ظاهرا فدراسیون فوتبال علاقه ای به استفاده از تولید داخلی ندارد.
به گزارش طرفداری و به نقل از جوان آنلاین، حدود یک ماه تا شروع فصل جدید رقابتهای لیگ برتر زمان باقی است؛ یک ماهی که تیمهای حاضر در این مسابقات با تمام توان سعی میکنند نقاط ضعف خود را برطرف کنند، بازیکنان مدنظرشان را بگیرند و با طی کردن دوران بدنسازی و آمادگی با حداکثر ظرفیت و توان وارد مسابقات شوند. تیمهایی که سودای قهرمانی در سر دارند خوب میدانند امتیازهای هفتههای اول چقدر مهم هستند و چقدر میتوانند در کسب جایگاه در پایان لیگ تأثیرگذار باشند، بنابراین تمام عزم خود را جزم میکنند تا با قدرت وارد مسابقات شوند و از همان هفتههای اول امتیازها را جمع کنند، اما همه از همین حالا نگران یک موضوع هستند؛ اشتباهات داوری.
برای شروع لیگ تکلیف باشگاهها و مدیرانشان مشخص است، آنها باید تمام شرایط را تا حد امکان و توانایی مالی و فنی باشگاه فراهم کنند. تکلیف تیمها و بازیکنان و کادر فنی هم مشخص است، آنها باید خود را آماده کنند، به هر نحو ممکن با امکانات و بدون امکانات، اما در این میان تکلیف فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ چیست؟ آنها باید چه کاری انجام دهند تا لیگ مثلاً حرفهای فوتبال ایران حداقل قدمی رو به جلو بردارد. بحث زیرساختها، رسیدگی به ورزشگاهها، اجرای درست قانون و مقررات از وظایف تعریفشده فدراسیون و سازمان لیگ است، اما طی چند سال گذشته این دو نهاد وظیفه مهم دیگر هم داشتهاند که ظاهراً نمیخواهند آن را به طور دقیق و درست انجام دهند چراکه مطامع و اهداف آقایان اجازه نمیدهد در این راه قدم بردارند.
استفاده از تجهیزات کمکداور ویدئویی در ورزشگاههای فوتبال موضوعی است که طی چند سال گذشته با اهمالکاریهای فدراسیون و البته بهانهای نخنماشده به نام تحریمها مسکوت مانده و هر سال هم وضعیت نابسامانتری پیدا میکند. امسال هم در آستانه رقابتهای لیگ برتر شاهد قولهای مسئولان فدراسیون و سازمان لیگ جهت تجهیز ورزشگاهها به سیستم کمکداور ویدئویی بوده و هستیم؛ قولهایی که مثل تمام سالهای قبل هیچ کدام عملی نخواهد شد چراکه عزمی برای این کار وجود ندارد و آقایان تنها به دنبال اهداف خود هستند.
اینکه گفته شد عزمی وجود ندارد، نشانه انجام نشدن کار نیست، فدراسیوننشینان و مسئولان سازمان لیگ در این خصوص تنها کاری را قبول دارند که از طریق جریانات و لابیهای وابسته به آنها انجام شود و در یک کلمه میخواهند جیبشان بیشتر پر شود که اگر غیر از این بود، فوتبال ایران چند سال قبل میتوانست با استفاده از دانش داخلی و توانمندیهای جوانان این مرز و بوم مشکل کمکداور ویدئویی را حل کند، اما درد این است که فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ هیچگاه نخواستهاند.
کمکداور ویدئویی وطنی
برابر اسناد موجود و گزارشهایی که در خبرگزاریها و رسانه ملی پخش شده است از سال ۱۳۹۷ و پیش از اعلام رسمی فیفا برای استفاده از VAR با همت جوانان کشور، سیستم کمکداور ویدئویی داخلی طراحی و با حمایت برخی داوران بینالمللی کشورمان از جمله محمد فغانی مورد آزمایش واقع میشود. اسکن ۳۶۰ درجه زمین مسابقه همراه با بررسی دقیق حرکات داور و بازیکنان، خط آفساید، دوربین خط گل به همراه تحلیل دقیق حرکات داور از جمله قابلیتهای مهم این سیستم بوده که با کمال تأسف در آن سال از سوی مهدی تاج، رئیس وقت فدراسیون نایده گرفته میشود. خبرها حاکی است طی دو جلسه برگزار شده در آن سال مسئولان فدراسیون صراحتاً به طراحان این سیستم میگویند: «میخواهیم از خارج وارد کنیم»!
کارشکنیهای تمامنشدنی
تلاشها ادامه پیدا میکند، حتی کار به نامهنگاری با نهادهای بالادستی کشیده میشود، اما فدراسیون با شلوغکاری و بعضاً فراخوانهایی که وجاهت قانونی نداشته است با قدرت جلوی پیشرفت کار را میگیرد. فدراسیوننشینان با استناد به این مسئله که فناوری کمکداور ویدئویی در انحصار چند شرکت است و ما باید فقط از طریق آنها سیستم را وارد کنیم، مقابل طرح داخلی قرار میگیرد. جالب اینکه حتی به دستورهای مقامهای بالاتر هم اعتنایی نمیشود! ادعای فدراسیون فوتبال در این سالها برای وارد کردن تجهیزات از شرکتهای خارجی در حالی مطرح شده که بنا به گفته کارشناسان تجهیزات مربوط به سیستم VAR «شبه نظامی» بوده و به سبب تحریمها ایران اصلاً قادر به وارد کردن آنها نبوده است، با این حال فدراسیون فوتبال با اصرار مشکوک خود کار را به یک شرکت خارجی سپرد که خیلی زود مشخص شد یک شرکت صهیونیستی است و نمیتواند با ما وارد کار شود.
فیفا تأیید کرد اما...
در میان کارشکنیهای فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ سیستم ایرانی طراحی شده توسط سازندگان آن به فیفا ارائه میشود و در عین ناباوری مجوز میگیرد. مدیران تکنولوژی فیفا در مواجهه با سیستم ایرانی طراحی شده صراحتاً عنوان میکنند این سیستم با طرحهای توسعه فیفا همخوانی دارد و ما آماده همکاری با شما هستیم.
حالا، اما باید فدراسیون فوتبال ایران مجوز فعالیت به این سیستم را صادر کند؛ کاری که نه فدراسیون قبلی مهدی تاج، نه در دوران سرپرستی حیدر بهاروند، نه در دوران ریاست شهابالدین عزیزیخادم و نه در بازگشت دوباره مهدی تاج به فدراسیون فوتبال هیچ گاه انجام نشده است. جلسات متعدد به جایی نمیرسد. دو جلسه با مهدی تاج در دوران اول ریاست او بر فدراسیون فوتبال عملاً بینتیجه است و تاج و مدیران زیر دستش با تمسخر به طراحان داخلی سیستم نگاه میکنند. در فدراسیون عزیزیخادم هم صراحتاً به طراحان سیستم ایرانی گفته میشود: «دانش بومی یعنی چه؟ دانش یک مقوله جهانی است و الزامی نیست که از دانش ایرانی استفاده کنیم.»
اشتیاق همسایهها
در ادامه تلاشها طرح تراشه داخل توپ و اعلام گل به همراه دیوار آفساید، طراحی میشود و جالب اینکه بازهم به تأیید فیفا میرسد، حتی کشورهای حاشیه خلیجفارس و ترکیه حاضر میشوند به شرط ثبت به نام کشور آنها سرمایهگذاری کنند که با مخالفت سازندگان روبهرو میشوند، اما اینجا در داخل مافیای فاسد فوتبال اجازه کار نمیدهد. تأسفبار است که حتی دستور وزیر وقت ورزش کشور در سال ۱۹۹۹ برای استقرار این سیستم در ورزشگاه فولاد اهواز بایگانی میشود تا به همه ثابت شود مافیای فاسد فوتبال تا کجا رسوخ کرده است و اجازه نمیدهد جز خودش کسی برای فوتبال تصمیمگیری کند.
امان از چالشهای فوتبال
در نهایت کار به امروز رسیده است، در حالی که جوانان این مرز و بوم میتوانند یکی از مشکلات بزرگ فوتبال کشور را حل کنند، فساد حاکم بر فدراسیون فوتبال طی سالهای گذشته و همین امروز مانع کار میشود. بررسیها نشان میدهد با اینکه انحصار سیستم کمکداور ویدئویی در اختیار چند شرکت است، اما فیفا به طرحهای داخلی کشورها بها میدهد، درست مانند اتفاقی که برای سیستم کمکداور ایرانی رخ داده، ولی گویا در فدراسیون فوتبالی که امثال مهدی تاج و عزیزیخادم با مدیرانی، چون بهاروند و اسلامیان و ساکت بر آن حکم میرانند، قرار نیست کار ایرانی دیده شود چراکه جیب این آقایان را لابی با شرکتهای خارجی بیشتر پر میکند.
ریخت و پاش برای هیچ
خبرهای ناامیدکنندهای به گوش میرسد؛ خبرهایی که حکایت از آن دارد که امسال هم اتفاق خاصی رخ نمیدهد. فدراسیون فوتبال در راستای بیتالمالخوریهایی که انجام داده و میدهد قرار است ۳۰۰ هزار یورو خرج کند تا سیستم کمکداور ویدئویی وارد کند، اما بررسیها نشان میدهد این سیستم بدون چند ابزار مهم از جمله دوربین، تجهیزات رادیویی، مانیتور، نرمافزارهای تخصصی و حتی مجوز است! حالا سؤال این است که این هزینه برای چه چیزی پرداخت میشود و جالب اینکه فدراسیونیها از مهدی تاج گرفته تا بقیه امروز میگویند که ما در این خصوص صحبت نمیکنیم! این مسئله شما را یاد یک موضوع دردآور نمیاندازد؟ «ویلموتس گیت». نکته قابل تأمل دیگر در این خصوص اینکه شرکتی که طرف قرارداد فدراسیون است تنها تا ۱۷ آگوست ۲۰۲۳ یعنی ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ مجوز فعالیت دارد و بعد از این تاریخ علاوه بر تمدید مجوز که پروسه ۵۲ روزه را طی میکند، باید سیستم خود را هم بهروزرسانی کند. این یعنی سیستمی که به ما میدهند، تنها چند روز مجوز فعالیت دارد و بعد باید دور انداخته شود، چون آنها حتماً سیستم جدیدشان را به ما نمیدهند.
بازهم قرارداد خوب
آنچه گفته شد تنها بخش کوچکی از اتفاقاتی است که طی سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲ رخ داده و بیان تمام آنچه رخ داده و کارشکنیهایی که از سوی فدراسیون و سازمان لیگ انجام شده از حوصله این کوتاه خارج است، اما باید تأسف خورد به حال فوتبالی که چنین مسئولان فاسد و بیکفایتی در آن حضور دارند؛ مسئولانی که صرفاً به پر کردن جیب خود فکر میکنند و سالهاست پول بیتالمال این مردم ستمدیده را به تاراج میبرند؛ مسئولانی که امروز در مقابل دستور و فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر توجه به دانش و توانمندیهای جوانان این مرز و بوم ایستادهاند؛ آنها که یادمان نرفته و نخواهد رفت به اسم «قرارداد خوب» چگونه میلیاردها میلیارد از پول مردم و بیتالمال را هدر دادند. فدراسیوننشینان فوتبال و آنها که در سازمان لیگ لم دادهاند، برای بیتالمال خوابها دیدهاند، به همین خاطر هم VAR وطنی را نمیپسندند.
توضیح طرفداری: رسانه طرفداری تنها این گزارش را که در روزنامه جوان منتشر شده، بازنشر داده است و آمادگی دارد توضیح فدراسیون فوتبال و سازمان ليگ را هم منتشر کند.