فوتبال همانند زندگی است. همان طور که زندگی پستی ها و بلندی ها، خوبی ها و بدی ها و زیبایی ها و زشتی ها دارد، فوتبال هم همه این موارد را داراست. در فوتبال، فیفا و سایر قدرت های بزرگ با تمرکز رسانه ای بر روی زیبایی ها باعث شده اند تا ما روی دیگر فوتبال را از یاد ببریم؛ روی زشت فوتبال...
در سلسله مقالات پرونده های گمشده به این موضوع پرداخته و پرونده های فراموش شده ی فوتبال یادآوری خواهد شد.
|
همچنان بخوانید: پرونده های گمشده، قسمت اول؛ شخص ثالث نقل و انتقالات
پرونده های گمشده، قسمت دوم؛ سوپرلیگ
بحث پرداخت مالیات در دیگر کشور ها بحث پیچیده ای است. شهروندان به منظور کمک به دولت ها برای تسهیل امور اجرایی مختلف و دسترسی به مزیت هایی، مالیات پرداخت می کنند. در این بین درصد مالیات رقمی از حقوق فرد است. در کشور هایی ۵۰ درصد، در جایی ۶۰ درصد و در دیگر تمدن ها، درصد مالیات پای فراتر از این ها می گذارد. در این بین اما عده ای پیدا می شوند که علاقه ای به پرداخت مالیات نداشته و در جهت دور زدن قانون و مجری های قانون قدم می بردارند. این افراد با ثبت رقم های اشتباه در اظهار نامه ی مالیاتی (اظهار نامه ای که معمولا هر سال باید در آن رقم درآمد کل سال مالی ذکر شود تا بر حسب آن مالیات درج شود) سعی می کنند تا از پرداخت مالیات بگریزند. وقتی پای فوتبال، یک ورزش پردرآمد، به میان می آید، طبیعی است که انتظار فرار مالیاتی نیز از افراد شاغل و حتی افراد معروف داشته باشیم. شایعات گوناگونی پیرامون فرار مالیاتی بازیکنان مشهوری است و حتی پای برخی از این نام به دادگاه باز شد اما با پرداخت جریمه از خطر حبس گریختند. در این میان، پرونده ی چهار نفر از مشهور ترین افرادی که با فرار مالیاتی برخورد داشتند، بررسی و یادآوری شده است که در ادامه به بررسی داستان آنها در حَصر این تخلف ذکر خواهد شد.
ستاره آرژانتینی جزو بهترین بازیکنان این نسل و البته کل تاریخ فوتبال است. لیونل همچنین جزو معدود بازیکنانی است که تقریباً تمام افتخارات فردی و تیمی را در اختیار دارد. لیونل، پس از چند سال و در سال هایی که بسیار در اوج بود، به درگیری در پرونده ی فرار مالیاتی روی آورد. پدر لیونل، خورخه مسی، به عنوان همکار و شریک او در فرار مالیاتی آنها در حوالی سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ عنوان شد. آنها متهم به عدم پرداخت چهار میلیون یورو مالیات شدند. در سال ۲۰۱۶، لیونل مسی برای دفاع از خود به دادگاه احضار شد. این جلسه با بازی کوپا آمریکا تداخل داشت اما مشکلی برای بازی مسی پیش نیامد. لیونل مسی که مجموعا سال خوبی را با قهرمانی لالیگا، قهرمانی کوپا دل ری، قهرمانی سوپرکاپ اروپا و قهرمانی در جام باشگاه های جهان گذرانده بود، حالا با یک اتفاق تلخ مواجه شده بود. مسی با وجود اینکه در کل ۴۱ گل ثبت کرده بود، آقای گل تیم نشده بود تا این عنوان به لوییز سوارز برسد اما آنها با لوییز انریکه فصل خیلی خوبی داشتند. مثلث MSN با ثبت ۱۳۱ گل در مجموع، یک اتفاق نادر رقم زده بود. لیونل اما در دادگاه های پیش روی اذعان بی اطلاعی کرد. در نهایت و پس از چند ماه، لیونل مسی و پدرش به ۲۱ ماه حبس محکوم شدند اما با قانون "عفو مشروط حبس کمتر از دو سال"، لیونل و خورخه تنها به پرداخت جریمه ای حدود ۴ میلیونی به علاوه ی مالیات های پرداخت نشده اکتفا کردند.
کریستیانو رونالدو، مرد مشهور و پرتغالی رشته ی فوتبال که نامش را بار ها و بار ها شنیده ایم و درخشش هایش در سطح جهانی چشمگیر بوده است. کریس همچون رقیبش، لیونل مسی، روی به اقدام به این تخلف آورده بود. رونالدو اما نه امسال بلکه در حدود ۱۰ سال پیش، درگیر پرونده ی فرار مالیاتی گسترده و تیراژ بالا شده بود. در بین سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴، کریستیانو با عدم پرداخت مالیات مربوطه، یک تخلف رقم زد. با حساب مراجع ذی ربط، رونالدو با استفاده از فرار مالیاتی از پرداخت ۱۴۴ میلیون یورو گریخته است. در حالی که این ستاره ی پرتغالی می بایست ۱۵۰ میلیون یورو مالیات خود را پرداخت می کرد، او تصمیم می گیرد که با نقض قوانین به پرداخت ۶ میلیون یورو قناعت کند. البته، با بررسی های انجام شده و افشاگری های فوتبال لیکس (بله، درست فکر کردید؛ فوتبال لیکس لعنتی همه جا هست!)، رونالدو به توصیه ی ایجنت خود، یعنی ژرژ مندس، از پرداخت مالیات صرف نظر کرده است. این طور که معلوم است، مندس با صرف پول کریس در ساخت خانه های مجموعه ی لافینچا (اگر از یک بازیکن رئال مادرید بپرسید که چه مکانی برای زندگی در نظر دارد، وی قطعا می گوید: "لافینچا". این مجتمع مسکونی از ویلا های لوکس با امکانات رفاهی زیاد مثل استخر ساخته شده است.)، یکی از گام های گریز مالیاتی را برداشته است. در روز ازدواج ژرژ مندس، کریستیانو به او یک جزیره در یونان هدیه داد اما این مورد هم از موارد مشکوک مقام های مربوطه بود. رونالدو با انتقال پول هایش به یک شرکت ساحلی در "بریتیش ویرجین آیرلند"، که در فرار مالیاتی خبره است، باز هم در راستای نقض قوانین قدم برداشت. البته، در نهایت رونالدو به فرار مالیاتی ۱۴.۷ میلیون یورویی محکوم شد و رسوایی هایی که فوتبال لیکس در میان گذاشت نادیده گرفته شدند. ژرژ مندس به قدری در فرار مالیاتی ماهر است که عنوان "سیستم گریز مالیاتی مندس" به نحوه ی کار او اعطا شد. دیگر موکل های او، مانند: خامس رودریگز، فالکائو و ژوزه مورینیو درگیر پرونده های فرار مالیاتی شدند تا در نهایت باعث شود که مقاله ی فوتبال لیکس تحت عنوان "مقامات مالیاتی ضد سیستم مندس" چندان بی پایه نباشد؛ ضمن اینکه تمام مقالات و افشاگری های فوتبال لیکس با پخش فایل های صوتی و تصویری، مدارک و اسناد معتبر و البته لو رفته، ضمیمه می شد.
نیمار در دوران فوتبالی اش با حاشیه عجین شده بود. نیمار جونیور که از همان انتقال مشکوک خود به بارسلونا (که فوتبال لیکس آن را یک نقل و انتقال شخص ثالث دانست.)، از همان ابتدا شک و تردید ها در ذهن عموم رویانید. در سال ۲۰۱۵، اداره مالیات برزیل نیمار را به پرداخت ۴۵ میلیون یورو جریمه پرداخت و بخشی از اموال او را مصادره کرد. او با تاسیس چند شرکت صوری و پرداخت بخشی از درآمدش به آنها، از پرداخت مالیات بیشتر سر باز زد. رویکرد دادگاه فدرال برزیل بسیار جدی بود. "یا جریمه ات را پرداخت کن و یا بخشی از اموالت به ارزش ۶۲ میلیون یورو را از دست بده."
اما داستان نیمار در این پرونده همچنان ادامه دارد و پرونده ی او باز است. نیمار جریمه ی مربوطه را پرداخت نکرد تا او به خاطر طفره رفتن از ادای دینش محکوم به ۱.۲ میلیون دلار دیگر شود. اگر پرونده را مختومه فرض می کنید، باید بگویم که در اشتباه هستید. نیمار به علت عدم دریافت پاداش تمدید قرارداد و بند وفاداری اش، از بارسلونا شکایت کرد. وی اعتقاد داشت که باشگاه کاتالونی بدهی ۲۶ میلیون یورویی به او دارد. او همچنین مجددا از باشگاه بارسلونا شکایت و در خواست ۳.۵ میلیون یوروی دیگر کرد. نیمار جی آر اما با شکایت از باشگاه سانتوس و درخواست ۶.۵ میلیون از آنها، مجموعا بیش از ۳۵ میلیون یورو از باشگاه های سابقش درخواست کرد.
تنها پرونده ای که روی پینتو از آن چیزی افشا نکرد (که آن هم دلیلی دارد و در آینده مفصل به آن خواهیم پرداخت). دولت اسپانیا کارلتو را به فرار مالیاتی ۴۰۰ هزار یورویی در میانه سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵، مظنون کرد. کارلتو بر خلاف دیگر افراد ماجرا به اعتراف روی آورد. آنچلوتی ایتالیایی که با ۴ عنوان لیگ قهرمانان رکورد دار است، تخلف خود را تایید و اعلام کرد که او با اطلاعات غلط مشاورانش در اولین دوره ی حضور در رئال مادرید، به نقض قوانین مالیاتی پرداخته بود.
دادگاه دون کارلتو همچنان برگزار نشده است اما انتظار می رود که در آینده، اداره ی مالیات اسپانیا، با طی کردن مراحل قانونی به برگزاری دادگاه بپردازد. البته، خطر زیادی بیخ گوش آنچلوتی نیست و او احتمالاً با پرداخت جریمه پرونده اش را مختومه کند و به ادامه ی فعالیت هایش در فوتبال بپردازد، به خصوص آنکه او در سال ۲۰۲۴ به تیم ملی برزیل ملحق خواهد شد تا در رده ی ملی هم بدرخشد.
فرار مالیاتی اما ریشه های قدیمی تری در فوتبال و دیگر ورزش ها دارد. اما، نهاد های مختلف در این چند سال با جدیت به مبارزه با محکومان پرداخته و چند حکم مهم نیز صادر کرده اند. شاید این موضوع را نیز بتوان مدیون روی پینتو دانست، مردی که عده ی قابل توجهی از اهالی فوتبال او را یک منجی و نجات دهنده ی فوتبال می نامند. شاید با وجود افشاگری های وی بود که باعث شد نقل و انتقالات شخص ثالث ممنوع شود، پروژه ی سوپرلیگ پیش از موعد لو برود و به تخلفات مالی عده ای از فوتبالیست ها پرداخته شود. همه ی این ها تنها با یک شاید بزرگ پایان می گیرند.