با گذشت هزاران وعده، همچنان گام مثبتی برای ورود VAR به فوتبال ایران برداشته نشده است.
به گزارش طرفداری، سال گذشته اشتباهات داوری در فوتبال ایران بیداد کرد و آنقدر این موضوع بیخ دار بود که تیمی باقی نماند که علیه داوران بیانیه ننویسد و البته خواسته مشترک همه تیم ها هم وارد کردن VAR به فوتبال ایران بود.
با وجود اینکه بارها در رسانه طرفداری گفتیم بهترین راه این است که برای تجهیز ورزشگاه های ایران به سیستم کمک داور ویدیویی، فراخوان برگزار شود تا تمام شرکت های دارای مجوز فیفا و اشخاص حقیقی و حقوقی داخل کشور که در این زمینه فعال هستند، برای راه اندازی VAR پیشنهادهای خود را ارائه دهند و در یک فضای رقابتی، VAR با بهترین قیمت خریداری شود ولی عده ای همیشه تلاش کردند به خاطر پورسانت دلاری، سراغ یک شرکت خارجی بروند. همان شرکتی که بعد از چند ماه سر دواندن فدراسیون فوتبال، سرانجام تحریم ها را بهانه کرد و دست فوتبال ایران را داخل پوست گردو گذاشت.
فدراسیون فوتبال پیش از این قول داده بود لیگ 23 با VAR برگزار شود اما حالا مشخص شده سیستم کمک داور ویدیویی حتی شاید به لیگ 24 هم نرسد!
در جدیدترین اظهار نظر مهدی تاج درباره VAR، رییس فدراسیون فوتبال مدعی شده بود هزینه VAR را از محل پروژه فوروارد سه فیفا تامین می کند. مهدی تاج، شنبه همین هفته در جمع خبرنگاران گفت:
دنبال این هستیم به شکلی VAR را وارد کنیم. ما دو سال از پروژه فوروارد بهلحاظ مشکلاتی که در فدراسیون داشتیم، استفاده نکردیم. پروژه فوروارد اهدایی یا سهمیهای نیست و باید پروژهای را تعریف کنیم تا فیفا پولمان را بدهد، دنبال این هستیم که پول دو سال گذشته را زنده کنیم، الحمدلله یکی را زنده کردهایم و دیگری پروژه فوروارد سه است که انجام خواهیم داد، در همین راستا در تلاش هستیم با فیفا مقدماتی فراهم کنیم و VAR را از یک جا بگیریم، کاری که کشورهای آفریقایی نیز انجام دادند. ما میخواهیم قولمان را عملی کنیم، اما موانع ما ساده نیست و خاص است، به ما نباید مانند بقیه کشورها نگاه کنیم که راحت بتوانیم پول واریز کنیم یا فیفا به ما پول بدهد.
البته که چنین چیزی ممکن نیست و در آیین نامه ای که فیفا برای این موضوع درنظر گرفته به وضوح اعلام کرده نمی توان پول این پروژه را صرف VAR کرد. مهدی تاج در حالی حرف از هزینه کردن پروژه ورژن سه فیفا فوروارد در زمینه خرید تجهیزات کمک داور ویدیویی می زند که فیفا در این پروژه، پول را فقط برای کارهای بنیادین و ساختار سازی در اختیار فدراسیون ها می گذارد و به صراحت اعلام می کند فدراسیون ها نمی توانند با پولی که بابت این پروژه می گیرند، تجهیزات VAR خریداری کنند.
فدراسیون فوتبال نمی تواند پول این پروژه را خرج خرید مربی یا خرید تکنولوژی کند و این پول فقط باید در زیرساخت هزینه شود. قطعا هم خرید وی ای آر با هیچ تعریف و توصیفی در قالب زیرساخت نمی گنجد.
در ادامه آیین نامه فیفا در این خصوص را با هم مرور می کنیم:
مبلغ ۳ میلیون دلار (در یک دوره ی ۴ ساله از ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۶) باید به پروژه های برنامه ریزی مشخص با تاریخ دقیق شروع و پایان اختصاص داده شود تا هیات ها (منظور فدراسیون هاست چرا که در بعضی از کشور ها برای ارگان برگزار کننده مسابقات از واژه Association استفاده می کنند) به اهداف مشخص منتشر و تعیین شده در قراردادی مرتبط با موارد مورد توافق دست پیدا کنند و این دستاوردها اثر بلند مدت بر بهبود فوتبال داشته باشند.
به طور اختصاصی، پروژه ها باید با این حوزه ها مرتبط باشند:
بهبود زیرساخت های حاضر و یا ساخت زیر ساخت های جدید جهت بهرهمندی هیات ها و فدراسیون های عضو در منطقه مدیریتی - مثلا فدراسیون فوتبال ایران در کشور ایران - مانند بازسازی ساختار ورزشگاه، امکانات ورزشگاه، دفاتر اداری، مرکز تکنیکال و یا زمین های مسابقه.
سازماندهی مسابقات جدید داخلی و یا اصلاح مسابقات داخلی از سوی فدراسیون ها و هیات های عضو (راه اندازی مسابقات لیگ بانوان در کشور و یا راه اندازی لیگ های پایه)
سازماندهی و یا حضور در طرح های ابتکاری هدف گزاری شده جهت بهبود مهارت ها و توانایی های افراد و منابع انسانی مرتبط با فدراسیون ها و هیات ها (مانند برگزاری ورک شاپ ها در رابطه با چگونگی اخذ لایسنس حرفه ای در برنامه های ابداعی فیفا، دیپلم ها و گواهی ها، دوره های مستر یا دیگر آموزش ها در طرح های ابداعی)
طرح های ابداعی هدف گذاری شده جهت بهبود عملکرد تیم های ملی فدراسیون ها و هیات های عضو (مانند آغاز استفاده از نوآوری های تکنولوژیک در راستای بهبود عملکرد بازیکنان و یا پیاده سازی یا اجرای استراتژی هایی با دیدگاه کلی نگری جهت بهبود تیم های ملی)
تدارک یک اعانه در راستای حمایت از بهبود فوتبال در سرزمین های مدیریتی فدراسیون ها و هیات های عضو (مانند لیگ های ساختاربندی و اجرا شده از سوی هیات های فوتبال منطقه ای - منظور هیات های ناحیه ای و استانی است و یا طرح های ابداعی جهت بهبود باشگاه هایی که تحت حمایت هیات های فوتبال منطقه ای هستند)
پروژه های مرتبط با توسعه و بهبود فوتبال که با حوزه های اعلام شده در موارد قبلی هم راستا نیستند مانند پیاده سازی تکنولوژی VAR در مسابقات ساختار بندی شده و تحت مدیریت فدراسیون ها و هیات های عضو و یا به اجرا درآوردن یک برنامه توسعه برای فوتبال پایه)