اختصاصی طرفداری | اسپانیا با نمایشی بینقص در برابر شاگردان سارینا ویگمن به مقام قهرمانی جام جهانی ۲۰۲۳ زنان دست یافت. اولین قهرمانی در مهمترین تورنمنت فوتبالی زنان، میتواند آغاز دورانی باشکوه برای لاروخا باشد. در این مطلب به بررسی نکات تاکتیکی فینال جام جهانی ۲۰۲۳ زنان میپردازیم.
بررسی شکل پرسینگ انگلیس
در فرایند پرسینگ انگلیس، جس کارتر که در سیستم سه دفاعه انگلیس یکی از مدافعان این تیم محسوب میشود، برای افزایش تراکم نفری و قدرت فضاگیری انگلیس، یکخط جلوتر میرفت و در سمت راست از لوسی برنز حمایت میکرد. برنامه انگلیس، تحتفشار قراردادن بازیکنان اسپانیا از همان جلو برای ایجاد اختلال در فرایند انتقال توپ اسپانیا از دفاع به حمله بود.
در تصویر زیر جس کارتر در سمت راست مشغول کنترل بازیکن بدون توپ اسپانیا است و جلوتر از او و در کانال مرکزی، کیرا والش مسئول کنترل جنیفر هرموسو است و الا تون نیز جلوتر از والش، تمرکزش را روی کنترل کانال ارتباطی بازیکن صاحب توپ اسپانیا با بازیکنی که عقبتر و در کانال مرکزی حضور دارد گذاشته است.
برنامه اسپانیا برای ایجاد سهولت در فرآیند انتقال توپ
اسپانیا با بهرهبردن از حرکات روبهجلوی بدون توپ هافبکهایش برای جایگیری در فضاهای خالی، در زمینه ایجاد ارتباط بین بازیکنان در خط میانی و کنارهها رفتهرفته شرایط مناسبی را پیدا کرد.
یکی از تحرکات مثبت هافبکهای اسپانیا، مربوط به جایگیری مناسب در فضای بین هافبکهای انگلیس بود که تأثیر به سزایی در روانتر شدن فرایند انتقال توپ تیم داشت. در تصویر زیر ترزا ابلیرا تلاش میکند در فضای بین ۲ بازیکن انگلیس که برای تحتفشار قراردادن بازیکن صاحب توپ تیم اقدام کردهاند، خودش را تبدیل به گزینه پاس بازیکن صاحب توپ اسپانیا کند.
تحرکات مثبت اسپانیا در سمت چپ و چالش سخت انگلیس در دفاع
اسپانیا برای خلق موقعیت سعی در ایجاد کانالی برای انتقال توپ از مرکز به کنارهها و بخصوص سمت چپ داشت و در این راه، از بالا آمدن جس کارتر و خالیشدن فضای پشت این بازیکن نهایت استفاده را برد. درمجموع بالا آمدن کارتر در فرایند فضاگیری انگلیس خطراتی را به همراه داشت که کاهش تعدد نفری تیم در یکسوم دفاعی، مهمترین آنها بود و سایر بازیکنان نیز نتوانستند فضای پشت کارتر رو بهخوبی پوشش دهند.
در تصویر زیر بازیکن اسپانیا توپ را به سمت چپ انتقال میدهد تا همتیمیاش که در آن منطقه است را راه بیندازد. اثری از حضور کارتر در خط دفاعی نیست و کار سایر مدافعان تیم در زمینه پوششدهی سخت میشود.
برنامه اسپانیا برای جلوگیری از انتقال توپ انگلیس به خط حمله
اقدام سریع و بهموقع خط هافبک اسپانیا در زمینه تحتفشار قراردادن هافبکهای انگلیس باعث شد در فرایند انتقال توپ انگلیس به حمله مشکلات زیادی به وجود بیاید و یارگیری مناسب مدافعان تیم با مهاجمان حریف نیز ارتباط خط هافبک و حمله انگلیس را تا حد زیادی قطع کرد. فاصله و نظم مناسب هافبکهای اسپانیا در هنگام تحتفشار قراردادن بازیکنان انگلیس، از دلایل موفقیت لاروخا در تخریب بازی حریف بود.
در تصویر زیر آرایش مثلثی خط هافبک اسپانیا برای تحتفشار قراردادن بازیکن صاحب توپ انگلیس شکلگرفته تا اجازه ندهد بازیکن صاحب توپ آزادانه بازیسازی کند و مدافعان تیم نیز عقبتر از هافبکها و با فاصلهای نزدیک، مشغول کنترل بازیکنان بدون توپ انگلیس هستند.
در نیمه دوم تیم انگلیس چه تغییراتی داشت؟
با شروع نیمه دوم، ویگمن جس کارتر را از سمت راست به سمت چپ خط دفاع فرستاد و لوسی برنز را یکخط عقبتر آورد تا با ایجاد توازن در وظایف دفاعی و هجومی برنز و سرعت بیشتر این بازیکن نسبت به کارتر، از تحرکات اسپانیا در سمت راست زمین خودی جلوگیری کند. در تصویر زیر تفاوتهای دفاعی انگلیس در نیمه دوم نسبت به نیمه اول مشخص است؛ در این تصویر، انگلیس در مرکز میدان بهخاطر فشار بالای پرسینگ خط هافبک اسپانیا توپ را لو داده و آیتانا بونماتی به دنبال انتقال لاروخا به فاز حمله است. در نقطه مقابل، الکس گرینوود کمی جلوتر آمده تا از صاحب توپ شدن سلما پارایلو جلوگیری کند. برنز، بازیکن اسپانیا در سمت راست زمین خودی را کنترل میکند و کارتر حواس خود را معطوف به کنترل فضای حرکتی بازیکن اسپانیا در سمت چپ زمین کرده است.
برنامه انگلیس برای موقعیتسازی و دفاع تیمی منسجم لاروخا
فشار حملات انگلیس در نیمه دوم، در کنارهها و بخصوص سمت راست بود و کلوئی کلی و لورن جیمز که در نیمه دوم به بازی آمده بودند، تلاش کردند تا کانالی را در کنارهها برای انتقال توپ به عمق دفاع حریف ایجاد کنند و مهاجمان تیم (بخصوص لورن همپ) نیز به دنبال اضافهشدن از فضای پشت مدافعان حریف برای جایگیری در فضای خالی و شوتزنی بودند.
بااینحال سیستم دفاعی اسپانیا که مبتنی بر ایجاد تعدد نفری کافی در نقاط مختلف برای تحتفشار قراردادن بازیکنان صاحب توپ و کنترل بازیکنان بدون توپ حریف بود، اجازه نداد بازیکنان انگلیس در یکسوم دفاعی اسپانیا آزادی عمل مناسبی داشته باشند.
در تصویر زیر پرسشدن بازیکن صاحب توپ انگلیس در سمت راست بهوسیله سه بازیکن اسپانیا را میبینید؛ نکته جالب تصویر، کنترل شدن لورن جیمز بهوسیله جنیفر هرموسو در نزدیکی بازیکن صاحب توپ انگلیس است که نشان میدهد اسپانیا حتی برای کنترل پاسکاریهای ریز بازیکنان انگلیس نیز برنامه داشت.
اسپانیا در فاز تهاجمی
در هنگام تلاش برای انتقال توپ از خط میانی به فاز تهاجمی، بازیکنان لاروخا بهسرعت در نقاط مختلف پخش میشدند تا فضاهای بیشتری را برای پیشروی به سمت دروازه رقیب داشته باشند. بازیکنان بدون توپ تیم در زمینه حرکت روبهجلو برای جایگیری در فضاهای خالی عملکرد فوقالعادهای داشتند.
توانایی حمل توپ خارقالعاده آیتانا بونماتی نیز در هنگام تلاش اسپانیا برای انتقال به حمله، در زمینه فضاسازی برای سایر بازیکنان تیم مفید واقع شد. بونماتی ستاره اصلی اسپانیا در این بازی بود و علاوه بر عملکرد خوب در پرس و بازپسگیری توپ، در فاز تهاجمی نیز در فرایند انتقال توپ اسپانیا باقدرت پیشروی و پاسوری خود تأثیرگذاری انکارناپذیری داشت.
در تصویر زیر آرایش هافبکهای اسپانیا در هنگام انتقال به حمله را میبینید که ماریونا کالدنتی در فضای خالی موجود در کانال مرکزی جایگیری کرده است. مهاجم تیم نیز از گوشه به سمت داخل حرکت میکند.
مری ایرپس؛ بازنده سربلند سکانس پایانی
روحیه تسلیمناپذیری، از مری ایرپس دروازهبانی ساخته است که تحت هر شرایطی تلاش میکند بهترین عملکرد را در چارچوب دروازه انگلیس داشته باشد. در بازی دیروز ایرپس دو سیو فوقالعاده در جریان بازی داشت و پنالتی جنیفر را نیز مهار کرد.
در شرایطی که همه منتظر درخشش ستارههایی همچون لورن همپ و لوسی برنز در بازی دیروز بودند، مری ایرپس تکستاره روز تلخ انگلیس بود.