز جای خالی دکلان رایس را تا حدودی پر کند. این تیم با سیستم 1-3-2-4 سعی میکرد تا در دفاع پر تعداد و در حمله نیز دونده ظاهر شوند.
در زمین اما این چلسی بود که مجدداً سیستم 4 دفاعه را ارائه دارد و به اصطلاح 3-3-4 بازی کرد. بن چیلول به عنوان وینگر چپ بازی میکرد و از طرفی نیز نیکولاس جکسون و رحیم استرلینگ دیگر مهاجمان تیم آبیپوش بودند. لوی کولویل نیز به سمت چپ خط دفاعی چلسی میرفت.
برای وستهام نیز تغییر سیستم شکل گرفته بود ولی نه به شدت زیاد که تفاوتی در چینش استفاده کند. آنها از 5 هافبک خود در یک راستا استفاده میکردند و همین امر کافی بود تا این تیم با سیستم 1-5-4 اکثر راههای نفوذ را برای چلسی از جلو بسته نگه دارند.
پرسینگ وستهام به چه شکل بود و چلسی چه برنامهای برای خروج از آن داشت؟
وستهام برای پرسینگ خود از دو برنامه استفاده کرد. در مرحله اول آنها از یک پرس سه نفره در گوشه زمین استفاده میکردند تا به حرکات بازیکنان چلسی در کنارهها پایان دهند. همانند صحنه زیر:
از طرفی این تیم برای بالا آوردن بازیکنان خود، پرس را جلوتر برد و سعی میکرد مرکز سه یا چهارضلعی قرار بگیرند تا کنترل خط هافبک حریف را در دست داشته باشند. همانند صحنه زیر که جرود بوون در کنارهها و لوکاس پاکتا در میانه زمین، آزادی را از بازیکنان چلسی گرفته بودند.
مردهای اضافه (Extra Man) چلسی همه کاره میدان بودند!
مردهای اضافه یا به اصطلاح Extra Man به هافبکهایی گفته میشود که بیشتر از بازیسازی فضا را برای مهاجمین خود باز میکنند. کوین دیبروین و ایلکای گوندوگان دو هافبکی بودند که این نقش را در سهگانه تاریخی منچسترسیتی بازی کردند و حالا مائوریتسیو پوچتینو همین کار را با انزو فرناندز و کارنی چوکوئمکا انجام میدهد. به بررسی وظایف این دو بازیکن و در کل عملکرد چلسی در این مسابقه میپردازیم:
روند ضدپرس
کارنی چوکوئمکا و انزو فرناندز با حضور در میانههای زمین و یک سوم دفاعی چلسی به طور تمام و کمال زحمات وستهام در تحت فشار قرار دادن حریف را از بین میبردند. آنها با حضور در میان بازیکنان پرس کننده به فضای خالی بین آنها اشاره میکردند و با صاحب توپ شدن و حمل آن، تیم را وارد فاز جدیدی از حمله میکردند. در عکس زیر به تعدد بازیکنان وستهام نزدیک به خط دفاعی چلسی دقت کنید و انزو فرناندز با حضور در فضای خالی میان آنها این اجازه را به اکسل دیساسی میدهد تا با آسودگی خاطر بیشتری به سمت جلو بازیسازی کند.
یا در صحنهای دیگر رحیم استرلینگ با توپگیری بسیار زیبای خود تیم را از دفاع به حمله میبرد و انزو و چوکوئمکا با حضور به موقع باعث میشوند تا به راحتی مالکیت را از دست ندهند و تیم به یکباره ضدحمله نخورد.
چوکوئمکا در کناره سمت چپ و انزو در کناره سمت راست فعال بود و به کمک فولبکهای خود نیز میرفتند. به عنوان مثال در صحنه زیر لوی کولویل تحت فشار چکشها است و هافبک انگلیسی چلسی به عقب میآید و به خوبی فضا را در اختیار تیم چلسی قرار میدهد.
نفوذ به کنارهها
کارنی چوکوئمکا بیشتر در کنارهها حرکت میکرد و این انزو فرناندز بود که تمایل بیشتر به حضور در میانه زمین داشت. در صحنه زیر انزو فرناندز با فرار چوکوئمکا توپ را به کنارهها میبرد تا نشان دهد که چلسی بیشتر قصد دارد از سمت چپ حمله کند.
همانند گل اول چلسی در این مسابقه و دوران حرفهای کارنی چوکوئمکا
در صحنهای دیگر انزو فرناندز متمایل به سمت راست بازی میکند و رحیم استرلینگ با حرکت در راستای حمل توپ انزو فرناندز به هافبک آرژانتینی گرانقیمت تیم خود اشاره میکند که به او پاس دهد تا بدین شکل مشخص شود که انزو در هر دو طرف حاضر میشود و توپ را به کنارهها میبرد و به نوعی بازیساز اصلی چلسی در این فصل عمل میکند. همچنین چوکوئمکا نیز به درون محوطه جریمه میرود تا به این تیم برای امر گلزنی کمک کند.
خلق موقعیت به لطف همکاری زوج کارنی-انزو
در یکی از موقعیتهای چلسی انزو فرناندز توپ را از لوی کولویل در سمت چپ میگیرد و سعی میکند تا با تکبهتک کردن هافبک انگلیسی به موقعیت ساختن این تیم کمک کند.
در دیگر صحنه این مسابقه نیز چوکوئمکا به وسط محوطه میآید تا فضای پشت او برای بن چیلول باز شود و انزو فرناندز نیز با ارسال خود سعی دارد که موقعیت سرزنی را به این فولبک-وینگر چلسی که تا بازگشت ریس جیمز وظیفه رهبری چلسی را برعهده دارد، فراهم کند.
وستهام چگونه برروی دروازه چلسی موقعیت ایجاد میکرد؟
این تیم با بالا بردن فولبکهای خود سعی در استفاده از پاسهای مستقیم داشت و به همین دلیل، بازیکنان خط حمله وستهام اغلب به عقب میآمدند و با صاحب توپ شدن تیم خود به سمت جلو حرکت میکردند.
در کرنرها نیز آنها بسیار هوشمندانه عمل میکردند. این تیم نقطه کور محوطه چلسی را هدف میگرفت که دقیقاً مقابل تیر دورتر قرار داشت. در یک صحنه این تیم با ضربه سر آنتونیو موقعیت خطرناکی را برروی دروازه چلسی ایجاد کرد.
گل نائیف آگرد نیز نمونهای از همین هدفی بود که جیمز وارد پراوس بر آن اصرار میکرد!
چگونه وستهام با این حجم از فشار وارده از سوی چلسی، موفق به گلزنی در نیمه دوم شد؟
وستهام در نیمه دوم تیم خود را بالاتر آورده بود و به همین خاطر دیگر نیازی نبود که بازیکنانی همانند میکل آنتونیو به عقب بازگردند و همین مسئله کافی بود تا وستهام از پاس مستقیم استفاده کند که بهترین گزینه برای شکستن خط هافبک و دفاع چلسی است و به خوبی از لایههای آن عبور میکنند. استارت این گل توسط نائیف آگرد زده شد که با پاسی مستقیم جرود بوون که به عقب میآید را صاحب توپ میکند.
در ادامه نیز وقتی توپ به صورت ناگهانی و به لطف اشتباه اکسل دیساسی که با پرس از بالای وستهام شکل گرفته بود، به جیمز وارد پروس میرسد، این بازیکن با پاسی تکضرب میکل آنتونیو که در عمق خط دفاعی چلسی جای گرفته است را صاحب توپ میکند و همین کافیست تا آنتونیو نهایت بهره را از موقعیت ایجاد شده بداند.
نتیجه گیری
وستهلم با مربیگری دیوید مویس موفق شد بازی هوشمندانهای را از خود ارائه دهد و از طرفی نیز چلسی با ارائه بازی شناور و تماشاگر پسند توانست نظر هواداران را به بازی تیم محبوبشان جلب کند. وستهام قدر موقعیتهای خود را دانست و این چلسی بود که از موقعیتهای بدست آمده استفاده نکرد و باید این تیم توجه خود را در امر فینیشینگ متمرکز کند. از طرفی تیم چلسی از بازیکنان جوان تشکیل شده است و از لحاظ روانی باید به این تیم کمک کرد. مهمترین مسئله شکستی بود که در چهره بازیکنان چلسی در پایان نیمه اول و پس از گل نشدن پنالتی انزو فرناندز دیده میشد و اگر از لحاظ مدیریت روانی این تیم جوان بهبود پیدا نکند، میتواند همانند بمبی متحرک عمل کند که به یکباره کاخ آرزوهای چلسی را ویران میکنند. مسئلهای که زمان به ما نشان خواهد داد که چقدر بر روی آن فکر و کار شده است!